Stofzuigers: energieverbruik en jaarlijkse kosten

Door: redactie-besteproductnl | 27 februari 2014 11:25
De kosten voor energieverbruik van je stofzuiger komen uit op ongeveer 17 euro per jaar. Dat kan wat meer of minder zijn afhankelijk van het energieverbruik van je stofzuiger en hoe vaak je de stofzuiger gebruikt.
Koopwijzer

Geschatte energieverbruik stofzuigers per jaar

Gemiddeld genomen gebruiken we een stofzuiger één uur per week. Veelmensen hebben een stofzuiger met een hoog wattage en die wordt vaak op de maximale stand gedraaid. Hoe harder die zuigt, hoe schoner het wordt, is de gedachte. En het gaat sneller. Als we uitgaan van een gemiddeld verbruik van 1.500 watt dan is de berekening als volgt.

Energieverbruik per jaar in kWh:

  • 52 uur stofzuigen per jaar x 1.500 watt per uur / 1000 = 78 kWh per jaar

Kosten per jaar:

  • 78 kWh x 22,5 eurocent per kWh = 17,55 euro per jaar

Slecht klein deel stroomrekening gaat op aan stofzuigers

Je elektriciteitsrekening wordt in hoge mate bepaald door de grootte van je huishouden. In de onderstaande tabel gaan we telkens uit van één uur stofzuigen per week. Vermoedelijk stofzuigeneenpersoonshuishoudens wat minder en grotere wat meer dan een uur. Gemiddeld genomen neemt de stofzuiger dan 2 tot 3 procent voor haar rekening van het totale energieverbruik.

Tabel: verbruik stofzuiger ten opzichte van totale elektriciteitsrekening van een huishouden
Jaarlijks verbruik (kWh)*1 uur stofzuigen per week% van de rekening
1-pers. huishouden2.00078 kWh3,9%
2-pers. huishouden3.35078 kWh2,3%
3-pers. huishouden4.10078 kWh1,9%
4-pers. huishouden4.55078 kWh1,7%
5-pers. huishouden5.45078 kWh1,4%

* Gemiddeld jaarlijks gebruik in Nederland op basis van grootte huishouden

Let op: je stofzuiger verbruikt waarschijnlijk minder dan het maximaal aangegeven vermogen

Bovenstaande rekensom kun je zelf maken als je het energieverbruik van je eigen stofzuiger kent. Uit testen komt altijd naar voren dat het werkelijke verbruik lager ligt. Als ik mijn twee stofzuigers thuis als voorbeeld neem,dan scheelt dat behoorlijk. Zowel mijn Bosch stofzuiger als goedkope Hema stofzuiger halen lange na niet het aangegeven maximum.

Afbeelding: mijn stofzuiger die ik beneden gebruik. Verbruik gemeten met een slimme meters van Essent.Als ik de maximale stand instel (1800 Watt) meet ik een energieverbruik van 1300 tot 1350 Watt. Dit is niet uniek voor mijn stofzuiger. Vrijwel alle stofzuigers verbruiken minder dan het aangegeven maximum.

Afbeelding: mijn tweede stofzuiger, gekocht bij de Hema, die ik boven gebruik. 200 Watt meer vermogen dan de Bosch maar het werkelijke stroomverbruik ligt gelijk.

De vraag rijst nu waarom er zo’n hoog vermogen op de stofzuiger staat. Het antwoord is simpel: consumenten denken dat meer vermogen een betere stofzuiger oplevert. “Die van 2000 Watt zal wel beter stofzuigen dan die van 1600 Watt”, is de gedachtegang. En fabrikanten spelen daar op in. In de basis klopt de redenering dat meer vermogen een betere zuigkracht oplevert. Maar niet alleen het vermogen van de motor bepaalt de uiteindelijk effectiviteit. De motor is slecht een onderdeel van het hele ontwerp en bouwkwaliteit. Vergelijk het met de motoren van auto’s.Veel auto’s hebben een 1.6 liter motor maar het vermogen in kWh of pk’s verschilt. Door slimmere technieken weet de ene fabrikant meer vermogen uit de motor te halen of deze zuiniger te laten rijden.

Ander type stofzuiger, ander energieverbruik

In Nederland is het zogenaamde ‘slede-model’ veruit het populairst. Het stroomverbruik verschilt per stofzuiger, maar in het algemeen kunnen je stellen dat:

  • Een slede stofzuiger met stofzak relatief zuinig is in vergelijking met andere populaire modellen
  • Een slede stofzuiger zonder stofzak (bijvoorbeeld Dyson) verbruikt gemiddeld genomen meer stroom
  • Een robotstofzuiger verbruikt het meeste stroom. Deze laadt zich voortdurend op om stof te zuigen en voort te bewegen. En is vele uren per week actief. Per uur dat hij werkt verbruikt de robotstofzuiger dus minder stroom maar de vele uren stofzuigwerk maken hem een grootverbruiker onder de stofzuigers

Stofzuigers krijgen minder vermogen, dat moet van de EU Milieu- en soortgelijke belangenorganisaties was het ook al opgevallen dat de vermogens bij stofzuigers alsmaar toenemen. Dat staat haaks op de ontwikkelingen bij andere apparaten zoals koelkasten en wasmachines die zuiniger worden. De EU heeft daarom een nieuw energielabel in het leven geroepen voor de stofzuigers. En direct een maximum ingesteld voor het vermogen van een stofzuiger.

  • Vanaf september 2014: maximaal 1.600 Watt. En een energielabel
  • September 2017: maximale 900 Watt

We hebben een uitgebreid artikel geschreven over de voor- en nadelen van dit nieuwe energielabel voor stofzuigers.

Er zijn apparaten waar makkelijker op te besparen valt qua stroomverbruik dan een stofzuiger

Afbeelding: verbruik van apparaten volgens ECN (Energie Centrum Nederland)

Bovenstaande cirkeldiagram geeft gemiddelden aan. De gemiddelden zijn betrouwbaar maar je werkelijk energieverbruik hangt sterk af van de grootte van je huishouden en de ouderdom en energie-efficiëntie van je apparaten. De 3 procent van de stofzuiger klopt voor veel huishoudens.

Je ziet al dat de stofzuiger geen grootverbruiker is. Als je stroom wilt besparen, kun je beter overwegen om:

  • Je koelkast te vervangen als deze ouder is dan 10 jaar
  • Je vaatwasser eruit te mikken die op zijn laatste benen loopt
  • Een warmtepompdroger te nemen in plaats van je oude condensdroger
Vergelijk stofzuigersBen je op zoek naar een stofzuiger? In onze ranglijst met stofzuigers vergelijk je envoudig alle stofzuigers. Je ziet vervolgens een overzicht van de beste stofzuigers, met daarbij ook een indicatie van de prijs-kwaliteitverhouding.
.
blog comments powered by Disqus