Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Beste merken van 2016

#1 Samsung - Ondanks debacle, toch de beste overall

Ja, de Note 7 was een debacle. Maar de Gear 360, de Galaxy S7 (Edge), de SUHD tv's, monitoren, SSD's en investering in audio door overname van Harman maken alles meer dan goed. Beste merk 2016 is verdiend.

BesteProductAwards 2016 Goud
Samsung Logo

Om deze redenen verkozen de techjournalisten Samsung tot beste merk:

 • "Net als vorige jaren brengt Samsung over de gehele linie doorgaans goede tot zeer goede producten uit. Misser was dit jaar uiteraard de Note 7, maar met producten als de Gear 360, de Galaxy S7, de SUHD tv's, monitoren en SSD's wordt dat meer dan goedgemaakt." Eric van Ballegooie (Hardware.info)
 • "Ondanks de flater die het sloeg met de Note 7, maakte Samsung met de S7 Edge en Gear S3 de beste smartphone en smartwatch van het jaar. Het bedrijf is van alle markten thuis en heeft in praktisch elke productgroep wel een kooptip zitten." Koen Helder (BesteProduct.nl)
 • "8 Miljard geïnvesteerd in het upgraden van hun audio producten! (overname van de Harman groep)" Rienk de Jonge (Xingo publishing)
 • "Ondanks het Note 7-fiasco heeft Samsung een sterke range producten neergezet en begint het merk zelfs in het lagere marktsegment steeds beter te presteren." Dominick Viëtor (All About Phones)
 • "Ondanks de blunder van de Note 7 laat Samsung met de Galaxy S7 edge en de SSD 960-serie zien dat zij innovatief zijn en nog lang marktleider zullen zijn…" Rob Coenraads (PC-Active)
 • "Door het Note debacle verguisd. Maar de S7 is prachtig en innoveren over de volle breedte. Telefoons, beeld, geluid maar ook bij huishoudelijke apparaten." Niels Willems (BesteProduct.nl)
Reactie Samsung

"2016 was voor ons een jaar met hoogte- en dieptepunten. Dat zie je in de uitslag van de Beste Product Awards terug. Het niet kunnen lanceren van wat misschien wel het beste product van 2016 had kunnen worden, was voor ons heel pijnlijk. Maar het is ook onze beste beslissing van 2016 geweest. Veiligheid gaat bij ons boven alles.

Het is goed om te zien dat wij ondanks de Note 7, ook zijn uitgeroepen tot het beste merk. Wij weten dat we hard aan de slag moeten om het vertrouwen hoog te houden. Bij tegenslag zijn we dubbel gemotiveerd om het tij te keren. Dat betekent dat we er alles aan doen om in 2017 niet vier, maar twee Beste Product Awards te winnen: die van Beste Product en Beste Merk."

Anna ter Braak (woordvoerster Samsung)

Officiële website Samsung

#2 Google - Een jaar met zeer interessante hardware ontwikkelingen

Interessante hardware ontwikkelingen met de Google Pixel (XL), Google Home en Chromecast-lijn. De Pixel bleek een uitstekende smartphone die op een haar na het podium van 2016 mist. Wat brengt 2017?

BesteProductAwards 2016 Zilver
Google Logo

Om deze redenen stemden de volgende journalisten op Google als beste merk:

 • "Google verdient wat mij betreft alle lof voor zijn nieuwe aanpak als het om hardware gaat." Noah Korevaar (All About Phones)
 • "Google is naast het verfijnen van Android zich aan het profileren als hardwarebedrijf met de Google Pixel, Google Home en het voortzetten van zijn Chromecast-lijn. Daarnaast werkt het bedrijf aan routers met Google Wifi. Het wordt nog interessant wat het bedrijf volgend jaar uitbrengt op hardwaregebied." Rick van der Veer (BigSpark)
 • "Hoewel Google al jaren bezig is met eigen hardware, is 2016 wel het jaar dat de fabrikant definitieve stappen ging zitten op de hardwaremarkt. Zeer geslaagde stappen, bovendien. De Google Pixel en Pixel XL behoren tot de beste Android-smartphones van het jaar, Google Home is het slimste stukje technologie dat in 2016 verschenen is terwijl de Chromecast (inclusief Audio en Ultra) een betere investering zijn dan zowat elke smart tv. Nu nog hopen dat Google die producten volgend jaar ook eens in Nederland uitbrengt." Thomas Haenen (BigSpark)
 • "Google weet met producten en diensten als de Pixel, Pixel XL, Home, Assistent, Daydream en Google Wifi misschien geen revolutionaire dingen te doen, het bedrijf finetuned wel bewezen successen op een bewonderenswaardig sterke manier. Daarnaast legt Google hiermee ook de basis voor een AI-gestuurde toekomst, waarbij Google (hoe eng ook) ons leven een stuk makkelijk en toffer "kan" maken." Elmar Rekers (Hyped)

Officiële website Google Hardware

#3 Huawei - Nummer drie in de Nederlandse smartphonemarkt

Nummer drie in de Nederlandse smartphonemarkt met goede, betaalbare smartphones.

BesteProductAwards 2016 Brons
Huawei Logo

Om deze redenen stemden de volgende journalisten op Huawei als beste merk:

 • "Huawei laat op dit moment een sterke opmars zien. Met twee merken in de markt (Huawei en Honor) lanceren ze meerdere flagship toestellen per jaar en bedienen ze ook nog eens ieder prijssegment. Hoewel de meningen over Huawei's Emotion UI sterk verdeeld zijn, laat het merk zien dat het maar één doel heeft; de Chinese smartphone de meest dominante in de markt te maken. Aan de kwaliteit van de hardware lijkt het in ieder geval niet liggen." Arjan Olsder (GadgetGear.nl)
 • "De Chinese fabrikant is dit jaar definitief doorgebroken als de nummer drie van de smartphone markt. Ze maken zeer goede toestellen die nog altijd iets voordeliger geprijsd zijn dan die van de grote, dure, concurrentie. Huawei is volgens mij het enige smartphone merk dat er binnen nu en vijf jaar in zou kunnen slagen het marktleiderschap van Samsung serieus aan te vallen. Qua marktaandeel gaan ze Apple binnen drie jaar sowieso voorbij!" Ron Smeets (Mobile Cowboys)
 • "Waar twee vechten om een been, gaat de derde ermee heen. Samsung hield zichzelf voornamelijk bezig met terugroepen van telefoons, Apple daarentegen liet zich verblinden door winstmaximalisatie en vernieuwde nauwelijks. En in een markt waar nauwelijks iemand meer winst maakt en groei weet te realiseren gaat Huawei volledig tegen de stroom in en weet een flinke groei neer te zetten. De Huawei P9, P9 Plus en Mate 9 zijn misschien niet superspannend, de stabiliteit die het merk weet uit te stralen trekt blijkbaar klanten aan. En dat is vandaag de dag alleen al een knappe prestatie." Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl)
 • "Geen specifiek opvallend product, maar altijd een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding." Tom Haze (BesteProduct.nl)
Reactie Huawei

"We zijn bij Huawei superblij met deze tweede plaats, de goede recenties van de media en het vertrouwen van de consument zorgen ervoor dat we jaar op jaar kunnen groeien.
Deze tweede plaats is voor Huawei een tussenstation want onze ambitie is absoluut een eerste plaats. De Huawei Mate 9 is wat dat betreft een goed begin, maar er komt nog veel meer."

Richard de Borst (Director Consumer Business Goods Huawei)

Officiële website Huawei