Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Beste merken van 2014

#1 Apple – Succes blijft maar aanhouden

Geen elektronicamerk dat zoveel besproken is als Apple. Ooit producent voor de happy few, daarna geprezen als grote innovator en vandaag de dag een allemansvriend. Om die laatste reden wordt Apple ook verguisd door een deel van het techjournaille. Maar nog steeds steekt een veel groter deel de loftrompet over de producten die uit Cupertino komen. Het kroont Apple weer tot beste merk bij de BesteProductAwards.

BesteProductAwards 2014 Goud
Apple Logo

Apple bleek ook in 2014 de enige elektronicafabrikant die erin slaagt met nieuwe producten hele mensenmassa’s voor de winkels te krijgen. De lancering van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus resulteerde opnieuw in een ware run op de smartphones op de dag van lancering en soms nog weken daarna. Dat je voor een iPhone minimaal 700 euro moet neertellen, lijkt weinig mensen te deren.

Behalve de lancering van de iPhones, vernieuwde Apple in 2014 nagenoeg haar hele assortiment met nieuwe Macbooks, mac-mini’s, iMacs en iPads. Nagenoeg elke keer was er kritiek dat meer innovatie was verwacht, maar keer op keer waren de kritieken na het testen lovend. En ondertussen blijven de verkopen naar ongekende hoogte stijgen, waardoor de oorlogskas voor de komende jaren ook weer tot de nok toe is gevuld.

Een bloemlezing uit de lovende kritieken over het Apple:

 • "Apple heeft eind 2014 een sterk productportfolio, dat dankzij OS X Yosemite en iOS 8.1 beter dan ooit samenwerkt. De iMac met Retina 5K-scherm is de beste all-in-one-pc, de iPad Air 2 is één van de beste tablets en de MacBook Pro met Retina-display is een uitstekende laptop." Jeroen Boer (ComputerTotaal)
 • "Still going strong. En dat is knap, want er zijn veel mensen die willen dat het minder gaat." Arnoud Wokke (Tweakers)
 • "Terwijl die andere grootmacht, Samsung, afgelopen jaar door het ijs zakte bleef Apple tegen de trend in stand houden. De groei die ook afgelopen jaar werd geboekt is onwerkelijk, onmogelijk en haast onrealistisch. Het is wachten totdat het fout gaat, maar dat gaat het maar niet. Hoe ze het doen weet niemand maar ook in 2014 (en ongetwijfeld 2015) was Apple de tegenstander to beat." Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl)
 • "Dit komt misschien uit de lucht vallen, want in mijn lijsten prijken geen iPhones of iPads. Maar Apple deed dit jaar iets waar het een dikke pruim voor verdient: het nam Beats over. Beats is het hipste hoofdtelefoonmerk én de veelbelovende muziekstreamdienst. Dat getuigt van visie, want met beide kan Apple een sprong maken. Beats Music wordt ongetwijfeld geïntegreerd in iTunes en met een accessoire-lijn van Beats By Dre mogen ze in de handen knijpen. Apple verdient deze titel dus niet vanwege de uitgebrachte producten, maar juist wat het op de achtergrond voor elkaar kreeg." Paul Gersen (Draadbreuk.nl)

Officiële website Apple

#2 Sony – Een blijver aan de top

Aan de top komen, is een prestatie. Maar daar blijven is nog veel moeilijker. Sony is daarin geslaagd. Vorig jaar waren de Japanners vanuit het niets plots helemaal terug en wonnen ze de gouden BesteProductAward als beste merk. Nu slaagt Sony erin een tweede plaats te behalen. Een knappe prestatie.

BesteProductAwards 2014 Zilver
Sony Logo

Sony bracht dit jaar weer een heel arsenaal producten uit, dat de goedkeuring van de experts zeker kan wegdragen. Zoals de Z3-serie smartphones, de A7-serie camera’s, de nieuwe 4K-televisies en het succes van de eind 2013 gelanceerde, Sony Playstation 4.

Dit vinden de experts van de prestatie van Sony in 2014:

 • "Het gaat Sony nog steeds niet voorspoedig, maar het bedrijf gaat dapper door. Met geweldig innovatieve camera's, mooie en handige smartphones, geweldige audioproducten en strakke 4K-tv's verdient dit bedrijf een succesvol 2015." Xander Hoose (technikPR)
 • "Het merk blijft innoveren met daadwerkelijk interessante producten. Met name op het gebied van fotografie (de indrukwekkende A7S, de A7II op het nippertje, de Qx1 als opvallend goede lenscamera). Maar ook op het gebied van audio, genoeg ontwikkelingen (HAP-Z1ES). En met name het enthousiasme om Hi-Res audio te promoten." Johan de Groot (AVblog)
 • "Geen gehype meer, geen experimenten, gewoon kwalitatief hoogwaardige producten neerzetten en een markt oppakken waar ze ooit heel sterk in waren: audio. Na 15 jaar is de tijd rijp voor Hi-Res audio. En Sony voorziet in producten die betaalbaar zijn, maar de klank, look en mogelijkheden hebben van high-end apparatuur." Sander van der Heide (Emerce Gear)

Officiële website Sony

#2 LG - Merk om weer rekening mee te houden

LG leek jarenlang van het toneel verdwenen, maar doet in 2014 weer helemaal mee. En niet in één of twee productgroepen, maar over de volle breedte. LG strijkt daarmee terecht de (gedeelde) tweede plaats op in de BesteProductAwards.

