Dave Zeegers
Dave Zeegers
Redacteur

Sony verbetert en versterkt PS4

Door: Dave Zeegers | 8 september 2016 15:31

Alsof Sony het met Apple had afgesproken was er direct volgend op de keynote van de iPhone 7 een presentatie van Sony. En eentje die zeker geen aftiteling was van die van Apple, want Sony presenteerde de vernieuwde PlayStation 4 en sterkere PlayStation 4 Pro.

Hetzelfde, maar dan beter en in een kleiner doosje

Waar Apple de grootste features tot het laatst bewaarde, knalt PlayStation er gelijk in. Drie en half jaar na het lanceren van de PlayStation 4vernieuwen ze nu het model. Als vervanger van het bestaande model, komt er een 'slim' model. Iets compacter, die zoals zijn oudere broer naarde naam PlayStation 4 zal luisteren. Het slim model zal even krachtig zijn, maar zal wel ondersteuning bieden voor de (snellere) 5Ghz WiFi signalen.Verder zal hij energiezuiniger zijn en heeft het een adviesprijs van 299 euro, ten opzichte van 350 euro van het huidige model.

'Nieuwe' controller

Naast de nieuwe consoles heeft de controller, de dual shock 4, een kleine facelift gekregen.De grootste aanpassing is dat er nu aan de bovenzijde van het touchpad een lichtbalkje is bijgekomen.Deze bevond zich eerst enkel aan de achterzijde van de controller en zal met de nieuwe plek meer functies gaan vervullen.De vernieuwde controllers zullen meegeleverd worden met beide gepresenteerde versies van de PS4.

HDR

Sony zet hoog in op HDR, high dynamic range. Een functie van televisies die ervoor zorgt dat het kleurenspectrum velenmalen breder wordt. Kleuren spatten met deze functionaliteit nog harder van je tv. De HDR functionaliteit komt voor allePlayStation 4's beschikbaar, ook voor alle modellen vanaf release in 2013. Helaas is het aantal tv's dat HDR ondersteuntnog erg klein, maar ook in de televisiemarkt zien we een trend dat veel fabrikanten modellen uitbrengen met deze functionaliteit.

PlayStation 4 Pro

Naast het standaard model komt er een krachtigere variant aan. Tot zover bekend onder de codenaam 'PlayStation 4 Neo', heeft Sony de'PlayStation 4 Pro' aangekondigd. Qua uiterlijk is de PS4 Pro iets groter dan de huidige versie en in plaats van 2 lagen, bestaat dePro uit 3 'lagen'.

Sterke broer

Dezelfde spellen, controllers en apps, maar met mooiere grafische prestaties. De grootste upgrade zit hem in de GPU, het grafischerekencentrum van de console, deze is namelijk dubbel zo krachtig als de normale versie. Daarnaast hebben ze voor de PS4 Pro ook deprocessor en het geheugen in snelheid opgeschroefd.

4K, maar ook 1080p

De nieuwe PlayStation 4 Pro heeft de mogelijkheid om 4K beelden te versturen naar de televisie. Veel reeds uitgebrachte (grote) titelszullen een update krijgen om gebruik te maken van de kracht van de PS4 Pro. Echter is dit niet alleen voor 4K, ook kan een developer ervoorkiezen om de kracht van de 'console on steroids' te gebruiken voor een hogere frame-rate of meer details te tonen. Zo heeft het dus ook zinom een PS4 Pro aan te sluiten op een full-HD televisie, deze zullen (bij bepaalde titels) ook gebruik maken van de kracht van de console.Zo toonde Sony een fragment van Epic Games uit zijn game Paragon waarin meer grafische details en verbeterde visuele effecten te zien zijn.

Community & commentaar

Ondanks al het nieuws voor de schappelijke prijs is er binnen de community veel commentaar op de aankondigingen. In tegenstelling tot deconcurrent Microsoft, heeft Sony ervoor gekozen bij een standaard blu-ray speler te blijven. Microsoft heeft recentelijk zijn Xbox One Sgepresenteerd waarin een UHD blu-ray drive zit. Een gemiste kans van Sony of juist verstandig om de prijs niet te laten stijgen? Persoonlijkzien wij maar heel weinig voordelen voor een UHD speler, vooral in Nederland waarin de verkoop van blu-rays zeker niet zo hard gaat als datooit was bij oudere mediadragers.

Prijs

De adviesprijs zal niemand tegenvallen, voor 'slechts' 50 euro boven de huidige variant wordt de adviesprijs van de PS4 Pro 399 euro.

Deel dit bericht:
Tags