Volg ons

Panasonic HX-WA20 Dual camera

Geen prijzen
  • Optische zoom: 5,0 x
  • Beeldstabilisatie: Ja
  • Formaat display: 2,6 inch
Bekijk de specificaties
Onze test
Panasonic HX-WA20: alleen leuk in het zwembad
6,2
De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder. Ga je een actieve vakantie rond het water tegemoet, dan is de Panasonic HX-WA20 een toegevoegde waarde voor het vastleggen van je vakantiemomenten. De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende. In omstandigheden met minder licht, presteert de Panasonic HX-WA20 helaas minde ...
Lees de hele test
Voordelen
  • De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder
  • De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende
Nadelen
  • Geluidskwaliteit
  • Prestaties met minder licht

Onze test
Expertreview | op
6,2

Panasonic HX-WA20: alleen leuk in het zwembad

6 - Score Badge BesteProduct.nl

De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder. Ga je een actieve vakantie rond het water tegemoet, dan is de Panasonic HX-WA20 een toegevoegde waarde voor het vastleggen van je vakantiemomenten. De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende. In omstandigheden met minder licht, presteert de Panasonic HX-WA20 helaas minder goed. Ook het geluid dat de camcorder opneemt, is niet erg overtuigend. Nadat je de camera in het water hebt gebruikt, duurt het soms een paar minuten voordat je weer fatsoenlijke audio hebt.

Als journalist heb ik altijd al een grote voorkeur gehad voor audiovisuele mediaproducties. De basis kreeg ik mee op de School voor Journalistiek, maar in de praktijk heb ik het vak in de jaren daarna geleerd en me steeds verder verdiept in fotografie. Voor tal van opdrachtgevers maak ik foto's. Van hippe feesten tot bedrijfsreportages. Ideale gelegenheden (want vaak matige lichtomstandigheden) om ook de testcamera's van BesteProduct.nl uit te proberen. Ben overigens gek op toestellen met hippe functies en uitgebreide mogelijkheden…
Tobias Bos
Utrecht • 41 reviews
Redacteur
6,0
Gebruikservaring
(Weging 10%)
Na wat puzzelen, heb je de Panasonic HX-WA20 snel onder de knie. Helaas zitten niet alle knoppen binnen handbereik en is de bediening niet intuïtief. Het joystickje voor de bediening door het menu is weliswaar handig, maar omdat enkele andere knoppen achter het display zitten, moet je de camcorder vaak in je hand van positie veranderen om het apparaat optimaal te kunnen bedienen. Soms vergiste ik me ook bij de bediening en wilde ik de zoomknoppen gebruiken om door het menu te bladeren. Misschien is dat een kwestie van wennen. De camcorder is handmatig in te stellen, maar heeft ook een automatische stand. Met de IntelligentAuto stelt de camcorder zichzelf in. Dat wil zeggen: hij past de witbalans, het diafragma en de ISO aan op basis van de omgeving waarin je filmt.
7,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
De meest opmerkelijke feature van de WA20: hij is stof- en waterbestendig. Het toestel filmt probleemloos tot 3 meter onder water, zonder dat hij kapot gaat. Ga je de woestijn in, ook dan trotseert hij het opstuivende zand. Panasonic levert een kwastje mee, zodat je achtergebleven zandkorrels kunt wegvegen. De Panasonic HX-WA20 is vooral veelzijdig. Eigenlijk is het vooral een dual cam. Dat wil zeggen: fotograferen en filmen zitten binnen handbereik en gaat allebei even makkelijk. Hij maakt foto's van 16 megapixels en filmt in full-hd. Dat laatste kan op verschillende resoluties: 50i en 30p. Ook zit er een slow motion mode op, waarbij de camera 240 frames per seconde vastlegt. Dat gebeurt uiteraard in een lagere resolutie. Helaas heeft de Panasonic HX-WA20 geen groot zoombereik. Hij heeft slechts 5x optische zoom en daarnaast nog eens 15x Intelligent Zoom. Hierbij gaat de beeldkwaliteit helaas wel wat verloren. In de uiterste zoomstanden zorgt de beeldstabilisatie ervoor dat uitvergrote handbewegingen wat worden gecompenseerd, maar helaas werkt deze optie niet zo goed als op de duurdere camcorders van Panasonic.
6,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
Qua bouw wijkt de Panasonic HX-WA20 wat af van de gemiddelde camcorder: hij heeft een lange hals, die tevens dient als handvat tijdens het filmen en fotograferen. Het witte design is modern en heeft blauwe accenten die het sportieve karakter van het apparaat benadrukken. De belangrijkste bedieningsknoppen zitten ter hoogte van de lens: de ontspanknop en de recordknop zitten naast elkaar binnen handbereik. Het 2,6 inch beeldschermpje is kantelbaar, waardoor filmen vanuit lastige hoeken een stuk makkelijker wordt. Onder de bedieningsknoppen zit een joystickje voor het navigeren door het menu. Dat werkt niet altijd even intuïtief. De bediening gaat zeker in het begin wat traag. Niet alle knoppen zitten binnen handbereik en dat zorgt ervoor dat je de camcorder veel moet draaien.
8,0
Prijs
(Weging 10%)
De Panasonic HX-WA20 kost momenteel zo'n 270 euro en dat is niet veel voor wat je daar voor krijgt. Het is duidelijk dat de fabrikant met deze camcorder niet inzet op beeldkwaliteit, maar op de waterdichtheid van het toestel. Bij dat soort camera's gaat dat vaak ten koste van de kwaliteit. Het apparaat is een leuke gadget, maar voor iets meer geld koop je een Panasonic DMC-FT4. Die is behalve waterproof ook schokbestendig en heeft ingebouwde gps.
6,0
Beeldkwaliteit
(Weging 35%)
De Panasonic HX-WA20 overtuigt niet. In gunstige omstandigheden, bijvoorbeeld bij daglicht, valt er weinig aan te merken op de beelden die de camcorder maakt. Je opnames zijn gewoon scherp en hebben een natuurgetrouwe kleurweergave. Film je 's nachts, dan treedt er beeldruis op en dat gaat ten koste van de rust in je beeld. Het apparaat kiest soms de verkeerde witbalans. In enkele gevallen kiest hij in omgevingen met kunstlicht bijvoorbeeld een veel te gele witbalans. Bij tegenlicht duurt het soms een paar seconde voordat het licht is aangepast op bijvoorbeeld een gezicht dat je close-up in beeld neemt. Als je 's avonds filmt, zie je dat de WA20 ook moeite heeft met lichtbronnen. Lantaarnpalen krijgen een rare lichtwaas en details gaan verloren. Gebruik je de Intelligent Zoom, dan is de kwaliteit helemaal dramatisch. Niet doen dus. Of in ieder geval zo min mogelijk. De WA20 filmt in verschillende resoluties. De Slow Motion Mode schiet 240 frames per seconde, maar daarnaast filmt hij standaard in full-hd. Dat kan in 50i of 30p. Wij adviseren de 30p, zeker als je actiemomenten wilt vastleggen en voor hoogwaarde kwaliteit gaat.
5,0
Geluidskwaliteit
(Weging 20%)
Ook de geluidskwaliteit van de Panasonic HX-WA20 is niet denderend. Geluid wordt niet helder weergegeven en zeker nadat je de camera in het water hebt gebruikt, klinkt het geluid dof en treedt er verlies van volume op. Het duurt een paar minuten voordat je dan weer normaal geluid hebt. De WA20 heeft geen externe aansluitingen, dus het is niet mogelijk om een externe microfoon op het apparaat aan te sluiten.

6,2
Eindscore test
Panasonic HX-WA20 Dual camera
Video's gemaakt tijdens het testen

Reviews van de Panasonic HX-WA20 Dual camera

Gemiddelde score gebruikers

7,7
Nog weinig meningen (2) dus het gemiddelde van 7,7 zegt nog niet zo veel. Lees hieronder de eerste ervaringen van gebruikers met de Panasonic HX-WA20 Dual camera.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl
Toon:
9,0
Hele fijne camera, zeker voor vakantie. Je ...
Door mevr.M. op 16-8-2015

Hele fijne camera, zeker voor vakantie. Je hebt een goede filmcamera en een prima fotocamera ineen. Filmen gaat heel gemakkelijk, de camera ligt goed in de hand en de verschillende mogelijkheden zijn overzichtelijk en duidelijk te vinden op de camera. Ook de foto's zijn van prima kwaliteit waarbij ook verschillende soorten functies in te stellen zijn (sportstand, nachtstand, landschap, etc.). Het onderwaterfilmen en foto's maken gaat uitstekend, kan in zee of zwembad en geeft geen problemen met het water. Dat geeft hele leuke opnames. We hebben de camera nu ruim 2 jaar en zijn zeer tevreden.

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

8,7
Begin 2013 aangeschaft voor een rondreis door ...
Door rpvanoyen op 11-3-2015

Begin 2013 aangeschaft voor een rondreis door de USA, wat een zeer goede test was. Vrieskou of woestijnhitte, zandhozen, slagregen... Het ding gaf geen krimp. Videokwaliteit bij daglicht is uitstekend, bij ver in de schemering nog altijd heel goed (uiteraard wel wat pixelvorming), bij duisternis onbruikbaar (maar ja, zelf zie je dan toch ook niets meer...).
Geluidskwaliteit bovengemiddeld, fris klinkend ook bij inzoomen. Minpunt is het matig werkend softwarematig windfilter bij harde wind frontaal of dwars op de microfoon. Even je vinger/hand op de microfoonopening leggen (rugzijde scherm) werkt veel beter.
Weinig knoppen waarbij de joystick en foto-knop wat gewenning vergen, andere knoppen zijn toegankelijker. Wel duidelijk drukken wat ongetwijfeld door de waterdichtheid komt.
De body ligt heerlijk en natuurgetrouw in de (rechter)hand, stabiel en ergonomisch gevormd. Garandeert dus ook een rustig filmbeeld.
Panasonic heeft weer een degelijk apparaat gebouwd, alles zit zeer solide in elkaar. Voor onder de 200 Euro hoef je niet verder te zoeken.

NB. Ik gebruik een Class 10 SDXC-kaart (64GB) die ik in de camcorder laat formatteren, de foutkans tijdens filmen is hierdoor nihil. Videokwaliteit natuurlijk altijd op 1080p 30fps 16:9. Verder gebruik ik 3 accu's en staat de camera standaard in snelstartmodus (scherm dicht = standby). Onverwacht kost deze stand nauwelijks extra accutijd.

Videobewerking op een desktop (Intel i3, 250GB SSD en 16GB DDR3).

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

7,7
Uitstekende camera. Compact genoeg voor dagelijks gebruik. ...
Door Steven - Rotterdam op 7-10-2013

Uitstekende camera. Compact genoeg voor dagelijks gebruik. Ook in zout water geen problemen met vocht. Prima foto's, glashelder posterformaat 70*50. Lange accuduur (>1 uur na een jaar). Bruikbare full-HD kwaliteit filmbeelden die het goed doen op de beamer. Voor de prijsklasse alles een 10 maar een opvolger zal weer beter zijn dus een beetje waardering reserve gehouden. De beste camera die ik ooit gehad heb in 20 jaar filmen. Een klasse beter dan de vergelijkbare Sanyo die ik hiervoor had.

- - -

In bezit: jaar of meer
Via Kieskeurig.nl

Toon meer reviews

Testen van Panasonic HX-WA20 Dual camera
Gemiddelde score redacteuren
1,3
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Panasonic HX-WA20 Dual camera
Aantal testen:
2
Genormeerde score:
6,3
Actualiteit van de testen
21 %
Actuele expertscore
1,3
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Panasonic HX-WA20 Dual camera.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Panasonic HX-WA20 Dual camera? Onze eigen test van de HX-WA20 Dual camera staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Panasonic HX-WA20: alleen leuk in het zwembad
6,2
24-4-2012
BesteProduct.nl

