Beste Product Award Logo
Nederlandse vakpersprijs
BesteProductAwards

Top 10 beste producten van 2017

#1 Samsung Galaxy S8/S8+ - Strak, slank, sexy en beste product van het jaar

Tijdens de lancering in Londen voelden we het al in de lucht hangen: de nieuwe smartphone van Samsung wordt iets bijzonders. En we kregen gelijk. De Galaxy S8/S8+ is een toestel dat vooral dankzij het revolutionaire design een nieuwe standaard neerzette. Voor het eerst maakten we kennis met de (bijna) randloze telefoon. Het ‘wow-effect’ en de allround goede specificaties leveren de Samsung Galaxy S8 de titel ‘Beste Product van 2017’ op.

BesteProductAwards 2017 Goud
Samsung Galaxy S8

Op het gebied van design stond de smartphonemarkt al een tijdje stil. De introductie van Samsungs Infinity Screen werd dan ook met luid gejuich ontvangen. De fysieke knoppen aan de voorkant verdwenen volledig en het scherm beslaat bijna negentig procent van het oppervlak van de voorkant. Strak, slank, dun, sexy. Het duurde niet lang of andere fabrikanten volgen het voorbeeld van de Zuid-Koreanen.

Het gaat natuurlijk niet alleen om de looks. Een octacore processor zorgt ervoor dat de telefoon soepeltjes loopt en zowel op de achterste als de frontcamera valt bar weinig aan te merken. Aan de achterzijde geen dubbele camera, maar wel eentje die ook in slechte lichtomstandigheden z’n werk prima doet. De S8 presteert op vrijwel ieder gebied top.

Valt er dan niets op aan te merken? Jawel, Bixby. De ‘slimme assistent’ die je overal bij moet helpen, blijkt vooral een enorme sta-in-de-weg. Wat zonde dat Samsung er een toegewijde fysieke button aan heeft gewijd. Inmiddels kun je Bixby uitschakelen, maar dan zit je nog wel met een nutteloze extra knop. Smetje op een verder heerlijke smartphone.

Hierom roemden de technologie-experts de Samsung Galaxy S8:

 • "Revolutionair in ontwerp. Legde bij de introductie de lat hoog voor de concurrentie" Merijn Doggen (Bright)
 • "Mijn eerste indruk tijdens het preview-event was 'wow!'. Samsung heeft met de S8 wat mij betreft een nieuwe standaard op het gebied van ontwerp gezet en gaat daarbij functioneel nergens de mist in." Dominick Viëtor (WANT)
 • "Vernieuwend en ondanks dat 'ie vroeg in het jaar verscheen, door geen enkele andere smartphone overtroffen." Wouter Nijsen (BigSpark en AndroidPlanet)
 • "Andere telefoons zien er opeens wat gedateerd uit als je ze naast de S8 met zijn gekromde en verlengde scherm legt en dat is een mooie prestatie van Samsung." Chris Broesder (Tweakers)
 • "Het premium toestel met state of the art tech dat nog enigszins betaalbaar is." Erwin van der Zande (Bright)
 • "Aan het ontwerp van mobiele telefoons is de afgelopen jaren maar weinig veranderd. Dat er toch nog ruimte is voor innovatie, liet Samsung begin dit jaar goed zien met de Galaxy S8. Plotsklaps oogden alle andere smartphones verouderd. Het duurde ook niet lang tot de concurrentie volgde: Huawei, Apple en anderen hebben nu allemaal randloze smartphones. Bovendien heeft de S8 ook nog eens een hele goede camera, zeer krachtige hardware en alles wat je verder van een vlaggenschip als dit zou verwachten." Thomas Haenen (BigSpark en AndroidPlanet)
 • "Samsung steekt de draak met Apple in haar nieuwste reclame rondom de S8. Terecht. Een notoire alleskunner waar designtechnisch moeilijk aan valt te tippen." Koen Helder (BesteProduct.nl)
 • "Bij de vormgeving van een smartphone komt het aan op millimeters. Net iets te breed, te dik of te lang….en de hele ervaring (visueel en fysiek), lijkt dan niet te werken. De Galaxy S8 is pure perfectie. Ligt heerlijk in de hand, voelt slank aan, maar heeft toch meer schermoppervlakte met een prettige beeldverhouding en een superstrak plaatje. Niet alleen de camera aan de achterkant is één van de besten op een smartphone, ook de frontcamera is erg goed, heeft nu ook autofocus en met een verhoogde resolutie van 8 megapixels ideaal voor selfiebuffs. De 8-core processor maakt hem zo krachtig als een gemiddelde laptop. Sterker nog, in combinatie met het DeX-dockingstation maak je er een prima mobiel werkstation van. Beeldscherm aansluiten en je hebt geen laptop meer nodig." Sander van der Heide (Emerce)

#2 - Apple iPhone X - Belachelijk goed en belachelijk duur

Eindelijk weer eens een nieuwe, innoverende smartphone van Apple! En dat beloont de vakpers met een zilveren plak. Het oogappeltje van Apple beschikt over een design om van te watertanden, is razendsnel en heeft gezichtsherkenning die écht goed werkt. En een ultra hoog prijskaartje.

BesteProductAwards 2017 Zilver
Apple iPhone X

Een jubileum verdient iets bijzonders. En Apple levert het. Het prachtige OLED-scherm en het goed uitgewerkte ‘mobiel-zonder-schermranden’-concept zijn om te smullen. De gezichtsherkenning werkt uitstekend en is bijvoorbeeld niet te foppen met een foto. Het is goed om te zien dat Apple (eindelijk) weer innoveert en vernieuwt. Daar waren wij ook wel aan toe.

Onder die mooie behuizing schuilt flink wat kracht. Het toestel is razendsnel en heeft een betere gezichtsherkenning dan zijn Android-concurrenten. Juryleden zijn enthousiast over het OLED-scherm waarvan de kleuren natuurlijker en dus mooier ogen. De camera zorgt voor mooie en natuurgetrouwe plaatjes, ook onder minder goede lichtomstandigheden.

We zouden voor Apple-liefhebbers haast spreken van een ‘no-brainer’, ware het niet dat je meer dan 1100 euro voor dit toestel betaalt. Slik.Erg duur! Voor een S8 betaal je ongeveer helft. Dit zorgde voor wat kritische kanttekeningen in de beoordelingen.

Dit zeiden de techjournalisten over de Apple iPhone X:

 • "Apple is zeker niet de eerste met een mobiel zonder schermranden. Ze zijn wel de eerste waarbij de uitwerking nagenoeg perfect is. Zelfs met de zogenoemde 'notch'. Het is uniek, herkenbaar en niet eens zo onpraktisch als je in eerste instantie zou denken. Bovendien laat Apple ons nadenken over het nut van de vingerafdrukscanner. Nog niet lang geleden ondenkbaar om hem te moeten missen, mogelijk al volgend jaar op veel andere telefoons afwezig." Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl)
 • "Als je de prijs weglaat, dan is dit het meest innoverende product van het jaar en dat kon Apple wel gebruiken na jaren hetzelfde ontwerp te hebben toegepast." Chris Broesder (Tweakers)
 • "Een waardig jubileumtoestel. Apple loopt voorop met de TrueDepth-camera, gezichtsherkenning en augmented reality. Alleen Apple kan mensen zover krijgen om massaal meer dan 1000 euro te laten betalen voor een nieuw toestel." Gonny van der Zwaag (iCulture.nl)
 • "Was zijn prijs vriendelijker geweest en zijn uiterlijk minder fragiel, dan maakte deze smartphone zeker kans op de overwinning. Met zulke specs is het niet verwonderlijk dat er zo'n grote wachtrij voor de iPhone X is." Anke Horstman (TechGirl.nl)
 • "De kwaliteit en kleurweergave van het iPhone X-scherm is ongeëvenaard. Veel beter dan die hysterische kleuroverdrijving die Samsung en consorten op hun OLED-schermpjes laten zien. Daarnaast vind ik Face ID echt handig en is de iPhone X razendsnel. Belachelijk goede telefoon dus met een belachelijk hoge prijs." Jeroen de Jager (Computer!Totaal, PCM en MacWorld.nl)
 • "Ondanks dat we al eerder smartphones met randloze schermen zagen, doet de iPhone X een aantal dingen anders. Zo is de gezichtsherkenning geavanceerder dan wat je momenteel op Android vindt, is iOS geoptimaliseerd voor het randloze oled-scherm en is de chipset onder de motorkap de snelste in zijn klasse." Rick van der Veer (AndroidPlanet.nl en iPhoned.nl)

