Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Sony Xperia sola: bedienen zonder te bedienen

Door: Ger de Gram | 13 maart 2012 12:31

Sony breidt haar Xperia-lijn uit. Vlak na het Mobile World Congress (MWC) komt de Japanse fabrikant plots met een nieuwe smartphone. De Sony Xperia sola heeft NFC en 'Floating Touch' Navigatie? Huh? Wat is dat nou weer? Bekijk onze uitgebreide preview.

Sony breidt haar Xperia-lijn uit. Vlak na hetMobile World Congress (MWC)komt de Japanse fabrikant plots met een nieuwe smartphone. De Xperia sola heeft NFCen... 'Floating Touch' Navigatie? Wat is dat nou weer? Tijd om daar eens achter te komen. Bekijk onze uitgebreide preview van de Xperia Sola, inclusief video.

Sony Xperia sola: je vinger als cursor
Je smartphone bedienen zonder dat je het toestel daadwerkelijk aanraakt. Zonder je stem te gebruiken. Zonder iets, eigenlijk. Het klinkt idioot en als een 007-achtige mogelijkheid. Maar de Sony Xperia sola maakt het mogelijk via Floating Touch. Via deze nieuwe technologie van Sony scroll je door webpagina's, door je vinger boven het scherm te bewegen (ja, echt). Eigenlijk functioneert je vinger als een cursor. Het klinkt mooi, maar hoe werkt Floating Touch in de prakijk?

De eerste indruk: leuk bedacht, maar moet beter worden uitgewerkt. Dat klinkt negatief, maar dat komt vooral omdat Floating Touch erg specifiek te werk gaat. De theorie is mooi: bij een website met veel linkjes, denk aan NU.nl of de voorpagina van BesteProduct, komt het nog weleens voor dat je flink moet inzoomen om niet per abuis op de verkeerde link te klikken. Met Floating Touch los je dat op. Maar dat werkt niet vlekkeloos, om de simpele reden dat Floating Touch zelf bepaalt bij welke pagina het werkt, en welke niet. Dat is voor de consument nog erg onduidelijk.

Je maakt hoe dan ook de blits wanneer je op magische wijze de Sony Xperia Sola ontgrendelt zonder 'm aan te raken.

Heb je bijvoorbeeld een pagina met wat minder linkjes - ik gebruikte ons nieuwsblog - dan reageert de Xperia sola matig en moet je soms een paar keer luchtscrollen voordat de pagina beweegt. Gevolg: je scrollt alsnog gewoon op het scherm. Tijdens een uitgebreidere test kunnen we hier beter over oordelen, maar echt onder de indruk ben ik nog niet. Neemt niet weg dat Sony wel verrast met een opmerkelijke nieuwe ontwikkeling. En, niet onbelangrijk, je in het begin zeker de blits kunt maken bij je vrienden als je magische wijze je smartphone ontgrendelt. Leuk detail: de live-startschermen reageren ook op bewegingen. 

Sony Xperia sola preview

Blijft de vraag: wat is de techniek achter Floating Touch? Opvallend genoeg kon de PR-manager van Sony ons op die vraag nog geen antwoord op geven. Hij komt erop terug. En wij dus ook. 

Qua smartphone is de Sony Xperia sola een telefoon uit het middensemgent. De Xperia sola is voorzien van een 3,7 inch display die gebruik maakt van de Mobile Bravia Engine, zoals we die kennen van de Sony Xperia S. Het toestel draait op Android 2.3, maar in de zomer wordt een update naar de nieuwste versie van Googles besturingsyssteem (Android Ice Cream Sandwich) verwacht. Browsen moet sowieso soepel verlopen, dankzij de 1 Ghz dual-core processor. Geen quad-core dus, daar doet Sony voorlopig niet aan. Wel heeft de Xperia sola NFC aan boord en krijg je twee SmartTags meegeleverd. Met die tags (plastic munten) kun je in een beweging meerdere instellingen van je telefoon aanpassen. Qua geheugen zit het ook goed: met 8 GB intern en een microSD-slot hoef je je geen zorgen te maken of je foto's en muziekcollectie er wel op passen.

Design Xperia sola: niet transparant wel mooi
Groot verschil tussen de Xperia sola en de Xperia NXT-lijn (oftewel: de Xperia P, S en U) is het design. De transparante balk aan de onderkant van de Xperia P, S en U is jammer genoeg vervangen voor slechts een wit led-lampje. Volgens Sony een bewuste keuze, want 'dan valt er wat te kiezen'. Goed, dat is te begrijpen, maar de Xperia U, die verkoopadviesprijs en specificaties kan wedijveren met de sola, ziet er in mijn optiek toch een stuk gaver uit.

Dat wil overigens niet zeggen dat de Xperia sola lelijk is. Integendeel. Sony heeft er alles aan gedaan ook dit model te voorzien van een uniek design. Sony wil haar BRAVIA-schermen belangrijk maken en dus moeten die opvallen. In dit geval is dat vrij letterlijk gedaan: het 3,7 inch scherm ligt óp de body van de smartphone. Bij andere smartphones is het scherm in het toesel geïntegreerd. Daar moet je van houden, ik vind het in ieder geval meer dan aardig bedacht.

De Sony Xperia sola is een midrange-toestel, zoals dat zo mooi heet, met een adviesprijs van 319 euro. Dat scheelt toch heel wat geld met de high end-modellen. Waar is dan precies op bespaard? Op de camera bijvoorbeeld. Die heeft slechts 5 megapixels en filmt in 720P. Daarvan is de autofocus overigens wel heel goed, waardoor het resultaat best goed is. Bekijk voor een voorbeeld vooral even onderstaand testfilmpje.

Test Sony Xperia sola video

Sony Xperia sola kopen?
Deze nieuwe smartphone ligt vanaf het tweede kwartaal in de winkels. De verkoopadviesprijs bedraagt 319 euro.

Deel dit bericht:
Tags