Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Opmerkelijke zaken, de jury, verantwoording

BesteProductAwards 2017 Blauw

Ook dit jaar beleefden we veel plezier bij het lezen van alle inzendingen. Soms werden er verrassende keuzes gemaakt. Altijd werd het kundig toegelicht. Het liefste publiceren we alles omdat geen enkele tekst zich diskwalificeert.

Hieronder vind je enkele opmerkelijke zaken en alle deelnemende redacteuren met hun beste product van 2017, inclusief toelichting.

Apple Logo
  • Goedkoop is het allemaal niet. Het tech journaille heeft een dure smaak. Als je alle producten in de top 10 aanschaft ben je 9.500 euro lichter.
  • Onze ambitie qua vrouwen - twee keer zoveel vrouwelijke deelnemers als in 2016 - is niet gehaald. Met twee dames zitten we op hetzelfde aantal als vorig jaar. In 2018 moet het dan toch zeker lukken?
  • Apple won de eerste twee edities met de iPhone 3Gs (2009) en de de iPad (2010). Nu een tweede plaats voor Apple. Goede comeback want vorig jaar haalde Apple niet eens de top 10.
  • Arnoud Wokke was dit jaar niet de eerste met zijn inzending. Hij had onze eerste uitnodiging gemist of niet gezien. Op het tweede verzoek reageerde hij per kerende post. Zo kennen we hem. Wesley Akkerman kwam dit jaar als eerste over de streep.
  • Nokia deed het goed bij de beste merken, maar staat niet met een telefoon in de top 10 omdat er steeds andere modellen werden genoemd. De Nokia 3310, 3, 5 en 6 werden aangestipt, maar nooit als nummer 1 in een lijstje.
  • Hoge bomen vangen veel wind en dat geldt elk jaar voor Apple. De iPhone X wordt genoemd als (een van de) beste producten met 11 vermeldingen waarvan drie keer als eerste. Maar ook als slechtste product (1 keer) en als slechtste merk (3 keer). Dominick Viëtor (WANT) vatte het wel aardig samen: "Hoewel ik de Apple iPhone X ook in de top drie van beste producten heb staan, mis ik bij Apple als geheel nog steeds de vernieuwing. De MacBooks zijn al jaren meer van hetzelfde, aan de gewone man probeert Apple nog steeds de in de basis 4 jaar oude iPhone 8 (Plus) te slijten en ook op andere gebieden is er weinig te beleven."
Voetbal International Logo

Een aantal opmerkelijke inzendingen:

  • iGen van Jean Twenge door Arnoud Wokke (Tweakers) op nummer 1 gezet als beste product.
    "Een boek als beste product Arnoud? Is dat niet een beetje gek? Dat is het zeker, maar ik wil het boek graag gebruiken als symbool voor de groeiende aandacht van de keerzijde van technologie - en dan vooral smartphones - op onze maatschappij. Na de smartphonerevolutie die ervoor zorgde dat tussen 2005 en 2013 een grote meerderheid van Nederland en veel andere westerse landen een smartphone en mobiel internet nam, was 2017 bij uitstek het jaar van de discussies over de invloed ervan. Twenge betoogt dat dankzij smartphones jongeren van nu hele dagen op bed liggen om berichten uit te wisselen, waardoor ze vaker depressief zijn, vaker zelfmoord plegen en minder daten dan vorige generaties. In dit genre verschenen ook boeken als Kleine Filosofie van de Digitale Onthouding van Hans Schnitzler, On/Off van Sidney Vollmer en zo meer. Het is belangrijk om de vooruitgang van technologie niet alleen te vieren, maar negatieve gevolgen onder ogen te zien en proberen met oplossingen te komen."
  • Voetbal International door Paul Gersen genoemd als slechtste merk.
    "Ja, een vreemde misschien, maar als groot mediamerk zo'n verschrikkelijk slechte app bedenken terwijl je offline ook geen idee hebt wat je aan het doen bent, dan ben je gewoon een haasje. Een app die niet werkt op landscape-modus. Dan ben je echt af."
  • Van Moof Electrified S een e-bike door Sander van der Heide (Emerce.nl) als derde genoemd in zijn lijst met favorieten.
    "Van alle elektrische fietsen die ik dit jaar heb getest, was er maar eentje waar ik na een paar meter al dacht "hier heb ik gewoon zin in om te fietsen". Het design ziet er stoer, strak, simplistisch, functioneel uit, maar met oog voor detail: een no nonsense dutch design. Je ziet niet eens dat het een elektrische fiets is. De bediening is mooi weggewerkt in het frame, maar met je smartphone kun je dat ook en je fiets ontgrendelen en weer terugvinden op een kaart. Mocht ie worden gestolen, dan spoort het team van bike-hunters bij VanMoof je fiets weer op en lukt dat niet, krijg je gewoon een nieuwe. Fietsen met ‘peace of mind"
  • Het slimme slot, Nuki Smart Lock, werd door zowel Rob Coenraads (HCC/PCactive) als Anke Horstman (Techgirl.nl) genoemd. Anke’s motivatie:
    "De uitslag van de Beste Product Awards wordt meestal gekenmerkt door voornamelijk smartphones. Juist om ook dat andere geluid te laten horen, zet ik hier de Nuki neer: een slim slot dat je met je smartphone kunt openen. Zelfs mijn opa wilde er wel eentje hebben! Voor jong en oud dus ;-)"
  • Ger de Gram (o.a. Draadbreuk.nl) is enthousiast over Ripple, een blockchain technologie voor betalingsverkeer, op zette deze op 1 in zijn lijst.
    "Geen fysiek product weliswaar, maar een manier om de blockchaintechnologie - de hype van 2017 als je het mij vraagt - in combinatie met het huidige financiële stelsel met elkaar te laten werken. De bubbel in de cryptocurrencywereld is groot, maar de Ripple heeft kans om te overleven. #hodl!"
  • Ook een niet presterende insectenverdelger kreeg ervan langs. Arjan Olsder (Gadgetgear.nl) over de Prima Donna Insectenverdelger: "Sligro vernieuwde haar insectenverdelger dit jaar. Wij ondervonden dat het gros van de exemplaren al kapot uit de verpakking kwamen. Daarnaast gaan de lampen bovenmatig snel kapot omdat ze onder een te hoge spanning staan, is de handleiding onduidelijk en vangt hij niet of nauwelijks insecten. Een typisch product geproduceerd voor de container."

BesteProductAwards 2017 Blauw

Jury

De volgende journalisten hebben meegedaan, met hun beste product en motivatie:

Wesley Akkerman (FWD magazine)
Nintendo Switch: "Het is voor het eerst echt mogelijk consolespellen onderweg te spelen die je normaal gesproken thuis op de bank speelt. Het draagbare karakter van de spelcomputer spreekt enorm tot de verbeelding en die mogelijkheid wordt gecombineerd met de optie gewoon alsnog thuis op een groot scherm te spelen. Dit vergt van ontwikkelaars ook wat creativiteit op het gebied van gamedesign: want hoe combineer je de beste eigenschappen van een handheldgame met die van een consoletitel? Als er één bedrijf is die heeft laten zien hoe dat kan, dan is dat Nintendo, met spellen als The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey."

Raymond Harper (Fotografie.blog)
Nikon D850: "Een vernieuwende spiegelreflexcamera voor een schappelijke prijs van een merk dat door sommigen al was 'afgeschreven'. Na 100 jaar kan Nikon nog steeds verrassen."

Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl)
Apple iPhone X: "Apple is zeker niet de eerste met een mobiel zonder schermranden. Ze zijn wel de eerste waarbij de uitwerking nagenoeg perfect is. Zelfs met de zogenoemde 'notch'. Het is uniek, herkenbaar en niet eens zo onpraktisch als je in eerste instantie zou denken. Bovendien laat Apple ons nadenken over het nut van de vingerafdrukscanner. Nog niet lang geleden ondenkbaar om hem te moeten missen, mogelijk al volgend jaar op veel andere telefoons afwezig."

Martijn Chel (FWD - Homecinema magazine)
LG W7-serie OLED TV: "Dit is de toekomst van tv. Onopvallend, dun en van hoge kwaliteit. Zonder een wirwar aan kabels maar met de beste beeldkwaliteit die oled te bieden heeft."

