Niels Willems
Niels Willems
Redacteur

Test: Chocoladeletter van Droste en Tony duur, maar niet de lekkerste

Door: Niels Willems | 2 december 2016 08:13

Wat is de lekkerste chocoladeletter van dit moment? Waar moet Sinterklaas de choco-boodschappen doen? Een deskundig panel nam de proef op de som en testte melkchocoladeletters van verschillende merken. En met verrassend resultaat! De best beoordeelde letter is namelijk ook de goedkoopste. Fijn, nemen we dit jaar een lettertje extra! Bekijk hier de uitslag van de test, uitgevoerd door De Persgroep.

Uitslag | De lekkerste chocolade letter


#1 | Kruidvat

Op papier de zoetste, maar in de mond voorzien van een fijn ‘chocoladekarakter’. Wel iets te droog, dun gegoten, lastig wegsmeltend.

6,9

Prijs: 0,99 euro
Gewicht: 100 gram
0,73 euro per 100 gram


#2 | Verkade

Prima chocoladesmaak die direct tot ontplooiing komt. Nog steeds aan de zoete kant, maar zonder dat het vervelend wordt.

6,9

Prijs: 2,99 euro
Gewicht: 200 gram
1,50 euro per 100 gram


#3 | Hema

Redelijk stevig en door matig melkpoedergebruik niet te vet. Wel donker van tint voor melkchocola, wat vlak van smaak.

5,0

Prijs: 1,50 euro
Gewicht: 160 gram
0,94 euro per 100 gram


#4 | Jamin

Een mooie melkkleur, maar superzoet. De chocoladesmaak komt pas laat door. Keihard ook, nauwelijks af te breken. Een waar afbijtertje.

4,8

Prijs: 3,00 euro
Gewicht: 175 gram
1,71 euro per 100 gram


#5 | Albert Heijn biologisch

Smelt te vettig weg, is wat korrelig van breekstructuur en smaakt nogal lafjes.

4,8

Prijs: 2,49 euro
Gewicht: 135 gram
1,84 euro per 100 gram


#6 | Tony Chocolonely

Helaas: de chocosmaak wordt overstemd door het romige, vette mondgevoel dat razendsnel gaat tegenstaan. Geen dooreter.

4,3

Prijs: 2,99 euro
Gewicht: 180 gram
1,66 euro per 100 gram


#7 | Droste

Zoet, vet, weinig melkachtig en tot overmaat van ramp ook een moeilijk te identificeren bijsmaakje (karamel? vanille?). Geen chocola van te maken.

3,5

Prijs: 2,69 euro
Gewicht: 135 gram
2,14 euro per 100 gram


Testpanel

  • Arend C. Top (73) Doorgewinterde theobromoloog; een soort wandelende encyclopedie vol chocoladekennis.
  • Peter de Wit (69) Ervaren banketbakker en jurylid van de Coupe du Monde de Patisserie de Lyon: een wereldkampioenschap voor patissiers.
  • Willem van Dam (50) Truffels, soesjes, chocoladeletters: geen punt voor deze topchocolatier uit Heemstede.
  • Arjan Bras (48) Patissier en eigenaar van Bilthovens bedevaartsoord voor gebaksliefhebbers en Top's Edelgebak: de testlocatie van deze test.
Over deze test

Deze test verscheen op 23 november 2016 in het AD, Tubantia, De gelderlander, BN DeStem, de Stentor, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en PZC.

Maandelijks test BesteProduct.nl samen met deze kranten apparaten die je op onze website vindt. Van de andere testen (zoals deze) vind je een korte samenvatting op onze website.

Geen test missen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de pagina in het blauwe vlak) of volg ons op facebook of twitter.
Of neem een abonnement op één van de kranten! Daarin staat elke woensdag een uitgebreid verslag en test van producten die vrijwel elke Nederlander gebruikt of eet.

Deel dit bericht:
Tags