Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Opmerkelijke zaken, de jury, verantwoording

Vijftig experts, meer dan honderd genoemde producten. De lijstjes van experts leveren elk jaar een variëteit aan producten, feiten en meningen op. Een bloemlezing van dit jaar's vakpersprijs naar het BesteProduct van 2012.

BesteProductAwards 2012 Blauw
Hasselblad Lunar
Samsung Galaxy Camera
 • De experts kozen 44 keer de producten van Apple. Samsung werd 35 keer geselecteerd. Het is de enige strijd die Apple tijdens deze aflevering van de BesteProductAwards wel heeft gewonnen.
 • De nieuwe Samsung Galaxy Camera kent zowel veel voor- als tegenstanders. Hij kwam daardoor niet in de top 10, maar eindigde op een keurige 17e plek. Meningen waren verdeeld. Zo vond Jöran Maaswinkel van StyleCowboys de Galaxy Camera 'te lomp, te zwaar en veel te duur', terwijl Willem Laros het juist 'het fotograferen van de toekomst' noemt. Wie van de twee gelijk krijgt, valt nog te bezien, feit is dat de Galaxy Camera door 8 van de 50 experts in hun lijstje werd opgenomen. Al dan niet positief.
 • "Als middenformaat-icoon kom je toch niet met een patserige mahoniehouten systeemcamera van vijf, zes mille, die in wezen een Sony NEX 'in disguise' is?" Raymond Harper van Fotografie.Blog.nl over de Hasselblad Lunar systeemcamera.
 • In de categorie 'nog nooit van gehoord, maar supergaaf': Makey Makey. Met dank aan Jeroen de Jager van IDG Nederland. "Superleuk speelgoed om met de gekste dingen je computer te bedienen of een gamecontroller te maken." Dat klinkt vrij vaag, check het filmpje hieronder voor meer duidelijkheid.
 • Erwin van der Zande van Bright is een man van weinig woorden. Twee jaar geleden noemde hij het beste product van dat jaar - de Apple iPad - kort maar krachtig 'een gamechanger' . Hoe denkt hij over zijn beste product van 2012, Google's Project Glass? Juist. 'Een gamechanger'. Wederom kort en krachtig. Wat betreft de iPad had hij gelijk. Benieuwd of we volgend jaar ook en masse met Google's 'bril die kan bellen' op lopen.
 • Samsung mag dan steeds populairder worden. Er zijn redacteuren die hun merk trouw blijven. Zo koos Harold Kuepers van StyleCowboys ook dit jaar voor een Apple-product als beste product van het jaar. In 2009 was de eer toebedeeld aan de Apple iMac 27", dit jaar mag de iPad Mini zijn voorkeur genieten. Harold noemt zichzelf niet voor niets een 'Apple-geek'. Het had Steve Jobs, wijlen topman van Apple, ongetwijfeld goed gedaan.
 • Minder blij zou Steve zijn geweest met het: "F*ck Steve Jobs." Tobias Bos van GadgetTest.nl zei dit over de succesvolle iPad Mini van 7 inch, een formaat waarin Jobs nooit enige heil zag.
 • Namen en rugnummers
  - De journalist die het lijstje als eerste invulde: Arnoud Wokke van Tweakers.net.
  - Degene die niet over een nacht ijs is gegaan: Marc Wielaert van de PureViewClub wikte en weegde en leverde daardoor als laatste zijn definitieve lijstje in.
  - De jongste deelnemer? Dirk J. Wolthuis. Van (hoe toepasselijk) Nieuwerwets.TV
  - Oudste expert: freelancer Willem Laros (net als vorig jaar, en het jaar daarvoor)
 • Leuke vraag: wie van jullie gebruikt er nog weleens bluetooth? Nee? Niemand? Johan de Groot van AVBLOG.nl denkt daar anders over. Hij koos 'bluetooth' als Beste Merk. Waarom? Muziek. Daarom. "Door de opkomst van Android zal veel waar vorig jaar nog Airplay op stond, dit jaar bluetooth zijn." We zijn benieuwd, Johan.
 • Niet alleen bluetooth is hip volgens de experts, ook NFC gaat het helemaal worden in 2013. "Betalen met je mobiele telefoon zal in 2013 langzaam van de grond komen", aldus FotoVideo.nu's Jeroen Horlings.

