Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Samenvatting van BesteProductAwards 2018

Nederlandse vakpers is klaar met dure toptelefoons: 'Nokia 7 Plus is beste product 2018'

21 december 2018 door de redactie van BesteProduct.nl

De Nokia 7 Plus is door de Nederlandse tech vakpers verkozen tot beste product van 2018. Een unicum en een trendbreuk. Het goud ging nog nooit naar een betaalbare ‘midrange’ smartphone. Het staat symbool voor de afrekening met de steeds duurder wordende toptelefoons, die scoren dit jaar opvallend weinig punten. Het zilver gaat naar Google Home (Mini) en de Huawei Mate 20 Pro pakt het brons.

De BesteProductAwards is de jaarlijkse verkiezing waarbij de Nederlandse tech vakpers uitmaakt wat de beste en slechtste producten van jaar zijn. BesteProduct.nl reikt de awards dit jaar voor de tiende keer uit. Aan deze editie deden 25 journalisten mee. De jubileumeditie kenmerkt zich door de harde afrekening met dure toptelefoons. De vlaggenschepen noteren ieder jaar een topklassering, maar grijpen in 2018 haast overal naast. In de top 10 vinden we tegenover 3 betaalbare smartphones slechts 1 high-end toestel. Voor het eerst in het bestaan van de Awards hebben de telefoons van Samsung en Apple geen enkele plaats in de erelijst.

Beste Product: Nokia 7 Plus

Rond de duizend euro betalen voor een smartphone? Niet als het aan de Nederlandse vakpers ligt. Zij kiezen dit jaar massaal voor de midrange smartphone. De Xiaomi Pocophone F1 en Motorola G6 Plus behaalden ook een ereplaats, maar moeten de Nokia voor zich laten. “Nokia zet hier in op schone software, vlotte prestaties en een hoog gebruiksgemak”, aldus Wesley Akkerman (FWD Magazine). Ook Joris Peterse (Computer!Totaal) is enthousiast: “Nokia laat zien dat je geld door de wc spoelt als je meer dan 400 euro voor een smartphone betaalt. Een uniek ontwerp, schone Android en uitstekende specs. Een veilig en betaalbaar toestel voor de komende jaren.”

Beste Merk: Apple

Apple pakt voor de vierde keer de winst voor beste merk. Een record binnen de BesteProductAwards. De duurzaamheid en betrouwbaarheid van zowel de producten als updates vormen de basis voor deze titel. ‘“Apple bevestigde in 2018 opnieuw dat ze goed bezig zijn door op het juiste moment de juiste producten uit te brengen”, laat Gonny van der Zwaag (iCulture.nl) weten. Jeroen de Jager (Computer!Totaal) sluit zich hierbij aan: “Mooie producten die jarenlang écht bruikbaar zijn”. Niet alles van Apple kon overigens op applaus rekenen. De 1700 euro voor de iPhone XS Max (512GB) en de ontwikkeling van spraakassistent Siri leverden forse kritiek op.

Slechtste Product: Geen

Dit jaar geen overtuigend dikke missers. De vakjury was zodanig verdeeld dat er geen enkel product negatief boven het maaiveld uitstak. Gelukkig maar!

Slechtste Merk: Facebook

Oei, Facebook toch! Geen fabrikant van fysieke producten, maar wel degelijk een merk dat kritisch wordt bekeken. Techjournalist Ger de Gram (Quote en ERM) stopte er al mee en mist het geen dag: “Sociale media zijn oprecht niet cool meer. Overgenomen door links- dan wel rechtsradicale anonieme tokkies die alleen maar haten op alles wat ze niet goed vinden”. Ook Rens Blom (BigSpark en Computer!Totaal) is onverbiddelijk: “Facebook heeft het dit jaar flink verknald. Talloze privacyschandalen, dalende gebruikersaantallen, boetes van overheden, beterschap beloven en week later weer de fout in gaan: het hield niet op.”.

Top 10 BesteProductAwards 2018

De top 10 van beste producten luidt als volgt: