Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Opmerkelijke zaken, de jury, verantwoording

BesteProductAwards 2018 Blauw

Jury

De volgende journalisten hebben meegedaan, met hun beste product en motivatie:

Rens Blom
LG OLED 55C8PLA: De LG OLED 55C8PLA is een scherp geprijsde oled-tv met fantastisch beeld, een fraai ontwerp, een gebruiksvriendelijke smart-tv-omgeving en prima geluid. Wie een 55 inch oled-tv zoekt, doet met de LG OLED 55C8PLA een hele goede koop.

Robbert Brus
Nintendo Switch: Hoewel de eerste reacties vrij terughoudend waren, is de Nintendo Switch een enorme hit. Niet gek, want het apparaat is van alle markten thuis. Moderne games en retro games spelen overal waar je maar wil spelen. Wie dacht dat de Wii niet overtroffen kon worden heeft het goed mis.

Wesley Akkerman (FWD Magazine)
Nokia 7 Plus: Dit is een smartphone voor de mensen die niet de hoofdprijs willen betalen voor een vlaggenschip, maar wel willen genieten van zijn prestaties, mogelijkheden én design. Het design is strak en elegant en zorgt ervoor dat de Nokia 7 Plus z’n eigen gezicht heeft op de drukke middenmarkt. Dat is uiteindelijk ook onderdeel van de ervaring; en daar is de prijs naar. Nokia zet hier in op schone software, vlotte prestaties en een hoog gebruiksgemak.

Joris Peterse
Nokia 7 Plus: Nokia laat zien dat je geld door de wc spoelt als je meer dan 400 euro voor een smartphone betaalt. Een uniek ontwerp, schone (up-to-date) Android en uitstekende specs. Een veilig en betaalbaar toestel voor de komende jaren.

Arjan Olsder (GadgetGear.nl)
Huawei Mate20 Pro: De Huawei Mate20 Pro onderscheidt zich positief op de camera en de extreme accuduur. Bovendien laat het merk zien dat het niet alleen een strak design neerzet, maar dat het ook het grootste probleem van glazen smartphones oplost. De Mate20 Pro is niet zo glad dat deze uit jouw vingers glipt.

Jeroen de Jager (Computer!Totaal)
Apple iPad Pro 12,9 inch: Dun, licht, snel en een prachtig scherm. Wat meer wil je van een tablet die ook nog eens best aardig als laptop kan fungeren. Niet goedkoop maar wel erg bruikbaar!

Anke Horstman (TechGirl.nl)
Huawei Mate 20 Pro: De Huawei Mate 20 Pro ziet er niet alleen luxe uit, qua gebruiksgemak ervaar je dat ook. Om foto’s precies zo te krijgen als je wilt, hoef je in daglicht eigenlijk nooit moeite te doen, maar in het donker wint scherpte het soms wel van het sfeervolle beeld. De batterijduur is geweldig, de snelheid van opladen verbazingwekkend goed en je kunt duizend dingen tegelijk doen, de chip regelt het allemaal voor je.

Jeroen Boer (Computer!Totaal / PCM / Computer Idee)
Nokia 7 Plus: Met de 7 Plus bracht Nokia een smartphone waarop wat mij betreft alles klopt: een prima scherm, snelle processor, genoeg geheugen en als klapper het schone Android One. De Nokia 7 Plus deed direct hiermee denken aan de Nexus-smartphones van weleer, inclusief de scherpe prijs!

Lub Snoek (Reshift Digital)
Sonos Beam: Ondanks de wat hoge adviesprijs is het bijzonder wat Sonos geluidstechnisch heeft kunnen doen met zo'n compacte soundbar.

Gonny van der Zwaag (iCulture.nl)
Apple Watch Series 4: Apple was niet de eerste met een smartwatch, maar heeft laten zien hoe je er een succesvolle productcategorie van maakt. Nu het goede voorbeeld is gegeven en het publiek er mentaal klaar voor is, gaan Chinese merken de koppositie overnemen. Maar Apple laat met de Apple Watch Series 4 zien dat ze alweer een stap verder zijn.

Martijn Overman (PCM)
Netgear Orbi RBK20: Sinds Netgear in 2016 startte met de Orbi-lijn, zijn de draadloze drama's verleden tijd. De Orbi RBK20 levert snelle, stabiele verbindingen en heeft een verrassend compacte behuizing.

Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl)
Samsung Galaxy Note 9: De Note 9 is wat ons betreft één van de weinige smartphones die z'n absurd hoge adviesprijs van duizend euro waard is. De Note 9 is niet revolutionair beter dan z'n voorganger maar door verbetering op verbetering te stapelen is hij lastig te verslaan.

Maikel Dijkhuizen
Sony WH-1000XM3: Prachtig geluid, effective geluidsonderdruking, prima pasvorm

Sander van der Heide (Emerce)
Apple iPad: Als ik maar één apparaat kon kiezen waarmee ik zou moeten werken, bellen, chatten, internetten, Netflixen, muziek maken, tekenen, foto’s bewerken, filmen, video’s editten, boeken en tijdschriften lezen, gamen, films kijken, presentaties geven, muziek luisteren, programmeren, voor een bedrag onder de 400 euro….

Erwin van der Zande (Bright)
Xiaomi Pocophone F1: Niet de allerbeste smartphone maar absoluut de grootste verrassing van 2018. Zoveel snelheid en power voor zo'n scherpe prijs, het maakt Xiaomi tot de nieuwe OnePlus in mijn ogen. Het kenmerkt de huidige levensfase van de smartphone, waarin de grote innovatiestappen zo'n beetje allemaal al zijn gezet en de markt voor smartphones een vervangingsmarkt dreigt te worden.

