Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Beste merken van 2012

#1 Samsung

Over veel merken was de vakjury bij de BesteProductAwards van 2012 verdeeld. Maar één merk kreeg zo ongeveer alle handen op elkaar: met een straatlengte voorsprong werd Samsung gekozen tot beste merk. Net als vorig jaar, overigens. Ondanks de patentruzie met Apple.

BesteProductAwards 2012 Goud
Samsung Logo

Samsung stal dit jaar de show met enkele zeer goed scorende producten, zoals de Samsung Galaxy S3 en de Samsung Galaxy Note II. Maar Samsung wordt door de vakjury ook geroemd vanwege haar innovatie met de Galaxy Camera (de eerste digitale camera met het besturingssysteem Android) en Samsung Smart LED TV ES8000, die je door middel van zwaaien kunt bedienen. Samsung zet de innovatie kracht bij met een marketingcampagnes die zijn gelijke niet kennen in de elektronicawereld. En voor de Mieles en Bosch van deze wereld let op: de Koreanen zetten de komende jaren in op huishoudelijke producten.

Dit zei de vakjury over Samsung:

 • "Ondanks alle tegenslagen blijft het Samsung met ijzersterke producten de markt vernieuwen. We kennen zo langzamerhand wel de reden waarom Apple Samsung zo erg haat: het bedrijf stopt steeds net iets meer technologie in haar telefoons. Niet Apple, maar Samsung is de grote innovator van 2012." (Merijn Boer, Softonic)
 • "Samsung heeft met een deel van zijn Galaxy smartphones Apple van de troon gestoten. Knap." (David Lemereis, Bright)
 • "Samsung heeft wat mij betreft dan misschien niet het beste product afgeleverd, maar wel als geheel een zeer succesvolle en kwalitatief hoogstaande line-up van bijvoorbeeld smartphones en laptops." (Chris Broedser, PCM)
 • "De producten van Samsung zijn niet altijd de beste, maar het merk liet in 2012 meerdere keren zien dat het innovatief bezig is. Het bracht Android naar de compactcamera, maar bracht ons ook vernieuwing qua huishoudelijke apparatuur." (Tobias Bos, Gadgettest.nl)
 • "Samsung staat aan het begin van een smartphone- en tabletrevolutie en speelt hier zeer goed op in." (Claudia Rahanmetan, Androidworld.nl)

Officiële website Samsung

#2 Google

Dat Google dit jaar de tweede plaats haalt bij de beste merken, heeft het vooral te danken aan de explosie van smartphones en tablets op haar besturingssysteem Android. De eerste versie kwam in februari 2009 op de markt. Inmiddels is versie 4.2 verschenen, dat aan alle moderne eisen op de markt voldoet.

BesteProductAwards 2012 Zilver
Google Logo

Google is inmiddels veel meer dan een zoekmachine en software-producent. Met de nieuwe Nexus-smarpthones en tablets speekt Google ook een serieus woordje mee op hardware front. En net als Samsung is Google niet te beroerd een flink deel van de miljarden dollars aan advertentie-inkomsten er tegenaan te smijten om hun innovaties kracht bij te zetten. Google mist de sexy uitstraling van Apple, maar in tijden van crisis lijkt goedkoop ook erg aan te spreken.

Dit zei de vakjury over Google:

 • "Google mag geprezen worden om de producten die dit jaar geïntroduceerd zijn. Zo zorgen de Nexus 7 en Nexus 10 voor innovatie en lagere prijzen in de tabletmarkt en leggen de Nexus-smartphones de lat wederom hoger. Daarbij mogen we niet vergeten dat Android flink verbeterd is en inmiddels meer biedt dan iOS." (Martijn Chel, TabletsMagazine.nl)
 • "Durft, Nexus-lijn, Google Glasses, self driving car. Niet alleen nu maar ook de toekomst. Durft fouten te maken." (Dimitry Vleugel, Androidworld.nl)
 • "Apple laat dit jaar te veel steekjes vallen (Maps, nog steeds geen Nederlandse Siri, gedoe met Lightning-certificatie). Google maakt juist een einde aan de Android-wildgroei met Nexus-tablets en smartphones. Tel daar de onstuitbare opmars van het marktaandeel Android bij op en Google is de onbetwiste winnaar." (Xander Hoose, PCM)
 • "Android ziet het marktaandeel op de smartphonemarkt naar een bizarre omvang groeien (75 procent!), en ook op de tabletmarkt krijgt het OS van Google eindelijk voet aan de grond. 2012 was zonder meer het succesjaar voor Android." (Elmar Rekers, Computer!Totaal)

Officiële website Google

#3 Bang en Olufsen

Een primeur: voor het eerst vinden we een audiomerk terug in de top drie van beste merken. Bang & Olufsen begon dit jaar een nieuwe productlijn dat de experts van vak- en consumentenbladen erg kon bekoren: B en O Play. Daarmee onderscheidde het bedrijf zich van de concurrentie. Uniek en onderscheidend: dat is de kracht van deze Deense grootmacht.