BesteProductAwards 2014 Zilver
LG Logo

Met de G3 heeft LG een kei van een smartphone op de markt gebracht, die zowel bij experts als consumenten in de smaak valt. De smartwatch van de Koreanen (LG G watch R) is volgens velen de mooiste die tot nu toe te koop is. En in de televisiewereld is LG de enige die daadwerkelijk Oled-schermen van een groot formaat kan produceren. Ondertussen zijn de Aziaten ook nog drukdoende marktaandeel te veroveren in de huishoudelijke apparaten. Kortom, LG is een merk om rekening mee te houden.

Dit vinden de experts van LG:

 • "Een fabrikant die over een brede linie standaard hoogwaardige producten op de markt heeft gebracht en niet bang is te innoveren." Bart Boonstra (BartBoonstra.nl)
 • "Apple en Samsung zijn te groot en te massaal om echt cool te zijn. Vuistregel: als je moeder er mee rondloopt, is het gedaan met de coolheid. HTC is dan weer te klein om cool te zijn. Met één telefoon van betekenis, hoe goed ook, red je het niet. De Chinezen, zoals Oppo, Xiaomi, OnePlus, zijn nog iets te onbekend. En Blackberry is, nouja, gewoon Blackberry. En dan hebben we het alleen nog maar over smartphones. Maar welk merk heeft naast toffe smartphones ook een geinige tablet? Wie loopt voorop met innovaties op tv-gebied? Wie rockt een ronde smartwatch? Wie houdt tegelijkertijd de spec-trekkers, de custom-rommers en de n00bs tevreden? LG doet het allemaal." Dennis de Vries (Draadbreuk.nl)
 • "Een ijzersterke smartphone, diverse mooie televisie-innovaties en andere lanceringen, geven LG eindelijk weer de bestaansrecht die het verdient. Toen ik in Korea bovendien een chattende LG-koelkast spotte, was ik even stil. Of we er op zitten te wachten is een tweede, maar tof is het wel." Ger de Gram (Draadbreuk.nl)

Officiële website LG


Slechtste merk

Microsoft – Een gevallen grootmacht

Ooit lagen ’s nachts lange rijen fans voor de winkels als het nieuwe besturingssysteem van Microsoft werd gelanceerd. Nu wordt het feit dat Microsoft na Windows 8 plots Windows 10 aankondigt, voor kennisgeving aangenomen. Het zegt veel over de status van deze ooit zo populaire grootmacht.

Microsoft Logo
Microsoft Logo

2014 was duidelijk niet het jaar van Microsoft. Windows 8 werd bedolven onder de kritiek. Daar kon de update naar 8.1 (met de terugkeer van onder meer de Startknop) niet veel aan veranderen. Ook op smartphone-gebied was het weinig succesvol. De innige samenwerking met Nokia werd opgezegd, maar tot veel enthousiasme over de Windows Phone-toestellen heeft het niet geleid. Onlangs werd bekend dat topman Bill Gates zich hoogst persoonlijk weer gaat bemoeien met Microsoft. Met hem als adviseur kan het in 2015 alleen maar beter worden.

Dit waren redenen waarom Microsoft werd verkozen tot slechtste merk van 2014:

 • "Microsoft had geen goed jaar. Bijna geen goede nieuwe Windows Phones, met de tablets blijft het ook maar kwakkelen. Het wachten is op Windows 10. Maar voor de rare keuze om de Windows 8-opvolger niet Windows 9 te noemen verdienen ze al extra minpunten..." Tonie van Ringelestijn (Bright)
 • "Na de absolute flop van Windows 8 besloot Microsoft het snel over een andere boeg te gooien en de opvolger maar meteen Windows 10 te noemen. Met de terugkeer van alle functies die uit Windows 8 verdwenen. Tel daarbij de matige prestaties van de Xbox One op (hoewel daar hard aan de weg wordt getimmerd) en 2014 was geen goed jaar voor Microsoft. Hopen dat 2015 meer goed nieuws brengt." Mark Scholten (WINMAG Pro)

Officiële website Microsoft