Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Opmerkelijke zaken, de jury, verantwoording

Een enthousiast 'top!', 'Nee, mag niet van mijn uitgever', een diepe zucht en een brede glimlach. De uitnodiging voor de BesteProductAward is bij bijna alle Nederlandse tech- en gadgetjournalisten een bekend fenomeen, maar roept wisselende reacties op. De meeste gehoorde opmerking: "Heel leuk, maar waarom moet dat altijd aan het einde van het jaar als het al zo druk is...?"

BesteProductAwards 2013 Blauw

Ondanks hun drukke werkzaamheden hebben veertig gerenommeerde journalisten de moeite genomen hun (ongezouten) mening te geven. Behalve een uitslag met winnaars en verliezers leveren de ingevulde lijstjes ook altijd heerlijk leesvoer op. We kunnen niet alles publiceren, maar hier een bloemlezing van opmerkelijke zaken en uitspraken.

Fairphone
Sony Alpha 7R
 • De veertig journalisten die een lijstje hebben ingevuld, noemden 75 verschillende producten bij hun beste producten. De HTC One veroverde niet alleen de meeste punten, maar werd ook het vaakst genoemd en het meest aantal keren als nummer 1.
 • Liefst 11 verschillende apparaten van Sony werden genoemd in de lijsten van de beste producten. Daarmee staat Sony fier aan kop en is ook meteen deels verklaard waarom Sony als beste merk uit de verkiezing naar voren is gekomen.
 • Een product van Apple is het vaakst genoemd bij de beste producten. 33 keer werd Apple in de top 5 genoteerd. Sony volgt op de tweede plaats met 23. Google is de nummer 3 met 20 keer en Samsung sluit de rij van de 'grote jongens' met 17 vermeldingen.
 • De meeste technologie-journalisten richten zich met name op tablets en smartphones. Slechts een handjevol experts zijn echte camera-kenners. Onder hen wel illustere namen als Raymond Harper (Blog.nl), Brian Dragstra (dSLR Media), Ger de Gram (BesteProduct.nl) en Robert Theunissen (Zoom.nl). De camera-experts verkozen de Sony A7/A7R tot de beste camera, die op plek 11 in het totaaloverzicht terechtkwam.
 • Arnoud Wokke van Tweakers heeft een reputatie hoog te houden. Al jaren levert hij als eerste zijn lijstje in. Arnoud retourneerde ook dit jaar nog dezelfde dag zijn winnaars en verliezers, maar Xander Hoose van PCM was hem voor. Net als Nick Kiran van Appelstijl.
 • Sommige journalisten geven bij het invullen ook een kijkje in hun persoonlijke leven. Ger de Gram van Draadbreuk, en reviewer voor BesteProduct.nl, verklaart zijn keuze voor de Fairphone als volgt: "Luister, ik ben verre van groen of politiek correct. Ik heb moeite om mijn afval te scheiden, ik rij in een Volvo uit het jaar nul en eigenlijk vind ik Femke Halsema soms maar wat vervelend. Dat wil echter niet zeggen dat ik een ontwikkeling als de Fairphone, een telefoon die volledig 'groen' en 'eerlijk' (dus geen kinderarbeid) wordt gemaakt, niet omarm. De telefoon staat gepland voor eind december. Of het een kwalitatief hoogwaardig ding is, geen idee, maar de gedachtegang van Fairphone is te prijzen en dat verdient een plek in het Beste Product-lijstje."
 • Jeroen Geelhoed van PC Active, tegenwoordig in de stal van HCC, krijgt duidelijk een ambivalent gevoel van Google. Hij koos Google als beste merk ("Innoveren, uitproberen en enthousiasmeren. Google blijft nieuwe projecten ontwikkelen, waarvan sommigen al niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken zijn.") én als slechtste merk ("Google blijft nieuwe projecten ontwikkelen, waarmee onze gegevens meer en meer onlosmakelijk verbonden zijn. Omdat sommige diensten al niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken zijn, word je gedwongen voorwaarden te accepteren die je persoonlijke gegevens vogelvrij maken.")
 • Zelfs de NSA kwam niet zonder kleerscheuren uit de BesteProductAwards. Gonny van der Zwaag van iPhoneclub.nl: "De NSA staat model voor alles wat mis is met afluisteren, privacy-inbreuken en schokkende onthullingen over de Big Brother-maatschappij. De schade aan het merk NSA valt niet meer te repareren." Of ze er in Amerika wakker van liggen, weten we niet. Maar duidelijk is het wel.

Jury

Veertig experts en meer dan honderd genoemde producten. Elk jaar ontvangen wij de lijstjes van de experts met veel variatie in producten, feiten en natuurlijk hun meningen. Wij willen hierbij alle vakexperts bedanken voor hun bijdrage aan de BesteProductAwards van 2013. Hieronder vind je een overzicht van alle experts met hun beste product.

BesteProductAwards 2013 Blauw

Anke Horstma (Techgirl.nl): HTC One
"Alweer een tijdje op de markt, maar nog steeds bewonderenswaardig om zijn schitterende design, prima accuduur, fijne speakers en subliem beeldscherm. Chapeau!"

Annelies Verhelst (IntoGadgets.nl): Sony Xperia Z1
"Goede camera (zeker in manual mode) én goede telefoon qua specs. Moest kiezen tussen deze en Nokia Lumia 1020, maar daarvan is de telefoon op zichzelf gewoon minder."

Arvid Bux (Stylecowboys.nl): Sony QX-10 Lens Style camera
"Vriend en vijand verrast door een lens uit te brengen die op ieder telefoontoestel (Android/iOS) te gebruiken is. Dus zelfs zonder Sony toestel, toch geweldige foto's maken met je Sony lens."

Arnoud Wokke (Tweakers.net): HTC One
"BoomSound. Het is bijna een filmtrailer: 'In a world where phone speakers sound like shit, one phone tries to make a stance. With BoooommmmSooouuundddd."Ik heb om die marketingnaam wel gegniffeld, totdat ik de speakers hoorde. Man, man, HTC heeft hiermee de concurrentie ver achter zich gelaten. Gek genoeg vergat HTC op te scheppen over het fantastische scherm: waar Sony zijn halfbakken pogingen aan de man brengt met termen als X-Reality en Triluminos, houdt HTC het op het zuinige slcd3. Ondanks de matige camera - met de eveneens lachwekkende naam Ultrapixel - is de One een pareltje van een telefoon. Mooi ontwerp, goed afgewerkt en voorzien van doeltreffende features. Waar Samsung een schot hagel aan features op gebruikers afvuurt in de hoop dat er een raak is, mikte HTC doeltreffend. En het loont. In reviews dan, want de verkopen schijnen achter te blijven."

Bart Boonstra (BartBoonstra.nl): HTC One
"HTC heeft zich met deze mobiele telefoon weer in de kijker gespeeld. Een strak uiterlijk, goede specs en een prima geluid voor een mobiele telefoon."

Bart Frouws (BesteProduct.nl): HTC One
"Beste telefoon van het jaar, zonder twijfel."

Brian Dragtstra (dSLR.nl): Canon EOS 70D
"Een heel bijzondere camera met een geweldig scherpstelsysteem. Door de manier van scherpstellen met diodes per pixel kan deze camera zelfs tijdens het filmen echt heel perfect scherpstellen."

Colin van Hoek (NuTech.nl): HTC One
"Voor mij nog steeds de beste telefoon van dit jaar. Hoewel het die positie moet delen met de iPhone 5S is het voor HTC een grotere stap. De behuizing is uitstekend en ook het scherm is indrukwekkend. HTC is op de goede weg, maar is er nog lang niet. Ik hoop dat ze in 2014 opnieuw met een toestel komen van vergelijkbare kwaliteit."

Corrie Gerritsma (Bright.nl): Apple MacBook Air
"Een vederlichte laptop die je 's morgens in je tas stopt en de hele dag buiten de deur kan gebruiken zónder dat je een adapter hoeft mee te nemen. Dat mag je gerust baanbrekend noemen."

David Lemereis (Bright.nl): Google Chromecast
"Voor een prikkie kan iedereen op een gemakkelijke manier online content zien op zijn hdmi tv."

