Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Top 10 beste producten van 2009

#1 Apple iPhone 3Gs

Met de iPhone en de iPhone 3G zette Apple de afgelopen jaren de telefoonwereld al op zijn kop. De iPhone 3GS, die in 2009 op de markt kwam, was vergeleken met zijn voorgangers niet revolutionair. Maar door de kleine verbeteringen waren de experts er laaiend enthousiast over. Het toestel stak met kop en schouders uit boven de rest: de Apple iPhone 3GS was het beste product van 2009.

BesteProductAwards 2009 Goud
Apple iPhone 3Gs

Dit zei de vakjury over de Apple iPhone 3GS:

 • "Alles wat niet klopte aan de eerste iPhone en de iPhone 3G is in dit model verbeterd. Ik kan niet zonder." (Erwin van der Zande, hoofdredacteur Bright)
 • "De fijnste smartphone werd dit jaar nog wat fijner." (Sjef Weller, redacteur Nu.nl / Gadget.nl / Elsevier)
 • "De iPhone is het belangrijkste consumentenproduct van de 21e eeuw tot dusver. Dat de 3GS niet eens zo gek veel verschilt van de 3G is alleen maar tekenend voor de relevantie van het iPhone-platform." (Jaap Stronks, c.e.o. Stronks Nieuwe Media)
 • "Snel, über-gebruiksvriendelijk en eindelijk een Apple mobieltje met alle functies die je van een multimedia smartphone mag verwachten." (Ron Smeets, hoofdredacteur MobileCowboys.nl)

Apple iPhone 3GS

De iPhone 3GS verschilt op enkele kleine, maar essentiële punten van zijn voorgangers. De 'S' staat voor speed. Door een snellere processor is de 3GS nog sneller dan de toch al niet trage iPhone 3G. Een digitaal kompas en de mogelijkheid video's op te nemen, maken de iPhone 3GS compleet. Alles wat goed was aan de eerdere iPhones is gelukkig behouden gebleven. Het grote touchscreen werkt nog altijd feilloos, de gebruikersinterface kan niet overzichtelijker en de software werkt altijd.

App-store geniale zet

Maar vooral de App-store is een geniale zet geweest. In 2009 is die uitgeroeid tot een ongekend succes. In april kondigde de fabrikant vol trots aan dat er 1 miljard apps waren gedownload. In september van het afgelopen jaar kon het persbericht over de 2 miljard downloads al de deur uit. De App-store ging 2009 in met iets meer dan tienduizend apps in de collectie. Nog geen jaar later hebben iPhone-gebruikers de keuze uit ruim honderdduizend apps. "2009 was het jaar van de apps" merkte vakjournalist Tonie van Ringelestijn op. "Juist daar zit de vernieuwing."

Alles-in-een

Deze vernieuwing zorgt er voor dat niet alleen smartphone ontwikkelaars zich al een jaar lang achter de oren krabben, maar dat ook fabrikanten van draagbare spelcomputers en navigatiesystemen een beetje nerveus worden. En dat maakt de iPhone 3GS tot het beste product van dit jaar.

#2 HTC Hero

Nét niet het beste product van 2009. Zo oordeelden de experts over de HTC Hero. Maar toch een opvallend goede tweede plek, aangezien de Hero op een aantal gebieden een nieuwkomer was. Zo was het Android-besturingssysteem van Google, waar de Hero op draait, pas in 2009 gelanceerd en was dit het eerste toestel met de Sense User Interface. Dat leidde tot een apparaat dat volgens de kenners een waardige concurrent was van de iPhone. De HTC Hero verdiende de zilveren BesteProductAward 2009.

BesteProductAwards 2009 Zilver
HTC Hero

Dit zei de vakjury over de HTC Hero:

 • "HTC laat zien dat je je met een toestel echt kunt onderscheiden met een apart design en een fraaie interface bovenop Android, zonder daarbij Apple te imiteren." (Gonny van der Zwaag, oprichter iPhoneclub.nl, Androidplanet.nl)
 • "Eindelijk een waardige telefoon die de concurrentie met de iPhone aan kan." (Denise Geurtsen, redacteur Wannahaves)
 • "Android is in één jaar van versie 1.0 naar versie 2.0 gegaan. Windows Mobile heeft een paar jaar nodig om van 6.1 naar 6.5 te groeien. Dat vind ik veelzeggend." (Tonie van Ringelestijn, redacteur Bright en eindredacteur van Radio 1-programma Radio Online )
 • "De eerste smartphone waarop Android goed tot zijn recht kwam." (Redactie van ZDNet.nl)

Sense maakt het verschil

Toen Google aankondigde een besturingssysteem te gaan maken voor mobiele telefoons, keken liefhebbers daar reikhalzend naar uit. Android stelde niet teleur, maar het eerste toestel waar het toentertijd op werd geleverd was geen topper. De HTC G1 had, behalve het rare design, nog een aantal andere minpunten. De HTC Hero rekent daar resoluut mee af, zonder de pluspunten van zijn voorganger uit het raam te gooien. Het is de veelzijdigheid van Android, dit keer verpakt in een uitstekend fulltouch toestel. De 'kin' zit er nog, maar de HTC Hero geeft zijn centenbak zowaar wat flair.

Android market alternatief voor App-store

De Android Market staat symbool voor de veelzijdigheid van het besturingssysteem waar de Hero op draait. De 'App-store' van Google is nog niet zo stampvol als die van Apple, maar met bijna 18.000 programma's is er voor Hero gebruikers genoeg te kiezen.

#3 Olympus PEN EP1

De Olympus PEN EP1 combineert het beste van toen en nu en eindigt als derde

BesteProductAwards 2009 Brons
Oplympus E-P1

Vijftig jaar geleden maakte Olympus furore met de PEN compactcamera's. In 2009 bracht Olympus min of meer hetzelfde toestel uit. Qua uiterlijk tenminste. En juist deze retrolook, gecombineerd met moderne specificaties, viel bij experts in de smaak. De Olympus PEN E-P1 won niet alleen de bronzen BesteProductAward, maar was ook de beste camera van 2009.

Dit zei de vakjury over de Olympus PEN:

 • "Olympus levert het bewijs dat retro helemaal in is. Deze camera is kwalitatief zeer goed, maakt prachtige foto's en filmt in HD kwaliteit. Oh, en had ik al gezegd dat hij mooi is?" (Brian Dragtstra, hoofdredacteur DSLR.nl)
 • "Een kleine revolutie in cameraland. Nog relatief duur, maar verwisselbare objectieven in compactformaat hebben zeker toekomst." (Remco Mourits, redacteur Home Entertainment Today)
 • "Voor het eerst iets echt nieuws op cameragebied. Panasonic gebruikt het Micro Four Thirds systeem al iets langer, maar Olympus laat zien hoe het echt moet." (Ton Heijnen, hoofdredacteur Chip Magazine)
 • "Een mooie mix van retro en innovatie, deze kleine camera met reflexkwaliteit. Olympus bewijst zich opnieuw als meester van de kleine camera's." (Lars Polder, redacteur Fotografie.nl)

Design uit de jaren 60

De Olympus PEN EP-1 is in de eerste instantie een mooie compactcamera. Het design stamt onmiskenbaar uit het begin van de jaren '60 van de vorige eeuw. Maar misschien daarom is het toestel in 2009 wel zo ontzettend mooi. Retro in optima forma. Maar het heeft ook ongetwijfeld te maken met de uitstekende bouwkwaliteit. De stalen behuizing van de PEN E-P1 raakt gewoon nooit uit de mode.

Compact met verwisselbare lenzen

Dat de PEN compactcamera de tand des tijds zo goed heeft doorstaan, heeft ook te maken met het feit dat Olympus alles uit de kast heeft gehaald om er een technisch hoogstandje van te maken. Door het unieke Micro Four Thirds systeem is het mogelijk om verwisselbare objectieven te gebruiken op een camera zonder spiegel. Dus de voordelen van een dslr, terwijl het apparaat toch compact blijft. Wat betreft fotokwaliteit mag hij zich dan ook meten met instap-dslr's. De foto's worden weergegeven op een 'HyperCrystal' LCD van ruim zeven centimeter groot. En nog iets wat dit retro toestel helemaal van deze tijd maakt: hij filmt in HD. Genoeg ingrediënten om als beste camera van 2009 bestempeld te worden en de bronzen BesteProductAward te krijgen.


Eervolle vermeldingen

BesteProductAwards 2009 Blauw

Er is meer dan de top 3. 2009 Heeft volgens de kenners een grote diversiteit aan consumentenelektronica opgeleverd die op de één of andere manier ijzersterk waren. Die verdienen een eervolle vermelding.

