Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Opmerkelijke zaken, de jury, verantwoording

"We hebben dit jaar eigen awards, dus we hebben afgesproken dat we niet met andere awards meedoen." Voor het eerst in de historie van de BesteProductAwards haakte een aantal vaste deelnemers af. Dat is jammer, maar met dertig deelnemers hebben we nog steeds veruit de grootste en meest gemêleerde jury van Nederlands.

BesteProductAwards 2014 Blauw

Hun lijsten met beste en slechtste producten en merken geeft een goed inzicht wat volgens deskundigden die jaar hot of not was. De belangrijkste conclusies tref je aan in samenvatting, Top 10 producten en Beste Merken. Maar daarnaast zorgen de journalisten met hun omschrijvingen elk jaar weer voor heerlijk leesvoer. Een bloemlezing daaruit en andere opmerkelijk zaken willen we je zeker niet onthouden.

LG G3
Philips M1X DJ Geluidssysteem
 • Dit jaar hebben 30 journalisten een lijstje ingevuld. Zij gaven in totaal 83 verschillende producten op bij de beste producten. Liefst 43 verschillende fabrikanten kregen een plek in een top 5.
 • De Nest Thermostat is het meest genoemd in de top 5 van beste producten. Gevolgd door de iPhone 6 en LG G3. De iPad Air 2 werd minder vaak genoemd, maar werd wel het meest op nummer 1 gezet.
 • Apple werd zeven keer genoemd als beste merk. Twee journalisten vinden Apple het slechtste merk. Dat zorgde voor twee punten aftrek, maar daarmee bleef Apple de concurrenten LG en Sony nipt voor. Beide merken kregen vijf stemmen, maar ook zij werden ieder een keer als slechtste merk bestempeld.
 • Around Wokke van Tweakers noemde Apple zowel als beste en als slechtste merk. Bij zijn motivatie voor slechtste merk schrijft hij: "De Apple Watch viel tegen, de iPads boden niets nieuws. Waar is de innovatie, schreeuwen sommige media? Die is echt niet weg, maar Apple sleept het recente verleden mee als een blok aan het been, als een baanrecord waar een schaatser nooit meer overheen kan komen. Dat kan een steeds groter probleem worden."
 • Over Arnoud Wokke gesproken. De techredacteur is al jarenlang de eerste redacteur die zijn lijstje inlevert. Om het hem moeilijker te maken, hadden we hem als laatste de uitnodiging gestuurd. Dat deerde Arnoud niets. Vermoedelijk lag zijn lijstje al gereed, want hij was wederom de eerste.
 • De meest technjournalisten hebben heimwee naar de legendarische Steve Jobs bij Apple. Zo niet Nick Kiran van Appelstijl, die de nieuwe voorman Tim Cook roemt. "Ik heb immens respect voor de uitspraken van Tim Cook over zijn seksuele geaardheid. Voor de 'gay-community' is zo'n publieke outcoming van enorm groot belang en ook dat is een stukje verantwoordelijk nemen als (groot) bedrijf."
 • De BesteProductAwards geven vaak ook een fijn inkijkje in het persoonlijke leven van redacteuren. Zo weten we sinds kort dat Ger de Gram van Draadbreuk een opgeruimd type is. Hij heeft namelijk een robotstofzuiger in zijn top 5 gezet: de LG HOM-bot Square. "Nooit gedacht dat ik ooit een stofzuiger in een 'top'-lijstje zou zetten, maar de HOM-bot Square verdient het. Waren de eerste robotstofzuigers vooral hele leuke gadgets, de HOM-bot is een daadwerkelijk handig apparaat dat al je stof bijeenveegt. En dat dan ook nog eens zonder al te veel herrie en met goed eigen geheugen - is zijn batterij leeg, rijdt hij uit zichzelf naar zijn lader om na een uurtje of twee weer gewoon te vegen op de plek waar hij was gebleven. Hoe fijn is dat?"
 • Van Gonny van der Zwaag van iCulture weten we dat ze geen goedkope smaak heeft, anders schrijf je niet hele dagen over Apple-producten. Maar zelfs een prijzige iMac valt in het niet bij de Hendo Hoverboard. Gonny: "Hij kost 10.000 dollar, maar dan zweef je wel op een magisch tapijt over straat. Back to the Future wordt werkelijkheid. Dat hij op nummer 5 staat, komt omdat de batterijduur van 15 minuten veel te kort is om op een Hoverboard naar je werk te zoeven."
 • De redactie van Tech45 vulde Tesla in als beste elekronicamerk. Als ze dat al consumentenelektronica vinden bij Tech45, zijn we benieuwd wat ze daar op de redactie als auto beschouwen. Of laten we het er maar op houden dat ze erg fan zijn van dit mooie automerk.
 • Paul Gersen van Draadbreuk.nl heeft door de Philips M1X DJ een nieuwe hobby gevonden. Hij schreef bij zijn motivatie: 'De Philips M1X-DJ: een uit de kluiten gewassen dj-speaker. Je knalt er een iPad aan met de app Djay 2 en je kunt live muziek draaien! Man, als ware DJ De Rooie Neger zelf (bestaat en is fantastisch, Google maar) knalde ik de ene plaat na de andere erin met nog een goed geluid ook. En de bediening werkt ook nog eens snel. Armin en Tijs, tijd om op te stappen. Paul komt eraan'. Voor de liefhebber, bekijk de rode neger hier: http://youtu.be/MeXM-YI2fN0
 • Volgend jaar is er natuurijk weer een BesteProductAwards. Het mooie is dat we nu al een product weten dat dan in de top 5 van Erwin van der Zande van Bright staat: de Apple iWatch. Hij schrijft: "Na 'scrolling' en 'swiping' introduceren smartwatches 'glancing'. Apple weet er bovendien een lifestyle-product van te maken. Helaas pas komend jaar verkrijgbaar maar de aankondiging gooit hoge ogen." Wij zeggen: iWatch three points!

