Uitleg energielabels voor stofzuigers: de voor- en nadelen

Door: redactie-besteproductnl | 27 februari 2014 14:21
Fabrikanten hebben het vermogen van stofzuigers de afgelopen jaren alleen maar verder opgeschroefd. Dit is de EU een doorn in het oog en dus komen er regels. Per 1 september 2014 hebben alle nieuwe stofzuigers een energielabel én is het maximale vermogen b
Koopwijzer
Afbeelding: James Dyson, uitvinder van de gelijknamige stofzuigers is alvast tegen het nieuwe label en is een rechtszaak begonnen tegen de EU.Hij kan het in elk geval betalen want is één van de rijkste mensen van Engeland. Dyson kijkt trouwens niet een rechtszaak meer of minder.

Wat is precies aan de hand met dat nieuwe energielabel voor stofzuigers?

Met het label zelf is er niet zoveel aan de hand. Het is een duidelijk energielabel met allerlei extra nuttige informatie zoals energieverbruik, zuigkracht, stofuitstoot en geluid. Dat is handig. Maar de EU is nog een stap verder gegaan: het nominale vermogen is gemaximaliseerd. Dat zijn de watts die op de stofzuiger staan. De nieuwe regels:

  • Per september 2014 maximaal 1600 Watt
  • Per september 2017 maximaal 900 Watt

Bedoeling is om het energieverbruik van stofzuigers te verminderen. En een maximum was volgens de EU nodig. Consumenten stellen vermogen van een stofzuiger gelijk aan de kwaliteit van de stofzuiger. Hoe meer vermogen, hoe schoner het huis. Al dan niet ingepeperd door de fabrikanten.Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van het energielabel en het maximale vermogen. We beginnen met de pluspunten van het energielabel voor de stofzuigende Nederlanders.

Wat ga je in euro's besparen met een lager vermogen?

Niet veel. Al eerder rekenden we uit dat het gebruik van je stofzuiger je ongeveer 17 euro per jaar kost aan stroom. Dat zijn de kosten bij een uur stofzuigen per week. Per september is het maximale nominale vermogen 1600 Watt. Dat ligt dicht bij het vermogen wat de meeste stofzuigers nu verbruiken. De besparing zal dus niet zo groot zijn, zeg 25 procent. Dat scheelt je dus 4 euro per jaar. Of 8 euro als je twee uur per week de stofzuiger hanteert.

In 2017 moet het maximum vermogen terug naar 900 watt. Laten we het ruim nemen en stellen dat je de helft bespaart. Dat levert je dan ongeveer een tientje per jaar op. Dat lijkt niet veel maar hier geldt wel alle kleine beetje helpen. Over heel Nederland gezien scheelt het dan aardig wat stroom.

Drie keer JA voor het nieuwe energielabel en een maximum vermogen voor stofzuiger

  • Minder energie verbruiken is altijd goed. Je hebt toch de neiging om te kiezen voor de groenste stofzuiger als modellen verder vergelijkbaar zijn qua prijs of zuigkracht. Minder energie verbruiken scheelt in de portemonnee. Het is niet veel maar waarom meer uitgeven als het met minder kan.
  • Het energielabel geeft veel nuttige informatie zoals stofuitstoot, zuigkracht op harde en zachte vloeren plus het geluidsniveau. In de winkel moet je vaak zoeken naar dat soort nuttige informatie voor je het vindt. Als je het al kunt vinden. Met de nieuwe labels kun je stofzuigers makkelijker vergelijken. Daar zijn wij als vergelijkingssite altijd voor.
  • Fabrikanten zullen vaart maken met innovaties. Niet alleen een sterke motor maar een slimmer ontwerp maakt je onderscheidend. Bij auto’s heeft het gewerkt. Uit kleinere motoren komt meer efficiency. Als dat ook bij de stofzuiger kan, prima!

Drie bedenkingen bij het nieuwe energielabel voor stofzuigers

  • Blijven de stofzuigers nog wel net zo goed stof op zuigen? Bij 1600 Watt kunnen we ons nog wel wat voorstellen. Maar 900 Watt? Zitten wij als consument straks met de gebakken peren en moeten we twee keer zo lang stofzuigen om eenzelfde resultaat te bereiken? Daar zitten we niet op te wachten.
  • Worden goede stofzuigers duur? Nu kun je vaak een goedkope stofzuiger kopen met een vermogen van 2000 Watt of meer. De sterke motor compenseert de gebrekkige innovaties op goedkope stofzuigers. En het resultaat is op zijn minst redelijk. Zijn er nog wel goedkope stofzuigers verkrijgbaar die een beetje fatsoenlijk schoonmaken?
  • Gaat de nieuwe informatie op de labels wel voor onderscheid zorgen? Bij vaatwassers staat bijvoorbeeld ook een droogresultaat op het energielabel maar dat is bijna altijd een A. Net als bij het wasresultaat voor wasmachines. In de EU-regels lezen we dat de reinigingskracht voor stofzuigers wordt gemeten door vijf heen-en-weer-bewegingen. Dat lijkt ons zoveel dat ze op harde vloeren waarschijnlijk allemaal een A scoren. Kortom, schieten we wel wat op met alle info op het label? Of hebben fabrikanten zo lang gelobbyd dat iedereen het beste jongetje van de klas wordt.
Afbeelding: het nieuwe label voor stofzuigers per september 2014
Vergelijk stofzuigersBen je op zoek naar een stofzuiger? In onze ranglijst met stofzuigers vergelijk je envoudig alle stofzuigers. Je ziet vervolgens een overzicht van de beste stofzuigers, met daarbij ook een indicatie van de prijs-kwaliteitverhouding.
.