Volg ons
Wat betekent?

Camcorder - uitleg bij specificatiesEen korte uitleg bij de belangrijkste specificatie van een camcorder en links naar relevante artikelen op BesteProduct.nl
camcorder uitleg specificatiesBeeldeffecten

Het is mogelijk bij het opnemen digitale effecten aan de beelden toe te voegen. Enkele voorbeelden zijn fade-in, zwart-wit, sepia en Strobe.

CCD

Een CCD is een elektronische sensorchip, die zich achter de lens van de camera bevindt. Het opgevangen licht wordt omgezet in een elektrisch signaal. Dat wordt vervolgens door een andere chip getransformeerd tot een digitaal signaal. Het aantal pixels op deze CCD-chip bepaalt, samen met de lens, de kwaliteit van de beelden.

ccd chip voor een camcorder

Een CCD (Charge Coupled Device)
chip voor beeldopname.

Digitale zoom

Hiermee kan (digitaal) worden ingezoomd op net gemaakte beelden. Een nadeel hiervan is dat u met het inzomen veel kwaliteit verliest. Digitale zoom moet niet worden verward met optische zoom.

Fire-wire

Met deze aansluiting is het mogelijke digitale audio- en video-informatie over te brengen naar bijvoorbeeld een computer of DVD-videorecorder met een DV ingang.

Foto mode

Geeft je de mogelijkheid ook foto's te maken met een videocamera.

Ingebouwde lamp

Met een ingebouwde lamp kunnen ook beelden in het schemer of donker worden gemaakt. Een lamp is ook los verkrijgbaar. Die geeft doorgaans meer licht dan een ingebouwde lamp.

LCD-scherm

Een LCD-scherm zit aan de zijkant van de camera en is vaak uitklapbaar. Via het schermpje kun je zien welke opnames je maakt. Je hebt dan geen zoeker nodig en hoeft de camera niet voor het oog te houden. Op het LCD-scherm kun je direct de beelden van gemaakte opnames bekijken.

Lichtgevoeligheid

Geeft aan hoe gevoelig de CCD (sensorchip) van de videocamera is voor licht. De waarde wordt uitgedrukt in LUX. Hoe hoger het LUX-getal hoe minder gevoelig de CCD is en hoe slechter het beeld wordt als er weinig licht is.

Maximale resolutie foto's

De vermelde resolutie (max.) geeft het maximale aantal beeldpunten (pixels) aan dat bij het nemen van een foto kan worden gebruikt.

Een foto met een resolutie 2048 x 1536 (2048 horizontale x 1536 verticale pixels) verbruikt 3.145.728 pixels. Hoe hogere resolutie hoe scherpere foto's er met de camera kunnen worden gemaakt. In dat geval gebruikt hij wel veel geheugenruimte.

De resolutie kan vaak lager worden ingesteld, waardoor de beeldkwaliteit weliswaar minder wordt maar er wel meer foto's in het geheugen van de camera kunnen worden opgeslagen.

Microfoon ingang

Is er een ingang aanwezig om een aparte microfoon op aan te sluiten?

Nachtzicht

Geeft de mogelijkheid om in het donker te kunnen filmen. Er zijn twee mogelijkheden: het beeld wordt digitaal versterkt of via infra-rood licht. Het nadeel van digitaal versterken is dat er gebruik wordt gemaakt van en langere sluitertijd. Hierdoor bestaat de kans op er zwarte strepen verschijnen achter bewegende personen. Ook wel komeetstaarten genoemd.

Opslag type

De opgenomen beelden kunnen op verschillende mediums worden opgeslagen. Veel voorkomend is de MiniDV; de videocamera neemt het beeld digitaal op en registreert de beelden op kleine compacte cassettes.

Videocamera's kunnen de beelden ook direct opslaan op geheugenkaartjes. Enkele typen zijn: Memory Stick, MultiMediaCard, Smartmedia, SD Memory Card, xD picture Card en Microdrive.

Duurdere camera's hebben soms ook een harde schijf, die verschillend van grootte kan zijn: 20 GB, 30 GB of meer.

Een ander opslagmdium is DVD.

Optische zoom

Met optische zoom vergroot u het beeld met een vergrotende lens. De vergroting wordt uitgedrukt in gradatie, zoals 2x of 3x. Samen met de resolutie bepaalt de optische zoom voor een groot deel de kwaliteit van de beelden.

Software meegeleverd

Voor het bewerken van de videobeelden is speciale software nodig. Deze wordt vaak meegeleverd met de camera. Er zijn ook los programma's verkrijgbaar waarmee de opnames kunnen worden bewerkt.

Steady shot

Veel digitale videocamera's zijn uitgerust met een optische of digitale beeldstabilisator (steady shot). Hiermeer worden automatisch de trillende bewegingen bij het opnemen gecorrigeerd. De beelden worden hierdoor rustiger en scherper.

voorbeelden van steadyshot
Het laatste voorbeeld is bewegingsvrij en dus scherp.

Type camera

De nieuwste camera's zijn bijna allemaal digitaal. Analoge camera's werken met tapes en bandjes, zoals de bekende Video8.

Video in

Kan worden gebruikt om de 'oude' Video8-bestanden op uw digitale camera te zetten. Vanaf de camera is het mogelijk de beelden op de computer of dvd te plaatsen.

Video uit

Via de analoge AV-uitgang kan de videocamera bijvoorbeeld op de televisie worden aangesloten om de opgenomen beelden te kunnen bekijken.

Zoeker

Doordat elke camera inmiddels is uitgerust met een LCD-scherm wordt de zoeker nog maar weinig gebruikt bij het opnemen. De zoeker is nog wel handig als in het LCD-schermpje door de zonneschijn weinig te zien is.
naar camcorders vergelijkingVergelijk camcorders aan de hand van deskundigen beoordelingen
Naar ranglijst