Bladblazer kopen? Met deze koopgids leer je welk model.

Door: redactie-besteproductnl | 2 november 2012 14:13
Bladblazer kopen? Leer welke bladblazer je nodig hebt!
Bladblazer kopen
Bladblazers vergelijkenHet vergelijken van de verschillende bladblazers en prijzen doe je vervolgens in onze handige bladblazer ranglijst

#1 Hoe werkt een bladblazer?

Bladblazers kennen we allemaal van de mensen van de plantsoenendienst. Deze mannen en vrouwen met groene vingers gebruiken meestal een model met een tweetakt of viertakt benzine motor. Voor de consument zijn er tegenwoordig ook elektrische exemplaren op de markt. Een bladblazer heeft twee basisfuncties.

  • In de blaasstand zijn ‘bladblazers’ eigenlijk een soort bezem en hark tegelijk. Door te blazen vegen ze blaadjes en alles wat er nog meer binnen hun bereik komt bij elkaar.
  • In de zuigstand werken bladblazers in feite als een stofzuiger voor buiten. Bladeren en ander tuinafval komen in een opvangbak of zak terecht. In sommige modellen wordt het tuinafval direct verhakkeld, zodat het makkelijk te composteren is.

De meeste bladblazers hebben een gashendel of een ander systeem waarmee de zuigkracht of de kracht van de luchtstroom gereguleerd kan worden.

#2 Waarvoor kun je een bladlazer gebruiken?

Bladblazers zijn ontwikkeld voor buitengebruik. Denk aan tuinen en parken. Als consument is een bladblazer natuurlijk vooral handig voor het bladvrij maken van de tuin, maar je kunt er ook de voortuin mee bijhouden of natuurlijk de stoep ‘vegen’. Een bladblazer verwijdert meer dan alleen bladeren!


#3 Welke verschillende modellen zijn er?

Zoals al eerder aangegeven zijn bladblazers te verdelen in benzine en elektrisch aangedreven modellen. Er zijn drie types:

  • Bladblazers met een benzinemotor
  • Elektrische bladblazers met snoer
  • Elektrische bladblazers met accu

Er zijn verschillende fabrikanten die gespecialiseerd zijn in elektrische bladblazers (Skil, Black & Decker, Ryobi) of juist in benzine aangedreven modellen. Sommige merken (Makita, Stihl) hebben beide varianten in hun assortiment.


Elektrisch of toch benzine?
Vroeger was de bladblazer standaard uitgerust met een benzinemotor. En dat was niet voor niks. Deze modellen hebben veel power en een grote actieradius. Elektrische bladblazers zijn echter in opkomst. Door de mogelijkheid om de apparaten met betere accu’s uit te rusten, zijn ook deze modellen niet meer altijd afhankelijk van een snoer en een stopcontact in directe nabijheid.

Elektrische bladblazers hebben beduidend minder blaas- en zuigcapaciteit in vergelijking tot de benzine aangedreven modellen. Voor wie een grote tuin heeft is een bladblazer met een benzinemotor wellicht de beste keus. Als je een kleinere tuin hebt, of milieubewust bent, kies dan voor een elektrische bladblazer. Bijkomende voordelen van de elektrische varianten zijn:

  • het lagere geluidsniveau
  • amper onderhoud noodzakelijk

#4 Tips en weetjes bij het kopen van een bladblazer

Houd wanneer je een bladblazer gaat kopen rekening met de volgende zaken:

Hoeveel wil ik uitgeven aan een bladblazer?
Een bladblazer hoeft geen grote investering te zijn. Voor minder dan honderd euro ben je al in het bezit van een kwalitatief hoogwaardig model. Hou er rekening mee dat de modellen met een benzinemotor vaak duurder zijn dan de elektrisch aangedreven modellen. Dit geldt ook voor het gebruik van benzine ten opzichte van elektriciteit.

Hoe zit het met geluid?
Elektrische exemplaren zijn verreweg de stilste keus, desondanks is het aan te raden om gehoorbeschermende maatregelen te nemen als je gebruik gaat maken van een bladblazer.

Hoe zwaar is een bladblazer?
De lichtste modellen zijn amper drie kilo, maar modellen met een zeer krachtige benzinemotor kunnen tot circa tien kilo op de weegschaal brengen. Ga je een bladblazer kopen? Let dan op het gewicht en het draagsysteem.

#5 Een bladblazer online kopen

Wil je online een bladblazer kopen?

Bladblazers vergelijkenBekijk het overzicht van de top 5 beste bladblazers volgens consumenten en experts Bekijk onze ranglijst en vergelijk bladblazers (en prijzen)

We hopen dat je met deze informatie over bladblazers een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids dan vernemen we deze graag van je!