Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Opmerkelijke zaken, de jury, verantwoording

BesteProductAwards 2016 Blauw

40 tech-journalisten maakten de 8ste editie van de BesteProductAwards tot de meest bijzondere ooit; Samsung won alles. Het eremetaal en de poedelprijzen. We vragen ons af of dat huzarenstukje nog ooit geëvenaard wordt.

Ook dit jaar genoten we weer van de puntige en rake toelichtingen. Gelukkig blijft het een kundig en eigenwijs panel dat geen blad voor de mond neemt. En niet te beroerd is een verdiend compliment uit te delen.

Samsung Logo
  • Niets zo lekker als mensen waarop je kunt rekenen. En de klok op gelijk kunt zetten. Opnieuw leverde Arnoud Wokke (Tweakers.net) de eerste inzending. In andere jaren werd nog wel eens een poging gedaan hem te verslaan maar inmiddels heeft iedereen dat opgegeven.
  • In totaal werden 88 verschillende producten één of meerdere keren genoemd als favoriet. Alle producten in de top 10 werden 4 keer of meer genoemd.
  • Meeste genoemde merk is Samsung. 7 producten van de Koreaanse fabrikant werden 23 keer genoemd. Van Sony en Microsoft werden beide 4 producten genoemd.
  • De Galaxy S7 won met overmacht en haalde twee keer zoveel punten als de nummer 2.
  • Slechts twee vrouwelijke deelnemers aan deze editie van de Awards. Volgend jaar gaan we voor een stijging van tenminste 50 procent.
  • Na enkele jaren van afwezigheid doen Hardware.info, Allaboutphones.nl, Portablegear.nl en Mobilecowboys.nl dit jaar weer mee aan de verkiezingen. Welkom terug jongens.
  • Dit jaar werden veel audioproducten genoemd. Veel producten werden genoemd als favoriet maar zelden werd een product 2 of 3 keer genoemd. Alleen de ATMOS soundbar van Samsung haalde de top 10.

BesteProductAwards 2016 Blauw

Jury

De volgende journalisten hebben meegedaan, met hun beste product en motivatie:

Arnoud Wokke (Tweakers)
HTC Vive: "Het bedrijf dat in 2016 zo hard faalde door telefoons uit te brengen met verouderde specs en veel te hoge prijzen, kwam ook met het leukste product van 2016. De Vive was de eerste high-end vr-headset met controllers en zodra je handen hebt in een virtuele realiteit, zit je er veel meer in. Vr is er nog lang niet, maar de Vive gaf als eerste de glimp van een indrukwekkende toekomst."

Dave Zeegers (BesteProduct.nl)
DJI Mavic Pro: "DJI is al jaren het merk in droneland, maar met weinig consessies het apparaat verkleinen tot bijna een kwart van zijn "voorganger" is toch wel revolutionair. Daarnaast maakt de DJI Mavick het bijna onmogelijk om ergens tegenaan te vliegen. En met behulp van 'ActiveTrack' kan hij een object in beeld te houden. Twee top features aan een al rijk gevulde set van features."

Arjan Olsder (Gadgetgear.nl)
Dyson V8: "Stofzuigers zijn een ondergeschoven kindje, maar Dyson laat zien dat het blijft innoveren. De zuigkracht uit de nieuwe generatie snoerloze stofzuigers en het uithoudingsvermogen maakt de ouderwetse sledestofzuiger compleet overbodig."

Raymond Harper (Fotografie.blog)
Olympus OM-D E-M1 Mark II: "Snelste systeemcamera werd zojuist nog een stuk sneller."

Erwin van der Zande (Bright)
Sony Playstation VR: "2016 was het startjaar van VR en waar Oculus en HTC vechten om het been gaat Sony ermee heen."

Merijn Doggen (Bright)
Hololens: "Vergeet VR (eventjes) AR is de toekomst. En de Hololens bewijst dat ondanks z'n gebreken. Een headset die zonder additionele rekenkracht of voeding je virtuele elementen kan laten zien in de echte wereld. En tegelijkertijd zet de Hololens Microsoft weer op de kaart als innovator ipv suffe kantoorklerk."

Anke Horstman (Techgirl.nl)
Samsung Galaxy S7: "Het paradepaardje onder de Samsung devices. Is voor smartphone-begrippen alweer een tijdje geleden uitgebracht, maar weet zich nog prima staande te houden aan de top. Ik had op nummer 1 natuurlijk ook de S7 edge kunnen invullen, maar die gecurvde rand heb ik eigenlijk nooit zo begrepen."

