Beamers en projectoren - de zin en onzin

Door: redactie-besteproductnl | 12 juni 2009 11:24
BesteProduct legt het nut uit van beamers en projectoren, met informatie over lampen, branduren en de levensduur van een thuisbioscoop.

Hoe zit het met lampen, brandurenen de levensduur van een thuisbioscoop?
Zin en onzin over beamers en projectoren

5 juni 2009 door Paul Gersen
Er gaan nogal wat indianenverhalen rond over de lampen van beamers en projectoren.Ze zouden stroom vreten, gaan niet lang mee en tegen een stootje kunnen ze al helemaalniet! Wat is er van al die (voor)oordelen waar? BesteProduct.nl beantwoordt samenmet hifi- en videodeskundige Theo Wubbolts de belangrijkste vragen rond dit onderwerp.

Een dure lamp gaat meer dan 3,5 jaar mee
Beamers zijn eigenlijk niet geschikt om TV te kijken

Allereerst: wat is nu precies het onderscheid tussen beamers en projectoren?
Goede vraag en uiterst relevant. Men wil deze termen nog wel eens door elkaar halen.Beamers worden gebruikt voor presentaties en datavoorstellingen. Ze hebben een lagereresolutie dan projectoren, waardoor ze in principe niet geschikt zijn om films oftelevisie te bekijken. Om iets te laten zien in PowerPoint is een beamer wel handig.Projectoren worden gebruikt voor home cinemadoeleinden, zijn iets duurder en geveneen beter beeld met een hoge resolutie. Een goede projector levert een beeld waareen bioscoop trots op kan zijn.

Er gaan verhalen dat de lampen in projectoren maar erg kort meegaan. Klopt dit?
De lamp in een projector heeft inderdaad een beperkte levensduur. Ze gaan echterveel langer mee dan vaak wordt gedacht. Dat vertelt Theo Wubbolts, hoofdredacteurvan magazine Hifi Video Test. “Eenrelatief goedkope projector heeft tegenwoordig een lamp met 5000 branduren, eenduurdere gaat wel 10.000 uren mee. Dat is behoorlijk lang. Stel dat je met een goedkopeprojector iedere dag vier uur films kijkt, dan gaat zo’n lamp meer dan 3,5 jaarmee! Een videoliefhebber is dan wel weer toe aan een nieuwe projector.”

Hoe zit het met de gevoeligheid van deze lampen? Ze schijnen snel kapot te gaan…
Die reputatie hebben ze, maar – zoals geldt bij veel elektronische apparatuur –ligt het helemaal hoe je met deze projectoren omgaat. Wubbolts: “Als je een projectorhebt gebruikt, dan moet je hem laten afkoelen voordat je hem verplaatst. Gelukkigzijn ze wel behoorlijk sterk. Ik heb nog nooit iemand gehoord bij wie het apparaatsneuvelde, omdat hij er even tegenaan stootte. Het is ook belangrijk dat consumentenbij de aanschaf van een projector bij de verkoper goed aangeven wat hun wensen zijnen waar de set komt te staan. Als er weinig ventilatie is, dan is er een kans datde projector een kortere levensduur heeft. En wanneer je in een hele lichte ruimteje films bekijkt, moet het apparaat meer licht geven. Ook dat bevordert de levensduurniet.”

Mocht ik toch de lamp willen vervangen, zijn er dan ook universele lampen?
Die zijn er wel, maar fabrikanten zijn er niet dol op als je geen lamp van dat merkaanschaft. De garantie vervalt dan zelfs vaak. Dat lijkt misschien op koppelverkoop,maar er is volgens Wubbolts een goede reden voor. “Er zijn namelijk niet veel bedrijvendie dit soort lampen maken, de meeste projectoren hebben er een van Philips of Osram.Toch worden er nog wel eens partijen lampen aangeboden. Ik vermoed dat dit somsafgekeurde lampen zijn die op de zwarte markt belanden. Dat is de reden dat fabrikantenzichzelf indekken. Als zo’n lamp in de projector kapot gaat, is de kans groot datdeze veel hardware sloopt. Met het oog op de garantie willen fabrikanten dat voorkomen.”

Oké, dan koop ik een merklamp. Is het dan wel mogelijk om er een met een langerelevensduur dan de originele in de projector te zetten?
Nee. Dezelfde soort lamp zal moeten worden geplaatst. “Dat komt ook gewoon doordatfabrikanten normaal op de projectoren willen verdienen. Een goedkope projector heefteen goedkopere lamp en die gaat minder lang mee. Voor een hele goede projector betaalje misschien meer, je weet dan ook dat je er langer mee kunt doen.”