Elektrische tandenborstel: in 6 stappen kies je de beste

Door: redactie-besteproductnl | 1 mei 2013 16:03
Een uitgebreide koopgids voor elektrische tandenborstels. Met uitleg over de technieken en tips voor het kopen van een tandenborstel.
Vergelijk elektrische tandenborstels

Maar goed, er is niet één elektrische tandenborstel. Je hebt keuze. In deze koopgids laat ik je zien voor welke keuzes je staat om uiteindelijk een tandenborstel te kopen waar jij blij mee bent.

Vergelijk elektrische tandborstelsWil je weten wat de beste elektrische tandenborstels zijn volgens experts en andere gebruikers? Bekijk dan onze ranglijst met elektrische tandenborstels. Maak gebruik van de prijscheck om geld te besparen.

Waarom en hoe moet je tandenpoetsen?

In onze mond zitten veel bacteriën die bezig zijn met allerlei zaken. Zo zijn er goede bacteriën die je helpen bij de spijsvertering, en zijn er slechte bacteriën die onder meer gaatjes veroorzaken en ontstoken tandvlees. Die slechte bacteriën kun je goed herkennen door hun gele kleur. Dat zijn er niet een paar, nee dat zijn er duizenden opeengepakt. Als je je tanden poetst, haal je een groot gedeelte van die plak weg. Met een handtandenborstel kun je in theorie net zoveel plak weghalen als met een elektrische tandenborstel, mits je de juiste poetstechniek hanteert. En daar schort het nog wel eens aan. Een elektrische tandenborstel maakt voor jou de juiste poetsbeweging. Het enige dat je hoeft te doen, is de borstel tegen je tanden en kiezen te houden, en in sommige gevallen lichte poetsbewegingen te maken.

Stap 1: Kies je voor een oscillerend-roterend, Trizone, of voor een sonische elektrische tandenborstel?

Er zijn twee verschillende poetstechnieken voor elektrische tandenborstels ontwikkeld. De oscillerend-roterende techniek en de zogenoemde sonische techniek.

De oscillerend-roterende tandenborstel

Oscillerend-Roterende techniek

De oscillerend-roterende techniek is een wat ingewikkelde benaming voor een elektrische tandenborstel waarvan het borstelkopje zowel ronddraait als heen en weer beweegt. Sommige modellen pulseren ook nog naar de tand toe. Dan wordt de term 3D gebruikt. Kenmerkend voor deze techniek is dat de borstelkopjes rond zijn en dat je bij deze poetstechniek geen poetsbewegingen moet maken. Je moet bij elke tand bij alle kanten even stoppen om het plak te verwijderen. Deze techniek is afgekeken van het polijstcupje die de tandarts of de mondhygiënist gebruikt. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat deze elektrische tandenborstels twee keer zoveel plak verwijderen dan bij een poetsbeurt met een handtandenborstel. Dit is overigens de enige techniek van de elektrische tandenborstel waarbij dit bewezen is. Deze techniek van elektrisch poetsen wordt door Oral-B geïmplementeerd in zijn tandenborstels. Philips heeft ook een aantal oscillerend-roterende modellen, maar dit zijn veelal wat verouderde types. Philips richt zich op de sonische poetstechniek.
Je kunt al vanaf 17 euro een roterend-oscillerende elektrische tandenborstel krijgen. Deze prijzen lopen op tot ongeveer 180 euro.

De Trizone techniek

Oral-B heeft in de afgelopen jaren ook een andere techniek ontwikkeld, die sterk lijkt op de oscillerend-roterende techniek. De tandenborstelfabrikant heeft een nieuwe lijn opgezet naast zijn meest bekende en bewezen Professional Care-series. Deze Trizone serie heeft als grote verschil dat het langwerpige borstelkopjes heeft, die ook onderling nog kunnen roteren. Deze tandenborstels roteren dus in een andere richting dan de tandenborstels uit de Professional Care serie. 
Er zitten op de Trizone borstelkopjes drie typen haartjes, die elk een andere functie hebben. De donkerblauwe haartjes in het midden pulseren en zijn gemaakt om het plak van je tandoppervlak los te maken. Vervolgens wordt het plak weggepoetst door de witte haartjes, die snel heen en weer bewegen. Deze witte haartjes hebben ook als functie het plak tussen je tanden te verwijderen. De langere lichtblauwe haartjes vooraan het borstelkopje zijn gemaakt om bij lastig te bereiken gebieden te poetsen, zoals achteraan je kiezen. Omdat deze borstelkopjes op een andere manier roteren en omdat het borstelkopje langwerpig is, kun je met dit type tandenborstels dezelfde poetsbeweging maken als met een handtandenborstel.Het is bij de Trizone overigens nog niet wetenschappelijk aangetoond dat deze meer plak verwijdert dan een handtandenborstel.
Een Trizone tandenbortel koop je vanaf 30 euro en loopt op tot om en nabij 240 euro.Trizone techniek