Eric van Ballegoie (Hardware.Info)
DJI Mavic Pro drone: "De DJI Mavic Pro brengt state of the art technologie (navigatie, besturing, camera, object avoidance, smart tracking) samen in een compacte en opvouwbare drone. Apparaat is slim, gemakkelijk in gebruik en biedt prima beeldkwaliteit"

Noah Korevaar (All About Phones)
OnePlus 3: "OnePlus weet opnieuw een betaalbaar pakketje af te leveren met alles dat je tegenwoordig van een smartphone verwacht: een krachtige processor, een prima batterij en een goede camera. De specificaties van vlaggenschepen, maar dan voor de helft van de prijs."

Jaap Veenstra (Alpha-Audio)
Gimm LS1BE: "Krankzinnig goede actieve speaker. Minimalistisch, zéér muzikaal en oogt ook nog goed. Ook voldoende ingangen zodat er van alles aan gekoppeld kan worden."

Martijn Chel (MCP Network: Homecinema Magazine en Smarthome Magazine)
Philips Hue: "2017 wordt het jaar van het smart home en als we kijken naar de beste spelers in die markt dan moeten we ook Philips noemen. Het bedrijf laat met de Hue-verlichting zien voorop te willen lopen. Philips maakt het met Hue op een eenvoudige manier mogelijk de verlichting in huis te automatiseren. Het bedrijf voert regelmatig verbeteringen door middels updates, blijft het assortiment uitbreiden met lampen, armaturen en accessoires, en gaat ook steeds meer samenwerkingen aan met andere smart home-fabrikanten."

Coen van Eenbergen (Techzine.nl)
LG 38UC99: "Prachtige 38 inch curved 4K-monitor, in de huiskamer is curved weliswaar een gimmick, op je bureau voegt het echt wat toe!"

Wesley Akkerman (Homecinema Magazine)
Xbox One S: "Een spelcomputer met het betere game-aanbod van dit moment, die ook nog eens gebruikt kan worden als een 4K Blu-ray-speler."

Koen Helder (BesteProduct.nl)
Samsung Galaxy S7 Edge: "Met dit toestel combineerde Samsung de beste eigenschappen van haar twee voorgaande vlaggenschepen: het prachtige design van de S6 Edge en het uitbreidbare geheugen en waterdichte jasje van de S5. Tel daar een indrukwekkend rijtje specificaties en dito scherm bij op, evenals een geweldige camera en accuduur, en je hebt niet alleen de beste smartphone, maar ook het beste product van 2016 in handen."

Martijn van der Maas (PortableGear.nl)
Lenovo Moto Z: "Een fantastische telefoon met functionele modules. Een echte innovatie."

Rob Coenraads (PC-Active)
Samsung Galaxy S7 edge: "Samsung heeft met de Galaxy S7 edge goed gekeken en geluisterd naar wat veel gebruikers belangrijk vinden voor een (high-end) smartphone. Ten eerste het mooie design, ten tweede een snelle processor en ten derde een lange accuduur. Bovendien maakt de S7 edge mooie foto's, ook bij mindere lichtomstandigheden. En last but not least: je kunt er weer een micro-sd-kaart in stoppen voor meer opslagcapaciteit."

Jasper Mijwaard (Hifi.nl)
DALI Katch: "De Katch is veelzijdig en zet een ongekend geluid neer, waardoor je denkt dat je te maken hebt met meer dan een Bluetooth-speaker. Tel daar een stijlvol Scandinavisch design bij op en je hebt een echte winnaar."

Rienk de Jonge (Xingo publishing)
B&W 800 D3: "Een combinatie van een uitmuntende luidspreker en met zijn design wat een upgrade is voor iedere kamer."

Dominick Viëtor (All About Phones)
Samsung Galaxy S7 Edge: "Een mooi futuristisch ontwerp, waterdicht, top specificaties en een van de beste camera's in een smartphone. Echte nadelen heeft de telefoon eigenlijk niet. Dat maakt de Samsung Galaxy S7 Edge wat mij betreft tot de beste smartphone van 2016. En daarmee voor mij persoonlijk meteen het beste product."