Jury

Dit jaar hebben dertig experts meegedaan aan de BesteProductAwards. Hieronder vind je een lijstje met de experts en hun keuze voor het Beste product van 2014 en waarom zij dat het beste product vinden!

BesteProductAwards 2014 Blauw

Anke Horstma (Techgirl): HTC One M8
"Hij is snel, krachtig en ziet er goed uit. Foto's lijken zelfs tegen te vallen, door het fantastisch scherpe beeldscherm!"

Annelies Verhelst (Intogadgets.nl): Sony Xperia Z3
"Het design is minder lomp geworden, de klepjes zijn minder irritant, de batterij gaat idioot lang mee vergeleken met concurrenten en in zijn algemeenheid is dit gewoon de fijnste telefoon die je momenteel kunt hebben."

Arnoud Wokke (Tweakers): OnePlus One
"Het invite-systeem zuigt kamelenballen, het is een raadsel waarom OnePlus 4g op 800MHz heeft weggelaten en hij is een beetje groot, maar de OnePlus One is de Smartphone sensatie van 2014. De kunststof achterkant bewijst bovendien dat metaal helemaal niet superieur is."

Bart Boonstra (BartBoonstra.nl): LG G3
"LG zet de laatste jaren steeds mooiere producten op de markt. Wat mij betreft spant de LG G3 dit jaar de kroon. Waar je voor een high-end telefoon de afgelopen jaren makkelijk 600 tot 800 euro neertelt, slaagde LG er dit jaar in een absolute high end telefoon op de markt te brengen voor iets meer dan 400 euro. Daar krijg je een mooi vormgegeven telefoon voor met een prachtig scherm, uitstekende camera en rappe software."

Bart Frouws (Draadbreuk.nl): Sony Xperia Z3 Compact
"Sony laat zien dat high-end specs niet uitsluitend voor koelkastformaattelefoons zijn. Prachtige telefoon met uitstekende prestaties in een handzaam jasje."

Bas Waarts (BesteProduct.nl): Sony W6-televisie
"Beste producten zijn vaak luxe en dure producten. Niets van dat alles bij de W6-tv van Sony. Gewoonweg een heel goede smart-tv voor een prijs die binnen ieders bereik ligt. Op veel vlakken een bovengemiddelde score voor een alledaags product..."

Dennis de Vries (Draadbreuk.nl): Blendle
"Als dit werkt - en dat gaat het - dan gaat dit handjevol gasten een complete, wereldwijde industrie van een gegarandeerde ondergang redden met wat handig programmeerwerk en een goed praatje. Dat vind ik nogal wat, ja."

Eelko Wester (BesteProduct.nl): LG 55EC930V OLED tv
"Fabrikanten hebben jarenlang onzinnige features aan de televisie toegevoegd, zoals 3D en Smart Tv. Met de ontwikkeling van 4K draait het eindelijk weer om het enige belangrijke onderdeel van televisies: de beeldkwaliteit. LG doet daar nog een forse schep bovenop met de Oled-televisie. Knap hoe de Koreanen vooralsnog als enige fabrikant erin slagen deze techniek in consumentenproducten op de markt te brengen."

Erwin van der Zande (Bright): Samsung Gear VR
"2014 is het jaar van virtual reality en Samsung heeft samen met Oculus de eerste VR-bril voor consumenten ontwikkeld waar een Galaxy Note 4 als scherm in optreedt."

Ger de Gram (Draadbreuk.nl): Sony Xperia Z3 Compact
"Ik word zo ontzettend moe van de phablet-hype. Alles en iedereen moet tegenwoordig minstens 5 inch groot zijn. En dat is, simpel gezegd, gewoon heel erg onhandig. Ik wil high-end Smartphones die in mijn handpalm passen. Ziedaar: de Xperia Z3 Compact."

Gonny van der Zwaag (iCulture): iPad Air 2
"Niemand klaagde over de vorige iPad Air dat hij traag was. Maar met de iPad Air 2 heeft Apple de lat toch nog weer iets hoger gelegd. De Air 2 presteert beter dan tablets met veel indrukwekkender specs. In feite heeft Apple daarmee de ultieme tablet gemaakt en staan ze op een punt dat ze qua ontwikkeling van tablets wel een beetje klaar zijn. Komt mooi uit, nu de interesse voor tablets wat lijkt af te nemen. Hou voor toekomstige iPads alvast maar rekening met verzuchtingen als: "Apple is niet innovatief meer." De iPad is nu gewoon af."

Jaap Veenstra (Alpha-Audio): PS Audio Sprout
"Klein, compleet, zéér muzikaal en ook nog scherp geprijsd. Deze all-in-one laat de normale mens heel gunstig kennismaken met serieuze Hifi."

Jeroen Boer (ComputerTotaal): Apple iMac Retina 5K
"Er kan er maar één de eerste zijn en in het geval van het 5K-scherm is dat Apple met de iMac Retina 5K-display. Het scherm is werkelijk fenomenaal."

Johan de Groot (AVblog): Google Chromecast
"Voor veel mensen is de Chromecast de eerste efficiënte manier om te streamen op het grote scherm. Er zijn meerdere alternatieven, waarvan veel zelfs beter in kwaliteit, maar de Chromecast maakt het echt eenvoudig om allerlei video (waaronder Youtube en Netflix) te streamen."

Kim van Arendonk (Zoom.nl): Sony A7R
"De Sony A7R was een sensatie in 2014. Een systeemcamera met een fullframe sensor zonder anti-alias filter. Zo worden systeemcamera's een gedegen concurrent van de topspiegelreflexen."

Koen Helder (BesteProduct.nl): Apple iPhone 6
"De iPhone 6 is een dure Smartphone, maar ik zou mijn geld er elke keer opnieuw aan uitgeven. De schermgrote van 4,7" is mijns inziens perfect en het retina display oogt tevens ouderwets prachtig. Daarnaast bewijst Apple dat het nog steeds als enige een goede vingerafdrukscanner kan maken en dat je niet mee hoeft te gaan in de megapixelhype om je toestel van een prima Smartphonecamera te voorzien. Snel, mooi, fijn besturingssysteem en een fantastische slow mo-functie. Dit is de telefoon waar ik het komende jaar mee rondloop."

