Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Top 10 beste producten van 2013

#1 HTC One - Terecht nummer 1

HTC heeft aan den lijve ondervonden dat het produceren van de beste smartphone van 2013 nog geen garantie is voor een verkoopsucces. De HTC One is, door voor- en tegenstanders van Android-telefoons, bejubeld als een fantastische smartphone. Maar ondanks die lovende kritieken rent de consument niet naar de winkel voor de One.

BesteProductAwards 2013 Goud
HTC One

Aan de kwaliteit van de smartphone heeft het niet gelegen. De One is een telefoon die voldoet aan alle maatstaven waaraan een high end smartphone moet voldoen. Een krachtige processor, fantastisch scherm en een zeer gebruiksvriendelijke besturingssysteem. Maar de eyecatcher van het de One zijn de speakers die aan de voorkant van het toestel zijn geplaatst. Eindelijk een smartphone zonder blikkerig geluid uit de onderkant of achterkant, maar een flinke bass in your face.

Lees hieronder de lofzang van enkele technologie-experts:

 • "BoomSound. Het is bijna een filmtrailer: 'In a world where phone speakers sound like shit, one phone tries to make a stance. With BoooommmmSooouuundddd.' Ik heb om die marketingnaam wel gegniffeld, totdat ik de speakers hoorde. Man, man, HTC heeft hiermee de concurrentie ver achter zich gelaten. Gek genoeg vergat HTC op te scheppen over het fantastische scherm. Waar Sony zijn halfbakken pogingen aan de man brengt met termen als X-Reality en Triluminos, houdt HTC het op het zuinige slcd3. Ondanks de matige camera - met de eveneens lachwekkende naam Ultrapixel - is de One een pareltje van een telefoon. Mooi ontwerp, goed afgewerkt en voorzien van doeltreffende features. Waar Samsung een schot hagel aan features op gebruikers afvuurt in de hoop dat er een raak is, mikte HTC doeltreffend. En het loont. In reviews dan, want de verkopen schijnen achter te blijven." Arnoud Wokke (Tweakers.net)
 • "Dit bedrijf krijgt mijn inziens niet genoeg credits voor het design en de bouw van de HTC One. Een echte mijlpaal in de geschiedenis van de smartphone." Dimitry Vleugel (Androidworld.nl)
 • "Een ongekend mooie smartphone met dikke specificaties en leuke, maar bovenal zinvolle features. Een camera met meerdere sensoren zodat foto's in het donker beter slagen, speakers aan de voorkant en een zeer geslaagde interface in de vorm van HTC Sense 5." Koen Helder (BesteProduct.nl)
 • "HTC heeft de strijd gewonnen op design-niveau. Een strakke aluminium body met twee speakers aan de voorkant. Een goede zet. De HTC One is mooier dan de iPhone 5 en heeft het beste geluid." Rutger Houweling (Want.nl)
 • "Alweer een tijdje op de markt, maar nog steeds bewonderenswaardig om zijn schitterende design, prima accuduur, fijne speakers en subliem beeldscherm. Chapeau!" Anke Horstman (Techgirl.nl)

#2 iPad Air - Licht maar gewichtig

Voor het derde jaar op rij delft Apple het onderspit bij de BesteProductAwards. Vorig jaar moest de iPhone 5 de Samsung Galaxy SIII voor laten gaan. Dit jaar bekleedt de HTC One de titel 'het beste product van 2013' en moet de iPad Air genoegen nemen met een tweede plaats. Met nog twee andere Apple-producten (iPhone 5S en iPad mini 2) in de top 10 valt er voor de Apple-liefhebber natuurlijk weinig te klagen.

BesteProductAwards 2013 Zilver
Apple iPad Air

De iPad Air, de opvolger van de iPad 4, maakt zijn naam meer dan waar. De slankere en lichtere variant van de iPad wordt door de experts beschouwd als de beste tablet ooit gemaakt. De iPad Air is namelijk niet alleen innovatief in haar uiterlijk en gewicht. De Air is ook sneller en krachtiger dan al haar voorgangers.