Rick van der Veer (BigSpark: AndroidPlanet en iPhoned.nl)
Samsung Galaxy S7 Edge: "De Samsung Galaxy S7 Edge is de beste Android-smartphone van 2016. Naast een uitstekende camera verslaat Samsungs Exynos-processor de concurrentie. Bovendien heeft het toestel een uitstekend AMOLED-scherm dat beter is dan menig scherm van andere toestellen."

Thomas Haenen (BigSpark: AndroidPlanet en iPhoned.nl)
Google Home: "Stemgestuurde assistenten worden de toekomst, daar ben ik heilig van overtuigt. Van Siri, Cortana en soortgelijke assistent was ik nooit zo'n fan, omdat ze niet vaak genoeg met de juiste antwoorden komen of niet de opties bieden die ik zoek. Maar sinds ik Google Home thuis heb staan merk ik dat het opeens een stuk 'natuurlijker' is om tegen een computer te praten. Dat je 's ochtends een vriendelijke samenvatting krijgt van je dag inclusief nieuws en weer is al een fijn begin, dat het apparaat ook goed werkt om muziek naar te casten maakt hem des te handiger. Vriendelijk én slim, dat is wat Google Home zo geslaagd maakt."

Jamie Biesemans (FWD Magazine en HiFi.nl)
Samsung HW-K950: "Samsung heeft met de HW-K950 een soundbar gecreëerd die veel heel dicht in de buurt komt van een echte Dolby Atmos-ervaring, maar zonder je huiskamer vol te stouwen met luidsprekers. De extra draadloze luidsprekers achteraan met dubbele speakers en de bovenliggende speakers in de soundbar zelf omhullen je met surroundgeluid, net zoals in de bioscoop. Een high-end AV-receiver met 9 aparte luidsprekers en subwoofer klinkt misschien beter, het kost wel heel wat meer. De multiroommogelijkheden zijn de kers op de taart."

Eric Beeckmans (FWD Magazine)
Sony KD-65ZD9: "Wie denkt dat de dagen van de lcd-tv geteld zijn vergist zich. Sony ontwikkelde de Master Backlight Drive, een achtergrondverlichting die voor ongekend contrast en lichtintensiteit zorgt. De ZD9 is een Ultra HD-tv die verfijnd detail combineert met prachtige kleuren en levensechte contrasten. Zoek je een televisie die alle finesses van de nieuwe High Dynamic Range beelden toont, maar die ook al je bestaande kijkvoer op uitmuntende wijze weergeeft, dan is je keuze bij deze gemaakt."

Ger de Gram (Hyped, Media Totaal en Draadbreuk.nl)
NES Mini: "Waarom moet een mens tegenwoordig gamen in 3D, VR of 4K? De immens populaire gameconsole Nintendo Home Entertainment System: Nes Mini (iets wat moeilijke naam) bewijst dat eenvoud een kracht kan zijn. Oude wijn, in toffe nieuwe zakken. Dit is een vette gameconsole om Mario Bros op te spelen. Punt. Moet je de belachelijk korte draadjes bij de gamepads op de koop toe nemen."

Wouter Nijsen (BigSpark: AndroidPlanet en iPhoned.nl)
OnePlus 3(T): "De OnePlus 3 is wat mij betreft de smartphone van het jaar. Niet alleen door z'n uitstekende prijskwaliteit-verhouding, maar ook door de vele verbeteringen ten opzichte van de OnePlus 2. De OnePlus 3T is weer een stukje beter, waarbij vooral de accuduur vooruit is gegaan. Wel blijft het jammer dat de OnePlus-smartphones zo moeilijk verkrijgbaar zijn."

Werner Ero (Music Emotion)
North Star Design Blue Diamond Integrated Amp: "De allereerste geïntegreerde versterker met volledige DAC faciliteiten van het Italiaanse North Star Design is meteen een absolute voltreffer. Voor € 3.900,- staat er een apparaat voor mij wat gehoormatig gemakkelijk met producten tot wel 3x dit bedrag kan meekomen. Ook qua aansluitmogelijkheden (6x analoog en 3x digitaal) blijkt deze krachtige alles in één versterker een bijzonder veelzijdige partner en weer geheel in lijn van dit zeer onderschatte Italiaanse kwaliteitsmerk te zijn. Oftewel maximale prestaties voor een verhoudingsgewijs scherpe prijs."

Annelies Verhelst (Intogadgets.nl)
Plantronics BackBeat Go 3: "De ideale sportheadset! Zit goed, het geluid is super, zonder dat je omgevingsgeluid helemaal verliest, waterproof tegen zweet en regen, ideaal."

Bart Boonstra (BartBoonstra.nl)
DJI Mavic Pro: "Er is op dit moment een ware race gaande op het gebied van drones. Wie heeft de beste camera? Welke drone vliegt het beste? Welke drone kun je het makkelijkst meenemen? De kunst is om op elke gebied veel punten te scoren. De Mavic Pro van DJI scoort goed op cameragebied en het gemak waarmee je hem kunt besturen, maar blinkt vooral uit op draagbaarheid. Deze drone stop je in je jaszak en kun je overal mee naar toe nemen om vervolgens prachtige beelden te schieten. Dit is de eerste drone ooit die op elk gebied hoog weet te scoren."

Johan de Groot (AVblog)
Netflix: "Video on Demand is in 2016 ècht doorgebroken - en Netflix leidt de weg. Op het gebied van van 'content' zetten ze de toon met eigen series die bijna allemaal van hoge kwaliteit zijn (ja, er zijn uitzonderingen). En naast de inhoud kiezen ze ook voor de beste techniek: 4k, HDR, surround sound - zaken waar het de 'gewone' tv ook in voorbijstreeft."

Sander van der Heide (SandervanderHeide.nl)
Xbox One S: "De One S biedt zoveel meer voor minder: 4K-resolutie,betere controller, mooier design en als enige game console speelt hij Ultra HD Blu-rays af, maar ook je oude xbox-games. En dat voor een lagere prijs en 40% kleiner dan de Xbox One."

Ron Smeets (Mobile Cowboys)
Samsung Galaxy Note 7: "Deze keuze behoeft natuurlijk wel enige uitleg. Ten eerste heb ik het toestel zelf ruim een maand gebruikt en in die periode bleek het werkelijk de beste smartphone te zijn die ik ooit in mijn handen gehad heb. Maar hét verhaal rondom de vroegtijdige dood van de Note 7 is uiteraard dat van de exploderende accu's. Een drama voor Samsung, maar in mijn ogen een zegen voor de markt. De Koreaanse fabrikant toonde daarmee namelijk aan dat ook zij niet 'To big to fail' zijn. Dat heeft de concurrentie moed gegeven en er voor gezorgd dat telecom winkels en providers nu ook andere merken weer een kans geven met betere 'shelf-space' en promo's . Het smartphone landschap was hard op weg een 'two-horse-race' te worden (70% Samsung en 30% Apple). Dat is door het Note 7 debacle een halt toegeroepen. Hulde voor Samsung! Al zullen ze er zelf niet zo blij mee zijn, denk ik ;)"

Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.NL)
Samsung Galaxy S7 edge: "Nadat fabrikanten jarenlang Apple kopiëerden zien we nu dat ze de ontwerpen van Samsung onder het kopieerapparaat leggen. De S7 edge met z'n gebogen beeldscherm en van voornamelijk glas doet het goed bij consumenten en valt blijkbaar ook in de smaak bij andere fabrikanten. Gebogen beeldschermen, praktisch of niet, gaan we nog veel terugzien."

Paul Gersen (Draadbreuk.nl)
HTC Vive: "Een keer met de HTC Vive en je vraagt je af wat er ooit leuk was aan conventioneel gamen. Het was al de vraag wanneer virtual reality deze industrie zou binnenwalsen en HTC neemt hier op indrukwekkende wijze het voortouw."

Elmar Rekers (Hyped)
PlayStation VR: "Met PlayStation VR is VR dit jaar eindelijk 'mainstream' gegaan. Voor de helft van de prijs die een Oculus of Vive kost, krijgen we namelijk een volwaardige VR-ervaring. De headset voor de PS4 ontbreekt het dan aan de brute pk's die zijn concurrenten laat ronken, de uiteindelijke immersie is er niet minder om. Nu maar hopen dat 2017 ons ook daadwerkelijk een paar hele toffe en volwaardige games gaat brengen."

Jeroen C. Muts (GadgetGear.nl)
Guardo Wheeler: "Hoverboards zijn helemaal van 2016! De Guardo Wheeler is een hoverboard van Belgische makelij dat behalve dezelfde specs als zijn concurrenten, ook een handige afstandsbediening heeft voor vergrendelen en een claxon. Daarnaast heeft het board twee standen: beginner en gevorderde. Dat maakt dit het beste board van 2016."