De sonische tandenborstel

Sonische techniek

De sonische tandenborstel draagt deze naam omdat hij op zeer hoge snelheid heen en weer beweegt. Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat deze tandenborstels meer tandplak verwijderen dan een handtandenborstel, maar wel dat deze techniek door de hoge trilling meer vuil tussen de tanden verwijdert dan bij een oscillerend-roterende elektrische tandenborstel.
De borstelkopjes zijn langwerpig, maar er wordt niet aangeraden om poetsbewegingen te maken. Sonische tandenborstels maken voor jou de juiste poetsbeweging.
Uit gebruikservaring blijkt dat deze techniek wat aangenamer is voor je tandvlees. Door de snelle trilling van de elektrische tandenborstel kunnen je lippen en handen wel wat gaan kriebelen. Dit kan een wat verdovend effect hebben.
Deze techniek van elektrisch poetsen wordt voornamelijk gehanteerd door Philips. De Nederlandse fabrikant hanteert de term sonicare voor hun sonische tandenborstels. Oral-B heeft ook een sonische tandenborstel, maar die spreekt duidelijk zijn voorkeur uit voor de roterende-oscillende techniek.
Een sonische tandenborstel koop je vanaf 30 euro. Voor het hoge segment betaal je tot ongeveer 220 euro.

Voor- en nadelen van de tandborsteltechnieken op een rij

Oscillerend-roterende techniek
VoordelenNadelen
Bewezen techniek dat hij meer plak verwijdert dan een handtandenborstelDeze techniek kan irriterend werken bij gevoelig tandvlees
De borstelkop is klein, waardoor je op moeilijk bereikbare plekken komtHeel anders dan tandenpoetsen met handtandenborstel
Je hoeft geen poetsbeweging te maken 
Trizone techniek
VoordelenNadelen
Naast pulseren en oscilleren maakt het borstelkopje zijwaarts roterende beweging voor extra reiniging tussen de tandenNiet wetenschappelijk bewezen dat deze techniek meer plak verwijdert dan een handtandenborstel
De borstelkop is langwerpig, zodat het lijkt op gewoon tandenpoetsen 
Je hoeft geen poetsbeweging te maken, maar het kan wel 
Sonische techniek
VoordelenNadelen
Haalt meer plak en vuil weg tussen de tanden dan een oscillerend-roterend- en een Trizone tandenborstelNiet wetenschappelijk bewezen dat deze techniek meer plak verwijdert dan een handtandenborstel
De borstelkop is langwerpig, zodat het lijkt op gewoon tandenpoetsenDoor de hoge trilling kan er een kriebelend, verdovend gevoel ontstaan bij je handen en lippen
Je hoeft geen poetsbeweging te maken 
Masseert het tandvlees op een aangename manier 

Beslis welke voor- en nadelen voor jou de doorslag geven. Qua prijzen ontlopen ze elkaar niet zoveel. In elk segment is er voor elke techniek een tandenborstel te vinden.

Leen een tandenborstelDe keuze voor het type elektrische tandenborstel is voornamelijk een erg persoonlijke. Leen bij voorkeur een keer elektrische tandenborstels met verschillende technieken, om erachter te komen welke techniek jij het fijnst vindt. Het terugbrengen van een elektrische tandenborstel, na gebruik, wordt door veel winkels om hygiënische redenen niet geaccepteerd.

Stap 2: Hoeveel geld moet je uitgeven voor een nieuwe tandenborstel?