De waterdichtheid is het sterkste punt van de camcorder. Ga je een actieve vakantie rond het water tegemoet, dan is de Panasonic HX-WA20 een toegevoegde waarde voor het vastleggen van je vakantiemomenten. De beeldkwaliteit is onder normale omstandigheden ruim voldoende. In omstandigheden met minder licht, presteert de Panasonic HX-WA20 helaas minder goed. Ook het geluid dat de camcorder opneemt, is niet erg overtuigend. Nadat je de camera in het water hebt gebruikt, duurt het soms een paar minuten voordat je weer fatsoenlijke audio hebt.

BesteProduct.nl
Panasonic HX-WA20 HD Camcorder review
8,0
28-5-2012
Expertreviews.co.uk

Image quality isn't up there with the rest of Panasonic's camcorder range, but the HX-WA20 is a well-designed sports camera which is great for underwater footage.

Expertreviews.co.uk
Magazine testen
Nog geen testen in magazines gevonden.
-
Prijs / kwaliteit
We hebben geen actuele prijzen van de Panasonic HX-WA20 Dual camera en kunnen daarom geen prijs-kwaliteitsscore berekenen. Meestal omdat het prodct verouderd is en niet meer online verkrijgbaar. Bekijk actueel overzicht van Camcorders en videocamera's.
expertscore
1,3
laagste prijs
-
prijs/kwaliteit
0,0


Specificaties

Algemeen
Optische zoom
5 x
Beeldstabilisatie
Ja
Formaat display
2,60 inch
Afmetingen (H x B x D)
12,56 x 9,39 x 4,41 cm
Releasedatum
januari 2012
Partnumber
HX-WA20EG-W
Toelichting partnumber
Wit
Toelichting type
-
EAN
5025232659050
Website
-
Specificaties
Opslagtype
geheugenkaart
Max. filmresolutie
1920 x 1080 pixels
Full HD-camcorder
Ja
Max. resolutie per beeldchip
9800000 pixels
Aantal beeldchips
1
Beelden per seconde
30 FPS
Display
Ja
Formaat display
2,60 inch
Scanning
progressive (p)
Beeldformaat
4:3, 16:9
Geheugenkaarten
SDHC, SDXC
3D-camcorder
Nee
Optiek
Beeldstabilisatie
Ja
Optische zoom
5 x
Digitale zoom
120 x
Groothoek
28 mm
Tele-bereik
280 mm
Lichtgevoeligheid lens tele (F)
3,9
Lichtgevoeligheid lens groothoek (F)
2,8
Zoeker
Nee
Verwisselbare lens
Nee
Video opname
Min. lichtgevoeligheid
2 lux
Ingebouwde lamp
Nee
Scherpstelling
automatisch/handmatig
Sluitertijd video
1/10000 - 1/15
Witbalans
automatisch, handmatig, bewolkt, zonnig
Belichting
automatisch
Projector
Nee
Diafragmavoorkeuze
Ja
Sluitertijdvoorkeuze
Nee
Nachtmodus
Ja
AE programma's
automatisch, diafragmavoorkeuze(A)
Aansluitingen
WiFi
Nee
Video uit
HDMI, USB 2.0
Flitser-aansluiting
Nee
Foto
Foto modus
Ja
Megapixel
16.4
Max. fotoresolutie
4608 x 3456 pixels
Ingebouwde flitser
Ja
Direct printen
Nee
Audio
Hoofdtelefoonaansluiting
Nee
Microfoon-aansluiting
Nee
Audio systeem
PCM (12 bits/16 bits)
Overige functies
GPS
Nee
Afstandsbediening
Nee
Statiefaansluiting
Nee
Software
HD Writer VE2.0
Batterij type
Li-Ion
Capaciteit accu
880 mAh
Gewicht
256 gram
Kleuren
blauw, wit
Overige bijzonderheden
Stofbestendig en waterdicht tot 3 meter.
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
0
Laagste prijs
-
Beoordeling experts
1,3
Beoordeling consumenten
7,7
Prijs / kwaliteit
-