#3 - Nintendo Switch - Nintendo is terug, en sterker dan ooit

Gamen voor de TV, in de trein, op de WC, of waar dan ook. De Nintendo Switch is een hybride tussen een ‘gewone’ spelcomputer en een handheld. Waar de Wii U nog een beetje sof was, bewijst Nintendo hiermee games beter dan iedereen te begrijpen.

BesteProductAwards 2017 Brons
Nintendo Switch

Console-games speel je normaal gesproken thuis op de bank voor de TV. Met de Switch is het voor het eerst echt mogelijk om onderweg gewoon verder te spelen. Je pakt de Switch, doet ‘m in je tas en speelt een half uurtje later in de trein gewoon door waar je gebleven was. Deze spelcomputer is compleet anders dan de concurrentie én laagdrempelig.

Een console die zo uniek is, dat vraagt natuurlijk wat creativiteit van game-ontwikkelaars. Een game moet immers voor zowel de TV als handheld geschikt zijn. En dat is helemaal gelukt. Verschillende juryleden zijn lovend over games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey en Mario Kart.

Om deze redenen staat de Nintendo Switch hoog in de BesteProductAwards:

 • "Het is voor het eerst echt mogelijk consolespellen onderweg te spelen die je normaal gesproken thuis op de bank speelt. Het draagbare karakter van de spelcomputer spreekt enorm tot de verbeelding en die mogelijkheid wordt gecombineerd met de optie gewoon alsnog thuis op een groot scherm te spelen. Dit vergt van ontwikkelaars ook wat creativiteit op het gebied van gamedesign: want hoe combineer je de beste eigenschappen van een handheldgame met die van een consoletitel? Als er één bedrijf is die heeft laten zien hoe dat kan, dan is dat Nintendo, met spellen als The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey." Wesley Akkerman (FWD Magazine)
 • "De perfecte hybride tussen console en handheld met enkele van de beste games van het jaar bovendien." Erwin van der Zande (Bright)
 • "Mario Karten in de trein, op de wc of in een auto - mits je niet zelf rijdt natuurlijk. Need I say more?" Arnoud Wokke (Tweakers)
 • "Vraag me of ik een potje tegen je wil gamen en ik zal er net zo enthousiast van worden als wanneer je me vraagt je valse hond in de regen uit te laten. Maar voor Nintendo moet je gewoon bewondering hebben. Een paar jaar na de Wii wederom een exemplaar op de markt brengen dat gewoon compleet anders is dan de concurrentie, en ook nog laagdrempeliger." Paul Gersen (Lust For Life Magazine)
 • "Nintendo is terug, en sterker dan ooit. De Wii U was een beetje een sof, maar met de Switch laten de Japanners zien games beter dan iedereen te begrijpen. Want hoewel het leuk is om games op het grote scherm thuis te spelen, wil je ze eigenlijk altijd bij je hebben. De Switch zorgt ervoor dat dat kan - zonder enig gedoe met kabels of data overzetten. Oh, en Nintendo leverde met Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild ook nog eens een paar van de beste games ooit af." Thomas Haenen (AndroidPlanet.nl en iPhoned.nl)
 • "Een hybride gameconsole. Waar je ook bent, je gaat gewoon door met gamen. Ik had eerst mijn twijfels over het concept, maar ik ben helemaal om. Kan grafisch misschien niet wat concurrenten PS4 (Pro) en Xbox One (X) laten zien, maar uiteindelijk gaat het toch om de gameplay. Nintendo kiest niet voor spierballen, maar voor creativiteit. Wat mij betreft een (kleine) revolutie in de game-industrie en dat is knap. Mede dankzij toptitels als de nieuwe Zelda en Super Mario voor mij product van het jaar." Tom Haze

Eervolle vermeldingen

#4 - Google Home (Mini)

De stemgestuurde assistent van Google die muziek afspeelt, je lampen bedient en allerlei vragen kan beantwoorden. Spreekt nog geen Nederlands, is hier ook nog niet te koop, maar de experts geloven er zo heilig in dat ‘ie nu al een plaatsje in de top 5 bemachtigt. Kennismaken met Google Home kost je 35 euro en een reisje naar Duitsland of België.

Google Pixel XL
 • "In Nederland merken we er nog niet veel van, maar in 2017 begon stembesturing definitief wereldwijd door te breken. Vooral in de Verenigde Staten worden er steeds meer stemgestuurde speakers verkocht. Superhandig, want daarmee kun je muziek afspelen, om weerinformatie vragen en de meest willekeurige triviavragen beantwoorden. De Google Home Mini is het perfecte apparaat voor dit jaar: voorzien van de slimme Google Assistant, goed geluid en tevens spotgoedkoop. Stembesturing is toegankelijker dan ooit - hopelijk snel ook in Nederland." Thomas Haenen (AndroidPlanet.nl en iPhoned.nl)
 • "Ondanks dat de Google Assistant nog niet in het Nederlands beschikbaar is, is de Google Home Mini één van de beste producten van 2017. Met een lage adviesprijs maakt Google het aantrekkelijk voor het grote publiek om een spraakassistent in huis te nemen." Rick van der Veer (BigSpark en AndroidPlanet.nl)
 • "Voor iets meer dan drie tientjes (en een tripje over de grens) haal je de technologie van Google Assistant jouw woonkamer binnen. Hoewel de ondersteuning van Google Home door derden beperkter is dan Amazon's Alexa, is het gebruik vele malen gemakkelijker. Het is alleen nog even wachten op ondersteuning voor de Nederlandse taal." Arjan Olsder (GadgetGear.nl)
 • "Google Assistant gaat ontploffen wanneer deze in het Nederlands komt ( dat zal nog wel even duren?. Maar dan zal de Google Home Mini de Chromecast van de komende jaren worden. Briljant, onder de 50 euro en alles kunnen, denk daar maar eens over na." Dimitry Vleugel (Androidworld.nl)
 • "Google's slimme assistent is officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar kan wel eenvoudig bij bijvoorbeeld Duitse webshops gekocht worden. Google Home en de achterliggende Google Assistant laten je door middel van spraak apparaten zoals Philips Hue lampen bedienen, maar je kan het apparaat ook gebruiken om met spraakcommando's timers te zetten, informatie te krijgen over het weer, verkeer en tal van andere nuttige zaken. Het apparaat herkent inmiddels ook wíe er praat, en kan zo persoonsgerichte antwoorden geven." Eric van Ballegoie (Hardware.info)

#5 - OnePlus 5T

Het recept is bekend: Veel telefoon voor weinig geld. Ook met de 5T is OnePlus daar weer in geslaagd. Een snel degelijk toestel en met 500 euro een stuk goedkoper dan de meeste vlaggenschepen van bekendere merken. Niet waterdicht, geen superspannend design, maar wel een hele fijne telefoon.

OnePlus 5T
 • "Vooral de combinatie van het toestel en de merkbeleving. Ik ben een 'sucker' voor zulk soort dingen en kan alleen maar waardering opbrengen voor de moeite die ze doen." Dimitry Vleugel (Androidworld.nl)
 • "Een betere Android telefoon zul je niet krijgen voor dit bedrag. Hij ziet er misschien niet heel spannend uit en okay, hij is ook niet waterdicht, maar deze smartphone blinkt uit in degelijkheid. Zijn snelheid is fantastisch en ik vind het heerlijk dat zijn software naar smaak aan te passen is. Love it!" Anke Horstman (TechGirl.nl)
 • "Met de OnePlus 5T zien we een nieuwe vlaggenschip killer. Hoewel we optische beeldstabilisatie en fancy gebogen glas missen, krijg je de snelste Qualcomm Snapdragon chipset en een sloot aan werk- en opslaggeheugen voor honderden euro's minder dan bij diverse andere flaghip smartphones. En hij ziet er goed uit." Arjan Olsder (GadgetGear.nl)
 • "Voor 499 euro de beste smartphone van dit moment. Enorm snel, erg fijn in gebruik en een prima verbetering ten opzichte van de OnePlus 5." Wouter Nijsen (BigSpark en AndroidPlanet.nl)
 • "Heel veel telefoon voor je geld." Merijn Doggen (Bright)
 • "De OnePlus 5T doet heel veel goed, zeker als je zijn prijs in overweging neemt. Vrijwel alle prestaties zijn exceptioneel, hoewel je wel inlevert op de camera en waterdichtheid ten opzichte van de duurdere toestellen." Chris Broesder (Tweakers)
 • "De kracht van een vlaggenschip, voor honderden euro's minder dan de concurrentie. Dat is toch de (natte) droom van elke zuinige Hollander?" Thomas Haenen (AndroidPlanet.nl en iPhoned.nl)

