Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Opmerkelijke zaken, de jury, verantwoording

Vijftig experts kozen meer dan honderd verschillende producten in hun lijstje van beste en slechtste producten. Een stukje rubber, een elektrisch flos-apparaat en zelfs Ivo Niehe – alles en iedereen komt voorbij bij de BesteProductAwards. Een pagina met opvallende feitjes, weetjes en statistieken.

BesteProductAwards 2011 Blauw
Gibson Firebird X
Ivo Niehe
 • De Samsung Galaxy S2 mag dan het beste product van 2011 zijn geworden, de Apple iPad 2 werd het meest genoemd in de top 5-lijstjes. De tablet van wijlen Steve Jobs werd 24 keer gekozen, de S2 moet het doen met 23 vermeldingen. Overigens is de Nokia Lumia 800 net zo vaak als de S2 genoemd.
 • Hoeveel kennis over gadgets en elektronica het techjournaille ook heeft, het samenstellen van een top 5 lijstje blijkt voor sommige journalisten niet eenvoudig. Met name op plek vier en vijf staat nog weleens een gek product. Zo koos Dimitry Vleugel van Androidworld op plek vier voor aspirine. 'Het maakt mijn leven een stuk dragelijker', aldus Vleugel. Martijn Rodenboog van NieuweMobiel.nl maakt het helemaal bont. Hij koos op plek vijf voor Nederlands meest gezaghebbende anchorman: Ivo Niehe. "Lijkt me duidelijk", is zijn veelzeggende commentaar.
 • Vrouwen houden van de iPad 2. Van alle vrouwelijk gadgetdeskundigen die meededen met ons onderzoek, waren er slechts twee die deze tablet niet kozen in hun lijstje: Denise Maaskant van PocketInfo en Annelies Verhelst, voormalig redactrice van ComputerIdee.
 • Dit jaar is de sectie ‘audio’ goed vertegenwoordigd bij de Awards. De opkomst van streaming music zoals Spotify en Last.FM heeft fabrikanten als Sonos en Bose geen windeieren gelegd. Zo staat Sonos met zijn Sonos Play:3. zelfs in de top tien van beste producten. Bose moet het doen met een eervolle vermelding voor haar (fraaie, maar dure) Bose Soundlink Mobile. Muziekdienst Spotify werd meerdere malen genoemd als ‘beste merk’.
 • Paul Gersen, hoofdredacteur van muziekblad Lust For Life, koos ook voor Sonos Play:3 als beste product, maar had op plek twee een ander bijzonder apparaat staan. Een elektrische 'smart-guitar'. De Firebird X stemt zichzelf, bevat effecten en dat allemaal zonder pedaaltjes. "Voor iedereen die denkt dat hij met een kek mobieltje met de grote jongens mee mag doen: en nu heel snel met je hippe montuur terug naar je kamer en mond dicht. Met de Firebird X scheiden de mannen zich van de nerds. Geen smartphone, maar een smartguitar."
 • Welke drie experts schitterden dit jaar door afwezigheid?
  1. Vincent Evers. Reactie: geen. In tegenstelling tot vorig jaar, zelfs geen tweet.
  2. Alexander Klopping. Liet in een, wat verdacht veel lijkt op een automatisch gegenereerd mailtje weten 'dat hij niet aan alle aanvragen kan voldoen.' Wel voegde de gadgetman van DWDD er aan toe de BesteProductAwards 'een zeer goed initiatief te vinden.'
  3. De Consumentenbond. Deze belangeloze partij zou toch bij uitstek kunnen meedoen in een vakjuryprijs voor het beste consumentenproduct, maar nee. Na een lange vergadering besloot de Bond af te zien van deelname, zo mailde Yvo Verschoor, projectleider en onderzoeker in de kennisunit 'Digitaal': "We doen alles voor onze leden, het gaat ons om hen en om het belang van de consument in bredere zin. (..) Als we meedoen kan het onafhankelijke beeld van ons vertroebelen en dat willen we voorkomen."
 • Johan de Groot van AVblog.nl nam gelukkig wel de moeite om een mooi lijstje met zijn favoriete producten in te vullen, maar niet zonder een sneer te geven naar alle andere prijzen aan het einde van het jaar. Hij koos als 'slechtste producten' de EISA- en Red DOTAwards : "Prijzen voor goede apparaten moeten er bestaan, maar als je eerst (of achteraf) een groot geldbedrag moet neerleggen is de relevantie ver te zoeken." Uiteraard gaat er bij de BesteProductAwards geen enkele euro om, iedereen doet belangeloos mee, waardoor wij de onafhankelijkheid kunnen blijven garanderen. Dat dat duidelijk is.
 • Systeemcamera’s zijn in opkomst. De experts van de BesteProductAwards bevestigen dat nog maar eens. Zowel de Sony Nex-5n als de Olympus PEN E-P3 krijgen een eervolle vermelding. Anno Huidekoper van het gezaghebbende Camerastuffreview.com plaatst wel een kritische kanttekening. "Amateurfotografen nemen op de koop toe dat spelen met scherptediepte nauwelijks mogelijk is, waardoor het beeld aan kracht verliest."
 • De patentoorlog tussen Apple en Samsung heeft afgelopen jaar haar hoogtepunt bereikt. Iedere dag was op een willekeurige website wel weer iets te lezen over deze twee kemphanen. En dat zijn we zat. "Grote techbedrijven die als kleine kinderen naar elkaar wijzen en roepen: 'Hij doet me na. Hij pest mij!'. Grow up!" , schrijft Arnoud Wokke van Tweakers.net . Stylecowboy Jöran Maaswinkel voegt hier aan toe: "Samsung en Apple moeten zich bezighouden met innovatie, in plaats van procederen."
 • Een volledig willekeurig lijstje met gekke gadgets:
  1. Sugru. Gekozen door: Wilbert de Vries, Tweakers.net. Commentaar: "Huh, wat? Sugru? Ja, sugru! De kans dat iemand er van gehoord heeft, is klein. Sugru zelf is ook heel klein, maar groots in wat het doet en kan. Sugru is geweldig spul, zowel voor de echte tweakers als voor 'de rest van de wereld'. Het lijkt op kneedgum maar is een soort rubber dat uitgerekt gekneed en geplakt kan worden , en daarna verandert in een flexibel, maar supersterk materiaal. Bovendien is het waterdicht en weer verwijderbaar."
  2. Bezzera Strega espresso-apparaat. Gekozen door: Jan Jaap van Donselaar, TelecomVergelijker.nl
  Commentaar: "Thuis genieten van de volle, zachte, ronde smaak die alleen een handhevelmachine aan koffie kan geven."
  3. Philips Airfloss. Gekozen door: David Lemereis, Bright.
  Commentaar: "Elektrisch 'flossen' met 'perslucht' en druppeltjes water. Flossen is nog nooit zo leuk geweest . Zo leuk zelfs dat je in de file kunt flossen."
 • De oudste deelnemer was dit jaar fotografiejournalist Willem Laros , hij stamt uit 1953. Zijn beste product: de Sony Nex-5n. De jongste telg uit onze expertlijst is net twintig. Annelie Bennink van Hear+See koos voor de Samsung Galaxy S2 als BesteProduct van 2011.
 • Niet iedereen was dit jaar tevreden met het aanbod van nieuwe producten. Sjef Weller, DigitalLife: "Het was maar een matig gadgetjaar . Meer een springplank naar een hopelijk bruisend 2012."
 • Opvallendste product uit de top 10 van beste producten is ongetwijfeld de Lytro Light Field Camera . Een digitale camera waarmee je na het maken van de foto alsnog de focus kunt bepalen. Diezelfde Sjef Weller: "Een lichtpuntje van echte vernieuwing. Een compleet nieuwe manier van fotograferen die nog wel wat doorontwikkeling kan gebruiken, maar de fotografiewereld uiteindelijk behoorlijk op zijn kop kan zetten."
 • Inspelen op de actualiteit. Ook dat doet het techjournaille. Het slechtste merk volgens Peter Koelewijn van Power Unlimited : de EU. "De Europese Unie als merk kraakt onder zijn voegen. Zelfs de grootste voorstanders weten niet of het in zijn huidige vorm nog kan blijven bestaan door Griekenland en Italië."

