CV ketel nodig? Ontdek in deze koopgids welk model

Door: redactie-besteproductnl | 19 september 2012 15:35
CV ketel nodig? Ontdek in deze koopgids welk model!
Cv-ketels
Cv ketel
Vergelijk cv ketelsOp zoek naar een geschikte cv-ketel om je huis te verwarmen. In onze ranglijst kun je gemakkelijk cv ketels vergelijken.

Hoe werkt een cv ketel?

De cv ketel zorgt binnen een cv-systeem voor de verwarming van het water. Het waterwordt door een circulatiepomp in het buizensysteem van de centrale verwarming verspreid,waardoor radiatoren op de gewenste plekken warmte kunnen afgeven. De hoeveelheidwarmte bepaal je met behulp van een thermostaat.

werking van de cv-ketel

De techniek van cv ketels is in de afgelopen decennia constant in ontwikkeling gebleven.Met name op het gebied van het rendement, of te wel, het zuinig omgaan met energie,zijn grote stappen voorwaarts gemaakt. Cv ketels die werken op stookolie wordenin de regel gebruikt voor zeer grote ruimtes, zoals fabriekshallen en kantoorpanden.Wij adviseren je graag over de modellen voor huishoudelijk gebruik die werken opaardgas of propaangas. Hierin onderscheiden we twee basisvarianten.

1. De solo cv ketel

Een solo cv ketel verwarmt alleen het water voor de centrale verwarming. Voor warmwater uit de kraan is een aparte boiler of geiser nodig. Solo ketels worden ookwel ‘conventionele’ ketels genoemd. Een voordeel van de solo ketel is, dat wanneerde ketel onverhoopt defect raakt, je nog steeds verzekerd bent van warm water uitde kraan, omdat de boiler of geiser werkt op een apart circuit.

2. De combi cv ketel

De moderne cv ketels die meestal in nieuwe woningen worden geïnstalleerd zijn combiketels. Combi staat eigenlijk voor alles-in-één: zowel de centrale verwarming alshet warme tapwater worden verzorgd door hetzelfde apparaat. De combi cv ketel heefteen geïntegreerde boiler waardoor de keus voor dit model ruimtebesparend en vaakvoordeliger is ten opzichte van een solo ketel.

Wat is het rendement van een cv ketel?

Het rendement van een cv ketel is de hoeveelheid energie (aardgas) die wordt omgezetin warmte. De hoeveelheid wordt uitgedrukt in een percentage. Door de stijgendeenergieprijzen en een toenemend milieubewustzijn is het steeds belangrijker gewordente letten op het rendement als je een cv ketel gaat kopen.

Verbeterd Rendement (VR) versus Hoog Rendement (HR)

Binnen de huidige generatie cv ketels wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soortenrendement. Een cv ketel wordt gekwalificeerd als VR-ketel wanneer het rendementtenminste 83% is. Ligt het rendement boven de 90% dan is er sprake een Hoogrendementsketel.Hoe hoger het rendement van de ketel, hoe lager het energieverbruik.HR ketels zijn inmiddels de standaard geworden. Zij hebben een rendement van maar liefst 107%. Dat is mogelijk omdat ook de waterdamp ook nog wordt omgezet in warmte. Per september 2015 is een nieuwe wet van kracht. Deze laat de verkoop van lage rendements ketels niet meer toe. Bij een verouderd gas kanaal kan de VR ketel echter de enige optie zijn. In deze gevallen wordt in de regelgeving een uitzondering gemaakt.

Energielabel

Vanaf september 2015 is het ook verplicht dat de CV ketels een energielabel hebben. A+++ CV ketels zijn het zuinigst, CV ketels met een G label het minst zuinig. Die zuinigste A+++ CV ketels zijn wel weer het duurste in aanschaf. Toch is het belangrijk om je altijd goed te informeren over het rendement van de CV ketel die je op het oog hebt. Dat kan al snel enkele honderden euro’s per jaar schelen op de energierekening.