Jury

De vakjury van de BesteProductAwards 2012 bestond uit vijftig experts en deskundigen van diverse vakbladen, tijdschriften, websites en tv-programma's. Hieronder vind je de volledige lijst met mensen die dit jaar (weer) de moeite hebben genomen ons hun lijstje te sturen. Dank daarvoor. Achter hun naam en medium staat hun favoriete product van het jaar 2012, voorzien van de reden waarom zij hebben gekozen voor het product.

BesteProductAwards 2012 Blauw

Kim van Arendonk (Zoom.nl): Nikon D800
"Volwassen filmfunctie, hoogwaardige sensor, 4 bps in hoogste resolutie met autofocus."

Eric van Ballegoie (Hardware.info): Samsung Galaxy S III
"Snelste Android telefoon op het moment van lancering. Handige nieuwe features als smart stay en direct call. Goed beeldscherm, lange accuduur"

Merijn de Boer (Softonic.com): Nexus 4
"De nieuwe Nexus is een toonbeeld van technologie en functionaliteit. Het beste van Android en het beste van LG smelten samen tot dé telefoon van nu, die met een scherm van 4,7 inch nog prima in de hand ligt. Het enige nadeel: altijd en overal uitverkocht."

Tobias Bos (GadgetTest.nl): Samsung Galaxy Camera
"Eindelijk eens een camera met besturingssysteem Android. Oké, ze waren niet de eerste, maar wel de eerste fabrikant die Android 4.0 op z'n toestel plaatst. Het maakt de hoeveelheid mogelijkheden op de fotocamera eindeloos."

Chris Broesder (PCM, Hyped.nl): Logitech Harmony Touch
"Deze universele afstandsbediening werkt goed en zorgt ervoor dat de diverse andere afstandsbedieningen definitief de kast in kunnen. Dat is iets wat in het dagelijks gebruik een hoop irritatie kan wegnemen."

Arvid Bux (StyleCowboys): Google Nexus 7
"Goed product voor een goede prijs. Hoewel veel mensen en bedrijven dachten dat de 7 inch tablet geen marktaandeel zou kunnen, krijgen heeft Asus er toch miljoenen van weten te verkopen."

Martijn Chel (Tabletsmagazine): Google Nexus 7
"De eerste echt betaalbare tablet met high-end specificaties en zeer goede prestaties. Dit model heeft grote invloed (gehad) in de tabletmarkt."

Jan Jaap van Donselaar (TelecomVergelijker.nl): Panasonic 8K 145" Plasma TV
"Een 145" TV is an sich al impressive. Als dit monster dan ook nog beeld in 8K kan tonen, kun je alleen maar diep onder de indruk zijn. Een TV met 8K resolutie maakt 3D-televisies onnodig. En dat is maar goed ook. TV kijken met een speciale bril op die ook nog eens tot misselijkheid leidt is geen pretje. Doe mij maar een ragscherp, bijna levensecht beeld waarbij de details van het scherm spatten. Zoals bij deze brute Panasonic-plasma. Helaas zullen we nog even moeten wachten op deze TV van de toekomst."

Brian Dragtstra (DSLR.nl): Sony Cybershot DSC-RX100
"Ongekende kwaliteit in een kleine behuizing die gemakkelijk mee te nemen is. Bovendien val je hiermee nauwelijks op als je een foto of filmpje maakt."

Ivo Freriks (CameraStuffReview.com): Nikon D800E
"Beste SLR camera."