Jury

De vakjury van de BesteProductAwards 2011 bestond uit vijftig experts en deskundigen van diverse vakbladen, tijdschriften, websites en tv-programma's. Hieronder vind je de volledige lijst met mensen die dit jaar (weer) de moeite hebben genomen ons hun lijstje te sturen. Dank daarvoor. Achter hun naam en medium staat hun favoriete product van het jaar 2011, voorzien van de reden waarom zij hebben gekozen voor het product.

BesteProductAwards 2011 Blauw

Anke Horstman (Hear+See): Samsung Galaxy S2
"Begin dit jaar geïntroduceerd, maar nog steeds erg populair. En terecht, want hij is lekker snel, gebruiksvriendelijk en heeft een ultraslanke behuizing."

Annelie Bennink (Hear+See): Samsung Galaxy S2
"Deze Smartphone werd meteen goed ontvangen, is erg populair en biedt een superkwaliteit. Zeker een verrassing op het gebied van smartphones."

Annelies Verhelst (Anneliesje.nl): Sony Tablet S
"Met veel meer aansluitingen en opties dan voorgangers van andere merken en een origineler design is deze tablet een uitblinker. De prijs mag dan de pret ietwat drukken: je krijgt er wel een alleskunner voor terug."

Anno Huidekoper (Camerastuffreview): Epson 3000
"De Epson 3000 volgt de 2880 op. Het nadeel van de 2880, het wisselen van de zwarte inkt, is bij de 3000 niet meer nodig."

Arnoud Wokke (Tweakers.net): Samsung Galaxy S2
"Eindelijk eens een Android-telefoon met topspecs die ook nog een snel en soepel werkt. Uitzonderlijk. Meestal wordt tophardware verkloot door slechte software."

Arvid Bux (StyleCowboys): Dyson Hot
"Een uitvinding die behoorlijk simpel is, maar daarmee niet minder vernieuwd. Dyson heeft goed nagedacht over hoe je iets met koude lucht kunt ombouwen om op die manier ook warme lucht te verplaatsen."

Bart Frouws (BesteProduct): Samsung Galaxy S II
"Samsung heeft met de Galaxy S2 de Android-wereld naar een nieuw niveau getild. Voorbeeldfunctie voor andere fabrikanten."

Colin van Hoek (Nu.nl, RTL Boulevard ): Samsung Galaxy S2
"Moeilijker dan een goede smartphone maken is een goede opvolger van dit toestel produceren. Samsung heeft het voor elkaar gekregen de Galaxy S te overtreffen. Bovendien doet de S2 ook maanden na de lancering nog gewoon mee met de nieuwere concurrentie."

Corrie Gerritsma (Bright): Nokia Lumia 800
"Als je weet in welk moeras Nokia was weggezakt, is dit een knappe comeback. Gekozen voor een nieuw OS (Windows in plaats van Symbian) en eindelijk een fijne, vlotte smartphone."

Damian Wüst (De Gelderlander): Apple iPhone 4S
"Het was enigszins teleurstellend toen bij de lancering bleek dat de iPhone 4S hetzelfde design heeft als zijn voorganger. Maar Apple zou Apple niet zijn als ze geen revolutionaire toevoeging op de markt brachten. Met de komst van Siri is deze telefoon (ondanks een achterstand wat betreft fotografie/video) zijn concurrenten weer een stap voor. Siri maakt de smartphone persoonlijker dan ooit."

David Lemereis (Bright): Apple iPad 2
"Ik sta er mee op en ga ermee naar bed. Alleen voor werk heb ik nog een computer nodig."

Denise Maaskant (Pocketinfo): Nokia Lumia 800
"Meest innovatief: unieke combinatie van vertrouwd telefoonmerk met nieuw besturingssysteem."

Dennis Hissink (Focus): Sony NEX-7
"Stijlvol design, hoge beeldkwaliteit en snelle beeldverwerking. Nieuw segment aangeboord binnen de systeemcameramarkt."

Dennis de Vries (BesteProduct): Samsung Galaxy S2
"De afzonderlijke specs zijn indrukwekkend, maar de som van die losse delen is nog beter. De Galaxy S2 is hét toestel dat de toon heeft gezet dit jaar en nog knapper; dat nog steeds de toon zet."

Dimitry Vleugel (Androidworld.nl, Tabletworld.nl): Samsung Galaxy S2
"Al die miljoenen mensen kunnen toch geen ongelijk hebben…"

Eelko Wester (BesteProduct): Apple iPhone 4S
"Gemopper van teleurgestelde fanboys en vernietigende commentaren van techredacteuren. Dat viel Apple ten deel na de lancering van de iPhone 4S. Volledig onterecht. De iPhone is gewoon de beste smartphone van dit moment. Geen discussie mogelijk."

Elja Trum (Photofacts): Lytro Light Field Camera
"Eindelijk weer iets echt nieuws op het gebied van fotografie in een leuk betaalbaar consumentenproduct."

Elmar Rekers (Digital Life): Nokia Lumia 800
"Nokia levert met de Lumia 800 niet alleen het stijlvolste mobieltje van 2011 af, de Finnen zetten Windows Phone 7.5 ook eindelijk in de markt als volwaardig alternatief voor iOS en Android."

Eric van Ballegoie (Hardware.Info): Samsung Galaxy S2
"Ultradunne en lichte smartphone met groot Super AMOLED Plus-scherm en krachtige dual-core processor. Ook een half jaar na introductie nog altijd de beste allround Android telefoon van dit moment."

Erwin van der Zande (Bright): Samsung Galaxy S2
"De Galaxy S2 is hét toestel waarmee Android én Samsung zich op de kaart hebben gezet in 2011. En dan moet de Galaxy Nexus nog verschijnen!"

Ger de Gram (BesteProduct.nl): Samsung Galaxy Note
"Toen ik de Galaxy Note voor het eerst in mijn handen had, dacht ik: ‘dit is veel te groot, dat wordt helemaal niets.’ Maar inmiddels ben ik een pro-actieve gebruiker van deze gadget met 5,3 inch scherm. De S-PEN heeft me nog niet helemaal kunnen overtuigen, maar in de te lange forensuurtjes heb ik inmiddels wel menig kunstwerk getekend. Mijn stijl is een kruising tussen het neo-classNameicisme van Karel Appel en het door MC Escher grootgemaakte kubisme. De werken zijn te koop."

Gertjan Groen (PCM, Computer Idee, Consumentenbond, Telecomwereld ): Apple iPhone 4S
"Niet heel vernieuwend, maar wel beter dan zijn voorganger, die al erg goed was. Vooral het OS en de apps maken echter het verschil. Het bedrijf verplicht zich er wel toe straks echt met iets nieuws te komen."

Gonny van der Zwaag ( iPhoneclub.nl ): Apple iPad 2
"Bijna twee jaar na de eerste generatie iPad’s staat de iPad nog steeds op eenzame hoogte. Concurrenten probeerden van alles en je ziet dat het qua verkoopcijfers wel wat verandert. Maar de tevredenheid en daadwerkelijk gebruik komen niet in de buurt van de iPad."

Harold Kuepers (Stylecowboys.nl): Apple iPad 2
"De iPad 2 blijft boven alle andere tablets toch de meest intuïtieve en functionele tablet die er op dit moment te krijgen is."

Jöran Maaswinkel (Dutchcowboys, Stylecowboys): Samsung Galaxy S2
"Deze telefoon is het succesnummer van Samsung en terecht. Razend snel, dun en een uitstekende foto- en videokwaliteit. En ondanks dat ik een Apple-gebruiker ben, is deze telefoon mijn nummer 1 voor 2011."

Jaap Veenstra (PCM): Intel X79
"Superkrachtig platform, veelzijdig en future proof."

Jan Jaap van Donselaar (TelecomVergelijker.nl): Apple iPhone 4S
"Oké, eerlijk is eerlijk, na de presentatie van de 4S bleef ik met een klein pruillipje zitten. Stiekem hoopte ik op een iPhone 5. Feit is dat Apple met de 4S de al zeer prettige iPhone 4 nog net even wat beter heeft gemaakt. Voor mij blijft dit dé kooptip als het gaat om smartphones."

Johan de Groot (AVblog): Oppo BD-93
"Van zichzelf al kwalitatief hoogstaand, uitgebreid en betaalbaar, maar in handen van high-end fabrikanten zijn de audiofiele eigenschappen nog eens verbeterd."

Koen Helder (BesteProduct): Macbook Air (3e Gen.)
"Krachtpatser van 1 kg op formaat (vooral 11 inch) en 5 tot 7 uur werken zonder stroom. Heerlijk werken met nieuwste processoren."

Maarten Hendrikx (Tech45): Apple iPad 2
"Ik denk niet dat we hier veel woorden aan moeten vuilmaken. De duidelijke winnaar op de tabletmarkt."

Marc Brekelmans (Mark4Media.nl): Apple iPad 2
"Het ideale product van het jaar is een product dat je haast dagelijks gebruikt en waarvan je je niet meer voor kunt stellen dat je ooit zonder hebt kunnen leven. De iPad 2 is zo'n apparaat. Razendsnel het dagelijkse nieuws raadplegen, Uitzending Gemist bekijken of je mail checken. En voor mij de ideale afstandsbediening voor mijn hifi-installatie."

Marc Rutten (Freelancer): Samsung Galaxy S2
"Samsung heeft nadrukkelijk de koppositie in de smartphonemarkt bereikt aan de hand van de Galaxy-series."

Marc Wielaert (Mobilecowboys.nl, Smartphone-review.nl): Samsung Galaxy S2
"Geen ontkomen aan. Samsung heeft het toestel al sinds mei van dit jaar op de markt en die de rest van het jaar gedomineerd met specificaties die in alle opzichten overtuigen. Tot november was het de smartphone waar mijn simkaart niet meer uit geweest is, tot de komst van de Samsung Galaxy Note"

Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl): Samsung Galaxy S2
"De Galaxy S2 mag dan wel van plastic zijn, het OS grotendeels gekopieerd hebben en qua omtrek wat aan de grote kant zijn: het blijft een knappe prestatie om zo'n dun toestel te maken dat zo snel is en over zo'n mooi scherm beschikt."

Merijn de Boer (Softonic.nl): Apple iPad 2
"Ondanks het bescheiden scherm dé tablet van 2011. Sterker nog: het is geen tablet maar een iPad."

Paul Gersen ( Revolver's Lust for Life , BesteProduct.nl): Sonos Play:3
"Kleiner dan de S5, maar met een net zo goed geluid. En natuurlijk toegang tot Spotify en te bedienen met je telefoon. Wat is dit toch een fantastisch apparaat: gebruiksvriendelijk en stijlvol. Als ze er een maken met een cd-speler, zou ik bijna mijn installatie door het raam jassen. Bijna dan."

Peter Koelewijn (Power Unlimited): Apple iPad 2
"Een waardige opvolger van de eerste iPad, lichter maar niet goedkoper voelend en met een betere accu."

Raymond Harper (Blog.nl): Olympus PEN E-P3
"Eerste systeemcamera die door de bank genomen net zo snel scherpstelt als een spiegelreflexcamera. Niet de kleinste, wel mooi. En eindelijk mét ingebouwde flitser."

Remco Mourits ( Home Entertainment Today ): Apple iPad 2
"Verbeterd waar nodig, onveranderd waar wenselijk. En daarom nog steeds dé tablet waar iedereen naar kijkt."

Ron Smeets (MobileCowboys): Nokia Lumia 800
"Het feit dat Nokia en Microsoft precies 9 maanden nodig gehad hebben, sinds de bekendmaking van hun partnership, om dit toestel te ontwikkelen EN in de winkels te leggen is al zeer bijzonder, zeker voor Nokia!"

Shirley Visser(ToysNot4Boys.nl, Styleguide.nl): Apple iPad 2
"Goed product, handig voor onderweg en zeer snel. Ik heb hem vergeleken met de Samsung Tab en dit is vele malen beter. Leuke apps. Voor zowel amusement als werk zeer handig."

Sjef Weller (Nu.nl, Digital Life): Lytro Light Field Camera
"In een matig gadgetjaar - dat meer een springplank lijkt naar een (hopelijk) bruisend 2012 - heeft de Lytro uit kunnen groeien tot een lichtpuntje van echte vernieuwing. Een compleet nieuwe manier van fotograferen die nog wel wat doorontwikkeling kan gebruiken, maar de fotografiewereld uiteindelijk behoorlijk op zijn kop kan zetten."

Sjoerd van der Helm (Connexie): Sonos Play:3
"Veel mogelijkheden, goede geluidskwaliteit, betaalbaar en mooi ontwikkelde apps voor Android en iOS."

Steven Vos (WINMAG Pro): Apple iPhone 4S
"Ondanks de wat tegenvallende opfrisbeurt toch nog steeds het beste toestel op de markt. De software is snel en erg compleet dankzij de stampvolle App Store. Hopelijk kan Apple het accuprobleem nog oplossen."

Tim Kraaijvanger (Android Life): Nokia Lumia 800
"De Lumia 800 is een nieuw begin voor Nokia. Een prachtige telefoon met het fantastische mobiele besturingssysteem van Microsoft: Windows Phone 7. Niet alleen een van de grootste verrassingen van 2011, maar ook direct een van de beste producten. Gezien het innoverende karakter van de Lumia 800 wint Nokia het van Apple."

Tim Wijkman ( GSM Helpdesk Nederland ): Samsung Galaxy S2
"De Samsung Galaxy S2 is niet alleen een verkoopsucces, maar is ook een van de meest uitgebreide smartphones van dit moment. Het is erg mooi om te zien dat zoveel techniek, maar ook kwaliteit in zo'n platte smartphone gestopt kan worden."

Tobias Bos (GadgetTest): HTC Sensation
"Deze smartphone is het perfecte voorbeeld van hoe Android is gegroeid en een geduchte concurrent is geworden van de iPhone. HTC geeft daar mooi vorm aan in de vorm van de Sensation. Fraai vormgegeven telefoon, bijna net zo soepel werkend als de iPhone en bovendien met een besturingssysteem dat hoge ogen gooit."

Tonie van Ringelestijn ( Freelance technologie-redacteur ): Apple iPad 2
"Ik heb met de iPad nog meer tijd doorgebracht dan vorig jaar, nu hij lichter en sneller is."

Wilbert de Vries (Tweakers.net): Sugru
"Huh, wat? Sugru? Ja, Sugru! De kans dat iemand er van gehoord heeft, is klein. Sugru zelf is ook heel klein, maar groots in wat het doet en kan. Sugru is geweldig spul, zowel voor de echte tweakers als voor 'de rest van de wereld'. Het lijkt op kneedgum, maar is een soort rubber dat uitgerekt, gekneed en geplakt kan worden en daarna veranderd in een flexibel, maar supersterk materiaal. Bovendien is het waterdicht en weer verwijderbaar. Duizend woorden kunnen nog niet uitleggen, wat deze video in 1,5 minuut doet:

Willem Laros (Freelancer): Sony NEX-5n
"Nieuw type camera, uitmuntende beeldkwaliteit."