Thermostaten

Hoe zuinig je CV ketel is, heeft ook alles te maken met hoe je hem gebruikt. Heb je altijd je verwarming op 25 graden, dan verbruik je uiteraard veel meer elektriciteit dan bij een lagere temperatuur. Deze temperatuur kun je regelen met een thermostaat. Vaak worden deze bij de aanschaf van een CV ketel meegeleverd. Er zijn een hoop zogenoemde “slimme thermostaten” op de markt. Deze regelen voor jou de juiste temperatuur met een zo laag mogelijk verbruik in energie. Ook kun je met deze thermostaten instellen hoe warm het op welk ogenblik van de dag moet zijn, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt. Een gave functie van enkele thermostaten tegenwoordig, is dat je ze kunt verbinden met je smartphone. Zo kun je ook onderweg de temperatuur in je huis instellen en temperatuur programma’s programmeren voor overdag en ’s avonds. Zelfs je verbruik kun je bij sommige apps uitlezen.

Hoe wordt het rendement van een cv ketel dan bepaald?

Cv ketels van bekende merken als Vaillant, Intergas, Atag en Nefit zijn meestal in het bezit van diverse keurmerken, waarvan Gaskeur de belangrijkste is. De certificering van dit keurmerk is in handen van de onafhankelijke organisatie KIWA. Zij geven een HR-label aan ketels met een hoog rendement. Bovendien zijn de apparaten die voorzien zijn van het Gaskeur keurmerk ook getest op veiligheid, doelmatigheid en installatiegemak, daarnaast is er een SV-label voor modellen met een ‘schone verbranding’. Gaskeur

Tips bij het kopen van een cv ketel

Hoe zit het met veiligheid van een cv-ketel?

Natuurlijk wil je graag een veilige en betrouwbare ketel laten installeren. Elkjaar duikt er in de media minstens één verhaal op over hoe het toch weer is misgegaan.Zorg dus dat jouw cv ketel altijd uitgebreid is getest en dat de installatie wordtgedaan door een expert. Let erop dat de gasafvoer in orde is en dat het expansievatnaast de ketel - dat grote drukverschillen in het cv systeem reguleert – up to dateis.
Periodiek onderhoud is ook erg belangrijk, omdat er constant gemeten moet worden of de gevaarlijke gassen nog acceptabele waardes heeft. Een van die gevaarlijke gassen is koolstofmonoxide. Gelukkig zijn er een hoop koolstofmonoxide melders te koop, die constant voor je in de gaten houden of dit dodelijk gas niet boven een bepaalde waarde komt. Deze komen niet met een CV ketel meegeleverd.

Welke cv ketel is geschikt voor welke ruimte?

Het maakt nogal een verschil of de ketel wordt geplaatst in een kleine meterkastof op een ruime zolder. In oude huizen is vaak al een boiler of geiser aanwezig,waardoor de keus voor een solo ketel wel eens de meest voordelige kan zijn. Benje op zoek naar een cv ketel met maximaal rendement die zo min mogelijk plek inneemt?Kies dan voor een combi ketel.

Wat is de levensduur van cv ketel?

Een goede cv ketel moet, afhankelijk van het gebruik, zeker zo’n twaalf tot vijftienjaar mee kunnen gaan. Het expansievat van een cv ketel is vaak al eerder aan vervangingtoe en zul je gedurende de levensduur van de cv ketel 1 a 2 keer moeten (laten)vervangen. Het vervangen van een expansievat is een relatief kleine uitgave tenopzichte van de uitgave voor de cv ketel: je kunt hiervoor als richtlijn € 50,-tot € 75,- aanhouden. Een vakkundig monteur heeft dit klusje vaak binnen een uuruitgevoerd.

Wist je dat?

De HR ketel een van oorsprong Nederlandse uitvinding is. Ja, wij lopen in Nederlandvoorop als het gaat om innovatie in de verwarmingsindustrie. Misschien dat wij daaromook bekend staan om onze ‘gezelligheid’. Begint die immers niet met een goed enaangenaam verwarmd huis?

Een cv ketel online kopen

Wil je online een nieuwe cv ketel kopen die aansluit bij jouw individuele wensen?

Vergelijk cv ketelsIn onze ranglijst kun je eenvoudig cv ketels vergelijken om de prijs/kwaliteit verhoudingbepalen. Ook vind je op BesteProduct.nl een top 4 van cv ketels, zodat je kuntbekijken wat volgens consumenten en experts de beste cv ketel is.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van cv ketels een goede keuzekunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids dan vernemen we die graag van je!