Lenzen digitale spiegelreflexcamera

Door: redactie-besteproductnl | 24 december 2008 14:15
BesteProduct geeft informatie over de lenzen van een digitale spiegelreflexcamera: de telelens, macrolens, groothoeklens en tilt-shiftlens.
Telelens, groothoeklens, macrolens en tilt-shiftlens

Telelens

Met de telelens kan je voorwerpen van verre afstand dichterbij halen. Dit objectiefheeft een grote brandpuntsafstand en een kleine beeldhoek.telelens De telelens kan zover opeen voorwerp inzoomen, dat je een enkel detail zichtbaar maakt en deze isoleert vande rest van de omgeving. Met name in de sportfotografie is het een populair methodeom het object meer naar voren te halen. Ook natuurfotografen maken veel gebruik vantelelenzen. Het is ideaal als je bijvoorbeeld een dier wilt vastleggen met op deachtergrond de natuurlijke omgeving.

Het vervagen van de achtergrond, en het daardoor naar voren halen van het object,komt omdat een telelens maar een beperkte scherptediepte heeft. Ga je hier overheen(dat doe je door middel van de opening van de diafragma te vergroten), dan wordt deomgeving om het voorwerp onscherp.

Het nadeel van een telelens is dat deze zeer gevoelig is. De geringste bewegingbij het fotograferen kan het beeld vervormen. De objectieven zijn groot en zwaar:een telelens heeft minstens een grootte van 100 mm. In de meeste objectieven ziteen beeldstabilisator, wat veel kleine bewegingen opvangt. Bij de zwaardere lenzenis het moeilijker om met de hand 'steady shots'’te maken en kan je beter gebruikmaken van een statief. Daarnaast moet je rekening houden met de lichtsterkte: eenlang objectief als de telelens heeft een kleinere lichtsterkte dan bijvoorbeeldeen groothoeklens.

Doel:

inzoomen op een object
  • + Goede gedetaillerde weergave
  • + Veel zoom
  • - Zeer gevoelig
  • - Objectieven groot en zwaar

Macrolens

Ook deze lens haalt een voorwerp duidelijk naar voren door de achtergrond minder prominent inbeeld te brengen. Een belangrijk verschil is dat een macrolens zich vooral leent voor hetvastleggen van kleine voorwerpen. Deze worden heel gedetailleerd weergegeven. Dat heeft ondermeer te maken met de afbeeldingsmaatstaf. De meeste macrolenzen hebben een norm tot 1:1, watbetekent dat het voorwerp net zo groot is als de afbeelding ervan op de foto. Wil je dus eeninsect op een bloem fotograferen, dan zijn de kleinste bijzonderheden op de afbeelding te zien.Macrolens

Met de macrolens zijn de kleinste details van een dier zichtbaar

Het macro-objectief is dus een ideale lens voor close-upfotografie. Ga je bijvoorbeeld met een telelenseen voorwerp van dichtbij fotograferen, dan zal de kwaliteit van de foto afnemen. Dat komt omdat dezelens beschikt over een zoomobjectief. De macrolens heeft een vaste brandpuntsafstand en kan daardoorkwalitatief mooiere foto's maken. Maar dan moet je wel zelf dichterbij het voorwerp komen om eenplaatje te schieten.

Doel: vastleggen van kleine voorwerpen (close-upfotografie)

  • + Extreem gedetailleerde weergave
  • - Geen zoom mogelijkheden

Groothoeklens

Het tegenovergestelde van een telelens is de groothoeklens, die wordt gebruik om veel van deomgeving scherp op de foto te krijgen. Dit objectief heeft een korte brandpuntsafstand en duseen grote beeldhoek. Een natuurfotograaf wiens doel is om de mooiste plaatjes te schieten vanlandschappen komt al snel uit bij deze lens. De groothoeklens wordt ook veel gebruikt voor hetmaken van panorama-foto's.