Bart Frouws (BesteProduct.nl): HTC One X
"Het oogappeltje van het MWC in februari van dit jaar en daarna ook niet meer voorbijgestreefd. Dankzij het mooie design en uitstekende prestaties voor mij het product van 2012."

Paul Gersen (LustForLifeMagazine.nl): Panasonic 8K 145" Plasma TV
"Eigenlijk was 2012 een vrij saai gadgetjaar. Producten werden een beetje ge-updated, voorzien van een nieuw kleurtje, iets groter, iets kleiner: niet veel bijzonders. Dan maar een beetje toekomstmuziek met de Panasonic 8K Ultra HD. Deze tv heeft zulk scherp beeld, dat het lijkt alsof je door een raam naar buiten kijkt. Vergeet 3D, smart-tv's en meer van zulke onzin: dit is technologie waar je wat aan hebt. Nu maar hopen dat de film- en televisiewereld het formaat gaat omarmen."

Ger de Gram (BesteProduct.nl): LG OLED TV
"10.000 euro. Daar kun je toch bijna twee Suzuki Alto's van kopen. Maar nee. Ik kies voor de 55 inch LG Oled TV. Wat een prachtig ding: slechts 4 mm dik, maar grootse daden."

Johan de Groot (Avblog): AudioQuest FireFly
"High-end geluidskaart in een extreem klein jasje: een USB stick. Lijkt op het eerste gezicht duur (250 euro), maar als je 'm beschouwt als zeer universele en hoogwaardige bron vanuit PC of Mac is het juist een koopje."

Raymond Harper (Fotografie.blog.nl): Olympus OM-D
"Fraaie systeemcamera die er niet alleen uitziet als een spiegelreflex, maar ook zo werkt - met een paar mooie extraatjes op de koop toe."

Sander van der Heide (Sandervanderheide.nl): Philips FWP 3200D
"Binnenkort een feestje of gewoon op zoek naar een lekkere stevige dockingstation voor weinig, deze Philips DJ-boombox klinkt goed, kan hard, ziet er indrukwekkend uit, bevat een complete lichtshow, heeft plek voor 2 iPhones/iPods, USB-sticks, alles via een DJ-mixer. Had ik niet verwacht van Philips."

Koen Helder (GamingOnly): HTC One X+
"Update van een al fantastische smartphone. Mooier uiterlijk dankzij rubberachtige structuur, nog sneller dankzij 1,7 GHz quad-core processor, Android 4.1, erg goede frontcamera en de eerste PlayStation certified smartphone die niet van Sony zelf is. Het is jammer dat PlayStation Mobile nog niet in Nederland is uitgerold, want dit zou het gaminglandschap wel eens kunnen gaan veranderen."

Colin van Hoek (Nu.nl): Windows 8
"Niet omdat het al een goed systeem is. Er zijn nog kinderziektes en veel verbeterpunten, maar in potentie geeft Windows 8 een tablet de kracht van een pc. Over twee jaar kunnen we niet meer zonder."

Xander Hoose (PCM): Sony DSC-RX100
"Sony heeft de techniek van een systeemcamera in de behuizing van een compactcamera weten te bouwen. Het resultaat is de beste broekzakcamera ooit, voor een realistische prijs."

Jeroen Horlings (Fotovideo.nu): MacBook Pro met Retina display
"Een revolutie op het gebied van scherpte en detail op de consumentenmarkt. Ideaal voor fotografie en video vanwege de enorme resolutie."

Anke Horstman (Techgirl.nl): Samsung Galaxy S3
"De Samsung Galaxy S3 doet me denken aan "The Fast and the Furious". Een echte snelheidsmaniak die alles uit de kast haalt voor de leukste multimediale toepassingen."

Rutger Houweling (Want.nl): Apple iPhone 5
"Ondanks de kritiek heeft Apple er toch voor gezorgd om een mooi ontworpen smartphone te creëren met een goed werkend besturingssysteem en een goede camera."

Jeroen de Jager (Computer!Totaal): iPad Mini
"Een volwaardige iPad, maar dan kleiner, lichter (dus handzamer) en dan ook nog eens goedkoper!"

Marjolijn Kamphuis (Numrush.nl): iMac 2012
"Wat een bloedmooi apparaat: Haast zo dun als een iPad en opnieuw een fantastisch helder beeldscherm. Bovenaan mijn verlanglijstje!"

Nick Kiran (Appelstijl.nl): MacBook Pro met Retina display
"Zal de industrie voorgoed veranderen. De enorme resolutie gekoppeld aan de dunne body is een killer-combinatie."

Harold Kuepers (StyleCowboys.nl): iPad Mini
"Als Apple-geek niet gedacht dat er nog iets boven de iPad zou gaan, maar Apple heeft me volledig verrast met de iPad Mini. Precies de zelfde functionaliteit als de iPad alleen dan veel handzamer."

David Lemereis (Bright): Hue Philips LED-lampen
"De nieuwe Hue led-lampen die je draadloos bedient en van kleur verandert is de nieuwe generatie verlichting die kinderlijk eenvoudig te installeren is."

Rens Lieman (Esquire): HTC One X (+)
"Als je de battle of the specs niet gaat winnen, moet je slim zijn. HTC laat dat in vorm en functie zien met de One X (+). Door het materiaalgebruik (polycarbonaat) en design (licht gebogen vorm) voelt-ie fijn en ligt hij goed in de hand. Verder loeisnel en een paar aardige camerafuncties fijn ding."

Willem Laros (WillemLaros.nl): Canon 6D
"Full frame camera in kleine behuizing, betaalbaar voor ook gevorderde amateur. Met wifi en GPS ingebouwd!"

Jöran Maaswinkel (MobileCowboys.nl): Nokia 808 Pureview)
"Zeker niet het mooiste toestel qua ontwerp, de 808 Purview is eigenlijk veel te lomp en te zwaar en het Symbian OS is al helemaal niet meer van deze tijd. Maar de 41 MP camera sensor, de Pureview technologie en Rich Recording maken de 808 Pureview wel één brok innovatie op het gebied van fotograferen, en filmen met je mobiele telefoon."

Claudia Rahanmetan (Androidworld.nl): Samsung Galaxy Nexus
"Google en Samsung hebben een waardige opvolger van de Nexus S hebben neergezet. Het toestel is elegant, heeft een groot HD-scherm, maar voelt niet zwaar aan. Het toestel voelt ook steviger aan dan zijn voorganger."

Elmar Rekers (Computer!Totaal): Samsung Galaxy S III
"Steekt dan misschien niet met nek en schouders boven de concurrentie uit (zoals zijn voorganger dat wel deed), maar de SIII is zonder meer de beste smartphone van het jaar. Schitterend scherm, uitstekende batterij en loeisnel!"

Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl): Sony RX1
"Samsung heeft nadrukkelijk de koppositie in de smartphonemarkt bereikt aan de hand van de Galaxy-series."

Marc Rutten (Freelancer): Samsung Galaxy SIII
"Meeste succesvolle telefoon van het moment! Uitstekende opvolger van zijn voorganger, ondanks de afwezigheid van unieke functies weet Samsung het toestel toch goed weg te zetten binnen de markt."

Ron Smeets (MobileCowboys.nl): Samsung Galaxy Note II
"Samsung introduceerde in 2011 een nieuwe toestelcategorie de 'phablet'. Aanvankelijk was ik redelijk sceptisch over een smartphone met een 5 inch scherm maar de Galaxy Note bleek al heel snel een blijvertje in mijn toestelcollectie (toestellen die ik veel gebruik dan wel -)) De Galaxy Note II is een perfecte opvolger. En het scherm is nog wat groter geworden 5.55 inch. Wat een heerlijk toestel om te gebruiken. Natuurlijk moet je wel met de omvang van de Note II kunnen leven, maar dankzij de aangepaste schermverhouding is hij nauwelijks groter (en zelfs iets smaller, dus beter vast te houden) dan zijn 5 inch voorganger. Voor mij de absolute topper van 2012!"