Merijn Doggen (Bright)
Samsung S8 Plus: "Revolutionair in ontwerp. Legde bij de introductie de lat hoog voor de concurrentie."

Anke Horstman (TechGirl.nl)
One Plus 5T: "Een betere Android telefoon zul je niet krijgen voor dit bedrag. Hij ziet er misschien niet heel spannend uit en okay, hij is ook niet waterdicht, maar deze smartphone blinkt uit in degelijkheid. Zijn snelheid is fantastisch en ik vind het heerlijk dat zijn software naar smaak aan te passen is. Love it!"

Niels Willems (BesteProduct.nl)
The Frame tv van Samsung: "Ook al zijn het op zichzelf mooie apparaten, veel tv's zijn en blijven grote zwarte glanzende platen. The Frame van Samsung is mooier maar belangrijker is dat je er kunst op kijkt en de tv je toegang geeft tot de geest van creatieven die anders denken. Die twee werelden bij elkaar brengen vind ik mooi. De tv in de uit-stand als schilderij. Een museumjaarkaart is overigens goedkoper."

Arjan Olsder (GadgetGear.nl)
OnePlus 5T: "Met de OnePlus 5T zien we een nieuwe vlaggenschip killer. Hoewel we optische beeldstabilisatie en fancy gebogen glas missen, krijg je de snelste Qualcomm Snapdragon chipset en een sloot aan werk- en opslaggeheugen voor honderden euro's minder dan bij diverse andere flagship smartphones. En hij ziet er goed uit."

Jeroen de Jager (Computer!Totaal, PCM, MacWorld.nl)
Netgear Orbi: "Eindelijk overal wifi zonder dat ik steeds van accesspoint hoef te wisselen. Dat is bijna het beste sinds de uitvinding van gesneden brood. De eerste test deden we al in oktober 2016 maar in 2017 is de Orbi echt doorgebroken. Onlangs bij onze grote test van alle beschikbare mesh-wifi-systemen bleek de Orbi nog steeds heer en meester."

Arnoud Wokke (Tweakers)
iGen van Jean Twenge: "Een boek als beste product Arnoud? Is dat niet een beetje gek? Dat is het zeker, maar ik wil het boek graag gebruiken als symbool voor de groeiende aandacht van de keerzijde van technologie - en dan vooral smartphones - op onze maatschappij. Na de smartphone-revolutie die ervoor zorgde dat tussen 2005 en 2013 een grote meerderheid van Nederland en veel andere westerse landen een smartphone en mobiel internet nam, was 2017 bij uitstek het jaar van de discussies over de invloed ervan. Twenge betoogt dat dankzij smartphones jongeren van nu hele dagen op bed liggen om berichten uit te wisselen, waardoor ze vaker depressief zijn, vaker zelfmoord plegen en minder daten dan vorige generaties. In dit genre verschenen ook boeken als Kleine Filosofie van de Digitale Onthouding van Hans Schnitzler, On/Off van Sidney Vollmer en zo meer. Het is belangrijk om de vooruitgang van technologie niet alleen te vieren, maar negatieve gevolgen onder ogen te zien en proberen met oplossingen te komen."

Chris Broesder (Tweakers)
Apple iPhone X: "Als je de prijs weglaat, dan is dit het meest innoverende product van het jaar en dat kon Apple wel gebruiken na jaren hetzelfde ontwerp te hebben toegepast."

Erwin van der Zande (Bright)
Nintendo Switch: "De perfecte hybride tussen console en handheld met enkele van de beste games van het jaar bovendien."

Paul Gersen (Lust For Life Magazine)
Sony h.ear on 2 Wireless NC: "Als muzikale veelvraat die ook nog nog eens graag van de meest uiteenlopende genres smult, stel ik nogal wat eisen aan een hoofdtelefoon en het komt niet veel voor dat een exemplaar gewoon aan al mijn verwachtingen voldoet - laat staan ze overtreft. Deze Sony (met echt een onmogelijke naam), is echt een topmodel, met een subliem geluid en alle features die je van moderne headphones mag verwachten."

