Dashcam: waar let je op als een nieuwe dashcam koopt?

Door: redactie-besteproductnl | 15 januari 2016 15:16
Je hebt het vast wel eens gezien: Video’s van beelden vanuit de auto die een groot ongeluk vastleggen. Hoewel dit vaak spectaculaire, soms zelfs grappige beelden oplevert, is het ook nog eens erg handig. Zo kun je de opgenomen beelden aan de verzekering la

Éen of twee camera’s

Blackvue dashcam

De eerste keuze die je moet maken is of je een of twee camera’s wilt. Een dashcam met een camera is eigenlijk altijd gepositioneerd voor het raam aan de voorkant van de auto. Hij neemt dan alle beelden op die voor de auto gebeuren. Soms wil je echter ook beelden auto van in de auto opnemen, bijvoorbeeld als je taxi chauffeur bent. Je kunt de cameraook aan de achterzijde van de auto installeren, zodat je beelden opneemt van dingen die gebeuren achter de auto. Bumperklevers staan er zodoende ook mooi op.

Zichtbaarheid

Dashcams zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Wil je je dashcam niet elke keer hoeven demonteren uit je auto, dan is een onopvallende kleine dashcam misschien iets voor jou. Deze kunnen ook wat minder intimiderend overkomen voor mensen die van buiten in je auto kijken. Een kleine dashcam is echter geen garantie dat deze niet uit je auto gestolen wordt. Het is dus altijd aan te raden om een dashcam uit de auto te verwijderen.

Videokwaliteit

Hoe belangrijk is videokwaliteit voor je? Dat zul je je moeten afvragen als je een dashcam gaat kopen. Wil je vooral de meest bizarre situaties vastleggen en die vervolgens uploaden naar Youtube? Wil je je roadtrip door Amerika vastleggen met een dashcam en die later monteren? Dan zul je moeten kiezen voor een dashcam met een goede lens, sensor en resolutie. Een Full HD resolutie van 1080p is zeker geen overbodige luxe. Hecht je hier totaal geen waarde aan en gebruik je het vooral voor je eigen verzekering, dan kun je prima uit de voeten met een resolutie van 480p. Dit neemt ook nog eens veel minder opslaggeheugen in, wat opslag geheugen scheelt.

Dashcam van lage kwaliteit
Dashcam beeld van lage kwaliteit. Voldoende voor verzekeringskwesties, maar niet om bijvoorbeeld een roadtrip vast te leggen.

Ingebouwde GPS

Een ingebouwde GPS ontvanger kan heel leuk en handig zijn. Zo kun je de opgenomen videobeelden naast Google Maps leggen en zien hoe je hebt gereden. Ook je snelheden worden zo nauwkeurig vastgelegd. Dit zou je kunnen helpen bij het aantonen van een onrechtmatige verkregen snelheids boete. Niet elke dashcam heeft een ingebouwde GPS, let hier dus goed op als je dit graag wilt.

G Sensor, Event- en parkeermodus

Sommige dashcams hebben een G Sensor aan boord. Die registreert schokken, botsingen en stevige remacties. Wanneer deze sensor zo’n beweging detecteert zullen de beelden een paar minuten voor en na deze gebeurtenis beveiligd opgeslagen worden, zodat je nooit bang hoeft te zijn dat ze overschreven worden. In de de zogenoemde “Eventmodus” kun je aangeven dat de dashcam alleen maar beelden moet opslaan als er een verdachte beweging wordt waargenomen. Je hoeft zodoende niet te zoeken naar belangrijke beelden en scheelt het je tenslotte veel opslag geheugen.De parkeermodus zorgt ervoor dat de dashcam ook werkt als je auto geparkeerd staat. Die kun je ook zo instellen dat hij alleen geactiveerd wordt als er beweging geregistreerd wordt.

Opslaggeheugen

Er zijn dashcams waar ingebouwd geheugen is ingebouwd, maar de meeste dashcams bieden je de mogelijkheid om extern geheugenkaartjes in te voeren. Geheugenkaartjes zijn te verkrijgen in verschillende capaciteiten en kunnen verschillende schrijfsnelheden hebben. Dat laatste is belangrijk om te controleren als je zo’n kaartje gaat aanschaffen, omdat niet elk kaartje werkt met elke dashcam.

Loopfunctie

Als je dashcam beschikt over een loopfunctie zal het geheugenkaartje nooit vol raken. Als hij de capaciteit van het geheugenkaartje heeft bereikt, zal hij de oudste beelden overschrijven. Zo hoef je nooit van geheugenkaartje te wisselen, maar ben je op een gegeven moment wel oude beelden kwijt. De beelden die beveiligd weggeschreven zijn zoals bijvoorbeeld na een (bots) incident, zullen in deze loopfunctie niet overschreven worden.

Extra opties

Navigatie met dashcam
Navigatiesysteem met dashcam

Wil je je beelden meteen in de auto kunnen terugkijken, dan is een ingebouwd beeldscherm erg handig. De een heeft touchscreen de ander niet.

Geen zin om je dashcam te verbinden aan je computer, dan kun je voor een dashcam kiezen met Wifi aan boord. Zo kun je sommige scenes direct naar je smartphone sturen, om ze vervolgens snel op Youtube te plaatsen.

Als je doel is om zoveel mogelijk van de weg te registreren, dan is het belangrijk dat de lens van de camera een extreme wijdhoek heeft. Hoe hoger het aantal graden, hoe meer hij kan vastleggen. Let op, deze grote wijdhoeken hebben ook meer vervormingen in het beeld.

Conclusie

Er zijn al heel wat bewijsstukken aangeleverd met een dashcam om de aanstichter van een ongeluk aan te wijzen. Naast dat het dus erg leuk is om grappige momenten op de weg, of simpelweg mooie routes te registreren kan het ook een goede aanvulling zijn op je verzekering. Dashcams zijn te koop van een paar tientjes tot boven de 300 euro. Ik hoop dat je nu een goede afweging kunt maken als je er een wilt gaan kopen.

.