Elektrische tandenborstels lopen uiteen van 30 euro tot ongeveer 240 euro. Het grootste verschil tussen de tandenborstels is dat de duurdere modellen sneller bewegen, waardoor er meer plak verwijderd wordt. Ook hebben de duurdere modellen vaak een grote accu, waardoor je er langer en vaker mee kunt poetsen. Daarnaast zijn er een hoop extra mogelijkheden, functies en accessoires waarvoor je kunt kiezen. Beter gezegd, waarvoor je kunt betalen. Welke vind jij belangrijk en nuttig?

Stap 3: Kies je voor een elektrische tandenborstel met een timer functie?

Tandartsen raden je aan om voor een schoon en hygiënisch gebit je tanden tweemaal daags, twee minuten per keer te poetsen. Die twee minuten zijn niet uit de lucht gegrepen. Deze tijd is nodig voor de fluoride om goed in je tanden te trekken. Als je korter poetst, heb je ook niet genoeg tijd om je hele gebit goed te reinigen.quadranten Als je langer poetst heb je de kans dat je je glazuur van je tanden beschadigt.Je kunt uiteraard met een stopwatch poetsen en heel bewust die tijd verdelen over alle gebieden van je gebit. In de praktijk blijkt echter dat je dit niet doet en vaak niet bewust aan het poetsen bent. Je denkt aan andere dingen en daarom poets je ook vaak te kort. Ook kan het zijn dat je juist te lang op een plekje in je mond blijft hangen, wat voor irritatie kan zorgen.Er zijn elektrische tandenborstels met een timer functie. Deze tandenborstels geven om de 30 seconden een trilsignaal, zodat je van mondkwadrant moet wisselen. Dit heeft als grote voordeel dat je je tanden heel bewust poetst. Je wilt daadwerkelijk elke tand binnen die 30 seconden goed gepoetst hebben. Tandenpoetsen wordt hierdoor meer een spel, waardoor leuker. Na twee minuten geeft de tandenborstel een langere tril, die aangeeft dat je alle vier kwadranten gehad hebt en dat je kunt stoppen met poetsen. Voor kinderen hebben de fabrikanten er vaak een leuk deuntje in gestopt.

Stap 4: Kies je voor een elektrische tandenborstel met een druksensor?

Er zijn mensen die hun tanden poetsen alsof ze hun kozijnen aan het schuren zijn. Veel te hard dus. Hun tandenborstels zien eruit alsof ze hun badkamer ermee geschrobd hebben. Misschien herken je jezelf er wel in.Dit levert echter absoluut niet de beste poetsresultaten op. In tegendeel. Het is ook slecht voor je tandvlees.Hetzelfde geldt voor een elektrische tandenborstel.Misschien heb je wel helemaal niet in de gaten dat je te hard poetst. Om nu te voorkomen dat dit toch gebeurt, zijn er elektrische tandenborstels met een druksensor. Er gaat een lampje branden als je te hard drukt. Je voelt ook dat de tandenborstel anders gaat bewegen. Dit is het teken dat je minder druk moet uitoefenen. Het lampje gaat dan weer uit. Kies voor deze functie als je jezelf verdenkt van te hard drukken met poetsen, of het niet zeker weet.

# Even tussendoor: opmerkelijk
Extra tips voor kopen tandenborstel
  • Vervang minimaal vier keer per jaar je opzetborsteltje. Na drie maanden is hij "op". De haartjes zijn verbogen en er zijn te veel bacteriën verzameld.
  • Kijk goed in de handleiding van je tandenborstel welke poetsbeweging je het beste kunt maken. Ook staat er vaak aangegeven onder welke hoek je je tanden kunt poetsen voor het beste resultaat.
  • Maak je elektrische tandenborstel goed schoon na gebruik. Spoel je borstelkopje goed door en haal je opzetborsteltje van de tandenborstel om ook hieronder de tandpasta goed te kunnen afspoelen.
Afbeelding van Julian Treasure

Stap 5: Kies je voor een elektrische tandenborstel met meerdere poetsstanden?