Jaap Veenstra (Alpha-Audio.nl): Synology DS213+
"Een heerlijk snelle, flexibel inzetbare en ontzettend gebruiksvriendelijke nas. Onmisbaar voor wie serieus met computers, netwerken en streaming bezig is!"

Annelies Verhelst (Anneliesje.nl): Libratone Zipp
"Draagbare en draadloze (wifi) speaker met geweldig geluid. Fijn aan je smaak aan te passen met hoesjes van wol."

Steven Vos (Winmagpro.nl): Apple MacBook Pro Retina 15"
"Een goed gebouwde laptop die dankzij het 15 inch ips-scherm met retina-resolutie uniek is in zijn soort."

Dimitry Vleugel (Androidworld.nl): Google Nexus 7
"Bewijs dat 7 inch formaat zeer fijn om mee te werken is en het bewijs dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn."

Dennis de Vries (BesteProduct.nl): HTC One X
"Nog nooit was een toestel bij mij zo dicht bij de 5 sterren. Een Android-smartphone zoals je wilt dat een Android-smartphone is. Razendsnel, geweldig beeldscherm en een oogstrelend design. Ik was onder de indruk."

Jeffrey Weller (Nu.nl): Samsung Galaxy S III
"Een slimme snelheidsduivel met HD-scherm en stevige accu. De absolute toptelefoon van 2012."

Eelko Wester(BesteProduct.nl): Panasonic zonnevrije inductiekookplaat
"De echte innovatie heeft plaats bij de keukenapparatuur. Panasonic is nieuw, maar schudt met Samsung de ingedutte Mieles en Bosch van deze wereld wakker. Zonnevrij koken is tof en je sapcentrifuge aansturen via je inductiekookplaat briljant. We want more."

Marc Wielaert (Smartphone-Review, Pureviewclub.com ): Nokia 808 Pureview
"Een niet voor de hand liggende eerste plaats, omdat dit toestel een enorme impact op me heeft gehad. De aankondiging leidde tot de oprichting van de PureViewClub, mijn internationale site over Nokia's revolutionaire imaging technologie. Op het Symbian platform dat inmiddels officieel afgedaan heeft, draait de Nokia 808 PureView buitengewoon soepel en biedt het hardware die je nog maar zelden ziet in de huidige smartphones. De meest opvallende innovatie is natuurlijk de PureView technologie, die de mobiele fotografie met zijn 41MP sensor naar een nieuwe dimensie brengt. Maar ook de geluidskwaliteit is dankzij Rich Recording - een tweede belangrijke innovatie - van ongekend hoog niveau. De 808 is zeker geen smartphone voor liefhebbers van een grote verscheidenheid aan apps, maar wel een fantastisch toestel voor wie een klassieke smartphone wil die moeiteloos dagenlang (!) standby is en bovendien onwaarschijnlijk goede foto's en video-opnamen maakt."

Tim Wijkman (GSMHelpdesk.nl): HTC One X+
"HTC heeft het zwaar dit jaar, maar eigenlijk onterecht. Het bedrijf heeft een toestel portfolio om de vingers bij af te likken. De HTC One X+ is op het gebied van specificaties de meest uitgebreide smartphone van dit moment / dit jaar. Aangezien uithoudingsvermogen / stand-bytijd een belangrijk issue is bij veel smartphones, heeft HTC het toestel niet alleen op specs getweakt, maar vooral ook op uithoudignsvermogen. Het toestel maakt gebruik van een NVIDIA Tegra processor met een energiezuinige companion core waardoor deze smartphone in vergelijking met andere smartphones een erg goed uithoudingsvermogen biedt. Vanuit nagenoeg alle opzichten dus een toppertje!"