Benieuwd naar wat de vakjury er van vindt? Lees het hier:

 • "Dunner en lichter lijkt niet spectaculair totdat je er eentje in je handen hebt gehad. De iPad Air voelt als een mini met een groot scherm" David Lemereis (Bright.nl)
 • "Schitterend product, nog dunner, sneller en mooier geworden. Beste tablet op de markt. By far." Nick Kiran (Appelstijl.nl)
 • "De iPad zoals die eigenlijk altijd had moeten zijn. Dun, licht, snel. Op het gebied van tablets blijft Apple met kop en schouders boven de andere fabrikanten uitsteken." Jan Jaap van Donselaar (Telecomvergelijker.nl)
 • "Ondanks het weinig verrassende ontwerp is het toch knap dat Apple de dunnere iPad vol heeft gestopt met hoogwaardige onderdelen." Jöran Maaswinkel (DutchCowboys.nl)
 • "De iPad is met de Air veel dunner en lichter geworden en dat perfectioneert de tablet van Apple. De oude iPad voelt nu ineens dik en zwaar aan. Bovendien blijven het scherm en de accuduur uitstekend en heb ik nog geen Androidtablet gezien die echt kan concurreren met de iPad Air. Apple mag alleen iOS wel eens optimaliseren voor het grote scherm met extra functionaliteiten." Colin van Hoek (NuTech.nl)

#3 iPhone 5S - Spectaculair

De iPhone 5S gaat dit jaar met brons naar huis in de BesteProductAwards. Met alleen de HTC One voor zich als smartphone, doet Apple het niet verkeerd met de iPhone 5S. Volgens velen vakexperts een van de beste smartphones van 2013. De felbegeerde eerste plek ging aan de neus van Apple voorbij, maar mag met een derde plek niet ontevreden zijn.

BesteProductAwards 2013 Brons
Apple iPhone 5S

De ontwikkelingen van de 5S ten opzichte van de 5 zitten vooral onder de motorkap. De HTC One is innovatief op vrijwel alle fronten. Iets dat bij de 5S zeker niet altijd het geval was. Al met al blijft de iPhone 5S een smartphone die in de toekomst zonder enige moeite de concurrentie van zich af kan slaan. Met het 4 inch scherm blijft het een gebruiksvriendelijke telefoon die goed in de hand ligt. Met een aantal vernieuwende features binnen de iPhone-series (Fingerprint-functie) blijft de iPhone 5S een vette gadget met veel mogelijkheden.

De vakjury geeft graag zijn mening over de iPhone 5S. Lees het hier:

 • "Apple zet nog steeds de trend. Apple's nieuwe iPhone is net als voorgaande jaren alwéér het mooiste, meest elegante en meest doordachte toestel in het winkelschap." Gonny van der Zwaag (iPhoneClub.nl)
 • "Apple weet ondanks moordende concurrentie zich toch telkens te vernieuwen. Hoewel de veranderingen in de iPhone 5S ten opzichte van zijn voorganger niet spectaculair zijn, laat het bedrijf toch zien met nieuwe technieken bezig te zijn, zoals een bewegingssensor en een vingerafdrukscanner. Het resultaat is een zeer moderne telefoon die anno 2013 de nieuwste technieken heeft en nog jaren mee kan." Tobias Bos (Gadgettest.nl)
 • "De vingerafdrukscanner TouchID lijkt niet spectaculair maar in een tijdperk van pincodes en wachtwoorden wil je niet meer zonder een zo goed uitgevoerde manier van inloggen." David Lemereis (Bright.nl)
 • "Een prima upgrade van de iPhone maar op een punt echt bijzonder: de vingerafdruksensor in de homeknop. Die werkt beter dan ik had verwacht, unlocken met je vinger blijkt op de 5S sneller en makkelijker dan met een code. Op dit punt heeft de concurrentie nu wat in te halen." Tonie van Ringelestijn (Bright.nl, Webwereld.nl, De Persdienst.nl)

Eervolle vermeldingen

BesteProductAwards 2013 Blauw

Niet alleen de Top 3 uit ons onderzoek verdient het om genoemd te worden. Er waren namelijk meer producten die alle egards kregen. Dit is de verdere top 10 die de meeste stemmen kreeg.

#4 LG G2

IJzersterke comeback van LG

LG G2
 • "Indrukwekkende comeback van LG. De G2 is een complete, lichtgewicht smartphone met uitstekende specificaties en opvallend prettig in gebruik." Marc Wielaert (Pureviewclub.com)

#5 iPad Mini Retina

Klein maar fijn!

Apple iPad Mini Retina
 • "De iPad mini retina laat zien dat ook een kleinere iPad alles biedt dat je van een iPad mag verwachten. Inclusief hoge resolutie display en indrukwekkende prestaties." Martijn Chel (Tablets Magazine)

#6 Nokia Lumia 1020

Op de juiste weg terug

Nokia Lumia 1020
 • "Een fijne smartphone met een fantastische camera, ook door Nokia's eigen software ontzettend leuk en goed in gebruik." Dennis de Vries (Draadbreuk.nl)

#7 Google Chromecast

Maakt je tv smart!

