Alles over de luidspreker

Door: redactie-besteproductnl | 5 maart 2009 16:16
Een overzicht van artikelen over speakers op BesteProduct, met informatie over de prijs, techniek en beste merken speakers.
Informatie over de prijs, techniek en de gebruiker van luidsprekers

1. Wat kost een speaker?

Een luidspreker heb je al voor een paar tientjes, maar voor die prijs laat de kwaliteitvaak veel te wensen over. Wil je een goede set compacte of staande speakers, dan benje volgens experts al gauw een euro of duizend per stuk kwijt. Dan heb je wel luidsprekersdie een jaar of dertig meegaan. Maar ook in de prijsklasse daaronder zijn wel goedespeakers te vinden. Kijk op onze ranglijst wat de beste staande en compacte luidsprekerszijn.

Voor een set surroundboxen ben je in principe meer kwijt. Zo’n systeem bevat namelijkmeerdere boxen (2, 5, 6 of 7) en een subwoofer. Een surroundset kun je aanschaffenvoor een aantal tientjes. Realiseer je dan wel dat de luidsprekers kwalitatief vaakniet om over naar huis te schrijven zijn. Dat kan ook niet, een goed apparaat kostgeld: je moet het produceren, importeren en rechten over betalen. Vergeet ook nietdat de prijs van een goede surroundset hoger ligt dan die van een paar normale speakers vandezelfde kwaliteit. Iedere box is een normale box en daar hangt (bij een goed systeem)dan ook eenzelfde prijskaartje aan. Kortom: voor een goed 5.1 surround-installatiemoet je ongeveer zes keer zoveel betalen als voor één speaker van dezelfde kwaliteit.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een subwoofer: je kunt het qua prijs zo gek makenals je wilt, maar vergeet niet dat een subwoofer ook een luidspreker is. Voor kwaliteitbetaal je.

Interne links

Hier vind je een aantal actuele lijsten met de beste luidsprekers volgens deskundigen.Links in het menu kun je invullen hoe duur de speakers ongeveer mogen zijn en welkespecificaties ze moeten bezitten.

2. De techniek van een speaker

GeldSpeakers bevatten een of meer luidsprekers (of conussen). Deze zorgen ervoor dathet elektrische signaal van je versterker wordt omgezet in geluid. Luidsprekershebben een beperkt frequentiebereik, daarom hebben speakers er vaak meerdere ineen box zitten. Ze vullen elkaar aan.Er zijn drie verschillende luidsprekers: de woofer (lage tonen), de tweeter (hogetonen) en de mid-range speaker (het tussenliggende gebied).

Om het signaal van je versterker uit de verschillende luidsprekers te laten komen,moet het eerst worden gescheiden. Dat gebeurt met een filter. Wanneer een box éénfilter heeft, is het een tweeweg-speaker. Een drie- of vierweg-speaker hebben meerderefilters.

Sommige speakers bevatten een basreflex-poort. Deze zorgt ervoor dat er minder energieverloren gaat. Het rendement wordt hoger en vooral lage tonen kunnen beter wordenweergegeven. Vooral bij kleinere speakers is dat ideaal, want deze hebben nog weleens moeite met de basklanken.

Externe links

3. Verschillende soorten speakers

vraagtekenSpeakers zijn in te delen in vier verschillende soorten:

Compacte speakers: klein, handig voor kleine ruimten en onopvallend,maar ze hebben soms moeite met lage tonen en kunnen moeilijk een grote ruimte met geluidvullen.

Staande speakers: groot, ze kunnen geluid over een langere afstandverplaatsen en gaan over het algemeen beter om met lage tonen. De boxen zijn echtermoeilijk uit het zicht te plaatsen.

Surround speakers: een set bestaat uit een aantal boxen (2, 5,6, 7) en een subwoofer. Met het aantal boxen wordt een driedimensionaal geluid gecreëerd.Deze systemen zijn relatief duur, omdat je meerdere boxen moet aanschaffen. Er zijnook goedkope modellen, maar de kwaliteit van deze exemplaren laat vaak te wensenover.

Subwoofers: Een vreemde eend in de bijt, want een subwoofer brengtalleen lage tonen voort en is dus alleen te gebruiken in combinatie met andere boxen.Vaak wordt gezegd dat het niet uitmaakt waar je de subwoofer in een kamer plaatst,maar experts raden aan het tussen de twee frontspeakers te plaatsen.

Externe links


4. Je speakers in combinatie met andere audioapparatuur

Als je audioapparatuur gaat kopen, begin dan bij de speakers. Daarna zoek je de andereapparatuur erbij. Hierdoor weet je zeker dat je het maximale uit je luidsprekers haalt.Je hebt namelijk alleen profijt van je luidsprekers als de overige apparatuur (versterker,cd-speler e.d.) ongeveer even goed is. Je kunt het vergelijken met auto’s: wanneerje een hele goedkope auto hebt met allerlei mankementen, dan zet je er ook geen heledure velgen op. Mocht je al je audioapparatuur al hebben staan en er alleen boxenbij zoeken, dan is het aan te raden om vóór een winkelbezoek de specificaties opte schrijven. Zo kan de verkoper inschatten wat je nodig hebt.

Interne links

5. Speakers plaatsen

Om optimaal van je speakers te genieten, moet je ze op de juiste plaats neerzetten.Experts raden aan om compacte luidsprekers op oorhoogte neer te zetten of op tehangen. Daarbij is het verstandig om de speakers vrij te zetten van muren. Datgeldt ook voor de achterkant. Een box heeft namelijk ruimte nodig om zijn klankenvoort te stuwen.

Een subwoofer is minder plaatsingsgevoelig, maar ook deze heeft zijn ruimte nodig.Sommige bedrijven zeggen dat deze overal geplaatst kan worden, desnoods onder debank. Dat is niet waar. De beste plaats voor een subwoofer is tussen de voorstespeakers.

Voor surroundsystemen zijn verschillende opstellingen. Het gaat daarbij om wat voorsysteem je hebt. Voor een volledig overzicht kun je hier terecht: Surround sound: zeven tips voor het beste geluid

Interne links

Externe links


6. Speakers vergelijken en kopen

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: als je een set luidsprekers wilt gaanaanschaffen, kun je het beste naar een audiowinkel gaan en gaan luisteren. Geluidis erg persoonlijk en iedereen stelt zijn eigen eisen. Je kunt je echter wel vantevoren voorbereiden en oriënteren op luidsprekers. Naast geluid kunnen er namelijknog een aantal dingen belangrijk zijn bij de aanschaf. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheiden design. BesteProduct.nl, de site waar je je nu op bevindt, laat zien hoe expertsvan vak- en consumentenbladen de spelers beoordelen. Op basis van tientallen reviewswordt een gemiddeld cijfer berekend. Op Vergelijk.nl kun je producten, diensten,prijzen, portokosten en levertijden met elkaar vergelijken. Op Kieskeurig.nl valtte lezen hoe consumenten het product beoordelen.

Interne links

Externe links