Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Beste merken van 2017

#1 - Nintendo - De koning is teruggekeerd

Wat een comeback maakte Nintendo in 2017. De Wii U stelde teleur en Nintendo kon geen vuist maken tegen de kracht van de consoles van concurrenten Microsoft en Sony. Niemand gaf niemand nog een stuiver voor een glorieuse Nintendo-toekomst. Nintendo bewees het tegendeel en de Switch is een succes dat gestoeld is op originaliteit, gameplay en innovatie. Het is een combinatie van console en een handheld waardoor je altijd kunt doorspelen. Nintendo bewijst dat ondanks de smartphone, gamen on the go nog altijd relevant is.

In negen maanden ging de Switch al 10 miljoen keer over de toonbank. Als je dat afzet tegen de 13,5 miljoen Wii U’s die sinds november 2012 werden verkocht dan snap je dat de Japanners terug zijn aan het front. Het Nintendo-aandeel op de beurs steeg van zo’n 120 euro in januari 2016 naar ruim 300 euro in december 2017.

Debet aan dat succes zijn twee fantastische games: Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. De beide games scoorden erg goede reviews en dito verkoopcijfers.

Even opmerkelijk zijn de introducties van de Nintendo classNameic Mini (NES Mini) en de opvolger SNES Mini. De eerste was voortdurend uitverkocht door de grote vraag onder nostalgische gamers en ook de SNES Mini is nauwelijks te bestellen. Nintendo heeft aangekondigd dat er meer SNES mini’s in de maak zijn en dat de NES mini in de zomer van 2018 opnieuw op de markt komt. Voortdurend uitverkochte producten levert kritiek op, maar draagt tegelijkertijd bij aan de magie en comeback van Nintendo.

Nintendo speelde niet op safe en zocht en vond een andere weg dan Sony en Microsoft. Ze hebben gegokt en gewonnen. Een derde plaats bij de beste producten en het beste merk van 2017 volgens de Nederlandse vakpers. Waarvoor hulde.

BesteProductAwards 2017 Goud
Nintendo Logo

Om deze redenen verkozen de techjournalisten Nintendo tot beste merk:

 • "Nintendo is helemaal terug met de Nintendo Switch, en dat was ook nodig na de jaren afwezigheid (periode 2012 - 2016). Met de Switch laat het bedrijf zien waar het goed in is: innovatie, op het gebied van hardware en software, zonder dat dit ten koste gaat van het plezier dat we beleven aan videogames." Wesley Akkerman (FWD Magazine)
 • "Het is alles of niks bij Nintendo en met de succesvolle Switch dit jaar en enkele van de beste games (ongeacht platform) was 2017 alles." Erwin van der Zande (Bright)
 • "Volgens mij het enige bedrijf dat zichtbaar een beetje vernieuwing bracht." Paul Gersen (Lust For Life Magazine)
 • "Nintendo is terug, en sterker dan ooit. De Wii U was een beetje een sof, maar met de Switch laten de Japanners zien games beter dan iedereen te begrijpen. Want hoewel het leuk is om games op het grote scherm thuis te spelen, wil je ze eigenlijk altijd bij je hebben. De Switch zorgt ervoor dat dat kan - zonder enig gedoe met kabels of data overzetten. Oh, en Nintendo leverde met Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild ook nog eens een paar van de beste games ooit af." Thomas Haenen (AndroidPlanet.nl en iPhoned.nl)

Officiële website Nintendo

#2 Nokia - De smartphone-belofte van 2018

Nokia, wie is er niet groot mee geworden? Jarenlang was de Finse mobiele-telefoon-pioneer dominant, maar verdween van het toneel door het succes van de iPhone en Android-telefoons. Het vasthouden aan het Symbian besturingssysteem bleek een misser en ook Microsoft lukte het niet om het tij te keren met Windows mobile. In 2016 namen oud medewerkers van Nokia en Windows Mobile de merkrechten over van Microsoft. Met de hulp van de Chinezen bliezen zij Nokia nieuw leven in onder het Finse HMD. Nokia baarde direct opzien met de herintroductie van de Nokia 3310. Helaas was dat nostalgische toestel prut, maar de Android smartphones maken wel indruk.

Naast de Nokia 3310 kondigde Nokia op het MWC 2017 de Nokia 6, 5 en 3 aan. Later kwam de Nokia 8 op de markt en dat toestel werd goed ontvangen. En niet onbelangrijk, de Nokia 8 werd ook heel goed verkocht. De herintroductie van het merk is succesvol verlopen.

De toppositie van het merk onder Nederlandse tech-journalisten is te verklaren door de ijzersterke merknaam, de goede eerste indruk en de verwachte toestellen in de 2018. De goede Nokia 8 en 6 worden verbeterd met de komst van een 2018 versie van beide Android smartphones. De Nokia 9 wordt waarschijnlijk op 19 januari aangekondigd en overtreft de Nokia 8 qua power met een Snapdragon 835 processor en 6 GB RAM. Als klap op de vuurpijl krijgt de 9 naar alle waarschijnlijkheid een randvrij scherm en een achterkant van glas. Het design is pas te beoordelen als je het ook daadwerkelijk ziet, maar het kan zomaar een enorm succes worden.

Grote vraag: gaat Nokia de verwachtingen in 2018 waarmaken?

BesteProductAwards 2017 Zilver
Nokia Logo

Om deze redenen stemden de volgende journalisten op Nokia als beste merk:

 • "HMD heeft zoveel goed gedaan dit jaar. De 3310 was een perfecte pr-stunt, de Android-smartphones hebben een stevige bouw, schone software en een alleszins redelijke prijs. Ik had alleen nog gehoopt op betere camera's, maar die expertise zit niet meer in Finland, ben ik bang." Arnoud Wokke (Tweakers)
 • "Nokia heeft een stormachtige terugkeer gemaakt op de smartphonemarkt, met toestellen in iedere prijscategorie. Deze worden bovendien ook nog eens tijdig van Android-updates voorzien. Ondanks dat ze nog niet hélemaal mee kunnen lopen in de topklasse, hebben ze wel een goede start gemaakt dit jaar, en verwacht ik grootse dingen van het merk in de toekomst." Rick van der Veer (iPhoned.nl)
 • "De marktleider van weleer is er in 2017 in geslaagd een comeback in gang te zetten. De nieuwe 3310 was een gimmick, maar zette het oude Nokia wel weer even volop in de spotlights. Op dat moment onthulde men een aantal Android smartphones die vervolgens goed ontvangen werden en ook prima bleken te presteren. Met als gevolg dat een op de tien smartphone gebruikers aangeeft het Finse merk weer mee te nemen bij de keuze voor een volgende smartphone. Het is nu aan Nokia om die comeback door te zetten en te verzilveren." Ron Smeets (Mobile Cowboys)

Officiële website Nokia

#3 Samsung - Wederom geliefd, alleen dat Bixby nog

Vorig jaar in deze Awards door de Nederlandse vakpers als beste en slechtste bestempeld. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt. Samsung ging door een diep dal met de spontaan in brand vliegende Note 7. Na excuses ging Samsung voortvarend aan de slag en heroverde haar status als (geliefd) marktleider. De Galaxy S8 maakte alles goed, de Nederlandse vakpers is onder de indruk. Ook de Note 8 is top en wordt dit jaar genoemd in de lijst.

Maar niet alles ging goed. Samsung slaat de plank mis met haar assistent Bixby. Er werd een speciale knop aan gewijd en Samsung praatte de blaren op de tong om uit te leggen hoe handig Bixby is. In de praktijk echter niet beter, eerder (veel) slechter, dan Google assistant (of Siri). Na klachten kun je Bixby en de speciale bixby-knop uitzetten maar blijf je zitten met een overbodige knop. Op een smartphone notabene, waar nauwelijks knoppen op zitten. Geruchten gaan dat de nieuwe S9 al in februari haar opwachting maakt. Zal de Bixby-knop het overleven?