Arnoud Wokke (Tweakers.net): Nokia 808 PureView
"Soms leidt innovatie niet tot de meest bruikbare producten. De 808 PureView is een volwaardige vervanger van een compactcamera. Maar ja, het is wel een Symbian, dus om hem nou als smartphone te gebruiken... Het is vooral een retedure showcase voor een bruikbare innovatie."

Dirk H. Wolthuis (Nieuwerwets.tv): Macbook Pro met Retina scherm 15 inch
"Deze geweldige laptop maakt de creatie van multimedia een plezier, met het zeer scherpe retina scherm. Een pleziervoor het oog, qua scherm en design."

Erwin van der Zande (Bright): Google Project Glass
"De bril die kan bellen. Een gamechanger."

Gonny van der Zwaag (iPhoneclub.nl): iPad mini
"Kleine tablets waren er al. Apple laat zien hoe het echt moet: betere kwaliteit materialen, een enorm app-aanbod en een premium uiterlijk."


Testverantwoording

De verkiezing voor de BesteProductAwards 2012 is gehouden door de redactie van BesteProduct.nl. Het onderzoek is, geheel volgens het redactiestatuut van BesteProduct, eerlijk en onafhankelijk uitgevoerd.

Deskundigen

BesteProduct heeft de deskundigen geselecteerd op basis van de volgende criteria.

 • De deelnemers testen zelf, geven leiding aan redacties waar producten worden getest of zijn nauw betrokken bij gadgetinformatie.
 • De deelnemers hebben bewezen kennis van de markt.
 • De deelnemers publiceren in gerenommeerde magazines, kranten, op tv, radio en/of op internet.
 • De deelnemers zijn onafhankelijk en hebben dus geen belangen bij fabrikanten van producten die onderdeel uitmaken van de test.

Er hebben vijftig deskundigen via een invulformulier meegewerkt aan het onderzoek.

Vragenlijst

De redactie van BesteProduct.nl heeft de deelnemers gevraagd naar hun persoonlijke oordeel over:

 • Top 5 van de beste producten die in 2012 op de markt zijn gebracht. Het invullen van een top 3 was verplicht, de nummers 4 en 5 waren optioneel
 • Het slechtste product van 2012
 • Het beste merk van 2012
 • Het slechtste merk van 2012

Bij elke keuze is de deelnemers gevraagd om een korte toelichting.

Puntentelling

De puntentelling voor de berekening van de BesteProductAwards 2012 is als volgt:

Beste producten

 • Nr. 1 -> 3 punten
 • Nr. 2 -> 2 punten
 • Nr. 3 -> 1 punt
 • Nr. 4 -> 0,5 punt
 • Nr. 5 -> 0,5 punt

Slechtste merk

Elke keer als een product wordt genoemd als slechtste, volgt een punt aftrek van de BesteProductScore

Beste merk

Elke keer als een merk wordt genoemd als beste, volgt één pluspunt bij de BesteMerkScore.

Slechtste merk

Elke keer als een merk ook wordt genoemd als slechtste, volgt één punt aftrek van de score.

Berekening uitslag

De berekening van de score is voor alle categorieën hetzelfde:

 • Het product/merk dat de meeste punten heeft gekregen wint, min of plus de slechtste of beste score, afhankelijk van de categorie.
 • Bij een gelijk aantal punten eindigen de producten/merken op dezelfde plek.
 • Alle punten worden opgeteld.

Uitslag

 • Alle deelnemers hebben volledig de vrijheid gekregen in de keuze van hun product. De redactie van BesteProduct heeft geen voorselectie of shortlist gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat bij een categorie slechts een beperkt aantal producten of merken voldoende stemmen heeft gekregen.
 • Bij de verkiezing van de beste producten van 2012 worden in het onderzoek de eerste 10 producten getoond. Zij hebben allemaal minimaal 6 stemmen ontvangen.
 • Bij het Beste Merk wordt een top 3 weergegeven. Zij hebben allemaal minimaal vier stemmen ontvangen