Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Samenvatting van BesteProductAwards 2012

Samsung streeft Apple definitief voorbij en wint BesteProductAwards

Vakpers: Samsung Galaxy SIII beste product van 2012

13 december 2012 door de redactie

Samsung heeft Apple definitief van de eerste plaats gestoten in populariteit onder de Nederlandse vakpers. De elektronica-experts en gadgetredacteuren vinden de Samsung Galaxy SIII het beste product van 2012 en Samsung de beste fabrikant.

Dat blijkt uit de bekendmaking van de BesteProductAwards. De BesteProductAwards zijn de jaarlijkse verkiezingen van consumentenwebsite BesteProduct.nl, waarbij de Nederlandse vakpers wordt gevraagd wat zij de beste en slechtste producten van het kalenderjaar vinden. BesteProduct reikt de awards dit jaar voor de vierde keer uit. In 2011 ging Samsung ook met de gouden BesteProductAward aan de haal: de Samsung Galaxy S2 werd tot beste product gekozen.

Samsung Galaxy SIII

De Galaxy SIII, opvolger van de S2, is met overmacht gekozen tot beste product van 2012. "De beste telefoon van 2012 en de beste van Samsung tot nu toe. Het gat met de iPhone is officieel gedicht", stelt Colin van Hoek, gadgetredacteur van onder meer Nu.nl en RTL Boulevard.
David Lemereis van Bright: "Samsung heeft Apple van de troon gestoten met een deel van zijn Galaxy-smartphones. Knap."
"Waar men vroeger de vraag 'welke telefoon heb je?' beantwoordde met 'gewoon een Nokia', is dat nu 'gewoon een Samsung Galaxy'", voegt Arnoud Wokke van Tweakers toe.

Beste merk

Dat Apple en Samsung vanwege de patentenruzies ook dit jaar weer rollebollend over straat zijn gegaan, heeft Samsung verder in het zadel geholpen volgens Wokke: "Het is net als kleuters op het schoolplein: kinderen die het meeste ruzie maken, krijgen de meeste aandacht. En ook negatieve publiciteit is publiciteit, zo blijkt: sinds Apple Samsung aanklaagde, zijn de smartphone-verkopen omhoog geschoten als een raket."
De vakpers roemt Samsung alom vanwege haar innovaties en het brede assortiment producten.

Apple

Ondanks de populariteit van Samsung waarderen de experts de apparaten van Apple nog steeds zeer. In de top 5 staan drie producten van 's werelds rijkste elektronicabedrijf: de iPhone 5, de Macbook Pro Retina 15 inch en de iPad Mini.
Journalist Sander van der Heide: "Op het gebied van verkoopcijfers en visie wint Apple het zeker. Met de line up van dit jaar hebben ze producten die je met plezier gebruikt."

Canon en RIM/BlackBerry slechtste

Camerafabrikant Canon en BlackBerry-producent RIM zitten bij de vakpers in het verdomhoekje. De systeemcamera Canon EOS M is verkozen tot slechtste product van 2012. "Voor een marktleider een bijzonder niet-innovatief ontwerp van een nieuw type product, dat al direct achterloopt op de veel goedkopere en meer veelzijdige producten van de concurrentie", stelt Jeroen Horlings van FotoVideo.nu.
De kritieken op het Canadese RIM, verkozen tot slechtste merk door de vakpers, zijn nog veel harder. "Het is makkelijk om te lachen om RIM - ze hebben het al zo zwaar", zegt Gonny van der Zwaag van iPhoneclub. "Maar wat het pas echt komisch maakt, is dat RIM zich in 2012 eindelijk realiseerde dat er iets mis is. Hoe kan een bedrijf zo hardnekkig in denial zijn?"

De Top 10

De Top 10 van beste producten luidt als volgt:

  • Samsung Galaxy SIII
  • Apple iPhone 5
  • Google Nexus 7
  • Apple Macbook Pro Retina 15"
  • Apple iPad Mini
  • HTC One X +
  • Samsung Galaxy Note II
  • Sony Cybershot DSC-RX100
  • Nokia 808 PureView
  • Liberaton Zipp

Over BesteProduct.nl

BesteProduct.nl is een Nederlandse consumentenwebsite met een eigen redactie die consumentelektronica test en daar videoreviews van maakt. Daarnaast verzamelt BesteProduct.nl testen van andere deskundigen uit binnen- en buitenland. Die testen worden beoordeeld, samengevoegd en weergegeven in interactieve ranglijsten. BesteProduct.nl laat bij de producten ook de beste aanbiedingen zien van alle grote vergelijkingssites van Nederland.