Volg ons
Advies over het aanschaffen van een afwasmachine

Koopgids: tips voor kopen van een vaatwasser

AEG

Niet langer etensresten van het servies schrobben, maar gewoon eenvoudig op een knop drukken. Veel consumenten hebben ervoor gekozen het teiltje met afwasborstel vaarwel te zeggen en de vaatwasser te verwelkomen. Waar let je nu op bij de aankoop van een moderne afwasmachine? BesteProduct.nl geeft je zes tips om een aanwinst in het huishouden te garanderen.

TIP 1: Betaal niet te veel voor een vaatwasser

Aan een goede vaatwasser zit een prijskaartje! De prijs voor een afwasmachine is onder meer afhankelijk van de energieklasse, de hoeveelheid couverts en het merk. Zo is een vaatwasser in de energieklasse A vaak duurder dan een machine met een C-label, maar vanwege lagere energiekosten is de eerstgenoemde op langere termijn voordeliger. Ook betaal je voor een afwasmachine van Miele meer dan voor een apparaat van een B-merk, maar A-merken gaan wel langer mee. Kortom, bepaal eerst wat je precies wilt. Goede vaatwassers zijn volgens onze ranglijst met beste vaatwassers verkrijgbaar vanaf 300 euro.

TIP 2: Let op het energielabel voor zuinigheid

Het energielabel is ook op de afwasmachine te vinden. Met de letters A t/m G moet de consument een goed beeld krijgen hoe energiezuinig het product is: A voor zeer energiebesparend, G voor zeer energieslurpend. Let op: op het energielabel zie je het water- en energieverbruik van het eco-programma, niet van het gewone programma. Voor energieverbruik en wasresultaat krijgen de meeste machines een A-label toebedeeld, voor droogresultaat een B-label.
Het is moeilijk te bepalen hoeveel een afwasmachine met A-label exact verbruikt aan energie. Dat is namelijk voor elk apparaat verschillend. Wel kan worden gesteld dat een vaatwasser met A-label ongeveer 27 procent meer elektriciteit verbruikt dan een zelfde apparaat in de C-klasse. Afwasma-chines met een A-label zijn in de aankoop wel duurder, maar dat wordt op langere termijn ingehaald vanwege de lagere gebruikskosten. Per afwasbeurt gebruikt een vaatwasser met A-label ongeveer 1,1 kWh, tegenover zo'n 1,5 kWh voor een afwasmachine van energieklasse C.

TIP 3: Hoe meer couverts, hoe meer vaatruimte

Een belangrijk gegeven voor de aankoop van een afwasmachine is de hoeveelheid couverts. Het aantal couverts geeft de maximale belading van een vaatwasser aan. Heeft een afwasmachine een maximale belading van 12 couverts, dan houdt dat in dat er servies ingeladen kan worden van 12 personen. Maken er weinig mensen gebruik van het apparaat, dan heb je aan 4 tot 6 genoeg. Voor uitzonderlijk grote gezinnen zijn er vaatwassers met maar liefst 15 couverts. Deze modellen zijn niet groter, maar de couverts zijn dichter op elkaar geplaatst. Een 45 cm brede vaatwasser beschikt over 8 a 9, een 60 cm brede afwasmachine over ongeveer 12 couverts.

TIP 4: Kijk naar programma's op een vaatwasser

Het gebruiksgemak van een vaatwasser is toegenomen met de hoeveelheid programma's die in het apparaat zijn gebouwd. Zo is er een voorspoelprogramma om aangekoekte etensresten van je borden te verwijderen of de handige optie 'halve belading' waardoor een deel van de vaat wordt schoongemaakt. Wil je de afwas snel op de vertrouwde plek hebben in de kasten, gebruik dan de extra korte programma of de start-uitstelprogramma om de vaatwasser op het voor jouw gewenste tijdstip aan te zetten. Lees op pagina 2 over programma's op een vaatwasser .

TIP 5: Extra functies en opties op de vaatwasser

Naast talloze programma's zijn er nog enkele handige opties op een vaatwasser. Steeds vaker is een afwasmachine voorzien van een lcd-display. Deze geeft informatie over de resttijd van een programma: de minuten lopen terug zodat je weet wanneer het programma klaar is. Ook zijn de korven aan te passen in vaatwasser. Heb je meer pannen dan borden, dan kun je de rekjes inklappen om voor de potten en pannen meer ruimte te verschaffen.
Veiligheid staat boven alles, zo ook bij de vaatwasser. Allereerst zit er op veel moderne vaatwassers een aquastop: de watertoevoer wordt afgesloten zodra er een defect is bij het apparaat. Hierdoor komt je keuken niet blank te staan. Daarnaast is er, speciaal voor consumenten met kinderen, een deurvergrendeling. Met deze functie is het niet mogelijk de deur te openen tot het einde van het afwasprogramma. Tenslotte hebben vaatwassers ook een vlotter onderin het apparaat. Ontdekt de vlotter water op de bodem, dan begint de afwasmachine het water meteen weg te pompen.

TIP 6: Hou het geluidsniveau in de gaten

Om verzekerd te zijn van een goede nachtrust, is het belangrijk de geluidsniveau in de gaten te houden. De meeste vaatwassers komen niet over de 50 dB, en dat is maar goed ook. BesteProduct heeft nogal wat afwasmachines gevonden die boven deze grens uitkomen, dus is het niet vanzelfsprekend dat je een vaatwasser in huis haalt die aan deze wens voldoet. Er zijn al machines met een geluidsniveau van 40 dB, die dus zeer stil zijn. Koop geen vaatwasser over de 50 dB!