En dan zijn er nog al die andere Samsung producten. In Nederland is Samsung marktleider met haar tv’s en de Koreanen doen lekker mee met wasmachines, koelkasten, smartwatches en soundbars. In andere productgroepen kijken fabrikanten met knikkende knieën naar de verkoopoverzichten wanneer Samsung haar marketingpower inzet.

We rekenen op een mooie Galaxy S9 en verwachten dat Samsung ook in 2018 met afstand het populairste smartphone merk blijft in Nederland.

BesteProductAwards 2017 Zilver
Huawei Logo

Om deze redenen stemden de volgende journalisten op Samsung als beste merk:

 • "Het is inspirerend hoe dit bedrijf zichzelf relevant houdt, zelfs na tegenslag. Ja de producten lijken soms wel erg veel op de concurrentie maar wie doet dat niet? Toch is het Samsung die met Apple zo"n beetje de enigen die winst maken op een product dat iedereen bij zich heeft. Genoeg vraag zou je zeggen maar zo makkelijk is het dus blijkbaar niet." Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl)
 • "Na het debacle met de Galaxy Note 7 vorig jaar heeft Samsung 2017 overleefd alsof er niks gebeurd was. Met een aantal geweldige producten - waaronder gewoon een Note 8 - en zonder noemenswaardige daling van verkopen. Een sterke comeback." Dominick Viëtor (WANT)
 • "Met de Note 8 revancheert Samsung zich, daarnaast is ook de T5 een prima ssd." Rob Coenraads (PC-Active/HCC)
 • "Opnieuw de maker van de beste smartphones van het jaar en slaagde er dit jaar echt flink te vernieuwen." Wouter Nijsen (BigSpark en AndroidPlanet)

Officiële website Samsung

Slechtste merk

De meningen zijn verdeeld, dit jaar geen ‘winnaar’ van het slechtste merk

De Nederlandse vakpers met verdeeld over het merk dat in 2017 het meest tegenviel. Vier merken werden 3 keer genoemd:

Fitbit

Fitbit Logo
Fitbit Logo

Ze hebben Pebble de nek omgedraaid, notabene het merk dat moderne wearables op de kaart heeft gezet. Consumenten kregen geen ondersteuning meer op deze producten. Daarbij zijn de nieuwe producten van Fitbit niet goed genoeg en laten ze backers op Kickstarter bungelen. Gele kaart!

Officiële website Fitbit

Huawei

Huawei Logo
Huawei Logo

De P10 verschilde per toestel van heel snel tot heel traag dankzij verschillende varianten die opmerkelijk genoeg wel hetzelfde kostten. Service naar klanten matig. Net als het exemplarische voorbeeld V&D zitten ze vast in het midden met een iets te hoge prijs. Dat is een gevaarlijke cocktail.

Officiële website Huawei

Apple

Apple Logo
Apple Logo

Hoge bomen vangen veel wind. De weinig vernieuwende iPhone 8 is in de basis al vier jaar oud en in dit licht bezien erg duur. De torenhoge prijs van de iPhone X wordt Apple ook aangerekend. Nu de fans in de eerste maanden allemaal het jubileumtoestel hebben gekocht, is het maar de vraag of de groep erna twee keer zoveel geld op tafel legt dan voor een Galaxy S8.

Officiële website Apple

HTC

HTC Logo
HTC Logo

Al eerder van de troon gestoten. In eerdere edities van de BesteProductAwards vonden we nog producten van HTC terug, maar in 2015 al verkozen tot slechtste merk. Kritiekpunten blijven; de telefoons zijn niet slecht maar saai, weinig onderscheidend en te duur voor wat geboden wordt. De innovatie van HTC, een knijpgevoelige zijkant, was het niet.

Officiële website HTC