Opvallend: de Sony eReader, verkozen tot slechtste product van 2009, krijgt van andere experts juist weer de nodige complimenten. De meningen zijn verdeeld. Andere hoogvliegers van 2009 waren de Canon EOS 7D, de HTC HD2, de breder-dan-breedbeeld tv van Philips en de Kodak Zi8. Zelfs de Intel X25 SSD harde schijf werd door meerdere experts geroemd en Microsoft maakte zijn fout van Vista met Windows 7 aardig goed.

#4 Sony eReader

Veel besproken, afgekraakt, maar net zo goed geliefd

Sony eReader
 • "Hoewel niet iedereen er van overtuigd dat dit de vervanger is van traditionele boeken is de eReader absoluut een van de grote productinnovaties voor 2009. Zeer gebruikersvriendelijk, doet exact wat ie moet doen. Handige gadget voor reizigers die veel willen lezen en zeker voor het onderwijs." (Henk de Hooge, hoofdredacteur DutchCowboys.nl)
 • "Wauw, dat leest fijn als je er eenmaal aan gewend bent. Prima compact formaat en leesbaarheid." (Corrie Gerritsma, eindredacteur Bright)
 • "Handig formaat, leest makkelijk en lage prijs: als de prijzen verder dalen van de readers en boeken breekt dit door." Rob Coenraads, hoofdredacteur Computer Idee / PCM / PC Active)

#5 Canon EOS 7D

Dslr die alles kan

Canon EOS 7D
 • "Meest innovatieve camera sinds jaren. Vooral autofocus en belichting zijn opmerkelijk vernieuwd." (Willem Laros, hoofdredacteur Fotografie.Blog.nl / redacteur Camera Magazine)
 • "Dit is de spiegelreflex die alles kan. Fotograferen met allerhande hulpmiddelen en filmen in elk gewenst formaat. De topper van 2009." (Brian Dragtstra, hoofdredacteur DSLR.nl)

#5 HTC HD2

Het beste dat Windows Mobile kan overkomen

HTC HD2
 • "De eerste smartphone met een werkend Windows Mobile-besturingssysteem. Mede door de snelle processor en het capacitief touchscreen een goed 'alternatief' voor niet Apple-minded mensen." (Wilbert de Vries, hoofdredacteur Tweakers.net)

#6 Philips 21:9 Cinema

Bioscoopfilm zonder zwarte balken vindt brede schare fans

Philips 21:9 Cinema
 • "Eenvoudig maar toch out-of-the-box denken van Philips staat me aan. Dit extra-brede televisiescherm komt overeen met bioscoopformaat, wat eigenlijk heel logisch is. Een slimme blu-ray speler die de ondertitels verschuift is bijna net zo ingenieus." (Johan de Groot, hoofdredacteur AVBlog.nl)

#7 Kodak Zi8

Microfooningang maakt het verschil

Kodak Zi8
 • "Heb nu een HD camera met externe microfoon in mijn zak." (Vincent Everts, trendwatcher en blogger Marketingfacts.nl)
 • "Alle nadelen van een pocketcamera lijken te zijn weggewerkt. Dankzij de externe microfoonaansluiting en de verbluffende beeldkwaliteit is dit dé gadget voor de professionele blogger." (Ger de Gram, redacteur BesteProduct.nl)

#7 Intel X25-E

Vreemde eend in de bijt maakt indruk

Intel X25-E
 • "Deze SSD is het eerste opslagmedium dat waarschijnlijk de huidige generatie en technologie van dataopslag met grote capaciteit gaat verdringen." (Rob Sijpesteijn, Adjunct hoofdredacteur Computer Idee)

#7 Windows 7

Microsoft maakt fout goed

Windows 7
 • "Wat Windows Vista van in het begin had moeten zijn." (Redactie van ZDNet)

Slechtste product

Sony eReader

Misschien straks, maar nu even nog niet

Sony eReader

Waar gewonnen wordt, zijn ook verliezers. BesteProduct.nl vroeg de vijftig experts naar het meest tegenvallende product van 2009. Er werden veel apparaten genoemd, maar één sprong er echt uit: de eReader van Sony. Meest gehoorde klachten: prijzig, weinig eBooks en niet erg functioneel.