Koen Helder (Broadcast Magazine)
DJI Ronin-S: By far de beste stabilizer voor je DSLR. Veel mogelijkheden, makkelijk in gebruik en gaat op een volle accu zo een dag mee. Topding!

Ger de Gram (Quote / ERM)
Niu N1S: Ik vond elektrische scooters vaak een beetje raar. Vervoersmiddelen met een beperkte actieradius, vooral geschikt voor korte afstanden. Kortom: vervoersmiddelen die de door mij zo geliefde fiets zouden moeten vervangen. Totdat ik tijdens een potje voetbal mijn knie te heftig blesseerde en amper meer kon lopen. Deze heerlijk stille scooter, te gebruiken met een toffe en functionele smatphone-app, bracht mij overal waar ik moest zijn. Zelfs met blessure. Een blessure die overigens nog steeds niet over is, maar dit terzijde.

merijn (Bright)
Sony A7III: Sony schudt keer op keer de professionele cameramarkt op. Canon en Nikon kwamen laat met een antwoord dat niet voldoende was

Jamie Biesemans (FWD Magazine / HiFi.nl)
Huawei Mate 20 Pro: De camera's van smartphones worden steeds beter, maar de Mate 20 Pro steekt boven het maaiveld uit met een handige macromodus en een prima bokeh-effect.

Elmar Rekers (Reshift Digital)
Google Home Mini: In 2017 greep ik nog ieder moment (en social platform) aan om zo hard mogelijk te bashen op de kansloze opkomst van die belachelijke smart speakers: "man, je gaat toch niet tegen een apparaat lullen!" Nu - nog geen jaar later - schreeuw ik iedere boodschap voor de Appie naar de Home Mini in onze woonkamer, en is de tweede speaker onderweg naar de keuken. Gewoon, omdat het daar "toch ook best handig!" zou kunnen zijn. Noem me een huichelaar. Of een slappe zak. Maar Google brengt met deze spotgoedkope assistent gewoon oprechte innovatie naar Henk, Ingrid en ondergetekende…

Johan de Groot (AVblog)
Sony wh-1000xm3: De voorgaande versies van de wh-1000xm3 waren ook al goed, maar de derde iteratie is meer dan een simpele update. De hoofdtelefoon is beduidend beter dan haar voorganger, met betere noise-cancelling, een stuk betere geluidskwaliteit een net wat lekkerdere pasvorm gecombineerd met wat leuke 'smart' features.

Dick van de Schraaf (ComputerIdee)
Moto G6Plus: Uitstekende budget-telefoon. Waarom meer betalen als je met deze smartphone zo ongeveer alles kan wat je met de duurdere modellen ook kunt?

Tom Haze
Google Home Mini: Ik ben fan van de Mini! Aanvankelijk gekocht voor de gein, maar ik maak er toch al verrassend veel gebruik van. Het is een technologie die in z'n kinderschoenen staat, maar bij mij thuis bewijst hij al z'n waarde. Voor 4 tientjes maak je kennis met de tech die (in mijn ogen) de toekomst heeft. Veel toegankelijker dan dit wordt het niet. Uitstekende zet van Google!

Dave Zeegers
Nokia 7 Plus: Na het geweld van alle grote namen, met oplopende prijzen van afgelopen jaren kwam er dit jaar eindelijk concurrentie. Samen met veel chinese merken wist ook Nokia een prima telefoon neer te zetten voor een schappelijke prijs.


Testverantwoording

De verkiezing voor de BesteProductAwards 2018 is gehouden door de redactie van BesteProduct.nl. Het onderzoek is, geheel volgens het redactiestatuut van BesteProduct, eerlijk en onafhankelijk uitgevoerd.

Deskundigen

BesteProduct.nl heeft de deskundigen geselecteerd op basis van de volgende criteria.

  • De deelnemers testen zelf, geven leiding aan redacties waar producten worden getest of zijn nauw betrokken bij gadgetinformatie.
  • De deelnemers hebben bewezen kennis van de markt.
  • De deelnemers publiceren in gerenommeerde magazines, kranten, op tv, radio en/of op internet.
  • De deelnemers zijn onafhankelijk en hebben dus geen belangen bij fabrikanten van producten die onderdeel uitmaken van de test.

Er hebben 28 deskundigen via een invulformulier meegewerkt aan het onderzoek.

Vragenlijst

De redactie van BesteProduct.nl heeft de deelnemers gevraagd naar hun persoonlijke oordeel over:

  • Top 5 van de beste producten die in 2018 op de markt zijn gebracht. Het invullen van een top 3 was verplicht, de nummers 4 en 5 waren optioneel
  • Het slechtste product van 2018
  • Het beste merk van 2018
  • Het slechtste merk van 2018

Bij elke keuze is de deelnemers gevraagd om een korte toelichting.

Puntentelling

De puntentelling voor de berekening van de BesteProductAwards 2018 is als volgt:

Beste producten

  • Nr. 1 -> 8 punten
  • Nr. 2 -> 5 punten
  • Nr. 3 -> 3 punten
  • Nr. 4 -> 2 punten
  • Nr. 5 -> 1 punt

Beste merk

Elke keer als een merk wordt genoemd als beste, volgt één pluspunt bij de BesteMerkScore.

Berekening uitslag

De berekening van de score is voor alle categorieën hetzelfde:

  • Het product/merk dat de meeste punten heeft gekregen wint.
  • Bij een gelijk aantal punten eindigen de producten/merken op dezelfde plek.
  • Alle punten worden opgeteld.

Uitslag

  • Alle deelnemers hebben volledig de vrijheid gekregen in de keuze van hun product. De redactie van BesteProduct.nl heeft geen voorselectie of shortlist gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat bij een categorie slechts een beperkt aantal producten of merken voldoende stemmen heeft gekregen.