Vaatwasser-tip: spoel de vaat een beetje voor

Door: redactie-besteproductnl | 29 januari 2014 07:26
Moet je de vaat nu wel of niet voorspoelen voordat je de vaatwasser vult? Het antwoord is: een beetje. De grootste rommel wat eraf maar het is niet nodig de vaatwasser te vullen met nagenoeg schone borden en bestek.
Koopwijzer

Waarom wel een beetje voorspoelen?

  • Anders raakt je vaatwasser verstopt. Etensresten kunnen de prullenbak in.
  • Anders wordt het niet schoon. Aangekoekte borden of pannen worden niet schoon. Of in ieder geval niet bij een kort programma.

Waarom niet volledig schoonspoelen?

  • Je verbruikt dan onnodig veel water. En tijd. De vaatwasser kan de klus ook klaren.
  • Het afwasmiddel kan zich richten op het vuil. Bij een nagenoeg schone vaat werken de agressieve bestanddelen ook in op je borden en glazen.

De helft van de Nederlanders spoelt de vaat zelden of niet voor, de andere helft soms tot altijd. Wat ‘de voorspoelers’ gemeen hebben, is dat ze vrijwel altijd stromend water gebruiken. Vermoedelijk veelal warm water.

Gebruik een teiltje voor het voorspoelenVooral bij de afwas van de warme maaltijd is een teiltje handig. Je kunt warm water gebruiken met een beetje zeep waar je de grootste rommel afspoelt. En het scheelt in je waterverbruik en gasrekening. Je kunt scherpe koksmessen, houten snijplanken of keukengerei meteen afwassen. Die stop je bij voorkeur niet in de vaatwasser. Het enige nadeel dat we kunnen bedenken, is dat in sommige nieuwe keukens de afwasbak niet meer groot genoeg is om een teiltje in kwijt te kunnen. Je kunt dan ook de stop erin drukken en in de gootsteen voorspoelen.
.