Thomas Haenen (AndroidPlanet.nl en iPhoned.nl)
Google Home Mini: "In Nederland merken we er nog niet veel van, maar in 2017 begon stembesturing definitief wereldwijd door te breken. Vooral in de Verenigde Staten worden er steeds meer stemgestuurde speakers verkocht. Superhandig, want daarmee kun je muziek afspelen, om weerinformatie vragen en de meest willekeurige trivia-vragen beantwoorden. De Google Home Mini is het perfecte apparaat voor dit jaar: voorzien van de slimme Google Assistant, goed geluid en tevens spotgoedkoop. Stembesturing is toegankelijker dan ooit - hopelijk snel ook in Nederland."

Tom Haze (BesteProduct.nl)
Nintendo Switch: "Een hybride gameconsole. Waar je ook bent, je gaat gewoon door met gamen. Ik had eerst mijn twijfels over het concept, maar ik ben helemaal om. Kan grafisch misschien niet wat concurrenten PS4 (Pro) en Xbox One (X) laten zien, maar uiteindelijk gaat het toch om de gameplay. Nintendo kiest niet voor spierballen, maar voor creativiteit. Wat mij betreft een (kleine) revolutie in de game-industrie en dat is knap. Mede dankzij toptitels als de nieuwe Zelda en Super Mario voor mij product van het jaar."

Wouter Nijsen (BigSpark en AndroidPlanet)
Samsung Galaxy S8(+): "Vernieuwend en ondanks dat 'ie vroeg in het jaar verscheen, door geen enkele andere smartphone overtroffen."

Koen Helder (BesteProduct.nl en Broadcast Magazine)
Panasonic GH5: "Oneindig veel indrukwekkende mogelijkheden met deze systeemcamera voor zowel de beginnende als professionele foto- en videograaf tegen een zeer redelijk prijskaartje."

Rick van der Veer (iPhoned.nl)
Google Home Mini: "Ondanks dat de Google Assistant nog niet in het Nederlands beschikbaar is, is de Google Home Mini één van de beste producten van 2017. Met een lage adviesprijs maakt Google het aantrekkelijk voor het grote publiek om een spraakassistent in huis te nemen."

Gonny van der Zwaag (iCulture.nl)
iPhone X: "Een waardig jubileumtoestel. Apple loopt voorop met de TrueDepth-camera, gezichtsherkenning en augmented reality. Alleen Apple kan mensen zover krijgen om massaal meer dan 1000 euro te laten betalen voor een nieuw toestel."

Rob Coenraads (PC-Active/HCC)
Samsung Note 8: "Na het echec van de Note 7 revancheert Samsung zich met dit state-of-the-art en prachtige toestel voorzien van prima hardware en nu ook voorzien van een dubbele camera achterop."

Dominick Viëtor (WANT)
Samsung Galaxy S8: "Mijn eerste indruk tijdens het preview-event was 'wow!'. Samsung heeft met de S8 wat mij betreft een nieuwe standaard op het gebied van ontwerp gezet en gaat daarbij functioneel nergens de mist in."

Dimitry 'DIM' Vleugel (Androidworld)
Google WiFi: "Vormgeving top, gebruiksgemak is top en de snelheid is top. Optimaal ontworpen product en app, iedereen kan er mee omgaan en ideaal voor gezinnen"

Sander van der Heide (Emerce Gear en SanderVanDerHeide.nl)
Apple TV 4K: "Deze vijfde generatie Apple TV is misschien wel de meest revolutionaire en volgepropte versie van Apple’s mediaspeler tot nu toe. En ook al is hij ietsje duur dan vorige versie, tegen een hele scherpe prijs. Alleen de processor alleen al (die je ook terugvindt in de iPad Pro), is het geld al waard. Het heeft er in iedere geval voor gezorgd dat ik weer met plezier films aanschaf en dat ik een aantal reeds aangeschafte films opeens in 4K kan bekijken, zonder dat ik daarvoor iets moet bij te betalen. Als gameconsole zou hij de grote jongens ook makkelijk aan kunnen, het is nu alleen wachten op wat meer interessante games."

