Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Nederlanders hebben overal toegang tot snel 4G-internet

Door: Eelko Wester | 26 april 2016 09:35

Nederlanders hebben overal in het land toegang tot snel 4G mobiel internet nu alle providers KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hun 4G-netwerk landelijk hebben uitgerold. Je vindt in Nederland namelijk amper nog een plek waar geen provider een 4G-netwerk heeft.

Nederlanders hebben overal in het land toegang tot snel 4G mobiel internet nu alle providers KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hun 4G-netwerk landelijk hebben uitgerold. Je vindt in Nederland namelijk amper nog een plek waar geen provider een 4G-netwerk heeft.

Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenwebsite BesteProduct.nl in samenwerking met de redactie van 4Gdekking.nl. De website 4Gdekking.nl vergelijkt sinds 2013 de 4G-dekking van de Nederlandse providers. Van de vier providers heeft Tele2 nu als laatste landelijke dekking gerealiseerd. Het Tele2-netwerk bereikt 73,1% van de Nederlanders. Daarmee heeft Tele2 de minste dekking van alle providers. KPN, dat als eerste haar netwerk uitrolde, heeft de beste dekking met 98% van de Nederlandse bevolking. De dekking van T-Mobile is 94,8% en van Vodafone 90%.

Veluwe

“Als je, zoals wij, de dekkingskaarten minutieus bestudeert, zie je dat er in bewoond gebied amper nog witte vlekken te vinden zijn. KPN dekt al bijna heel Nederland, maar is dat niet het geval, dan is er altijd wel een andere provider die daar een 4G-netwerk aanbiedt”, zegt Niels Willems, directeur van BesteProduct.nl. “In natuurgebieden, zoals de Veluwe, is de minste 4G-dekking. Dat is vooral lastig voor de duizenden mensen die er jaarlijks vakantie vieren. Vermoedelijk wordt dat in de toekomst ook niet veel beter. Providers willen daar wel 4G-dekking realiseren, maar krijgen vaak geen toestemming masten te plaatsen in die natuurgebieden.”

Uitrol 4G

KPN was begin 2013 de eerste provider die het 4G-netwerk in Amsterdam openstelde voor haar klanten . Een jaar later realiseerde KPN al landelijke dekking. Vodafone was een half jaar later de tweede provider met een landelijk dekkend netwerk. T-Mobile en Tele2 bleven lange tijd achter met de uitrol. T-Mobile volgde in oktober 2014. Tele2 heeft nu dus ook landelijke dekking. Willems: “De providers hebben echt een enorme prestatie geleverd de afgelopen jaren. Uit het antenneregister blijkt dat ze in die paar jaar tijd zo’n 20.000 antennes hebben geplaatst. Consumenten die 4G hebben, weten niet beter dan dat ze altijd en overal snel internet hebben op hun smartphone. We zien dat het mobiele internet in Nederland alleen maar sneller wordt. De providers verbeteren nog wekelijks hun dekking en introduceren nieuwere en snellere technieken zoals 4G+.”

Deel dit bericht:
Tags