Groothoeklenzen worden onderverdeeld in lineaire lenzen en fisheye-lenzen. Bij lineaire lenzenworden rechte lijnen zo recht mogelijk weergegeven. Dit gaat dan soms ten koste van de verhoudingen.Zo lijken objecten van dichtbij groter en voorwerpen van ver op de achtergrond veel kleiner. Defotograaf kan dit ook in zijn voordeel gebruiken, bijvoorbeeld om een landschap ruimer aan te geven.Dit type groothoeklens wordt veel gebruikt.Een fisheye-objectief geeft een vervormd beeld aan alsof jein een kerstbal kijkt. De lens zorgt niet voor een beeldvullende foto, maar voor een rond plaatje.De rest van de foto, met name dus de hoeken, zijn zwart (daar valt geen licht op). Het fisheye-objectief wordt weinig gebruikt.

Doel: De complete omgeving scherp op de foto krijgen.(panoramafotografie)

  • + Vergroot perspectief
  • - Kan het beeld vervormen
Fisheye

Een voorbeeld van een fisheye-foto



Tilt-Shiftlens

Erg geschikt voor architectuur- en landschapsfotografie zijn de tilt en shift lenzen. Met dit objectiefkan je met een andere hoek het beeld op de sensor laten vallen. Dit gebeurt door middel van de hellende(tilt) en de schuivende (shift) werking van de lens.

Met tilt kan je een grotere scherptediepte creëren (zelfs bij de maximale diafragma) zonder dat dit tenkoste gaat van de scherpte van het voorwerp. Voor deze optie hoef je echter niet speciaal deze lens aante schaffen. Je kan de foto namelijk met Photoshop eenvoudig aanpassen. Met Shift is het weer handig ombijvoorbeeld gebouwen te fotograferen. Deze schuivende functie herstelt namelijk het trapeziumeffect(de afbeelding aan de bovenkant is breder dan de onderkant). Het resultaat is dathet onderwerp erstrakker uitziet. Met de tilt en shift-optie kan je foto's maken waarop voorwerpen kleiner zijn vastgelegddan ze in werkelijkheid zijn, dat het lijkt op miniatuur.

Doel: Het perspectief corrigeren

  • + Perspectiefcontrole
  • + Mogelijkheid tot het creëren van een grote scherptediepte

Kosten

De body van een digitale spiegelreflex, inclusief standaardlens, is zeer goedkoop geworden. Fabrikantenhalen dan ook vooral winst met de verkoop van lenzen. De kosten van deze lenzen verschillen enorm veel vanelkaar. De prijs hangt af van tal van factoren: het type lens, het brandpunt, de beeldhoek, de kleinste engrootste diafragma, de maximale beeldvergroting en de inbouw van een beeldstabilisator en een InterneScherpstelling (IF). Let wel op! Niet elke lens is te gebruiken voor je spiegelreflexcamera.

De groothoeklens is in de catalogus van Kieskeurig.nl relatief het goedkoopste type lens. Zo wordt deTamron AF 28-105 mm F/4-5,6 IF al aangeboden van 35,-. Toonaangevende merken als Canon, Nikon en Sigmahebben allen ook goedkopere modellen rond de 100,- in de lijst staan. Wil je echt lenzen voor een goedekwaliteit en meer mogelijkheden, dan zal je enkele honderden euro neer moeten tellen. Dat geldt ook voorde macrolens, die over het algemeen iets duurder is. De Olympus 35mm 1:3.5 Macro ZUIKO DIGITAL is hetmeest voordelig te verkrijgen met 179,-.

Voor een telelens moet je wel veel geld op tafel leggen. Hoewel Canon met de EF 135mm f/2.8 Soft Focus voor€ 286,- redelijk goedkoop uit de bus komt, moet voor een kwalitatief goede telelens met verschillende optiesrond de 700,- worden betaald. Prijzig zijn ook de tilt en shift lenzen. Voor deze speciale objectieven,waarvan er weinig in het assortiment zijn te vinden, heb je minstens 1035,- nodig (voor de Canon TS-E 90 mm f/2.8).

Bronnen: