Alleen 'Hybrid GPS' niet voldoende voor Casio EX-H20 G [video]

Door: redactie-besteproductnl | 25 januari 2011 18:21
De Casio Exilim H20 G heeft Hybrid GPS. Wat? Hybrid GPS. Volgens Casio is het de ultieme manier van locatiebepaling.
Review Casio Exilim H20 G


De Casio Exilim H20G heeft Hybrid GPS. Wat? Hybrid GPS. Volgens Casio is het de ultieme manier van locatiebepaling (of: 'geotagging') voor fotografie. Binnen, buiten - het moet niets uitmaken, overal weet Hybrid GPS 'waar je huis woont' en toont die in een kekke wereldkaart. In theorie althans.

Hybrid GPS. Met een kek logo.
Prijscirca 250 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Fabrikant Casio heeft nogal eens de neiging te veel specificaties en opties in een te beperkte camera te stoppen. Resultaat: urenlang pielen voor een niet bijster scherpe foto. Ook de Exilim H20 heeft een overdaad aan functies. Sommige handig, andere compleet zinloos. Om te beginnen heeft de H20 G - prijs: circa 250 euro - een 14,1 megapixel CCD-sensor aan boord in combinatie met een 24-240 mm groothoekobjectief (kleinbeeldequivalent van 35 mm) die tot 10 x optisch kan zoomen. Achterop zit een helder 3 inch beeldscherm, dat vooral van pas komt bij het HD-filmen (resolutie: 1280 x720 pixels). Maar de EX-H20G onderscheidt zich vooral door zijn interne GPS-ontvanger. Casio noemt het 'Hybrid GPS'. Er is een gedetailleerde landkaart op de camera aanwezig, waarop jouw foto's, voorzien van omschrijving, zijn terug te vinden. Leuk bedacht, maar in de praktijk werkt het allemaal een beetje omslachtig en traag. De wereldkaart laadt nogal langzaam en bovendien is het invoeren van een plaats of omschrijving een vermoeiend en vooral tijdrovend gedoe. Handig (en slim!) is Casio’s toevoeging van bewegingssensoren waardoor de camera ook binnen zijn locatie kan bepalen. Helaas werkt dit niet vlekkeloos.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Qua uiterlijk doet de Casio EX-H20G sterk denken aan de H5. Dat was niet meest stijlvolle camera op de markt, en helaas is dat ook bij de H20 G het geval. De body is goed van gewicht, maar voelt wat goedkoop aan. De knopjes op de achterkant lijken van plastic en ook het zoommechanisme, een hendeltje, wat instabiel. Bovendien zit het hendeltje vlak boven de flitser, wat nogal irritant is. Maar dat is een bekendprobleem.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Toegegeven, de camera zit boordevol mogelijkheden, en de toevoeging van GPS is zeker handig, maar echt goede foto's? Nee. De camera heeft een diafragmabereik van 1:3.2-5.7 en dat is, hoewel marktconform, niet heel lichtsterk. Dat nadeel is goed te zien wanneer wordt gefotografeerd in de avonduren, foto's vertonen veel ruis en de kleuren vervagen. Je kunt die ISO weliswaar opschroeven tot 3200, maar dat is echt niet aan te raden (zie onderstaande vergelijking). Ook de filmfunctie is beperkt: de optische zoom is uitgeschakeld en het beeld is bij lange na niet altijd scherp. Wel mooi is de speciale 'Super Macro'-modus. Daarmee kun je leuke close-ups maken, zonder dat er direct wordt ingeboet aan kwaliteit.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De Casio EX-H20 G grossiert in het hebben van instelmogelijkheden. Maar lang niet allemaal even zinvol. Illustratief is de Best Shot-modus. Daarin heb je zelfs verschillende automatische modi. Volledig overbodig en bovendien is het verschil in foto vaak niet eens te zien. Huisdier, bloem, herfstbladeren: het zal allemaal wel, maar de dagelijkse gebruiker zal het niet vaak gebruiken. De automatische stand voldoet. 'Dia Panorama' is dan wel weer leuk, daarmee maak je, zoals we kennen van toestellen van Sony, een leuke panorama. Feit blijft dat al die opties deze camera niet heel overzichtelijk maakt.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Op dit moment kost de Casio EX-H20 G zo'n 250 euro, en dan betaal je vooral voor een uitgebreide GPS-modus. Geotagging is leuk, maar om daar nou zoveel voor te betalen, gaat wat ver. De Panasonic TZ-10 beschikt ook over GPS, maar heeft een veel betere beeldkwaliteit. En kost nog minder.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: Lijkt het je leuk een landkaart vol te fotograferen? Dan is deze camera geschikt. Voor iemand die vaak op reis is en veel optische zoom wil hebben, is de EX-H20 G een geschikte keus. Maar bedenk wel dat er voor dit geld ook betere camera's zijn. Je krijgt dan iets minderoptische zoom, maar wel een betere beeldkwaliteit.

Nee: De Casio EX-H20 maakt herrie, is niet moeders mooiste en levert ook geen geweldige beeldkwaliteit. Jammer, maar helaas.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €250,00. Bekijk de actuele prijs van de Casio Exilim H20 G.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Het verschil is aanzienlijk.
De Super Macro modus is leuk, maar voor de rest levert de Casio EX H20 niet een geweldige beeldkwalitet.
Bij hoge contrasten heeft de camera moeite met de scherpte.
.
Voorbeeldfilmpje. Resolutie: 1280x720. Opslagmethode: .MOV.


Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht