Volg ons
Koopgids

Is het mogelijk om binnen te barbecueën?

door Bart Boonstra

Gezelligheid, vrienden, familie, een lekker hapje en een drankje, het zonnetje op de achtergrond… Allemaal ingrediënten voor een geslaagde barbecue. Met name die laatste, want, barbecueën wordt toch vaak als een ultieme zomerbezigheid gezien. Wij vroegen ons af of het mogelijk is ook gewoon in de winter te barbecueën. Om – terwijl het buiten onder de nul graden is - alsnog een heerlijk speklapje te grillen. Binnen barbecueën, dat zou toch ideaal zijn?! Maar is dit überhaupt mogelijk? BesteProduct.nl is op onderzoek uitgegaan naar de eventuele mogelijkheden van binnen barbecueën.

Helaas kregen we al snel de deksel op onze neus wat betreft dit idee. Experts raden het binnen gebruiken van een barbecue namelijk ten strengste af. Maar, nog niet geheel getreurd, want er is uiteraard wel verschil in de methode van barbecueën. Zo brengt de ene manier meer risico’s met zich mee, dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan de authentieke manier van barbecueën, namelijk: grillen met houtskool. Naast het feit dat niet iedereen zit te wachten op de rotzooi die deze kolen in huis geven, is de kans dat een vonkje uit je barbecue springt en jouw mooie stoel beschadigd of – nog erger – een brand veroorzaakt natuurlijk vrij groot. Een gasbarbecue is nog minder aan te raden, omdat het gevaar hier bijna niet waar te nemen is. Bij de verbranding van gas komt namelijk koolmonoxide vrij. Een hoog percentage van dit giftige reuk- en kleurloze gas zorgt voor een koolmonoxidevergiftiging. En dan blijft er nog maar één manier over; namelijk de elektrische barbecue. Eentje die eerlijk is eerlijk, de minste risico’s met zich meebrengt. Toch is het volgens de brandweer niet verstandig om hiermee binnen te gaan grillen. Je barbecue kan omvallen, ook kan er tijdens het barbecueën een steekvlam ontstaan. Je kunt ook dit risico dus beter niet nemen. Alternatief is om te gaan gourmetten. Hartstikke lekker en een stuk veiliger, mede doordat het gourmetstel op tafel staat.

Kan ik die barbecue-smaak dan helemaal niet in de winter krijgen?

Natuurlijk zijn er wel mogelijkheden om te barbecueën in de winter. Maar dan niet in je eigen huis. Zo zijn er genoeg restaurants waar je dit binnen kunt doen. Deze restaurants hebben professionele barbecues die voldoen aan diverse veiligheidseisen, waardoor je alsnog lekker kunt grillen. Een extra voordeel is ook nog eens dat deze restaurants bijna allemaal een afzuigkap boven de barbecue hebben hangen. Zo krijg je dus wel die heerlijke authentieke barbecue-smaak in het vlees, maar je kleding ruikt nadien niet naar barbecue.

Daarnaast worden er ook elektrische barbecues verkocht, die speciaal vervaardigd zijn voor binnen gebruik. Je spreekt dan van een tafelmodel barbecue, maar eigenlijk is het bijna hetzelfde als een gourmetstel. Het enige verschil is dat je hier alsnog een open grillplaat op de barbecue hebt liggen, waar bij een gourmetstel de plaats gewoon helemaal dicht is. Vandaar dat de brandweer ook het gebruik van deze barbecues afraadt, omdat er door druipend vet nog steeds vrij makkelijk een steekvlam kan ontstaan.

.