Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Top 10 beste producten van 2015

#1 Galaxy S6 (Edge) – comeback kid voor Samsung

De kritiek van de Nederlandse vakpers op Samsung was de afgelopen jaren niet mals. De eens zo succesvolle Galaxy-serie smartphones werd verguisd vanwege met name de goedkope plastic uitstraling. Met de nieuwe Galaxy S6 (Edge) heeft Samsung in een klap het goedkope imago van zich afgeschud. Met overmacht won de Samsung smartphone de gouden BesteProductAward.

BesteProductAwards 2015 Goud
Samsung Galaxy S6

De Samsung Galaxy S6 prijkt al sinds de introductie in maart 2015 aan kop van lijst van beste smartphones bij BesteProduct.nl. Het toestel krijgt van alle testers lof toe gezwaaid over het premium metalen uiterlijk. Want Samsung heeft bij de S6 niet alleen het plastic vervangen door metaal, het design is ook bijzonder, aantrekkelijk en opvallend. Bij de Edge springt het doorlopende scherm in het oog. De extra functionaliteiten die de Edge hiermee heeft, zijn beperkt. Maar daarom koop je de Edge ook niet. Je wil ermee gezien worden.

De experts zijn behalve over het uiterlijk ook bijzonder te spreken over het AMOLED-beeldscherm (volgens velen nog steeds het mooiste op de markt) en de snelheid van het toestel. Minder enthousiasme is er over het geheugen van de S6, dat voor het eerst in de Galaxy S-reeks niet uit te breiden is met een SD-kaart. Wie meer geheugen wil, moet fors meer betalen.

Voor de liefhebbers van veel geheugen, is de prijs van Samsungs vlaggenschip daarmee fors gestegen. Volgens deskundigen is dat een belangrijke reden waarom de S6-toestellen minder vaak zijn verkocht dan van tevoren verwacht. Neemt niet weg dat er wereldwijd inmiddels tientallen miljoenen exemplaren over de toonbaak zijn gegaan. En het toestel nog steeds hoog in alle verkooplijsten staat.

Hierom roemden de technologie-experts de Samsung Galaxy S6 (Edge)

 • "Samsung maakte met de S6 Edge eindelijk een high end smartphone van premium materialen en deed er met het gebogen scherm gelijk een schepje bovenop. Design-technisch een waar stukje vakmanschap. Daarnaast retesnel en een fantastische camera met belachelijk goede beeldstabilisatie." Koen Helder (BesteProduct.nl)
 • "Alweer de Samsung Galaxy S bovenaan mijn lijstje? In hoeverre kan deze telefoon nog verder verbeterd worden? Het metalen design is chique, de S6 werkt snel en maakt prachtige foto's. Wel wat duur om als kerstgeschenk te geven, tenzij je voor een abonnement gaat natuurlijk." Anke Horstman (Techgirl)
 • "Samsung moest met wat nieuws komen nadat de Galaxy S5 op een teleurstelling uitliep. De S6 en S6 Edge kregen een nieuw ontwerp, waarbij afscheid werd genomen van zaken waarmee Samsung jarenlang adverteerde: een verwisselbare batterij en een geheugenkaartslot. Fans van het eerste uur schreeuwden moord en brand, maar uiteindelijk bleek het een storm in een glas water. De S6 en met name de S6 Edge zijn fraai vormgegeven, bloedsnel en voorzien van misschien wel het mooiste scherm van heel 2015. Als dit de toon wordt, kijken we uit naar de S7." Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.NL)
 • "Hoewel de "Plus" versie van de S6 Edge een nog weer indrukwekkender display heeft, kies ik voor de wat mij betreft iets handzamere Galaxy S6 Edge, een van de weinige smartphones die ik sinds de lancering in feite vrijwel onafgebroken in gebruik heb. De Galaxy S6 Edge is een sieraad voor het oog, voorzien van een uitstekende camera, opvallend vlot en ook verder buitengewoon prettig in gebruik." – Marc Wielaert (SmartCamClub)
 • "Wat. Een. Mooie. Smartphone. Die randen voegen qua functionaliteit geen ene hol toe, maar dit ding is werkelijk prachtig." Ger de Gram (Draadbreuk.nl)
 • "Eindelijk een smartphone die iets nieuws introduceert: meldingen aan de zijkant. Niet per se de nuttigste toevoeging die ik ooit heb gezien, maar andere smartphonefabrikanten komen al tijden met niks nieuws." Annelies Verhelst (Intogadgets.nl)

#2 Samsung Gear VR – Begin van virtual reality revolutie

Virtual reality gaat zijn grote doorbraak krijgen in 2016. Daar zijn alle technologie experts het wel over eens. Maar al in 2015 kregen we van Samsung een kijkje in de toekomst van het nieuwe televisie kijken. Meest opvallende product is de Samsung Gear VR.

BesteProductAwards 2015 Zilver
Samsung Gear VR

Virtual reality betekent in het Nederlands schijnwekelijkheid. Ze ziet iets wat er niet is. Je hersens worden voor de gek gehouden. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de techniek feilloos werken. Zodra dat niet het geval is, verliest de techniek zijn geloofwaardigheid en wij onze interesse. Het is een van de redenen waarom 3D op televisies is geflopt. Veel mensen wijten dat ook aan de onhandigheid van de brillen en het feit dat je niet samen kunt kijken. Maar als dat waar is, hebben de virtual reality brillen ook geen schijn van kans. Want laten we eerlijk zijn: je ziet er niet uit met zo’n bril op. En echt gezellig is het ook niet als jij zo’n bril op hebt in gezelschap van je vrienden.

Toch geven veel experts hoog op van de kansen van de VR-brillen. Dat heeft alles te maken met de geweldige effecten die je kunt bereiken met de brillen. Zet de Gear VR op en je hebt echt het gevoel dat je bovenop die klif staat, dat je midden in een schietpartij zit of bij in je favoriete serie figureert.

Nadelen heeft de Gear VR ook, want je hebt een recente high end smartphone nodig om ermee te kunnen werken. Daarnaast is het resolutie van het scherm nog beperkt. Maar de slordige 100 euro die de Gear VR kost, is de stap naar virtual reality geen schijnwerkelijkheid.

Dit zeiden de techjournalisten over de Samsung Gear VR:

 • "2015 is het jaar van virtual reality. Is dat wel zo vraag je je misschien af aangezien de Oculus Rift, HTC Vive en de Playstation VR nog moeten verschijnen (begin 2016). Ik geloof echter meer in 'mobile VR' op de korte termijn (lees: het scherm van je smartphone is het display ipv een dure extra computer) en Samsungs Gear VR is daarin toonaangevend, met slechts 100 euro voor de derde versie die in november is verschenen." Erwin van der Zande (Bright)
 • "Virtual Reality is misschien wel de grootste tech-trend van komend jaar maar Samsung is er vroeg bij met zijn goedkope Gear VR-bril, die werkt met de nieuwe Galaxy-toestellen. Slimme zet want het promoot zo ook die toestellen. Goede prijs 99 euro, zit goed. Maakt VR toegankelijk voor gewone consument. Nu is het wachten op Oculus, Sony, HTC en de rest." Tonie van Ringelenstein (Bright)
 • "Samsung maakt het de consument wel heel makkelijk om in de wereld van VR te stappen en met de nieuwste versie heb je voor slechts 100 euro een hele goeie VR-bril. Natuurlijk moet je wel in het bezit zijn van een Galaxy S6, maar mocht je die niet hebben, zou je die voor deze ervaring bijna ervoor aanschaffen." Sander van der Heide (Emerce)
 • "Zelf kan ik slecht tegen snel bewegende beelden, maar het is duidelijk dat virtual reality de toekomst heeft. Meestal gaan beginnende trends gepaard met hoge prijzen. De Gear VR heeft een vriendelijke instapprijs van 100 euro en maakt daarmee voor veel meer mensen virtual reality beschikbaar. Daarmee krijgt de techniek een vliegende start. Nu hopen dat meer fabrikanten dit voorbeeld van Samsung gaan volgen en dit geen schijnwereld wordt." Eelko Wester (BesteProduct.nl)

#3 Chromecast (Audio) – smart tv of slimme speakers voor een prikkie

In de tijd waarin aan toffe gadgets toch altijd een (te) fors prijskaartje hangt, is het fijn dat er Chromecast is. Met Chromecast van Google maak je met behulp van een simpel kastje een smart tv van je bestaande televisie. Soepel speel je vanaf je smartphone of tablet films en muziek af op je bestaande scherm. Ook kijk je op die manier naar bijvoorbeeld Netflix of Videoland.

BesteProductAwards 2015 Brons
Chromecast 2 Chromecast Audio

Google heeft nu ook Chromecast Audio uitgebracht. Dat biedt je de mogelijkheid om met eenzelfde kastje nu ook je bestaande audioset te kunnen voorzien van streaming muziek. Chromecast Audio maakt zo de volledige online muziekdatabase in een klap beschikbaar voor je bestaande en geliefde audioset. En dat voor slechts een paar tientjes. Van dit soort gadgets willen we er nog veel meer.

Om deze redenen staat de Chromecast hoog in de BesteProductAwards:

 • "Ja, de nieuwe Chromecasts mogen er weer zijn. De Chromecast voor video bewees al eerder een must-have te zijn, nu maak je ook je domme speakers slim met Chromecast Audio. Hoef je geen dure Sonos-set te kopen." Rutger Otto (Bright)
 • "Mooi man, Sonos. Lekker muziek streamen! Maar als ik mag kiezen, doe ik dat natuurlijk het liefst naar mijn eigen, zorgvuldig uitgekozen stereo-installatie. De Chromecast Audio zorgt daar voor en kost nog geen vier tientjes. Dat is natuurlijk helemaal geweldig, maar stel je voor wat dit voor een mogelijkheden biedt! Bedrijven die de streaming-technologie nog niet onder de knie hebben, maar wel geniale luidsprekers maken, kunnen nu lekker op deze markt inspelen. En oja: de Chromecast Audio werkt ook nog eens fantastisch." Paul Gersen (Draadbreuk.nl)
 • "Zoveel mogelijkheden in zo'n kleine en vooral handige en gebruiksvriendelijke verpakking. En dan die prijs!" Redactie Tech45 (Tech45)
 • "Hoe kun je voor 35 euro van een domme televisie een slimme televisie maken? Google kan het, en hoe. De Chromecast zorgt ervoor dat je als moderne consument niet meer naar kansloze content hoeft te kijken, maar naar wat je maar wilt." Nick Kiran (Appelstijl)
 • "De nieuwe versie biedt weer wat verbeteringen en voor dezelfde lage prijs. Nog altijd de goedkoopste manier om video te streamen naar alle tv's en ook een van de meest gebruiksvriendelijke." Tonie van Ringelestijn (Bright)
 • "Simpel, doeltreffend en kwaliteit: voor vier tientjes al je audio geregeld." Bart Frouws (Draadbreuk.nl)

Eervolle vermeldingen

#4 Apple iPhone 6s (Plus)

Gewoon weer erg goed

Apple iPhone 6s
 • "3D Touch, de beste mobiele processor die er is en nog altijd het gelikte iOS. De iPhone staat nog altijd aan de top van de markt, en op deze manier komt daar geen verandering in. Het is jammer dat Apples innovatie zo verborgen blijft (die soc!), maar het blijft een vernieuwend bedrijf." Arnoud Wokke (Tweakers)
 • "De mobiele telefoon gaat steeds meer naar een soort hybride samensmelting van tablet en smartphone, waar het al langer een steeds krachtiger computer-achtig apparaat wordt. De iPhone 6S innoveert door Force Touch en door zijn belachelijk hoge snelheid en zal het boegbeeld zijn voor de mobiele revolutie die voort zal zetten de komende jaren." Nick Kiran (Appelstijl)