Dennis de Vries (Draadbreuk.nl): Nokia Lumia 1020
"We zitten hier al sinds de lancering van de 808pureview op te wachten en Nokia maakt het helemaal waar. Niet alleen een fijne smartphone met een fantastische camera, ook door Nokia's eigen software ontzettend leuk en goed in gebruik."

Dimitry Vleugel (Androidworld.nl): LG G2
"Vanuit een diep dal terugkomen met zo een toestel is knap. De knoppen op de achterkant zijn een risico en je moet respect hebben dat ze dat aandurven."

Eelko Wester (BesteProduct.nl): Apple iPad Air
"Verbazingwekkend knap om al jaren veruit de beste te zijn bij de tablets en er dan toch weer in te slagen een veel betere iPad op de markt te brengen. Concurrentie is met de Air op lichtjaren afstand gezet."

Eric van Ballegoie (Hardware.info): Google Nexus 7
"Betaalbare tablet met snelle processor, goed beeldscherm en up to date software. Uitstekend allround product, moeilijk om mee te concurreren."

Ger de Gram (Draadbreuk.nl): Logitech UE Boom
"Misschien een wat gekke keuze, maar van deze draadloze bluetooth speaker heb ik verreweg het meeste lol gehad in 2013. Een compacte, gekke staaf met goed geluid waarmee je schaamteloos kansloze hits in iedere voetbalkleedkamer of op jouw vakantietripje kunt draaien."

Gonny van der Zwaag (iPhoneclub.nl): iPhone 5S
"Haha, goudkleur! Kansloos zo'n vingerafdrukscanner, die dingen werken nooit! Waar heb je 64-bits voor nodig? Maar na de iPhone 5s haastten andere fabrikanten wel om aan te kondigen dat ze óók gouden smartphones met 64-bits processor en vingerscanner willen maken. Apple zet nog steeds de trend. Apple's nieuwe iPhone is net als voorgaande jaren alwéér het mooiste, meest elegante en meest doordachte toestel in het winkelschap."

Harold Kuepers (StyleCowboys.nl): Google Glasses
"Als Apple fanaat ben ik onder de indruk van Googleglass. Boven verwachting strak in afwerking en pasvorm. De kijkervaring was veel beter dan ik verwacht had. Toekomst muziek met veel potentie."

Jaap Veenstra (Alpha-Audio.nl): Cambridge Audio Minx XI
"Zeer veelzijdig, goed klinkend all-in-one systeem. Streaming, usb, Apple-support... alles wat je wil!"

Jan Jaap van Donselaar (TelecomVergelijker.nl): Netflix
"Spotify voor TV-series en films. Nog niet zo compleet als in Amerika, maar heeft veel potentie. Kijken wat je wilt, wanneer je dat wilt en waar je wilt. Onmisbaar voor iedere tv-freak."

Jeroen Geelhoed (Hcc.nl/PC-active): Playstation 4
"Sony brengt in Nederland als eerste een next-gen gameconsole uit, met heerlijke specs. Voorlopig kun je voor dat geld geen game-pc bouwen die dezelfde kracht heeft. De perfecte aanvulling op mijn 52"-televisie en dan moet Microsoft volgend jaar nog komen met de Xbox One in Nederland. Dus voor Het BesteProduct van 2014 staat er al eentje op de lijst."

Jöran Maaswinkel (DutchCowboys.nl): LG G2
"Met de LG laat LG zien de concurrentiestrijd met dat andere Zuid-Koreaanse bedrijf aan te kunnen. De G2 is telefoon van deze tijd waarbij ontwerp, camera en accu van deze tijd is."

Johan de Groot (AVblog.nl): KEF LS50
"Old-fashioned luidspreker-fabrikant weet nog steeds vernieuwende producten te maken - met zowel een geweldige geluidskwaliteit als fraai design."

Koen Helder (BesteProduct.nl): HTC One
"HTC had met de One X allang bewezen een prima smartphone te kunnen maken, maar bevestigde dat nog even extra met de HTC One. Een ongekend mooie smartphone met dikke specificaties en leuke, maar bovenal zinvolle features. Een camera met meerdere sensoren zodat foto's in het donker beter slagen, speakers aan de voorkant en een zeer geslaagde interface in de vorm van HTC Sense 5. Een smartphone die bij de lancering (en nog steeds) wat mocht kosten, maar dat kon je er ook absoluut aan af zien."

Koen Crijns (Hardware.info): HTC One
"Met deze serie SSD's heeft Samsung de SSD-markt dit jaar echt op z'n kop gezet. De 840 EVO's zijn dankzij het gebruikte TLC-geheugen veel goedkoper te produceren dan andere modellen wat je ook terugzien in de prijs. Maar door een paar slimme trucs en een goede controller biedt de 840 EVO tegelijkertijd ook uitstekende prestaties. Mede dankzij dit product heeft Samsung inmiddels 50+ % marktaandeel."

Marc Wielaert (PureViewClub.com): Nokia Lumia 1020
"Met de 41MP camerasensor van de 808 PureView op Windows Phone is de Lumia 1020 met het concept "zoom reinvented" de smarpthone waar ik dit jaar het meest naar uitgekeken heb. Alternatieven op Windows Phone zijn de Lumia 925 en de Lumia 920."

Martijn Chel (TabletsMagazine.nl): Google Nexus 7
"Google en ASUS laten wederom zien dat een tablet met goede specs, een stock-versie van Android en krachtige prestaties niet duur hoeft te zijn. Nog steeds weten maar weinig fabrikanten van tablets bij de Nexus 7 in de buurt te komen."

Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl): Sony Qx10/QX100
"Niet dat de QX10(0) zelf nou zo goed is, maar het idee is erg verrassend. Een camera voor je telefoon. In een tijdperk waarin de interesse in losse onderdelen om je eigen telefoon samen te stellen ongekend groot is komt Sony met precies dat. Een losse camera voor je smartphone. Een goede camera. Het moet hier en daar nog wat worden uitgewerkt maar het idee is ijzersterk."

Nick Kiran (Appelstijl.nl): Apple iPad Air
"Schitterend product, nog dunner, sneller en mooier geworden. Beste tablet op de markt. By far."

Paul Gersen (Draadbreuk.nl): Sonos Play:1
"Kijk, dat zijn nou eens ontwikkelingen waar ik van houd: Sonos brengt een kleinere, goedkopere speaker op de markt die zich met gemak kan meten met zijn grotere broertje: de Play:3. Koop er twee en je hebt voor vierhonderd euro een streaming-stereoset staan. Daar word ik heel blij van!"

Raymond Harper (Fotografie.blog.nl): Sony A7/A7R
"Full-frame systeemcamera's voor een betaalbare prijs."

Robert Theunissen (Zoom.nl): Sony A7R
"Een full frame systeemcamera met prachtige beeldkwaliteit, compact design en een relatief lage prijs."

Ron Smeets (MobileCowboys.nl): LG G2
"LG was een paar jaar de weg kwijt maar wat hulp van Google (bij de ontwikkeling van de Nexus 4 en 5) zijn ze weer op het juiste pad beland. De G2 is werkelijk de beste smartphone die ik ooit in mijn handen gehad heb."

Rutger Houweling (Want.nl): LG G2
"Het scherm, de processor, de batterij zijn alledrie briljant. LG had de G2 dan ook eerder dit jaar op de markt moeten brengen. De knoppen op de achterkant zijn slim bedacht en logisch als je 'm gebruikt. Beste Android-phone van dit jaar."

Sander van der Heide (SandervanderHeide.nl): Panasonic TX-P60ZT60
"Waarom is dit scherm zo goed? Zet je eigen TV maar eens uit tijdens de aftiteling van een film. Die achtergrond blijkt dan niet zwart, maar meer een soort grijs. Doe je dat bij de ZT60, dan zie je alleen witte letters verdwijnen. Het zwart is dus echt zwart en dat merk je in alles. Ondanks de grote glazen plaat, zie je haast geen weerspiegelingen in het scherm en waar je ook zit, zelfs ernaast, het beeld blijft hetzelfde. Panasonic laat zien dat plasma nog steeds superieur is aan LED TV, het is dan ook jammer dat ze vanwege financiële problemen gaan stoppen met productie van deze prachtige schermen."

Tim Kraaijvanger (Scientias.nl): iPad Mini Retina
"Een product dat volledig volgens de verwachtingen is gelanceerd. Prachtig scherp scherm, mooi formaat, betrouwbaar OS."

Tim Wijkman (GSMhelpdesk.nl): Sony Xperia Z1
"Mooie vormgeving, uitgebreide specificaties, Sony heeft haar positie aan de top in de smartphonemarkt weten te claimen."

Tobias Bos (Gadgettest.nl): iPhone 5S
"Apple weet ondanks moordende concurrentie zich toch telkens te vernieuwen. Hoewel de veranderingen in de iPhone 5S ten opzichte van zijn voorganger niet spectaculair zijn, laat het bedrijf toch zien met nieuwe technieken bezig te zijn, zoals een bewegingssensor en een vingerafdrukscanner. Het resultaat is een zeer moderne telefoon die anno 2013 de nieuwste technieken heeft en nog jaren mee kan."

Tonie van Ringelestijn (Tonie.net): iPad Mini Retina
"ik geef de voorkeur aan het kleine, lichte formaat voor tablets. omdat dat geschikter is voor lang lezen en lang gamen. de nieuwe iPad mini heeft het scherpe scherm waar sinds de eerste versie al op is gewacht. beste tablet."

Xander Hoose (PCMweb.nl): Pebble SmartWatch
"De enige geslaagde smartwatch. Een geweldig Kickstarter-succes en sinds SDK2 perfect te gebruiken op Android én iPhone."


Testverantwoording

De verkiezing voor de BesteProductAwards 2013 is gehouden door de redactie van BesteProduct.nl. Het onderzoek is, geheel volgens het redactiestatuut van BesteProduct, eerlijk en onafhankelijk uitgevoerd.

Deskundigen

BesteProduct heeft de deskundigen geselecteerd op basis van de volgende criteria.

 • De deelnemers testen zelf, geven leiding aan redacties waar producten worden getest of zijn nauw betrokken bij gadgetinformatie.
 • De deelnemers hebben bewezen kennis van de markt.
 • De deelnemers publiceren in gerenommeerde magazines, kranten, op tv, radio en/of op internet.
 • De deelnemers zijn onafhankelijk en hebben dus geen belangen bij fabrikanten van producten die onderdeel uitmaken van de test.

Er hebben vijftig deskundigen via een invulformulier meegewerkt aan het onderzoek.

Vragenlijst

De redactie van BesteProduct.nl heeft de deelnemers gevraagd naar hun persoonlijke oordeel over:

 • Top 5 van de beste producten die in 2013 op de markt zijn gebracht. Het invullen van een top 3 was verplicht, de nummers 4 en 5 waren optioneel
 • Het slechtste product van 2013
 • Het beste merk van 2013
 • Het slechtste merk van 2013

Bij elke keuze is de deelnemers gevraagd om een korte toelichting.

Puntentelling

De puntentelling voor de berekening van de BesteProductAwards 2013 is als volgt:

Beste producten

 • Nr. 1 -> 3 punten
 • Nr. 2 -> 2 punten
 • Nr. 3 -> 1 punt
 • Nr. 4 -> 0,5 punt
 • Nr. 5 -> 0,5 punt

Beste merk

Elke keer als een merk wordt genoemd als beste, volgt één pluspunt bij de BesteMerkScore.

Slechtste merk

Elke keer als een merk ook wordt genoemd als slechtste, volgt één punt aftrek van de score.

Berekening uitslag

De berekening van de score is voor alle categorieën hetzelfde:

 • Het product/merk dat de meeste punten heeft gekregen wint, min of plus de slechtste of beste score, afhankelijk van de categorie.
 • Bij een gelijk aantal punten eindigen de producten/merken op dezelfde plek.
 • Alle punten worden opgeteld.

Uitslag

 • Alle deelnemers hebben volledig de vrijheid gekregen in de keuze van hun product. De redactie van BesteProduct heeft geen voorselectie of shortlist gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat bij een categorie slechts een beperkt aantal producten of merken voldoende stemmen heeft gekregen.
 • Bij de verkiezing van de beste producten van 2013 worden in het onderzoek de eerste 10 producten getoond. Zij hebben allemaal minimaal 6 stemmen ontvangen.
 • Bij het Beste Merk wordt een top 3 weergegeven. Zij hebben allemaal minimaal vier stemmen ontvangen