#6 - Samsung Galaxy Note 8

Niemand zal de Note 7, de ontploffende smartphone, snel vergeten. Vorig jaar werd die Note nog uitgeroepen tot slechtste product van het jaar. In 2017 krijgt de Note 8 een plekje in de top 10. Prachtig toestel, geweldige specificaties en een mooie dubbele camera achterop. Wat een comeback!

Samsung Galaxy Note 8
 • "Na het echec van de Note 7 revancheert Samsung zich met dit state-of-the-art en prachtige toestel voorzien van prima hardware en nu ook voorzien van een dubbele camera achterop." Rob Coenraads (PC-Active/HCC)
 • "Kudo's voor Samsung dat het na het debacle met de Note 7 de handdoek niet in de ring heeft gegooid, maar dit jaar gewoon weer met een nieuwe Note is gekomen. De Note 8 is in alles een grote broer van uitstekende de Galaxy S8, maar dan voor mensen die een zo groot mogelijk scherm willen en de stylus weten te waarderen. De uitstekende bouwkwaliteit, het fraaie bijna randloze ontwerp, het prachtige OLED-scherm en de uitstekende dubbele camera hebben ervoor gezorgd dat de Note 8 het leed van zijn voorganger snel heeft doen vergeten." Eric van Ballegoie (Hardware.info)
 • "Wat een comeback! Misschien dat andere bedrijven het er na het fiasco van vorig jaar er bij hadden laten zitten. Je weet wel, de in spontaan in brand vliegende Note 7. Maar Samsung herpakt zich, verbetert en overtreft zich met een mobiel waarin ze uitvinder zijn van z'n productcategorie." Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl)

#7 - Sony A1-Serie OLED TV

Een schitterende en vernieuwende OLED-tv van Sony. Bijzonder, het geluid van deze TV komt echt úit het scherm, alsof de acteurs in je woonkamer staan. Combineer dat met een mooie weergave en een fraai design en je hebt een dikverdiende plaats in de BPA top 10 te pakken.

Sony A1-Serie OLED TV
 • "Voorheen was LG de enige fabrikant die OLED-televisies op de markt bracht, maar dit jaar is er meer keuze. De beeldkwaliteit tussen modellen van verschillende fabrikanten is zeer goed en verschilt onderling weinig, maar Sony heeft haar A1 tocht een bijzondere touch gegeven, met geluid dat echt úit het tv-scherm komt. Dit gebeurt door middel van drivers die het scherm laten trillen, en zo geluid laten produceren." Eric van Ballegoie (Hardware.info)
 • "Er zijn wel meer mooie OLED-TV’s op de markt gekomen dit jaar, maar Sony’s eerste OLED weet dit in een ontwerp neer te zetten die zelfs nog mooi oogt als de TV niet aanstaat. Het is ook de enige TV met een behoorlijk geluid. Dat geluid wordt door de glasplaat weergegeven, hierdoor heb je geen soundbar meer nodig en lijkt het geluid ook echt uit de monden van de acteurs te komen." Sander van der Heide (Emerce)
 • "Sony's A1-serie oled tv's is innovatief in drie opzichten; een uniek design, geluid dat uit het beeld komt en een beeldkwaliteit waar veel concurrenten jaloers op zijn." Martijn Chel (FWD Magazine en Homecinema Magazine)
 • "Net als de FRAME bij Samsung voegt ook Sony iets vernieuwends toe. Geluid is vaak matig en de A1 lost dat verbazingwekkend goed op." Niels Willems (BesteProduct.nl)

#8 - Panasonic GH5

Op de Panasonic Convention in Frankfurt maakten we voor het eerst kennis met dit videomonster in cameravermomming. In een compact jasje bevindt zich een nieuwe 20MP sensor en schiet je 4K-beelden met 60fps en Full HD met liefst 180fps. Geweldige beeldstabilisatie en ook foto-mogelijkheden die dik in orde zijn. Is z’n prijskaartje van bijna twee mille meer dan waard.

