Sap maken: met een blender, sapcentrifuge of slowjuicer? Verschillen en tips

Door: redactie-besteproductnl | 15 januari 2016 14:42
Hou je van smoothies, wil jij elke dag een vers glas kiwi-sinaasappelsap of wil je een groentesap mix van wortels, tomaten en broccoli? Dat kan je met de hand voor elkaar krijgen, maar veel makkelijker is het als een apparaat al het zware werk voor je doet

Blenders

Blender van Philips

Een Blender is eigenlijk het simpelste apparaat van allemaal. Een ronddraaiend mes vermaald alle groente en fruit tot een glad mengsel. Een Blender is bij uitstek geschikt om lekkere smoothies te maken. Er is nog wel vocht bij nodig, in de vorm van water, melk, yoghurt of kwark, om het geheel te kunnen drinken.

Voordelen

  • Er zijn flink wat voordelen van een Blender. Zo gaat er in principe niks verloren. Je eet en drinkt eigenlijk alles op. Dit geldt voor alle vitaminen, maar ook blijven de vezels van alle groente en fruit behouden, waardoor het geheel makkelijk verteerbaar wordt.
  • Als je een smoothie maakt, worden de voedingswaarden relatief langzaam opgenomen in je bloed. Dit betekent dat het energielevel die je krijgt van alle vitaminen, beter verdeeld wordt over de dag.
  • In een blender maak je ook makkelijk soep. Er zijn zelfs speciale soepmakers onder de blenders.
  • Een blender is super makkelijk schoon te maken. Het is een simpel apparaat, dus je hoeft eigenlijk alleen maar de blender zelf, de mesjes en de dop schoon te maken.
  • Je kunt ook andere ingredienten toevoegen dan alleen groenten en fruit. Als de messen in je blender stevig genoeg zijn kun je ook noten, ijsblokjes e.d. mixen. Ook wordt een blender vaak gebruikt om je soep lekker vloeibaar te maken.

Mengbeker

Naast de messen is de mengbeker een van de belangrijkste attributen van een blender. Deze kan gemaakt zijn van glas of kunststof. Mengbekers van glas zijn duurder, omdat ze krasbestendig zijn en goed tegen de zuren van het fruit kunnen, waardoor ze veel sterker zijn. Let er ook op of de mengbeker tegelijkertijd ook een maatbeker is en of hij een schenkmondje heeft. Dit maakt het blenden weer een stukje makkelijker.

Sapcentrifuge en Slowjuicers

De sapcentrifuges en slowjuicers vallen onder dezelfde categorie. Deze twee gebruik je namelijk als je alleen het sap van groente en/of fruit wilt drinken. Een blender maalt alles fijn, wat een dikke substantie geeft, die niet per sé lekker is om op te drinken. De sapcentrifuges en de slowjuicers geven je beide een glas met verse groente- of fruitsap, zonder de pulp.

Een ander verschil tussen de sapcentrifuge en de smoothiemaker/blender is dat je bij eenblender de groenten vaak eerst moet koken om een eetbaar resultaat te krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld harde groenten zoals broccoli of wortels. Bij de sapcentrifuge kun je gewoon rauwe groenten erin doen: de ingrediënten kunnen er over het algemeen met schil en al in!

Sapcentrifuges

Sapcentrifuge van Philips

Bij een sapcentrifuge wordt het fruit of de groente door een ronddraaiende rasp geduwd. Het sap en de pulp worden dan afzonderlijk afgevangen. Je hebt zo binnen no-time een glas verse groente- of fruitsap voor je neus staan. Ook hoef je hier vaak het fruit niet eens voor te schillen. Nog wel even wassen uiteraard.

voordelen

  • Een sapcentrifuge werkt heel snel. Dat is een groot voordeel als je vaak haast hebt ‘s ochtends. Dat komt omdat de ronddraaiende rasp op een zeer hoog toerental draait, waardoor het fruit en de groente zo vermalen is.
  • Een ander voordeel is dat de sapcentrifuge een stuk goedkoper is dan een slowjuicer.

Slowjuicer

Slowjuicer van Greenis

Een groot probleem bij de sapcentrifuges is dat er bij het maken van de sap er veel vitamines verloren gaan. Dit komt omdat er met kracht door een zeer snel ronddraaiende rasp het fruit of de groente wordt geperst. Hierbij ontstaat warmte, waardoor de structuren van vitamines en mineralen kapot gaan. Slowjuicers die bieden een oplossing voor dit probleem.

Een slowjuicer bewerkt het fruit en de groente eerst voor. Eerst wordt het gekneusd en gemalen. Daarna wordt het pas geperst.

Voordelen

  • Dat geeft als grootste voordeel dus dat de sap veel rijker is aan vitaminen en mineralen.
  • Ook is de sap smaakvoller, omdat het simpelweg een stuk geconcentreerder is.
  • Het droge residu is bijna volledig gebruikt, wat inhoudt dat je ook niks waardevols weggooit. Dat residu kun je zelfs gebruiken voor je desert, of soep.
  • De sap schift minder snel dan bij een sapcentrifuge.
  • De sapcentrifuge en de blender maken veel herrie, de slowjuicer is een stukje stiller.

Nadelen

Er zitten ook wel wat nadelen aan een slowjuicer en sapcentrifuge t.o.v. een blender.

  • Zo nemen ze beiden flink wat meer ruimte in beslag op je aanrecht
  • en zijn ze beiden minder makkelijk schoon te maken.
  • Ook is de energieboost die je krijgt van kortere duur omdat het sapje sneller wordt opgenomen in het bloed.

Er zijn bij sapcentrifuges en slowjuicers dingen waarop je kunt letten als je er eentje wilt aanschaffen.

Sap- en pulpreservoir

Zo is bij de meeste machines het sap- en/of pulpreservoir los te halen. Dit is erg gemakkelijk, omdat je deze zodoende makkelijker kunt schoonmaken. Ook verschillen ze nogal in grootte. Grotere reservoirs betekent dat je ze minder vaak hoeft te legen.

Snoeropberging

Wanneer er een mogelijkheid is om het snoer in de machine op te bergen, heb je minder snoer op het aanrechtblad liggen. Dit is vooral handig wanneer je de machine op het aanrecht laat staan.

Veiligheid

Sommige sapcentrifuges beschikken over een veiligheidssysteem. Het veiligheidssysteem werkt alleen als de onderdelen op de juiste manier geplaatst zijn. Daarnaast beschikken bijna alle sapcentrifuges over over anti-slipvoetjes. Hiermee blijft de machine op het aanrechtblad staan en kan niet verschuiven.

Conclusie

Het is vrij simpel: wil je smoothies of soep maken, koop een blender. Wil je groente- en fruitsapjes voor weinig geld, ga dan voor een sapcentrifuge. Wil je het allerbeste sapje met alle vitamines en mineralen nog intact, dan is de slowjuicer je beste optie. Het prijsverschil in deze apparaten zit hem voornamelijk in de bouwkwaliteit van deze apparaten en de verschillende opties die ze aan boord hebben.

.