Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Top 10 beste producten van 2010

#1 Apple iPad

Apple flikte het in 2010 weer: werd het jaar ervoor de iPhone 3GS door onze vakjury gekozen tot beste product, nu was het de beurt aan de iPad. En met een straatlengte voorsprong op de concurrentie (meer dan de helft van de vakpers koos dit apparaat tot beste product) stak de iPad met kop en schouders boven de rest uit. Een product dat een heuse revolutie in de computer- en mediawereld ontketende.

BesteProductAwards 2010 Goud
Apple iPad

Dit zei de vakjury over de Apple iPad:

 • "Ondanks het feit dat de iPad zijn restricties heeft, heeft het desalniettemin de poorten geopend naar een nieuwe manier van computergebruik. De iPad heeft ‘lean backward’ geïntroduceerd, terwijl het met laptops altijd ‘lean forward’ was. Ook wordt de mediawereld even door elkaar geschud." (Dennis Mons, Sp!ts)
 • "Eén woord: gamechanger." (Erwin van der Zande, Bright)
 • "Ondanks sceptische reacties bij de aankondiging, met name over de technische specificaties, is de iPad een praktisch en zeer succesvol product gebleken. Gezien de tablet-hype die na introductie is ontstaan, mag de iPad een nieuwe mijlpaal in de computergeschiedenis genoemd worden." (Eric van Ballegoie, Hardware.info)
 • "Fabrikanten als HP en Microsoft hadden de tablet al bijna opgegeven. Apple slaagt erin om dit apparaat tot iets revolutionairs om te buigen: een gadget die iedereen wil hebben. De fabrikant zorgt voor de definitieve doorbraak en neemt de rest van de fabrikanten op sleeptouw om ook een nieuwe generatie tablets te ontwikkelen. Of de iPad de redding vormt voor kranten en tijdschriften, valt nog te bezien, maar de iPad veroorzaakt wel een revolutie in de manier waarop we kranten en tijdschriften lezen en leidt tot nieuwe manieren om content te presenteren, zoals Flipboard." (Gonny van der Zwaag, iPhoneclub.nl, iPadplanet.nl, Androidplanet.nl)

Apple iPad: terechte hype

Fabrikant Apple wist de afgelopen jaren steevast een enorme hype te creëren rond zijn nieuwe producten. Dat was met de lancering van de iPad niet anders. Volgens het bedrijf vult dit apparaat het gat tussen de mobiele telefoon en de laptop.

Draagbaar wonder

De iPad is tablet die bestaat uit niets meer dan een beeldscherm. Alle benodigde computeronderdelen, zoals de chips en het moederbord, zitten er in verwerkt. Omdat er geen toetsenbord aan zit, moet je alles invoeren via het touchscreen. Voordeel is, dat het apparaat daardoor erg draagbaar blijft. De Apple iPad schuif je makkelijker in je tas dan een zware laptop. En toch kun je er behoorlijk mee werken en bijvoorbeeld op internet surfen.

Voortrekkersrol

De iPad is niet alleen door fans met gejuich ontvangen: ook uitgevers van kranten, tijdschriften en boeken stonden te juichen. Tablet-computers, zonder toetsenbord en volledig te bedienen met het touchscreen, moeten hun teruglopende oplages compenseren. En de Apple iPad moet daarin een voortrekkersrol spelen.

#2 Microsoft Kinect

Op het gebied van consumentenelektronica was het in 2009 behoorlijk stil rond Microsoft. In 2010 sloeg het bedrijf echter flink terug met Kinect, waarmee je zonder controller spellen kunt spelen op de Xbox 360. Vanaf dat momentkon je je games met je gehele lichaam spelen. Schoppen, springen en armbewegingen worden vertaald naar een digitale wereld. Een aardverschuiving op gamegebied en bij de BesteProductAwards van 2010 beloond met de tweede plaats door de vakjury.

BesteProductAwards 2010 Zilver
Microsoft Kinect

Dit zei de vakjury over Microsoft Kinect:

 • "Daar waar andere consolefabrikanten de speler een game laten besturen met een apparaat in de hand, heeft Microsoft een apparaat ontwikkeld dat de bewegingen van de speler herkent en interpreteert. Dit gebeurt op een dermate goede manier dat het een nieuwe spelervaring oplevert." (Wilbert de Vries, Tweakers.net)
 • "Voor gaming is het, na de Wii Mote, misschien meer een evolutie dan een revolutie. Maar voor de bediening van je muziekbibliotheek en andere pc-functies zal het wel degelijk een revolutie blijken, deze Minority Report-interface." (Remco Mourits, HET Magazine)
 • "Tafeltennis met Microsoft's nieuwe controller: zweet op mijn voorhoofd en spierpijn op de volgende dag. Kinect haalt je uit je luie stoel." (Merijn de Boer, Gadget.blog.nl)
 • "Gamen zonder controller. Een belangrijke technologische doorbraak waarvan we natuurlijk nog maar even moeten afwachten of het ook daadwerkelijk aanslaat." (Edwin Ammerlaan, Revolver's Lust For Life, ANWB)