BesteProductAwards 2012 Brons
Bang en Olufsen Logo

Dit zei de vakjury over Bang en Olufsen:

 • "Het traditioneel elitaire lifestylemerk verraste begin dit jaar met de introductie van submerk B en O Play. Met de producten als de Beolit 12 en Beoplay A9 laat het zien dat ze unieke producten kunnen maken met moderne technieken. Tegen ouderwetse B en O prijzen, dat wel." (Johan de Groot, AVBlog.nl)
 • "B en O kwam met de nieuwe B en O Play-lijn en had daarin een aantal unieke en onderscheidende producten. Ze hebben aangetoond klaar te zijn voor de toekomst en niet zijn blijven hangen." (Nick Kiran, AppelStijl)
 • "Knap hoe het Deense bedrijf zich weer in de kijker heeft gespeeld met de productlijn Play." (Erwin van der Zande, Bright)

Officiële website Bang en Olufsen


Slechtste merk

RIM / BlackBerry

Slechter dan 2011 zal 2012 toch niet worden, moeten ze hebben gedacht bij het Canadese Research in Motion, de fabrikant achter BlackBerry. Maar zelfs de grootste pessimist had niet kunnen bedenken dat het merk volledig van de aardbodem zou verdwijnen dit jaar.

BlackBerry Logo
BlackBerry Logo

Twee keer deed het merk in 2012 van zich spreken. Zo stonden een stel ingehuurde studenten voor de kantoren van Apple met borden 'Wakker worden'. Tuurlijk! Wie moet wie wakker schudden? En wat was ook al weer de tweede? Oh ja, ken je het verhaal van het groots aangekondigde besturingssysteem BlackBerry 10? Inderdaad het kwam niet. Wij stellen voor dat RIM zijn naam verandert in RISM, Research in Slow-Motion.

Dit zei de vakjury over Samsung:

 • "BlackBerry is het nieuwe Hyves: je bent toch een beetje een loser als je het nog gebruikt. Dat is althans de tendens. Ping is vervangen door WhatsApp, de toetsenbordjes door onscreen toetsenbordjes op Samsung Galaxy's. Dat RIM in heel 2012 geen enkel nieuw toestel uitbracht in Nederland (misschien een enkel goedkoop model daargelaten), helpt ook niet: een BlackBerry is dus per definitie verouderd. BlackBerry 10 moet de redding zijn, maar het schip lijkt al gezonken." (Arnoud Wokke, Tweakers)
 • "De Canadese fabrikant zit al bijna twee jaar in een negatieve spiraal. In mei (!) kondigde RIM de komst van BlackBerry 10 aan. Die aankondiging werd op zich prima ontvangen, maar RIM vervolgde met vijf maanden 'radiostilte' en mededelingen dat BlackBerry 10 (en de eerste toestellen) pas in 2013 op de markt gaat komen. Ja, in de achtergrond werd en wordt er nog hard gewerkt, maar 2012 is een verloren jaar met een enorme gemiste kans! Ronduit slecht van RIM/BlackBerry!" (Ron Smeets, MobileCowboys)
 • "Omdat ze er feitelijk gewoon niet waren. Omdat zelfs scholieren het niet meer cool vinden om met een Blackberry gezien te worden, maar vooral omdat Blackberry 10 er nog altijd niet is." (Eric van Ballegoie, Hardware.info)
 • "Ook vorig jaar door mij tot slechtste merk uitgeroepen. Daar blijven ze dit jaar staan. Blackberry 10 komt eraan, maar ik ben er nog niet gerust op. Heb nog niets gezien waarvan Apple, Samsung, HTC of Nokia bang worden." (Colin van Hoek, Nu.nl)
 • "Het is makkelijk om te lachen om RIM - ze hebben het al zo zwaar. Maar wat het pas echt komisch maakt, is dat RIM zich in 2012 eindelijk realiseerde dat er iets mis is. Je hoefde geen telecom-expert te zijn om dat twee jaar eerder al te zien aankomen. Hoe kan een bedrijf zo hardnekkig 'in denial' zijn?" (Gonny van der Zwaag, iPhoneclub.nl)

Officiële website Blackberry