Er zijn ook tandenborstels die meer dan één poetsstand hebben. Welke poetsstanden zijn er zoal en welke functies hebben ze?De algemene schoonmaak modus

Dit is de meest voorkomende stand en zit op elke tandenborstel. Deze stand is erop gemaakt om zo efficiënt mogelijk je tandplak te verwijderen.
De polijst modus
Deze modus zorgt ervoor dat je op een natuurlijke manier wittere tanden krijgt. De tandenborstel zal op een nog hogere snelheid bewegen.
De gevoelige modus
Deze modus is handig als je bijvoorbeeld geïrriteerd of gevoelig tandvlees hebt. Vanwege het nog niet ontwikkelde gebit en tandvlees is deze functie ook handig en goed geschikt voor kinderen.
De massage modus
Als je tandvlees kapot is, maar je wilt toch je tanden kunnen poetsen is de massage modus een handige. Ook als je je tandvlees wilt masseren, is deze modus geschikt.
Grondige reiniging
Deze modus is ervoor gemaakt om langer en harder te poetsen. Deze manier is vrij agressief. Er wordt dan ook niet aanbevolen om deze modus elke dag te gebruiken. Dit gaat ten koste van je glazuur en je tandvlees.Besteed je elke dag bovengemiddeld veel aandacht aan je gebit en wil je dat je je tandenborstel naast reinigen nog voor meer functies kunt gebruiken. Kies dan voor een tandenborstel met extra poetsstanden.

Stap 6: Voor welke accessoires kies je bij je elektrische tandenborstel?

Er zijn veel modellen te verkrijgen, die worden geleverd met extra accessoires.

Monddouche, tongreiniger, flossapparaat

Voor een extra mondreiniging zijn er additionele monddouches, tongreinigers en flossapparaten te koop. Dit zijn andere productcategorieën met hun eigen voor- en nadelen. Soms worden er echter elektrische tandenborstels geleverd met een bepaald model. Je hebt dan in een keer een hele mondreinigingsset in huis.

Externe monitor

Ook zijn er elektrische tandenborstels die verbinding kunnen maken met een externe monitor. Deze zijn alleen te verkrijgen bij de hogere segment elektrische tandenborstels en laten op een visuele manier zien op welk moment je naar wel kwadrant in je mond moet gaan. Ook geeft hij aan in welke poetsstand je aan het poetsen bent. Als je dit goed doet, verblijdt de monitor je met een allerleukste smiley. Als je twee- en aan halve minuut poetst geeft het lachebekje je zelfs een knipoog.

UV reinigingssysteem

Als je je tanden hebt gepoetst, spoel je je tandenborstel af en zet je hem in zijn houder. Het is een illusie als je denkt dat je alle bacteriën van je tandenborstel hebt afgespoeld. De volgende keer als je gaat poetsen, stop je doodleuk deze bacteriën weer in je mond. Hier is een oplossing voor bedacht. Er is een UV-reinigingssysteem dat meegeleverd wordt met je elektrische tandenborstel. Als je je tandenborstel in dit reinigingssysteem zet, worden liefst 90% van alle bacteriën gedood door middel van het UV licht.

Een oplaadglas

De meeste elektrische tandenborstels worden geleverd met een oplaadhouder, waar je je tandenborstel in kwijt kunt en waarin hij wordt opgeladen. Er is echter ook een model te krijgen, waarbij je je elektrische tandenborstel in een glas kunt zetten. Hij wordt dan door middel van magnetisme opgeladen.

Reisetuis

De duurdere modellen worden vaak ook voorzien van een reisetuis. Handig als je veel op pad bent. Er zijn modellen waarvan je de tandenborstel zelfs kunt opladen, als ze in het etuis zitten.

Verschillende opzetborstels

Er zijn tientallen opzetborstels te koop. Voor elke poetsstand is sowieso een andere opzetborstel te verkrijgen. Daarnaast heb je de keuze tussen de hardheid van de haartjes, de verscheidenheid van de haartjes, met of zonder rubbertjes en nog veel meer. Allemaal met hun eigen functie. Deze functies staan goed beschreven op de verpakking van het opzetborsteltje. Let hierbij goed op of het opzetborsteltje wel past op jou elektrische tandenborstel. Bij Oral-B is dit iets makkelijker: elk opzetborsteltje past op elk model van Oral-B. Bij Philips moet je iets beter kijken.

Vergelijk elektrische tandborstelsWil je weten wat de beste elektrische tandenborstels zijn volgens experts en andere gebruikers? Bekijk dan onze ranglijst met elektrische tandenborstels. Maak gebruik van de prijscheck om geld te besparen.
.