Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Beste merken van 2015

#1 Microsoft – Eerst verketterd, nu bewierookt

Geen technologiemerk is de afgelopen jaren zo door het slijk gehaald als Microsoft. De verschillende besturingssystemen werden verketterd, de overname van Nokia met veel argwaan bekeken. Maar in de technologiewereld kan de situatie snel veranderen. In een jaar tijd heeft Microsoft zich weer opgewerkt tot een lieveling van de tech-journalisten.

BesteProductAwards 2015 Goud
Microsoft Logo

Microsoft viel vorig jaar nog de twijfelachtige eer te beurt om verkozen te worden tot slechtste merk tijdens de BesteProductAwards 2014. Journalisten trokken openlijk in twijfel of er nog wel toekomst was voor Microsoft.

Onder leiding van de nieuwe topman Satya Nadella heeft Microsoft zich opgericht. Over Windows 10 valt amper kritiek te beluisteren en tijdens de presentaties liet het bedrijf zien volop bezig te zijn met innovaties. Met name de Hololens, waarbij je beelden in het dagelijks leven kunt projecteren op bestaande situaties, maakte indruk. Iedereen is plots erg benieuwd wat de toekomst van Microsoft gaat brengen.

Om deze redenen verkozen de techjournalisten Microsoft tot beste merk:

  • "Ach ja, zo gaan die dingen. Waar het ooit gruwelijk hippe Apple steeds suffer en meer uitgekauwd begint te lijken, zijn keynotes van Microsoft sprankelende evenementen met briljante producten om reikhalzend naar uit te kijken." Dennis de Vries (Draadbreuk.nl)
  • "Er is iets wonderlijks gebeurd met Microsoft. Een jaar geleden was iedereen klaar met het merk, maar sindsdien is het bedrijf weer de juiste weg in geslagen. De nieuwe Surface is een interessant apparaat, Office-apps werken op alle apparaten prima, Windows 10 is goed ontvangen en zelfs de nieuwe Windows Phones schijnen goed te zijn. Da's nog eens een comeback." Rutger Otto (Bright)
  • "Aan een opmars bezig, met Windows 10 als belangrijkste troef." Ger de Gram (Draadbreuk.nl)
  • "Microsoft heeft zich onder leiding van Satya Nadella hervonden, opnieuw uitgevonden. Het inspireert, bruist en heeft vrij succesvol haar oude stoffige imago weten af te schudden. De Surface-tablets, Windows 10 en niet te vergeten Hololens zijn stuk voor stuk vernieuwende producten met elk een eigen visie." Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.NL)

Officiële website Microsoft

#2 Apple – Gebeiteld in de Top 3

Apple staat al vanaf de start van de BesteProductAwards vast in de Top3 van beste merken. Het Amerikaanse bedrijf hoeft doorgaans alleen een concurrent voor te laten gaan als die iets heel opmerkelijks heeft gepresteerd. Dit jaar moet Apple genoegen nemen met de zilveren Award door de revival van Microsoft.

BesteProductAwards 2015 Zilver
Apple Logo

Om deze redenen stemden de volgende journalisten op Apple als beste merk:

  • "Met de Apple Watch, 3D Touch, de MacBook 12" en dergelijke heeft Apple eindelijk weer een beetje zijn tanden laten zien. Het is allemaal niet perfect en zelfs niet het beste product op de markt in zijn categorie, maar het zijn wel producten waar de rest van de markt naar kijkt en leert." Arnoud Wokke (Tweakers)
  • "Als merk is Apple lastig te verslaan. Het succes van de iPhone is onvergelijkbaar, nog steeds. Apple lanceerde dit jaar nieuwe producten, Apple Watch, iPad Pro en nieuwe Apple Tv." Tonie van Ringelestijn (Bright)
  • "Welk merk heeft iets nieuws gedaan dit jaar? Sony komt met slappe updates, HTC is al praktisch gezonden, Samsung heeft weinig spannends laten zien en merken als LG en HP staan sowieso nooit vooraan met innovaties voor het grote publiek. Apple schudde de smartwatch markt volledig op, kwam met een nieuwe vorm van interactie en een geweldig nieuw apparaat in de meest interessante categorie (iPhone) en gaat net als Microsoft zich wagen aan de tablet-laptop hybride met de iPad Pro; ik ben benieuwd." Nick Kiran (Appelstijl)

Officiële website Apple


Slechtste merk

HTC – de gevallen lieveling

HTC was twee jaar geleden nog de lieveling van de Nederlandse vakpers. Met de HTC One M7 versloeg het kleine Koreaanse merk de mastodonten Samsung en Apple. Deels omdat de One gewoon een fantastisch toestel was, maar de gunfactor was ook groot.

Microsoft Logo
Microsoft Logo

Hoe anders is dat twee jaar later. De verwachtingen zijn hoog en nu HTC ze niet meer kan waarmaken, laten diezelfde techjournalisten de lieveling keihard vallen. Liefde bestaat niet in de journalistiek, zo blijkt maar weer. Je moet presteren, anders ga je onderuit. Met de HTC M9 bekoelde de liefde tot onder het vriespunt. Het toestel werd heet, maakte matige foto’s en vertoonde gebreken tijdens gebruik. Daarbij voegde het toestel niets toe aan het huidige spectrum van telefoons.

Met grote afstand tot de rest werd HTC door de vakpers gekozen tot slechtste merk van 2015. We weten zeker dat alle experts hier stiekem toch een beetje pijn in de buik van hebben.

Om deze redenen werd HTC verkozen tot slechtste merk:

  • "Als een stuurloze rubberboot, dobberend over de grote oceaan terwijl de inzittenden zelf bezig zijn het bootje lek te prikken. Geen visie, geen leiderschap, geen innovatie." Bart Frouws (Draadbreuk.nl)
  • "Laat ik een uitzondering maken voor de Vive: die vr-bril is vet. Maar de belangrijkste producten van HTC voor dit jaar zijn grote mislukkingen: de One M9 was een stevige achteruitgang ten opzichte van de One M8, bij de A9 naaide HTC Europese klanten door in de VS een versie met betere specs en met een jaar gratis schermreparaties te bieden voor veel minder geld." Arnoud Wokke (Tweakers)
  • "Het doet gewoon pijn om te zien hoe het ooit toffe HTC zichzelf steeds verder belachelijk maakt. Niet alleen slappe smartphones, ook een laffe fitnessband en hele gekke camera. Gezien de financiële resultaten kan dit wel eens het laatste jaartje worden. Tenzij die Vive VR-headset wat wordt..." Dennis de Vries (Draadbreuk.nl)

Officiële website HTC