Google Chromecast
 • "Een spotgoedkoop apparaat dat je direct in de HDMI-poort van je TV plaatst en zo content van je Android- of iOS-toestel of je Chrome browser op je desktop deelt met je TV. Eenvoudig een YouTube-filmpje kijken en samen een hele afspeellijst samenstellen. Het kan haast niet makkelijker." Arvid Bux (Stylecowboys.nl)

#8 Sony Xperia Z1

Waterdicht en heerlijk in gebruik

Sony Xperia Z1
 • "Mooie vormgeving, uitgebreide specificaties, Sony heeft haar positie aan de top in de smartphonemarkt weten te claimen." Tim Wijkman (GSMhelpdesk.nl)

#9 Google Glass

Innovatief product met eindeloze mogelijkheden

Google Glass
 • "Altijd de juiste informatie in beeld, en volledig handsfree te bedienen. Dit is de toekomst." Jan Jaap van Donselaar (Telecomvergelijker.nl)

#10 Sony QX-10

Innovatief fotograferen

Sony Cyber-shot QX10
 • "Credits voor Sony om dit aan te durven. Superleuk speeltje waar je serieus leuke dingen mee kunt doen. Ik denk dat we nog geen 5 procent van de mogelijkheden hebben gezien." Dimitry Vleugel (Androidworld.nl)

Slechtste product

Waar winnaars zijn, zijn natuurlijk ook verliezers. Er waren diverse producten die de vakjury toch even achter de oren deden krabben: waarom brengen bedrijven dit soort kwalitatief slechte producten op de markt? De vakjury selecteerde de volgende producten tot de minsten van 2013.

Samsung Galaxy Gear

Mislukte innovatie

Samsung Galaxy Gear

De Samsung Galaxy Gear is dit jaar uitgeroepen tot het slechtste product bij de BesteProductAwards. De smartwatch is een ontzettend innovatief product, maar Samsung slaagt er met de Gear niet in om de kritische journalisten te overtuigen.

De vakjury heeft ook zijn meningen over de Samsung Gear. Lees ze hier:

 • "Samsung probeerde snel een smartwatch op de markt te brengen, voordat andere grote merken het doen. Maar de Galaxy Gear sloeg de plank mis met inconsistente notificaties, slechte software en beperkte batterijduur. Samsung kan het populariseren van nieuwe productcategorieën beter aan anderen overlaten." Gonny van der Zwaag (iPhoneclub.nl)
 • "Zou een handige extensie van je smartphone moeten zijn, maar is waardeloos om te bedienen. Totaal onlogische menustructuur. Batterij gaat kort mee en werkt nog met weinig toestellen." Corrie Gerritsma (Bright.nl)
 • "De primaire reden waarom je een smartwatch zou willen, is voor notificaties. En juist hetgeen dat de Galaxy Gear in mijn ogen niet doet is ... juist. Zolang dit product niet netjes alle standaard Android-notificaties kan doorzetten en dus ook niet zaken als WhatsApp en dergelijke toont, is het volgens mij echt een onzinnige gadget." (Noot redactie: door een software-update is het inmiddels wel mogelijk om notificaties te ontvangen op de Samsung Galaxy Gear. Meer informatie vind je hier.) Koen Crijns (Hardware.info)
 • "Werkt alleen maar met een Samsung Galaxy Note 3, de Galaxy S4, S4 mini en de SIII. Als je dan Apple voor bent met een eigen iWatch, doe dat dan ook gelijk goed. Sterker nog, maak hem compatible met een iPhone, dan kan Apple hem gelijk in zijn zak steken. Het touchscreen hapert, de foto's zien er niet uit en zonder de Note 3 doet ie eigenlijk niets." Sander van der Heide (sandervanderheide.nl)
 • "Alleen al de manier van bellen ermee is voor mij al reden genoeg om de eerste die ik ermee zie lopen keihard in zijn gezicht uit te lachen." Paul Gersen (Draadbreuk.nl)

Oneervolle vermeldingen

Blackberry Z10

Blackberry is vergane glorie

Blackberry Z10
 • "Heb hier een uurtje mee gespeeld. Waardeloos. Traag als stroop en veel te duur voor hetgeen hij kan. Had ik al iets gezegd over het besturingssysteem? 10x niks en is niet aan te wennen." Bart Boonstra (BesteProduct.nl)
 • "Wat BlackBerry's grote 'comeback' in de consumenten smartphone markt had moeten worden bleek slechts een halfbakken poging. De Z10 combineerde middelmatige hardware met een OS (BBOS10) dat op z'n best voor 75% af was. Het luidde het definitieve einde in van BlackBerry als consumentenmerk. En dat amper drie jaar nadat vrijwel iedere tiener met een BlackBerry gespot werd. Het kan snel gaan!" Ron Smeets (MobileCowboys.nl)