Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Angry Birds Space: buitenaards uitdagend en verslavend

Door: Dennis de Vries | 23 maart 2012 09:17

Een review van een game? Dat hoort toch niet op BesteProduct.nl? Eigenlijk doen we er nooit aan, maar omdat het de volledig vernieuwde versie van Angry Birds betreft, doen we eens gek. Onze verslaving is sinds gisteren nieuw leven ingeblazen.

Een review van een game, daar doen wij normaal niet aan. Tenzij het een heel speciale game betreft. En hoe je het ook wendt of keert, Angry Birds is speciaal. Niet in de laatste plaats omdat het veelvuldig figureert in onze videoreviews van smartphones en tablets. Maar ook omdat Angry Birds één van de meest succesvolle spellen is van de afgelopen jaren, en zichzelf nu opnieuw heeft uitgevonden. Maak kennis met Angry Birds Space, sinds gisteren te downloaden.

Een simpel spelletje van de Finse app-ontwikkelaar Rovio ontaarde in een wereldwijde rage. Een groepje kleurrijke vogels die boos waren omdat groene varkens hun eieren hadden gestolen. De varkens vluchtten in krakkemikkige bouwwerken van hout, glas en steen. De vogels konden alleen vliegen met behulp van een katapult. Als je er bij na gaat denken slaat het ook helemaal nergens op. Net zo goed als dat het nergens op slaat dat het spel inmiddels meer dan 500 miljoen keer gedownload is. Er is een heuze winkel waar fans souvenirs van hun favoriete Angry Birds kunnen kopen. Er rijdt een Angry Bird rond in de Formule 1 en de vogels speelden zelfs een rol in het conflict tussen Israel en Palestina.

Angry Birds Seasons, Rio, Magic
Rovio heeft het succes flink weten uit te buiten. Na de originele uitvoering kwamen er talloze nieuwe levels en varianten bij. Angry Birds Rio, Angry Birds Seasons, Angry Birds Magic. Fans als we waren eiste dit teveel van onze initiële verslaving. Ergens bij het zoveelste 'Season' sloeg de verveling toe. Weer die varkens, weer die vogels, weer die katapult. Daarom zijn we nu ook zo blij met Angry Birds Space. Het is daadwerkelijk nieuw.

De naam zegt het al, Angry Birds Space vindt plaats in de ruimte. In de ruimte is geen zwaartekracht -essentieel om een vogel naar de grond terug te laten keren- tenzij er planeten zweven. En dat is de leukigheid aan Angry Birds Space. Het verhaal is hetzelfde, de essentie is hetzelfde, de uitdaging is compleet anders.

De uitdaging van Angry Birds Space
Het feit dat er soms geen, soms wel zwaartekracht is geeft een extra dimensie aan het spel. Soms is het gebrek aan zwaartekracht een moelijkheid, soms is de zwaartekracht van de individuele planeetjes juist het probleem. Dat maakt het een stuk minder voorspelbaar en geeft Rovio de mogelijkheid om veel meer te variëren met het soort uitdagingen waar ze de kijker voor stellen. Dat lukt goed. De ene keer zit de oplossing om asteroïden de dampkring in te kaatsen, de andere keer moet je de vogel juist een paar slingers om een planeet heen geven. Het is even zoeken, dan is nou juist leuk.

De zwaartekracht op aarde was geen uitdaging meer voor ons, die van onbekende planeten wel en de afwezigheid daarvan nog meer.

Anders dan in de originele Angry Birds spellen krijg je nu weliswaar een voorbeeld van de baan waarin je de vogel wegschiet. Maar als er meerdere planeten in het spel zijn, met elk hun eigen dampkring, hun eigen aantrekkingskracht, biedt dat niet alle hulp. De zwaartekracht op aarde was geen uitdaging meer voor ons, die van onbekende planeten wel en de afwezigheid daarvan nog meer. Gelukkig zijn de vogels vertrouwd. Ze hebben een ruimtemasker op, hebben hier en daar een ander kleurtje. Maar de zwarte explodeert nog, de blauwe deelt zich in drieën en de rode doet weinig. Alleen de gele is flink aangepast, voor zover we nu hebben kunnen zien. Een tik op het scherm zorgt niet alleen voor een flinke versnelling, hij kan nu ook van richting veranderen. Hoezee. Er schijnt zelfs een laser-vogel te zijn.

Angry Birds Space

Angry Birds Space kopen of downloaden
Angry Birds Space is te downloaden op een keur aan apparaten. Voor Android smartphones en tablets is hij gratis te krijgen, er fietst alleen af en toe een advertentie door het beeld. Dat heb je bij de iPhone en iPad dan weer niet, maar daar moet je er 0,79 euro (iPhone) of 2,59 (iPad) voor betalen. De boze vogels vliegen ook op je PC of Mac, waar ze voor 5,49 te krijgen zijn uit de online Angry Birds Store. Hier op de redactie zijn we inmiddels opnieuw verslaafd en staat het op praktisch elke smartphone. Wil je meer zien van de game, hou dan de komende videoreviews goed in de gaten.

Deel dit bericht:
Tags