Panasonic Lumix DC-GH5
 • "Oneindig veel indrukwekkende mogelijkheden met deze systeemcamera voor zowel de beginnende als professionele foto- en videograaf tegen een zeer redelijk prijskaartje." Koen Helder
 • "Feitelijk gezien een camera die vorig jaar geïntroduceerd werd, maar pas in 2017 echt op de markt gekomen. Prachtige 4k videofuncties en dankzij vernieuwde firmware is de autofocus gelukkig beter, een klein euveltje. In combinatie met een v-log software update, die helaas was geld kost (Waarom Panasonic?), is dit een waar videokanon met een ongekend goede prijs-kwaliteitverhouding." Ger de Gram (Media Totaal, Draadbreuk.nl en Kieskeurig Magazine)

#9 - Huawei Mate 10 Pro

We kennen Huawei vooral van de smartphones met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Zeker voor Huawei-begrippen is de Mate 10 Pro aan de dure kant, maar hij maakt z’n prijskaartje van zo’n 800 euro waar. Een hele goede accu, prachtig scherm en ook een design waar het bedrijf trots op kan zijn. Volwaardige concurrent voor de Samsungs en Apple’s van deze wereld.

Microsoft Xbox One S
 • "Huawei was al bijna volwassen maar zet met de Mate 10 Pro het laatste stapje. Niet alleen een bijzonder fraai design maar ook ontzettend prettig in het gebruik. De accu lijkt soms niet leeg te kunnen. De prijs- kwaliteitverhouding is ook dik in orde. iPhone X en Note8: eat your heart out!" Ron Smeets (Mobile Cowboys)
 • "Huawei levert in elk geval met de Huawei Mate 10 Pro een voortreffelijke smartphone af. Het scherm kan enorm mooie en vloeiende beelden tevoorschijn toveren, er is een mate van waterbestendigheid en er zijn zelfs stereospeakers aan boord (die je niet te hard hoeft te zetten). Ook is er een enorme vooruitgang geboekt op het gebied van technische specificaties (de Kirin 970 is niet alleen razendsnel, maar ook nog eens ontzettend slim — iets dat je op de langere termijn zult merken), dat gecombineerd wordt met een krachtige accu." Wesley Akkerman (FWD Magazine)
 • "Opvallend goed toestel. Wel wat duur, maar de camera en accuduur maken veel goed." Wouter Nijsen (BigSpark en AndroidPlanet.nl)
 • "Ik weet het, ik heb voor dat bedrijf gewerkt maar dit toestel is ein-de-lijk iets om trots op te zijn voor die mensen. Accu is echt heerlijk en voor het eerst ook de vormgeving. Er zijn nog zat verbeterpunten maar dit moet het niveau zijn." Dimitry Vleugel (Androidworld.nl)

#10 - Microsoft Surface Pro

De Surface-lijn van Microsoft blijft een succes. Het 2017-model van de hybride laptop heeft een betere accu en is weer een tandje sneller geworden. Met de frontcamera kun je de Surface makkelijk ontgrendelen via Windows Hello. Mooi beeldscherm, goed werkend touchscreen en een superstrak design. De lusten van een laptop en de ‘lasten’ van een tablet.

Microsoft Surface Pro
 • "Microsoft neemt hardware serieus en doet dat serieus goed." Merijn Doggen (Bright)
 • "Microsoft zet goed door met de Surface-lijn." Erwin van der Zande (Bright)
 • "Dun, licht, mooi én functioneel. Lange tijd was dat voorbehouden aan de MacBook's van Apple, maar Microsoft slaat met deze Surface laptop de spijker op zijn kop." Dominick Viëtor (WANT)