Tom Haze (BesteProduct.nl)
LG OLED TV: "Waanzinnige beeldkwaliteit! De combinatie van de OLED-technologie, 4K en HDR tilt een film kijken en gamen naar een hoger niveau."

Jeroen de Jager (Computer!Totaal)
Apple MacBook Pro: "Eerlijk gezegd moest ik wel lang twijfelen want ik vind de nieuwe MacBook Pro te duur en baal ik ervan dat er geen fatsoenlijke HDMI-poort en normale USB-poorten op zitten. Toch is het mijn beste product van 2016 omdat het scherm fantastisch is, evenals de trackpad. Daar kan geen enkel Windows-notebook tegenop. En dan heb ik het nog niet over de Touch Bar en mac OS. Gelukkig kan mijn huidige MacBook nog wel even mee."

Niels Willems (BesteProduct.nl)
Samsung Galaxy S7 EDGE: "Van vermeend copy-cat naar trendsetter. De S7 is een groter hebbeding geworden dan een iPhone. Nu ook waterdicht en een uitbreidbaar geheugen. Tel daarbij het prachtige scherm en prima accuduur en je hebt de meest begerenswaardige smartphone. "

Tonie van Ringelestijn (Bright)
iPhone 7: "De beste smartphone"

Albert Zeeman (GadgetGear.nl)
SENNHEISER PXC550: "Het zuivere geluid, de bevrijding van kabels, het compacte reisformaat en de voorbeeldige bediening maken de PXC550 tot de beste reishoofdtelefoon die we ook graag in huis en op kantoor dragen. De hoofdtelefoon klinkt dus niet alleen goed maar biedt een fabelachtige allround gebruik zonder een compromis zoeker te worden. Er is duidelijk goed nagedacht aan alle aspecten waar een moderne hoofdtelefoon moet voldoen. Als er slechts één hoofdtelefoon zouden moeten kiezen, is het zonder twijfel de PXC550. Buitengewoon goed voor dagelijks muziek genieten; perfect voor op reis."


Testverantwoording

De verkiezing voor de BesteProductAwards 2016 is gehouden door de redactie van BesteProduct.nl. Het onderzoek is, geheel volgens het redactiestatuut van BesteProduct, eerlijk en onafhankelijk uitgevoerd.

Deskundigen

BesteProduct.nl heeft de deskundigen geselecteerd op basis van de volgende criteria.

  • De deelnemers testen zelf, geven leiding aan redacties waar producten worden getest of zijn nauw betrokken bij gadgetinformatie.
  • De deelnemers hebben bewezen kennis van de markt.
  • De deelnemers publiceren in gerenommeerde magazines, kranten, op tv, radio en/of op internet.
  • De deelnemers zijn onafhankelijk en hebben dus geen belangen bij fabrikanten van producten die onderdeel uitmaken van de test.

Er hebben 25 deskundigen via een invulformulier meegewerkt aan het onderzoek.

Vragenlijst

De redactie van BesteProduct.nl heeft de deelnemers gevraagd naar hun persoonlijke oordeel over:

  • Top 5 van de beste producten die in 2016 op de markt zijn gebracht. Het invullen van een top 3 was verplicht, de nummers 4 en 5 waren optioneel
  • Het slechtste product van 2016
  • Het beste merk van 2016
  • Het slechtste merk van 2016

Bij elke keuze is de deelnemers gevraagd om een korte toelichting.

Puntentelling

De puntentelling voor de berekening van de BesteProductAwards 2016 is als volgt:

Beste producten

  • Nr. 1 -> 8 punten
  • Nr. 2 -> 5 punten
  • Nr. 3 -> 3 punten
  • Nr. 4 -> 2 punten
  • Nr. 5 -> 1 punt

Beste merk

Elke keer als een merk wordt genoemd als beste, volgt één pluspunt bij de BesteMerkScore.

Berekening uitslag

De berekening van de score is voor alle categorieën hetzelfde:

  • Het product/merk dat de meeste punten heeft gekregen wint.
  • Bij een gelijk aantal punten eindigen de producten/merken op dezelfde plek.
  • Alle punten worden opgeteld.

Uitslag

  • Alle deelnemers hebben volledig de vrijheid gekregen in de keuze van hun product. De redactie van BesteProduct.nl heeft geen voorselectie of shortlist gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat bij een categorie slechts een beperkt aantal producten of merken voldoende stemmen heeft gekregen.