Houd de energiekosten van je airco laag

Door: redactie-besteproductnl | 13 mei 2014 12:36
Als hartje zomer de mussen dood van het dak vallen, wil je onbezorgd van je aircokunnen genieten. Zorgen om een torenhoge energierekening kun je dan natuurlijk nietgebruiken. Wat je kunt doen om de energiekosten van je klimaatrege
Koopwijzer

Energieverbruik

Hoewel veel airconditioners tegenwoordig zijn voorzien van energielabel A, kerenze steevast terug in de top-10 van energieverslinders. Volgens voorlichtingsorganisatieMilieu Centraal is een airco goed voor een verbruik van tussen de 160 en 430 kWhper jaar. Met een jaarlijks energieverbruik van 15 KWh, is een ventilator aanzienlijkzuiniger en goedkoper. Afhankelijk van het model en energielabel, liggen de stroomkostenvoor een airco tussen 35 en 100 euro per jaar, terwijl dat bij een ventilator opjaarbasis slechts 3 euro is.

“Het gaat hier om een globale berekening van het energieverbruik van airconditionersdie mensen momenteel in hun bezit hebben. Er is bij deze berekening uitgegaan vaneen standaard gemiddelde gebruiksduur van 184 uur voor een monoblocksysteem en 320uur voor een splitsysteem”, zegt Mariken Stolk, woordvoerder van Milieu Centraal.Koop je een airco via internet, dan is het volgens Stolk onmogelijk het jaarverbruikte achterhalen. “In online winkels ontbreekt namelijk overal de vermelding van hetwettelijk verplichte indicatieve jaarlijkse energiegebruik. Alleen de energieklassewordt genoemd, maar daar kan geen jaarverbruik uit afgeleid worden.”

De juiste airco kiezen

Airco (airconditioning)Wil je bij oplopende temperaturen een apparaat dat niet alleen voor een verkoelendbriesje zorgt, dan kom je toch uit bij een airco. Die apparaten verplaatsen de omgevingsluchtnamelijk niet, maar koelen de lucht echt af. Airco’s kunnen lucht bovendien zuiveren,ontvochtigen en ventileren. Sommige modellen verwarmen de lucht ook. Ga je tochvoor een airco, dan is er een aantal dingen waarop je moet letten. Klimaatregelaarszijn er namelijk in alle soorten en maten. Grofweg kan je zeggen dat het aanbodbestaat uit drie gangbare typen:

  • single split airco,
  • de split unit airco en
  • de mobiele airco.

De meeste mobiele klimaatregelaars bestaan uit één geheel en worden monoblockairco’sgenoemd. De splitmodellen zijn opgebouwd uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits.Welk model je uiteindelijk kiest, hangt onder meer af van de vraag hoeveel ruimtesje van airco wilt voorzien. Gaat het om slechts een ruimte, kies dan voor een singlesplit airco. Wil je meerdere ruimtes tegelijk met één systeem bedienen, dan is dekans groot dat je bij een split unit airco uitkomt. Mobiele airco’s zijn vooralhandig als je steeds wisselende ruimtes van koele lucht wilt voorzien.


Vergelijk energiezuinige airco's Ben je opzoek naar een energiezuinige airco? In onze ranglijst kun je eenvoudigde specificaties en prijzen van alle airco's vergelijken.

Monoblockairco

Mobiele A-merkklimaatregelaars zorgen voor rond de 200 euro al voor verkoeling inhuis. De aanschafkosten voor compleet ingebouwde splitsystemen kunnen, exclusiefmontagekosten door een vakinstallateur, oplopen tot een paar duizend euro. De prijzenvan onbekendere B-merken liggen doorgaans lager. Staar je echter niet blind op deaanschafprijs. Monoblockairco’s zijn weliswaar flink goedkoper, de stroomkostenliggen behoorlijk hoger. Bij 500 uur gebruik moet je volgens energieleveranciersrekenen op een elektriciteitsrekening van ongeveer 400 euro. Bij een splitaircois dat een kwart daarvan.

Die hogere kosten worden veroorzaakt doordat monoblockairco’s veel harder moetenwerken om voor verkoeling te zorgen. Monoblockmodellen zijn namelijk voorzien vaneen soort wasdrogerslang die warme lucht, bijvoorbeeld via een open raam, naar buitenafvoert. Door het open raam komt warme lucht echter weer net zo hard naar binnen.Eigenlijk is het een beetje dweilen met de kraan open dus. Splitmodellen hebbendit probleem niet, omdat die airco’s een gescheiden buiten- en binnenunit hebbenwaardoor ramen gesloten kunnen blijven. Splitairco’s koelen dus veel efficiënter.

