Samsung NX200 start opnieuw megapixelrace [video preview]

Door: redactie-besteproductnl | 21 oktober 2011 18:13
Op de IFA in Berlijn lanceerde Samsung een nieuwe systeemcamera. De Samsung NX200 heeft een APS-C CMOS sensor met maar liefst 20,3 megapixels en hij kan tot 7 foto’s per seconde schieten. Bovendien heeft ‘ie een ISO-bereik tot 12.800. En wat is er nou mooi

Samsung NX200 preview

21 oktober 2011 door Ger de Gram
Op de IFA in Berlijn lanceerde Samsung een nieuwe systeemcamera. De Samsung NX200 heeft een APS-C CMOS sensor met maar liefst 20,3 megapixels en hij kan tot 7 foto's per seconde schieten. Bovendien heeft de gadget een ISO-bereik tot 12.800. En wat is er nou mooier dan om dat even te testen tijdens de ondergaande zon? BesteProduct previewde de NX200 vanuit een… luchtballon.

De Samsung NX200 in vol ornaat.
"De APS-C sensor is verbeterd wat beeldruisvrije foto's op moet leveren"

Samsung NX200: mooier, sneller, beter
De NX200 is een compacter dan zijn voorganger, de NX100. Bovendien is de body nu bijna volledig voorzien van magnesiumlegering en dat voelt een stuk meer solide aan en ziet er stijlvoller uit. Samsung mikt met de NX200 op een brede doelgroep fotografieliefhebbers, waar de NX100 toch vooral een 'vrouwencamera' was, aldus de fabrikant. De achterkant is voorzien van een 3 inch kraakhelder AMOLED display, die nu aanraakgevoelig is. Daardoor moet de bediening makkelijker zijn dan voorheen.

iFunction 2.0 op NX200
Sowieso probeert Samsung het makkelijk te houden. De systeemcamera bezit wederom 'iFunction'. Op de (verwisselbare) lenzen van Samsungs systeemcamera's zit een speciale knop waarmee je fotografieinstellingen als diafragma, sluitertijd en ISO-waarden kunt instellen. Dit moet de gebruiksvriendelijkheid ten goede komen. In de praktijk is dit niet altijd het geval. Althans, tijdens de luchtballonvaart kwam het nogal eens voor dat we de programmakeuzeknop gebruikten, in plaats van die iFunctionknop, simpelweg omdat het in sommige gevallen iets sneller gaat. Voor de fanatieke fotograaf heeft Samsung een handig overzichtje gemaakt, die je benaderd door een druk op één specifieke knop. In combinatie met het touchscreen is dat dan wel weer simpel en doeltreffend.

Ruisvrije foto's?
Opvallend genoeg had de NX100 slechts een ISO-bereik tot 3200. Volgens Samsung moest dat omdat hogere ISO-waarden sowieso ruis opleverden. Met de komst van de NX200 doet de fabrikant het helemaal anders. De APS-C sensor is verbeterd wat resulteert in beeldruisvrije foto's, tot een stand van 12.800, zelfs bij gebruik van de alle 20,3 megapixels. Dat is nogal wat, maar volgens Samsung moet het kunnen. We moeten de camera wat langer in ons bezit hebben, kunnen we hier echt wat zinnigs over zeggen, maar de eerste indruk is in ieder geval goed.

Met de NX200 kun je ook prima panoramafoto's maken.

Yes! FullHD!
Hoewel de Samsung NX100 geprezen werd om zijn sensor en beeldkwaliteit, schortte het wel aan een fatsoenlijke filmfunctie. Je kon opnemen in 720P met slechts monogeluid. We leven niet meer in 2005 en dus is op de nieuwe NX-camera een keurige Full HD 1080p/30FPS filmmodus geïntegreerd, voorzien van stereogeluid. En dat ziet er al gelijk een stuk beter uit, maar je mag het echt nog niet vergelijken met concurrenten. De Olympus PEN-serie filmt over het algemeen een stuk mooier. De autofocus is beter, en kleuren natuurgetrouwer. Overigens viel tijdens het bekijken van de eerste testvideo's op dat we vooral geluid kregen uit de rechtermicrofoon, misschien hielden we 'm niet goed vast. Dat is een aandachtspunt.

Overdaad aan functies
Ander punt is de hoeveelheid functies: naast de bekende P,A,M en S-standen, zitten er ook weer tal van creatieve filters, scenemodi en nog meer van dat soort ongein op. Het is niet allemaal even handig - en een functie als 'Magic Frame', waarbij de camera een frame over je foto heen plakt, lijkt totaal overbodig. 'Lens Priority' biedt wel uitkomst. De camera herkent in deze stand wat voor een lens er is opgeschroeft en berekent daarbij de beste instellingen. Heb je een macrolens, dan richt Lens Priority zich vooral daar op. Of je het in de praktijk gaat gebruiken is een tweede, maar de mogelijkheid bestaat in ieder geval.

Samsung NX200 kopen?
De Samsung NX200 ligt vanaf deze maand in de winkels en is verkrijgbaar in diverse kit-uitvoeringen. Er komt onder meer een kit beschikbaar met een 16 mm f/2.4 pancake en een 18-200 f/3.5-6.3 zoomlens met een adviesprijs van 1499,-. Dan heb je in principe een complete fotografieset. De body heeft een adviesverkoopprijs van 849 euro. Zodra hij verkrijgbaar is maken we bij BesteProduct een uitgebreidevideoreview van de Samsung NX200.

Meer systeemcamera's? Videoreviews op BesteProduct:

>> Samsung NX100: hoge beeldkwaliteit, weinig stabilisatie
>> Olympus PEN Mini: 'Maakty het vooral niet te moeilijk'
>> Sony NEX3: 'Veelbelovend, maar prijzig'
>> Olympus PEN E-P3: 'Vooral leuk door retro-design'
>> Panasonic DMC-G10: 'Goed, leuk maar niet het beste jongetje van de klas'

NX200 testfoto's vanuit een luchtballon
Foto's moeten beeldruisvrij zijn.

De Samsung NX200 systeemcamera kan in Full HD 1080P/30 FPS filmen