Ger de Gram (Media Totaal, Draadbreuk.nl en Kieskeurig Magazine)
Ripple: "Geen fysiek product weliswaar, maar een manier om de blockchaintechnologie - de hype van 2017 als je het mij vraagt - in combinatie met het huidige financiële stelsel met elkaar te laten werken. De bubbel in de cryptocurrencywereld is groot, maar de Ripple heeft kans om te overleven. #hodl!"

Ron Smeets (Mobile Cowboys)
Huawei Mate 10 Pro: "Huawei was al bijna volwassen maar zet met de Mate 10 Pro het laatste stapje. Niet alleen een bijzonder fraai design maar ook ontzettend prettig in het gebruik. De accu lijkt soms niet leeg te kunnen. De prijs kwaliteit verhouding is ook dik in orde. iPhone X en Note8: eat your heart out!"

Johan de Groot (AVblog.nl)
KEF LS50 Wireless: "KEF heeft de zeer goede LS50 luidsprekers draadloos gemaakt - en ze nog beter gemaakt. De KEF LS50 Wireless is geen paar luidsprekers, maar een compleet muzieksysteem met streamer, bluetooth, 24bit/192kHz DAC, voorversterker en 4 eindversterkers"

Eric van Ballegoie (Hardware.info)
Google Home: "Google's slimme assistent is officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar kan wel eenvoudig bij bijvoorbeeld Duitse webshops gekocht worden. Google Home en de achterliggende Google Assistant laten je door middel van spraak apparaten zoals Philips Hue lampen bedienen, maar je kan het apparaat ook gebruiken om met spraakcommando's timers te zetten, informatie te krijgen over het weer, verkeer en tal van andere nuttige zaken. Het apparaat herkent inmiddels ook wíe er praat, en kan zo persoonsgerichte antwoorden geven."


Testverantwoording

De verkiezing voor de BesteProductAwards 2017 is gehouden door de redactie van BesteProduct.nl. Het onderzoek is, geheel volgens het redactiestatuut van BesteProduct, eerlijk en onafhankelijk uitgevoerd.

Deskundigen

BesteProduct.nl heeft de deskundigen geselecteerd op basis van de volgende criteria.

  • De deelnemers testen zelf, geven leiding aan redacties waar producten worden getest of zijn nauw betrokken bij gadgetinformatie.
  • De deelnemers hebben bewezen kennis van de markt.
  • De deelnemers publiceren in gerenommeerde magazines, kranten, op tv, radio en/of op internet.
  • De deelnemers zijn onafhankelijk en hebben dus geen belangen bij fabrikanten van producten die onderdeel uitmaken van de test.

Er hebben 28 deskundigen via een invulformulier meegewerkt aan het onderzoek.

Vragenlijst

De redactie van BesteProduct.nl heeft de deelnemers gevraagd naar hun persoonlijke oordeel over:

  • Top 5 van de beste producten die in 2017 op de markt zijn gebracht. Het invullen van een top 3 was verplicht, de nummers 4 en 5 waren optioneel
  • Het slechtste product van 2017
  • Het beste merk van 2017
  • Het slechtste merk van 2017

Bij elke keuze is de deelnemers gevraagd om een korte toelichting.

Puntentelling

De puntentelling voor de berekening van de BesteProductAwards 2017 is als volgt:

Beste producten

  • Nr. 1 -> 8 punten
  • Nr. 2 -> 5 punten
  • Nr. 3 -> 3 punten
  • Nr. 4 -> 2 punten
  • Nr. 5 -> 1 punt

Beste merk

Elke keer als een merk wordt genoemd als beste, volgt één pluspunt bij de BesteMerkScore.

Berekening uitslag

De berekening van de score is voor alle categorieën hetzelfde:

  • Het product/merk dat de meeste punten heeft gekregen wint.
  • Bij een gelijk aantal punten eindigen de producten/merken op dezelfde plek.
  • Alle punten worden opgeteld.

Uitslag

  • Alle deelnemers hebben volledig de vrijheid gekregen in de keuze van hun product. De redactie van BesteProduct.nl heeft geen voorselectie of shortlist gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat bij een categorie slechts een beperkt aantal producten of merken voldoende stemmen heeft gekregen.