Energielabel

Energielabel aiconditioningKijk je voor het energieverbruik op het energielabel, dan is het handig te wetendat de labels van de twee typen airco niet een-op-een met elkaar te vergelijkenzijn. Bij het bepalen van de energieklasse worden namelijk twee verschillende methodengebruikt. Bij splitairco’s staat het verbruik per jaar aangegeven (kWh/annum), terwijlbij monoblocksystemen het verbruik per uur (kWh/60m) wordt vermeld. Een monoblockaircomet een A-label blijft een energieslurper. Zo’n airco is namelijk net zo energiezuinigals een splitairco met het minst energiezuinige D-label. Splitairco’s met energielabelA+ zijn momenteel het zuinigst.

Naast het energieverbruik, geeft het energielabel informatie over de energie-efficiëntievoor koelen en, indien van toepassing, voor verwarmen. Ook wordt aangegeven hoeveelherrie de airconditioner maakt.


Koelvermogen

Om het stroomverbruik in de hand te houden, moet ook worden gekeken naar het koelvermogenvan de airco. Bij te weinig koelvermogen wordt onnodig veel energie verbruikt. Hetapparaat moet dan veel langer aan staan om voor een beetje verkoeling te zorgen.Als op de airco niet vermeld staat voor welke ruimte het geschikt is, gebruik dandeze handige vuistregel: voor het koelen van een ruimte heb je ongeveer 30 à 50Watt koelvermogen per kubieke meter nodig. Bij een kamervolume van 50 kubieke meter(bijvoorbeeld bij een ruimte van 5 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog)heb je dus een koelvermogen van 1500 tot 2500 Watt nodig. Het koelvermogen hangtechter van veel meer factoren af. Een zolder heeft bijvoorbeeld meer koelvermogennodig dan een kelder. Ligt je huis ’s middags in de brandende zon, ook dan heb jemeer koelvermogen nodig. Met zaken als isolatie van het huis, oppervlakte van demuren, zonwering en type beglazing, moet eveneens rekening worden gehouden.

Inverter technologie

De stroomkosten kun je ook in bedwang houden door een airco met inverter technologieaan te schaffen. Airco’s met die techniek aan boord zijn zuiniger, omdat ze veelgelijkmatiger koelen dan apparaten zonder die techniek. Temperatuursensoren scannenvoortdurend de omgevingslucht af en passen de temperatuur indien nodig gelijkmatigaan.

Airco’s zonder inverter technologie worden abrupt in- of uitgeschakeld zodra degewenste temperatuur is bereikt of juist onder een bepaald punt duikt. Bij die methodewordt veel meer stroom verbruikt. Ook door een airco niet constant aan te latenstaan, houd je natuurlijk geld in de zak. Sommige modellen moeten echter stand-byblijven om de koelvloeistof goed te houden. Kijk dus eerst in de handleiding voordatje de stekker eruit trekt. Goed onderhoud zorgt er ook voor dat de airco energiezuinigblijft. Laat je klimaatregelaar dus regelmatig controleren door een erkend installateur.


Meer weten over airco's? Leeshet artikel over handige kooptips voor een airconditioning voor meer handige weetjes overairco’s.

Alternatieven voor airco

Natuurlijk zijn er meer manieren om je huis bij oplopend kwik koel te houden. Naasteen ventilator, kun je hartje zomer bijvoorbeeld denken aan buitenzonnewering voorde broodnodige verkoeling. Goede isolatie en dubbele beglazing houden de binnentemperatuurook aangenaam. Door niet gebruikte apparaten op warme dagen helemaal uit te zetten,blijft het ook koeler in huis. Gaan deze maatregelen je niet ver genoeg en wil jeeen apparaat dat kan koelen, zuiveren, ventileren, ontvochtigen en zelfs verwarmen,dan is een airco voor jou waarschijnlijk de oplossing. Je kunt hartje zomer natuurlijkook gewoon een verfrissende duik nemen in het zwembad. Wat je ook doet, vergeetvooral niet de airco’s te vergelijken op BesteProduct.nl.

.