Prijsverschillen bij barbecues

Door: redactie-besteproductnl | 7 januari 2015 13:21
Barbecues zijn er in vele soorten en maten, waarbij de prijs van een barbecue enorm kan verschillen. Maar waar zit dat prijsverschil dan precies in? Want alleen de grootte van een barbecue kan toch niet de enige factor zijn? We hebben ze allemaal even voor
Koopwijzer

Een grote barbecue is dus duurder dan een kleinere, maar is deze dan ook kwalitatief beter?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: nee. De grootte van de barbecue heeft puur te maken met het feit voor hoeveel mensen je gaat bakken. Wanneer je een barbecue koopt met het doel om ieder jaar voor de hele buurt, vanwege een straatfeest bijvoorbeeld, flinke ladingen vlees te bakken, is het gewoon erg handig om een grote barbecue te hebben. Op deze manier kun je meerdere stukken vlees tegelijk bakken en heb je minder werk om handen. Het betekent dus niet dat een kleine barbecue per definitie minder geschikt is om op te bakken. Wanneer jij de barbecue een paar keer per jaar wilt gebruiken op je balkonnetje, om gerechten voor jou en je vriend(in) te bereiden, kan een kleine barbecue ook prima dienst doen. Wanneer we het enkel over de kwaliteit van een barbecue hebben gaat het zinnetje; ‘Bigger is better’ dus niet op. Natuurlijk ligt de prijs van een grotere barbecue automatisch wel hoger, aangezien er simpelweg meer materiaal nodig is om zo’n barbecue te vervaardigen.

Heeft het prijsverschil toevallig ook nog wat te maken met de manier van barbecueën?

Natuurlijk zijn er meerdere barbecuemethodes. Zo is er voor ieder wat wils. Je kunt bijvoorbeeld authentiek barbecueën op houtskool, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om je gerechten te bereiden op een gas- of elektrische barbecue. In principe geldt hier dat er weinig verschil is in prijs. Alhoewel je het natuurlijk zo duur kunt maken als je wilt. Wel is het zo dat je bij een gasbarbecue meer duurdere modellen hebt, omdat je met gas grotere barbecues goed warm kunt krijgen en houden. Vaak spreek je bij een zeer grote grill op gas van een buitenkeuken, waarbij je naast een barbecue ook een aanrecht en kastjes krijgt, waarin je barbecue-spullen kunt opbergen. Wel is het goed om te onthouden dat je bij een houtskool barbecue en een gasbarbecue iedere keer weer brandstof nodig hebt. Bij een traditionele barbecue moet je altijd houtskool kopen, terwijl je bij een gasbarbecue uiteraard gasflessen moet aanschaffen.

En hoe zit het dan met accessoires, gaat de prijs van een barbecue hiervan omhoog?

Wanneer je een barbecue koopt, wordt deze in ieder geval altijd geleverd met een rooster, waarop je het vlees bakt. Daarnaast zijn er per barbecue vaak nog vele accessoires verkrijgbaar, zoals eerder in onze koopgids al te lezen was. Vaak zijn deze los bij te bestellen, nadat je de barbecue al gekocht hebt. In principe gaat de prijs van een barbecue dus niet omhoog, hoewel de accessoires wel bij het totaalproduct horen. Er is hier overigens soms wel sprake van een groot prijsverschil, want ook hier kun je het met de prijs weer zo gek maken als jij zelf wilt.

We hebben nu gekeken naar de grootte van een barbecue en de bijbehorende accessoires, maar wordt de prijs niet ook bepaald door het materiaal waarvan een barbecue gemaakt is?

Inderdaad, de materiaalkeuze van een barbecue bepaalt ook hoe duur deze wordt. Over het algemeen worden drie verschillende soorten materiaal gebruikt bij het vervaardigen van een barbecue:

Roestvrijstaal

Wanneer een barbecue roestvrijstaal is, betekent dit dat hij bestendig is tegen roest. Een andere belangrijke eigenschap is dat het materiaal niet breekbaar is. Een nadeel is wel dat het materiaal onder invloed van hoge temperaturen ietwat kan verkleuren, maar de kwaliteit van het vlees heeft hier gelukkig niet onder te lijden. De roestvrijstalen barbecues zijn vaak wat duurder in aankoop, maar hebben daarentegen een lange levensduur.

Email

Email is een beschermlaag van gesmolten glas dat het metaal beschermt tegen corrosie. Een geëmailleerd rooster heeft als voordeel dat het roestbestendig is en weinig verkleurt bij hoge temperaturen. Bovendien is een geëmailleerd oppervlak gemakkelijk te onderhouden. Daarentegen is het wel kwetsbaar materiaal. De email laag is minder buigzaam dan het metaal waarop het is aangebracht en daarom vergt het een voorzichtige behandeling. Bij onvoorzichtigheid kan het barsten en loop je het risico dat er zelfs stukken afspringen.

Gietijzer

Bepaalde barbecuemodellen hebben een gietijzeren kuip. Een gietijzeren barbecue heeft als voordeel dat je deze ook als terrashaard kunt gebruiken. Ideaal voor een lekker kampvuurtje met hout. Een nadeel is dat een gietijzeren kuip wel iets zwaarder en breekbaarder is dan een kuip uitgevoerd in roestvrijstaal.

Beton

Als laatste zijn er nog betonnen barbecues, die je tevens als terrashaard kunt gebruiken. Naast dat voordeel, gaat beton ook lang mee, waardoor je de barbecue voor en langere tijd kunt gebruiken. Schoonmaken na het barbecueën is ook zo gebeurd, want je hoeft alleen maar het rooster af te wassen. Even snel een veger door de barbecue en je bent klaar! Een nadeel is natuurlijk dat je veel ruimte in de tuin moet hebben voor zo’n betonnen barbecue.

Materiaal is dus overduidelijk een grote factor wanneer we naar prijsverschillen kijken bij barbecues. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de handgrepen van een barbecue, want ook hierin kan de materiaalkeuze verschillen.

Nog even in het kort: welke factoren spelen een rol bij de aanschafprijs van een barbecue?

Formaat

Allereerst speelt het formaat natuurlijk een grote rol: wanneer je een kleine barbecue koopt is er immers minder materiaal nodig voor het vervaardigen van de barbecue, dan bij een grote grill. Let wel op dat groter niet meteen beter betekent, want kleine barbecues zijn ook uiterst geschikt om gerechten op te bereiden.

Barbecue methode

Daarnaast heeft de methode van het barbecueën een klein beetje invloed op de aanschafprijs: je kunt het namelijk zo gek maken als je zelf wilt, maar er zijn nou eenmaal duurdere gasbarbecues te koop. Dit heeft te maken met het feit dat je bij deze methode een hele buitenkeuken aan kunt schaffen, terwijl dit bij een barbecue met houtskool of een elektrische barbecue niet mogelijk is. Denk wel even aan de brandstof die je nodig hebt voor een houtskool- en gasbarbecue: deze moet je telkens weer kopen.

Accessoires

Accessoires maken de barbecue op zich niet duurder, maar drijven de totaalprijs wel op. Je kunt een barbecue zonder accessoires bijvoorbeeld voor een lage prijs kopen, maar vervolgens ontzettend veel kwijt zijn voor de aanschaf van extra bakplaten, afdekhoezen en warmhoudrekjes.

Materiaalkeuze

En last but not least speelt de materiaalkeuze een grote rol: de ene materiaalsoort is nou eenmaal duurzamer dan de andere, waardoor je meer betaalt voor de barbecue. Kijk hier dus goed naar voordat je een barbecue aanschaft.

.