Microsoft Kinect: revelatie in de gamewereld

Toen Nintendo in november 2006 de markt op kwam met de Wii, was dat een revelatie in de gamewereld. Een spelcomputer met een controller die gebruik maakt van bewegingen: het werd een enorm succes dat hele families aan het gamen hielp. Microsoft tilt met Kinect deze manier van spelen naar een hoger level.

Geen controller meer nodig

Door gebruik te maken van een camera die je moves registreert, heb je met Kinect helemaal geen controller meer nodig. En dat gaat zorgen voor een compleet nieuwe beleving. Of zoals expert Gonny van der Zwaag het treffend samenvat: "Microsoft krijgt vaak het verwijt dat ze niet vernieuwend zijn en dat interessante ontwikkelingen zoals Microsoft Surface te weinig aandacht in de media krijgen. Met Kinect voor de Xbox 360 laten ze zien dat ook bij gameconsoles wel degelijk vernieuwing mogelijk is. Het tracken van bewegingen is misschien wat minder nauwkeurig dan bij de Wii, maar als je het de eerste keer probeert, geeft Kinect een wow-effect die je als ervaren gadgettester nog maar bij weinig producten krijgt." De kans is groot dat Kinect later ook op gewone pc's gaat werken.

#3 HTC Desire HD

Toen HTC in 2009 met de HTC Hero de tweede plaats bij de BesteProductAwards haalde, leek het een voorbode op het begin van een hele interessante tijd voor het bedrijf. Die verwachting kwam in 2010 meer dan uit. HTC bracht verschillende smartphones op de markt, die bijna allemaal een succes werden. De Taiwanese fabrikant wist zelfs een kraker van een telefoon te fabriceren, de HTC Desire, en die hetzelfde jaar nog verder tot in de puntjes uit te werken. En zo ontstond de Desire HD. De beste smartphone van 2010 en winnaar van de bronzen plak bij de BesteProductAwards.

BesteProductAwards 2010 Brons
HTC Desire HD

Dit zei de vakjury over de HTC Desire HD

 • "HTC zet een nieuwe standaard wat betreft snelheid en gebruikersgemak. Het 4,3 inch display is door het formaat een feest voor het oog, maar is niet het beste type display op de markt. De Sense user interface is slim doorontwikkeld en werkt razendsnel. Ook de enorme snelheid waarmee het toestel (na 1e gebruik) opstart is 'n feest. De camera is met 8MP eindelijk up-to-date." (Marc Wielaert, Mobile Cowboys)
 • "De HTC Desire HD als opvolger van de HTC Desire laat zien hoe ver HTC voor loopt in de Android-markt. De HTC Desire, met de haast onmisbare HTC Sense interface, was reeds het beste wat begin dit jaar te krijgen was, maar met de HTC Desire HD overtreft het Taiwaneese merk zich opnieuw door verdere verbeteringen in de Sense interface en de introductie van de revolutionaire HTCSense.com diensten waarmee het toestel steeds meer over-the-air beheerd en bediend kan worden." (Tim Wijkman, GSM Helpdesk)
 • "Zonder enige twijfel de beste (Android) smartphone van 2010. HTC heeft het helemaal begrepen en weet ons telkens weer te verbazen met nog betere toestellen en een nog betere user-Interface. De koppeling tussen HTC Sense en HTCSense.com is ook bijzonder goed in elkaar gezet, net als het toestel zelf." (Ron Smeets, Mobile Cowboys)
 • "Reusachtig, maar de naam HD meer dan waard." (Bart Frouws, BesteProduct.nl)

HTC Desire HD: voorop in de Android-markt

Je hebt één van de beste smartphones ooit gemaakt en wil die nog in hetzelfde jaar overtreffen met een toestel dat op alle fronten beter is. De overtreffende trap van de toch al niet kinderachtige HTC Desire. Dat is de taak die HTC zichzelf stelde toen ze de HTC Desire HD bedachten. Het resultaat? De beste telefoon van 2010.

Desire doet veel en ook nog eens goed.

Deze telefoon kan zoveel en doet het allemaal ook nog eens heel goed: van mailen tot surfen op internet, van foto's maken tot muziek luisteren en alles wat de Android Market maar te bieden heeft. Maar ook in een verloren moment pak je het toestel gewoon graag op om even de Twitter-widget bij te werken of om de wolken voor het startscherm te zien schuiven.


Eervolle vermeldingen

BesteProductAwards 2010 Blauw

Naast de eerder genoemde top 3, zijn er natuurlijk meer producten die het verdienen om even te worden uitgelicht. Dit zijn de producten die verder de top 10 volmaken.

#4 Samsung Galaxy S

Positieve eyecatcher

Samsung Galaxy S
 • "Ondanks het iPhone-wannabe design, viel dit toestel positief op door het geweldige super AMOLED-scherm, de Swype-invoer en de mogelijkheden van social media." (Damian Wüst, De Gelderlander)

#5 HTC Desire

Fantastische Android-telefoon

HTC Desire
 • "De eerste volwassen Android-telefoon met een prima processor, HTC Sense en een fraai 3,7 inch scherm. Zelfs een half jaar na de verschijning nog steeds de beste telefoon op de markt." (Tim Kraaijvanger, Android Planet)

#6 Apple iPhone 4

Goede telefoon nog beter

Apple iPhone 4
 • "Werkt prettig, prachtig scherm en maakt zeer goede foto's. Mooie vormgeving." (Redactie Mobilyz, tegenwoordig Pocketinfo)

#7 Samsung Galaxy Tab

iPad-concurrent is lekker klein

Samsung Galaxy Tab
 • "Zeven inch tablet is zo lekker meenemen en net groot genoeg om nog lekker te kunnen lezen of filmpjes te kijken." (David Lemereis, Bright)

#8 Sony Nex 5

Kleine camera met grote krachten

Sony Nex 5
 • "De Sony Nex-camera's maakten het grote publiek duidelijk dat je met een compacte camera reflexkwaliteit kunt bereiken." (Lars Polder, Fotografie.nl)

#9 Sony Alpha 55

Spiegelreflexcamera uit het topsegment

Sony Alpha 55
 • "Een camera gericht op de consumenten met kwaliteiten uit het absolute topsegment spiegelreflexcamera's." (Brian Dragtstra, SpiegelReflexMagazine)

#10 Parrot AR.Drone

Ultieme mannengadget

3D Televisie
 • "De ultieme gadget voor de man: een quadcopter besturen met je iPhone en realtime de camerabeelden bekijken!" (Elja Trum, Photofacts.nl)

Slechtste product

Het kan natuurlijk niet altijd feest zijn, want ook grote bedrijven maken nog wel eens inschattingsfouten met hun producten. BesteProduct.nl vroeg de vijftig experts naar het meest tegenvallende product van 2010. Daar kwam de volgende producten uit.

Toshiba Folio 100

Miskleun van 2010

Toshiba Folio 100
 • "De Toshiba Folio 100 is niet klaar voor de markt. Geen Market voor Apps en geen Google Account mogelijkheid. De consument die de Folio koopt, zal zwaar teleurgesteld zijn." (Harold Kuepers, Style Cowboys)
 • "Een Britse retailer heeft het product uit de schappen gehaald na klachten van consumenten over onder meer de belabberde beeldkwaliteit van het scherm en het trage reageren op input van de touchscreen. Op de IFA was dat al duidelijk, maar Toshiba heeft dat product toch zo op de markt gebracht. Maar misschien was de prijs een indicatie dat de verwachtingen niet al te hoog gespannen konden zijn." (Pieter Molenaar, Tweakers.net)
 • "Deze tablet kwam in November op de markt maar verdween alweer heel snel uit de winkels. Veel problemen met freezes en niet werkende soft- en hardware. Een mega fail van Toshiba." (Ron Smeets, Mobile Cowboys)
 • "Traag, slechte interface, slechte inkijkhoek." (Jaap Veenstra, PCM Magazine)

Oneervolle vermeldingen

3D Televisie

Onzekere toekomst

3D Televisie
 • "Hoewel we 3D in de toekomst zeker nog zullen tegenkomen, zijn 3D televisies dit jaar niet van de grond gekomen. Hoge prijzen, slechte technologie en onhandige 3D brillen zorgen voor extreem lage verkoopcijfers." (Mark Booij, Gadget Garden)

Microsoft Kin

Triest record

Microsoft Kin
 • "Werkelijk alles ging dit jaar mis bij de KIN, terwijl het toch uit Microsoft's eigen stal kwam - met Sharp als producent. Sharp heeft er weinig plezier aan beleefd: over de introductie kon ik op 12 april schrijven, en het project werd op 1 juli alweer opgeblazen - dat moet een (triest) record zijn. Het hele product heeft Europa nooit gezien, maar in deze mondiale markt is de KIN toch de grootste fail van 2010." (Marc Wielaert, Mobile Cowboys)