Testverantwoording

De verkiezing voor de BesteProductAwards 2011 is gehouden door de redactie van BesteProduct.nl. Het onderzoek is, geheel volgens het redactiestatuut van BesteProduct, eerlijk en onafhankelijk uitgevoerd.

Deskundigen

BesteProduct heeft de deskundigen geselecteerd op basis van de volgende criteria.

 • De deelnemers testen zelf, geven leiding aan redacties waar producten worden getest of zijn nauw betrokken bij gadgetinformatie.
 • De deelnemers hebben bewezen kennis van de markt.
 • De deelnemers publiceren in gerenommeerde magazines, kranten, op tv, radio en/of op internet.
 • De deelnemers zijn onafhankelijk en hebben dus geen belangen bij fabrikanten van producten die onderdeel uitmaken van de test.

Er hebben vijftig deskundigen via een invulformulier meegewerkt aan het onderzoek.

Vragenlijst

De redactie van BesteProduct.nl heeft de deelnemers gevraagd naar hun persoonlijke oordeel over:

 • Top 5 van de beste producten die in 2011 op de markt zijn gebracht. Het invullen van een top 3 was verplicht, de nummers 4 en 5 waren optioneel
 • Het slechtste product van 2011
 • Het beste merk van 2011
 • Het slechtste merk van 2011

Bij elke keuze is de deelnemers gevraagd om een korte toelichting.

Ingevulde lijsten

Over de ingevulde lijsten is het volgende te melden:

 • Alle deelnemers hebben drie beste producten ingevuld.
 • 42 deelnemers hebben een vierde beste product ingevuld.
 • 35 deelnemers hebben een vijfde beste product ingevuld.
 • Alle deelnemers hebben een beste merk ingevuld.
 • 3 deelnemers hebben geen slechtste product ingevuld.
 • 3 deelnemers hebben geen slechtste merk ingevuld.

Puntentelling

De puntentelling voor de berekening van de BesteProductAwards 2011 is als volgt:

Beste producten

 • Nr. 1 -> 3 punten
 • Nr. 2 -> 2 punten
 • Nr. 3 -> 1 punt
 • Nr. 4 -> 0,5 punt
 • Nr. 5 -> 0,5 punt

Slechtste product

Elke keer als een product wordt genoemd als slechtste, volgt een punt aftrek van de BesteProductScore

Beste merk

Elke keer als een merk wordt genoemd als beste, volgt één pluspunt bij de BesteMerkScore.

Slechtste merk

Elke keer als een merk ook wordt genoemd als slechtste, volgt één punt aftrek van de score.

Berekening uitslag

De berekening van de score is voor alle categorieën hetzelfde:

 • Het product/merk dat de meeste punten heeft gekregen wint, min of plus de slechtste of beste score, afhankelijk van de categorie.
 • Bij een gelijk aantal punten eindigen de producten/merken op dezelfde plek.
 • Alle punten worden opgeteld.

Uitslag

 • Alle deelnemers hebben volledig de vrijheid gekregen in de keuze van hun product. De redactie van BesteProduct heeft geen voorselectie of shortlist gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat bij een categorie slechts een beperkt aantal producten of merken voldoende stemmen hebben gekregen.
 • Bij de verkiezing van de beste producten van 2011 worden in het onderzoek de eerste tien producten getoond. Zij hebben allemaal minimaal vier stemmen ontvangen.
 • De tiende positie in de lijst is een gedeelde plaats, aangezien beide producten evenveel punten kregen toebedeeld
 • Bij het beste merken wordt een top 3 weergegeven. Zij hebben allemaal minimaal vier stemmen ontvangen.