Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Nikon 1V1 systeemcamera zou niet misstaan in Apple Store

Door: Tobias Bos | 26 maart 2012 22:12

Toen de Nikon 1 V1 op de redactie arriveerde om getest te worden, dacht ik even dat Apple een nieuw product had gelanceerd. Het maagdelijke wit in combinatie met het strakke design van Nikon’s eerste systeemcamera zou namelijk niet misstaan in een gemiddelde Apple Store. Bekijk de Nikon 1V1 review

Toen de Nikon 1 V1 op de redactie arriveerde om getest te worden, dacht ik even dat Apple een nieuw product had gelanceerd. Het maagdelijke wit in combinatie met het strakke design van Nikon’s eerste systeemcamera zou namelijk niet misstaan in een gemiddelde Apple Store.

Tegelijk met de Nikon 1 V1, kondigde het merk nog een tweede spiegelloze systeemcamera aan: de Nikon 1 J1, het goedkopere broertje met wat minder instelmogelijkheden. Daarmee is de Japanse fabrikant op de goede weg om concurrerende merken als Sony, Olympus en Panasonic van repliek te dienen. Genoemde merken kwamen namelijk al veel eerder met een systeemcamera op de markt. Dat Nikon de lancering van de 1V1 en 1J1 als ‘belangrijkste gebeurtenis in veertien jaar geschiedenis van de digitale camera’ noemde, is dus niet geheel onlogisch.

Testfoto's Nikon 1V1

72157629306052202


Er moest wat komen. En dat moest staan. Ingenieurs ontwierpen de 1J1 en de 1V1 from scratch en het resultaat is lovenswaardig. Met name de revolutionaire autofocustechniek waarmee je razendsnel scherpstelt, valt direct op.

De belangrijkste lancering in veertien jaar geschiedenis van de digitale camera

Qua specificaties lijkt het op het eerste oog allemaal wel mee te vallen. Hij maakt foto’s met 10,1 megapixels en heeft (semi)-handmatige programmastanden, die je ook kunt gebruiken in de filmmodus. Het verwisselbare lenssysteem maakt dat de fotograaf veel vrijheid heeft. Stel je voor dat je met een lichtgevoelige lens portretfoto’s wilt maken, maar ook met landschapsfotografie aan de slag wil. Met de V1 kan het. Jammer is wel dat Nikon op dit moment nog maar een beperkte hoeveelheid lenzen aanbiedt. En dat is een understatement. ‘Vier’ is niet veel. Hopelijk worden dat er meer in de toekomst.

Nikon 1V1 kopen
De Nikon 1V1 is al via alle grote verkoopkanalen beschikbaar. Op internet kost de body, inclusief een relatief eenvoudig kitlensje zo'n 620 euro. En dat is helemaal geen onaardig bedrag voor een systeemcamera als deze.

Meer weten? Bekijk de video hieronder of lees onze uitgebreide Nikon 1V1 review, voorzien van testfoto's, ISO-vergelijkingen en andere tests.

  • Naast ‘apple-like’ heeft het design nog een ander handigheidje. Normaal zit de accessoireschoen – daar sluit je bijvoorbeeld een flitser of microfoon op aan -bovenop de body. Nikon heeft de schoen letterlijk in de behuizing gestopt. Dat levert behalve een gekke knik, ook een uiterst compact apparaat op.
  • In de review zeg ik dat de Nikon 1V1 geen ingebouwde beeldstabilisatie heeft. Geen zorgen, Nikon stopt dit (bijna) altijd in haar objectieven.
Deel dit bericht:
Tags