#5 Sony A7 II

De A7 blijkt toch nog beter te kunnen

Apple iPhone 6s
 • "Sony ontwikkelt iets nieuws - een full-framesysteemcamera - en blijft het dóórontwikkelen. De verschillen tussen de oorspronkelijke en de II-modellen zijn misschien niet groot, maar zeker merkbaar, én Sony laat zien dat men luistert naar de klant." Raymond Harper (Fotografie.blog)
 • "Toen de 7 Serie werd geïntroduceerd was dit al een revolutionaire serie full-frame camera's in een compactcamera body. En Sony krijgt het ook nog voor elkaar dat de tweede versie meer kan dan het oplossen van foutjes. Met onder andere stabilisatie in de body, intern 4K opnames, snellere autofocus, stille modus en meer features lijkt het alsof de traditionele fotomerken stil staan." Johan de Groot (AVBlog)

#6 Apple Watch

Onderwerp van discussie

Apple Watch
 • "Van alle producten die Apple in 2015 uitbracht, had de Apple Watch de meeste impact. Apple was weer fashionable laat met het product, omdat alle techmerken inmiddels wel een smartwatch hebben uitgebracht. Maar het idee om meerdere modellen met verschillende horlogebandjes uit te brengen en zich op de modebewuste gebruikers te richten is een schot in de roos (ook al is het design zelf niet eens top). Op elk aspect van de Apple Watch kun je wel kritiek hebben, maar het totale pakket van imago, marketing, apps, ecosysteem, specs, etc. maakt het een winnaar." Gonny van der Zwaag (iCulture)

#7 Microsoft Hololens

Kijkje in de toekomst

Microsoft Hololens
 • "Zelden zo'n verbluffende demo gezien van een prototype gadget. De Hololens is Microsoft's antwoord op al het VR-geweld dat de consumentenmarkt aan het bestormen is. Een kijkje in de toekomst. Letterlijk." Ger de Gram (Draadbreuk.nl)

#8 Oxboard

Tof skateboard

Oxboard
 • "Gave gadget van Nederlandse makelij. Hipper dan een Segway en brengt je op een volle batterij nog een eind weg ook (20 km)." Koen Helder (BesteProduct.nl)

#9 Pebble Time

Slim en fraai horloge

Pebble Time
 • "We houden wel van een underdog. Pebble moet zich met grootmachten Apple, Google en Samsung maar staande weten te houden. En dat lukt ze aardig en daarvoor hoeven ze niet eens de concurrentie te kopiëren. De Pebble Time Steel heeft een afwijkende bediening gebaseerd op een tijdlijn, een lage resolutie e-paper scherm maar daardoor wel met een lange batterijduur. Ditmaal heeft Pebble de nodige aandacht besteed aan het uiterlijk waardoor het slimme horloge er ook nog eens mooi uitziet. De verkoopaantallen van de Apple Watch worden niet gehaald maar Apple heeft aan de Time Steel wel een geduchte concurrent." Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.NL)

#10 Samsung Gear S2

Prettig werkende smartwatch

Samsung Gear S2
 • "In het aanbod aan smartwatches heeft Samsung een van de mooiste en prettigst werkende modellen. Met die draairing kan je hem makkelijk bedienen zonder met vingers op het scherm te zitten. Er valt nog wel wat aan te verbeteren maar deze smartwatch zit er goed uit. Nu nog meer apps en iOS-ondersteuning maar met de nodige softwareupdates is dit een van de beste nieuwe smartwatches en een stuk goedkoper dan de Apple Watch." Tonie van Ringelestijn (Bright)