Marc Wielaert (SmartCamClub): Samsung Galaxy Note 4
"Kwam laat in het jaar, maar maakt indruk met top specificaties, een prachtig display en niet in de laatste plaats: een zeer indrukwekkende camera."

Mark Scholten (WINMAG Pro): HTC One
"Simpelweg de snelste Smartphone van het moment, met de beste Android-skin die er op de markt te vinden is. Snel, responsief en prachtig om te zien."

Marjolijn Kamphuis (Numrush): Apple iPhone 6
"Nog steeds de beste Smartphone van dit moment met een fantastische camerafunctionaliteit en motion tracking."

Martijn Chel (Tablets Magazine): iPad Air 2
"Apple laat wederom zien met zowel hardware als software voorop te lopen. De iPad Air 2 is in alle opzichten een premium tablet en weet nog steeds velen te overtuigen."

Nick Kiran (AppelStijl): Apple iPad Air 2
"De toekomst voor personal computing zit hem in tablets. Ik denk dat iedereen dat wel geloofd, maar niet dat iedereen nog inziet wat Apple doet met haar iPad Air 2. De SoC (processor) van dit apparaat is zo bizar krachtig, dat het goed kunnen draaien van zware applicaties nu steeds dichterbij komt. Het was Apple die kwam met 64-bits architectuur en het zal ook Apple zijn die met haar iPad Air 2 de meest serieuze tablet in het arsenaal heeft."

Paul Gersen (Draadbreuk.nl): Philips M1X-DJ
"Eigenlijk wilde ik beginnen met het feit dat ik het een armoedig techjaar vond, maar aangezien ik niet wil overkomen als een cynische journalist die alles al gezien denkt te hebben - ik ben tenslotte dertig en dat is al erg genoeg - roep ik hierbij: 2014, leuk man! En er mag dan misschien geen Smartphone, tablet, camera, luidsprekertje of flat screen voorbij zijn gekomen die me verraste, ik heb wel lol gehad. En het meest waarschijnlijk met de Philips M1X-DJ: een uit de kluiten gewassen dj-speaker. Je knalt er een iPad aan met de app Djay 2 en je kunt live muziek draaien! Man, als ware DJ De Rooie Neger zelf (bestaat en is fantastisch, google maar) knalde ik de ene plaat na de andere erin met nog een goed geluid ook. En de bediening werkt ook nog eens snel. Armin en Tijs, tijd om op te stappen. Paul komt eraan."

Raymond Harper (Fotografie.blog.nl): Samsung NX1
"Eigenlijk de eerste systeemcamera die zich op professioneel gebruik richt, en Samsung maakt ook werk van de bijbehorende objectieven."

Rutger Otto (Bright): iPhone 6
"Hij is dunner, heeft een iets groter scherm en afgeronde schermranden. Lijkt no big deal, maar het toestel voelt compleet anders aan dan de iPhone 5(S), die ik overigens meteen vergeten ben. Nooit gedacht dat ik een groter scherm zou toejuichen, maar het is gebeurd."

Rutger Houweling (Want.nl): Nest Learning Thermostat
"Nest heeft voor elkaar gekregen om een op het oog saai product weer interessant te maken. Een mooi design, een top interface en een lerend karakter waardoor we energie besparen maakt dit het beste product van 2014."

Sander van der Heide (Emerce gear): SONY RX10
"Van de tientallen apparaten die hier in en uitgaan, was er dit jaar eentje waar ik tijdens het testen gelijk 2 van besteld heb. Nu nog kan ik nog steeds niet bevatten hoe SONY zo'n kwalitatief goeie camera voor een prijs van 1000 euro kan aanbieden, alleen de lens zou los al iets van 3000 euro kosten. Het enige probleem is dat het voor de professionele fotograaf net niet flexibel genoeg is met zijn vaste lens en voor de consument weer net iets te groot en te duur voor een point-and-shoot. Ik zeg tegen beiden: daar kom je wel overheen!"

Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl): LG G3
"Wat doe je als het even wat minder gaat? Dan ga je terug naar de tekentafel, gaan bestaande ideeën de deur uit en is niets te gek. Dat moeten ze bij LG gedacht hebben toen ze met de G-serie begonnen. De G3 is de opsomming van hard werken, slimme innovatie en nauwkeurige aandacht. En terwijl iedereen let op giganten Apple en Samsung, werd LG de lachende derde."

Tech45 (Tech45.eu): Soba Bluelounge
"Zeer innovatieve manier om 'kabelchaos' te voorkomen."

Tonie van Ringelestijn (Tonie.net): iMac Retina 5K
"Na vele jaren werken op een laptop deed de nieuwe iMac me weer verlangen naar een desktop. Wat een scherm."

Xander Hoose (technikPR): Sony SBH80 (Stereo Bluetooth Handset)
"Een bluetooth koptelefoon met een goede accuduur, prettige bediening maar vooral een uitstekende geluidskwaliteit. De enige fatsoenlijke oplossing voor wie draadloze in-ears zoekt!"


Testverantwoording

De verkiezing voor de BesteProductAwards 2014 is gehouden door de redactie van BesteProduct.nl. Het onderzoek is, geheel volgens het redactiestatuut van BesteProduct, eerlijk en onafhankelijk uitgevoerd.

Deskundigen

BesteProduct.nl heeft de deskundigen geselecteerd op basis van de volgende criteria.

 • De deelnemers testen zelf, geven leiding aan redacties waar producten worden getest of zijn nauw betrokken bij gadgetinformatie.
 • De deelnemers hebben bewezen kennis van de markt.
 • De deelnemers publiceren in gerenommeerde magazines, kranten, op tv, radio en/of op internet.
 • De deelnemers zijn onafhankelijk en hebben dus geen belangen bij fabrikanten van producten die onderdeel uitmaken van de test.

Er hebben dertig deskundigen via een invulformulier meegewerkt aan het onderzoek.

Vragenlijst

De redactie van BesteProduct.nl heeft de deelnemers gevraagd naar hun persoonlijke oordeel over:

 • Top 5 van de beste producten die in 2014 op de markt zijn gebracht. Het invullen van een top 3 was verplicht, de nummers 4 en 5 waren optioneel
 • Het slechtste product van 2014
 • Het beste merk van 2014
 • Het slechtste merk van 2014

Bij elke keuze is de deelnemers gevraagd om een korte toelichting.

Puntentelling

De puntentelling voor de berekening van de BesteProductAwards 2014 is als volgt:

Beste producten

 • Nr. 1 -> 3 punten
 • Nr. 2 -> 2 punten
 • Nr. 3 -> 1 punt
 • Nr. 4 -> 0,5 punt
 • Nr. 5 -> 0,5 punt

Beste merk

Elke keer als een merk wordt genoemd als beste, volgt één pluspunt bij de BesteMerkScore.

Slechtste merk

Elke keer als een merk ook wordt genoemd als slechtste, volgt één punt aftrek van de score.

Berekening uitslag

De berekening van de score is voor alle categorieën hetzelfde:

 • Het product/merk dat de meeste punten heeft gekregen wint, min of plus de slechtste of beste score, afhankelijk van de categorie.
 • Bij een gelijk aantal punten eindigen de producten/merken op dezelfde plek.
 • Alle punten worden opgeteld.

Uitslag

 • Alle deelnemers hebben volledig de vrijheid gekregen in de keuze van hun product. De redactie van BesteProduct.nl heeft geen voorselectie of shortlist gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat bij een categorie slechts een beperkt aantal producten of merken voldoende stemmen heeft gekregen.