Dit zei de vakjury over de Sony Reader:

 • "Readers gaan het worden, maar nu nog niet. Te duur in aanschaf, te weinig content (de gratis titels zijn oud, de nieuwe titels kosten nauwelijks minder dan gedrukte boeken) en het ontbreken van wireless internet voor het makkelijk overzetten van boeken maken dit een geval van Nog-Even-Niet." (Annemarie Korevaar, redacteur Computer Idee)
 • "Hoewel veel mensen er al bij zweren, zul je mij niet snel zien met een eBook Reader. Ik blijf trouw aan het papieren boek, zolang ik kan. Noem het ouderwets, maar zolang ik een koffer met boeken mee kan nemen op vakantie, doe ik dat. Ook al is de Sony Reader wel een hele mooie gadget." (Jeroen Geelhoed, hoofdredacteur PC Consument)
 • "eBook-Readers grenzen aan onbenulligheid en een klacht richting de Europese Commissie kan zelfs leiden tot een verkoopverbod, gezien het uitbuitende karakter van deze apparaten. Digitale fotolijstjes uit China (vanaf €20,-) bieden tien keer zoveel functionaliteit (video, tv, gratis eBooks en kleur!). Helaas kopen veel 50-plussers de apparaten in de veronderstelling mee te doen met technologische ontwikkeling. Dit is consumentenbedrog van het ergste soort, met technologie uit 1983 om het te bewijzen." (Merijn de Boer, hoofdredacteur Gadget.Blog.nl)

Sony eReader

De Sony eReader heeft een duidelijke functie: je kunt er digitaal boeken op lezen. Waar je voorheen veel gewicht aan boeken mee moest dragen, zet je nu je complete bibliotheek op het lichte apparaat. Meer dan 350 boeken kunnen op de eReader worden gezet. Het leesgemak is hetzelfde. Door het gebruik van elektronische inkt leest het scherm alsof het op papier is gedrukt. Het maakt ook geen gebruik van achtergrondlicht en heeft een ruime kijkhoek, zodat je ogen niet snel moe worden. En dat is toch het nadeel van normale beeldschermen. Ondanks dat de Sony Reader is verkozen tot slechtste product heeft hij ook fans. Het apparaat werd meerdere malen genoemd door experts als één van de beste producten van het jaar. Toch zijn er meer experts die juist geen heil zien in dit product, waardoor de eReader prompt als slechtste product van 2009 wordt aangemerkt.


Oneervolle vermeldingen

JVC Picsio

Camera die tegenvalt op veel gebieden

JVC Picsio
 • Bedroevende pocketcamera met matig beeld en extreem slecht geluid. Pocketcamera onwaardig. De gemiddelde smartphone doet dat beter (Ger de Gram, redacteur BesteProduct.nl)

Meer informatie over de JVC Picsio

LG Arena

Gebruiksonvriendelijk en tegenvallende hardware

LG Arena
 • De LG KM900 Arena is de eerste LG telefoon met de nieuwe 3D S-className interface. Deze is echter nog niet goed uitgewerkt, wat resulteert in een gebruiksonvriendelijke telefoon. Daarnaast presteert de camera van het toestel ver onder de maat, het toestel beschadigt en bekrast zeer snel en het beeldscherm valt erg tegen.

Meer informatie over de LG Arena

TomTom iPhone Carkit

Duur en overbodig navigatiemateriaal

TomTom iPhone Carkit
 • Honderd euro vragen voor de laat geïntroduceerde kaarten van West-Europa, met veel vertraging alsnog eindelijk met een bijbehorende carkit komen á honderd euro - terwijl een losse TomTom goedkoper is en ondertussen Google gratis navigatiesoftware introduceert - dat is bagger. Zowel 'slechte kwaliteit', 'volledig overbodig', 'consumentenbedrog' en 'slechtste in zijn klasse'. De carkit is het slechtste product van het jaar, TomTom is dinosaurus van het jaar. (Jaap Stronks, c.e.o. Stronks Nieuwe Media)

Officiële website van de TomTom iPhone Carkit

Sony Ericsson Xperia X1

Telefoon waar meer had ingezeten

Sony Ericsson Xperia X1
 • Hoge verwachtingen, weinig waar gemaakt. Slechte bediening en uiteindelijk weinig goede functionaliteiten. (Denise Geurtsen, redacteur Wannahaves.nl)

Officiële website van de Sony Ericsson Xperia X1

Apple iPod Shuffle

Telefoon waar meer had ingezeten

Apple iPod Shuffle
 • Zonder meer de slechtste iPod tot nu toe. Lastig in gebruik, je wordt verplicht om bepaalde headsets te gebruiken en hij is in verhouding duur. (Robert Hagen, hoofdredacteur Gadgetzone.nl)

Officiële website van de Apple iPod Shuffle