De beste speakers onder de 500 euro per stuk [onderzoek]

Door: redactie-besteproductnl | 14 juli 2011 10:24
Wanneer je op naar staande luidsprekers op zoek bent die minder dan vijfhonderd euro per stuk kosten, realiseer je dan wel goed dat niet iedere speaker elk muziekgenre goed weergeeft. BesteProduct testte vier veel verkochte speakers van grote audiomerken:
Vergelijkend onderzoek: Mordaunt-Short Aviano 8, Jamo S 608, Bowers And Wilkins 684 en JBL ES80

Bekijk de videoreviews:

Vergelijk speakersBen je op zoek naar een nieuwe speaker? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle speakers vergelijken

Beluister eerst speakers met je eigen favoriete muziek, voordat je ze koopt. Het is een vaakgehoorde tip, maar ook uit ons onderzoek naar de beste luidsprekersblijkt dit weer te kloppen.
BesteProduct testte vier veel verkochte speakers van grote audiomerken: Mordaunt-Short Aviano 8, Jamo S 608, Bowers And Wilkins 684en JBL ES80. Eis was dat ze per stuk niet meer dan 500 euro mochten kosten. De resultatenwaren opvallend: iedere speaker heeft zijn eigen specialiteit. Vandaar dat we ookgeen speaker als winnaar of verliezer hebben uitgeroepen.

BesteProduct.nl dankt Smits Arnhem voor het beschikbaarstellen van de luisterruimte en de modellen voor deze redactioneel onafhankelijketest.

Voor de liefhebber van klassiek: Bowers And Wilkins 684

Een warm geluid met een goede dynamiek de bowers and wilkins 684-speakers zijn methun 500 euro per stuk de duurste uit de test, maar je krijgt er wel heel veel voorterug. uithalen in de muziek knallen de luisterruimte in, stillere passages sprankelennog met veel detail. het maakt dat deze boxen uitermate geschikt zijn voor klassiekemuziek en rustigere nummers van bijvoorbeeld singer-songwriters. ze moeten wel pasop de plaats maken bij het wat stevigere werk als rock en dance. daar worden dehoge tonen en vooral de lage bassen node gemist. ze zijn er wel, maar te weinigom te boel te laten rocken of swingen. de speakers zien er op het eerste gezichtmisschien niet erg uitgesproken uit, maar als je het frontje eraf haalt, verandertdat. dan vallen de twee middelgrote felgele speakers op, met daarboven een asymmetrischgeplaatste tweeter.>
De grote vraag is: zijn deze luidsprekers hun geld waard? Ja! Weinigspeakers in deze klasse zijn zo subtiel in hun klankbeeld. Daar komt bij dat dezeluidspreker een heel eigen (warm) karakter heeft dat door ieder individu anderswordt gewaardeerd. Noem het een speaker met een eigenwijs tintje, waarvan deprijs stevig is, maar eentje die wel heel wat geluidtechnische kwaliteit aan dedag legt. Ideaal voor liefhebbers van rustige muziek, maar rockliefhebbers kunnenbeter verder kijken.

Voor de liefhebber van klassiek: Bowers And Wilkins 684

Rock- en danceliefhebbers opgelet: deze Mordaunt-Short Aviano 8-luidsprekers zullenjullie absoluut bekoren! Misschien dat het geluid niet briljant is qua dynamieken precisie, maar deze boxen blinken wel uit in de hoge en lage tonen. Het zorgtvoor een vol geluid en de balans is ook goed. De subtiliteit is ver te zoeken,maar het knalt! Toch valt er wel wat aan te merken op deze luidsprekers. Het geluidin het midden van het spectrum is niet zo sterk en dat hoor je vooral bij klassiekemuziek. Daar zijn de instrumenten bijvoorbeeld maar moeilijk te onderscheiden. Ookbij 'easy listening' en muziek van singer-songwriters wordt de balans node gemist.Daarnaast lijken deze luidsprekers moeite te hebben met een laag volume. Dan blijfter van het geluid maar weinig over. Qua uiterlijk is er niet veel op deze speakersaan te merken: ze zien eruit als bijna iedere box, al heeft hij een wat brede voorkant.Ook zit hier een bolling, waardoor ze wat minder plaatsingsgevoelig zijn. De Aviano8-speakers van Mordaunt-Short zijn op internet voor ongeveer 320 euro per stukte verkrijgen. Er valt dan misschien een en ander aan te merken op het geluid bijrustige muziek, maar liefhebbers die willen dat hun rock- of dancemuziek gewoonmoet knallen, zijn met deze speakers absoluut voorzien.

Voor de liefhebber van zowel harde als zachte gitaren: JBL ES80

Deze luidsprekers van ongeveer 300 euro per stuk zijn qua geluid volkomen in balans.De afzonderlijke speakers sluiten met hun verschillend karakter naadloos op elkaaraan. Alle soorten muziek komen zeer naturel over, zonder enige kleuring van de kast,zo lijkt het wel. Enig minpuntje is de dynamiek van de speakerset, die had wel watgroter mogen zijn. Bij klassieke muziek valt bijvoorbeeld de speakerconfiguratieeen beetje door de mand met zijn gebalanceerde maar uiteindelijk toch ook vlakkekarakter. Harde rockers, maar ook subtieler werk van singer-songwriters zijn echterzeer aangenaam om aan te horen. Het ontwerp is misschien wat gedateerd en niet heelopvallend, maar aan boord vinden we wel een dubbel uitgevoerde tweeter en een driewegspeakerset. Een relatief groot aantal speakers dus voor deze soort vloerstaanders.Deze JBL-speakerset kan zich meten met de nog wat duurdere modellen in de categorievloerspeakers. Veel kwaliteit voor de prijs dus!

Voor de liefhebber van een feestje op z’n tijd: Jamo S 608

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: echt warm worden we niet van dit geluid.Het klinkt geknepen. Hoge, midden- en lage tonen: we horen ze allemaal wel, maarmissen toch wat. Dat komt waarschijnlijk door de tweeter die gewoon geen fantastischgeluid levert. Maar we missen nog meer bas. En dat hoor je in alle muziekstijlen:rock knalt niet en klinkt rommelig, rustige muziek is niet in balans (al zijn hogedetails wel goed te horen) en bij klassieke muziek zijn de instrumenten maar moeilijkvan elkaar te onderscheiden. Dance wordt nog wel aardig weergegeven, maar ook daardoet de bas niet wat je er van verwacht. Er zijn toch ook positieve punten:het geluid heeft bijvoorbeeld weinig last van vervorming bij een hoog volume, dusbij een feestje maak je wel de blits. Daarbij zijn de speakerkasten behoorlijk fors.De woofer zit zijdelings aan de onderkant en is mooi weggewerkt; ook de stofkapvan de frontspeakers is goed opgehangen. Een aardige set dus van ongeveer 220 euro,maar als ze honderd euro minder hadden gekost, was het pas echt een goede koop geweest.Nu is die overtuigingskracht wat minder.

Vergelijk speakersBen je op zoek naar een nieuwe speaker? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle speakers vergelijken