Bij Canon IXUS 310 HS is flitser overbodig [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 13 februari 2012 11:34
Een breed inzetbare camera zowel overdag als in de avond. Dat is de beste omschrijving van de Canon IXUS 310 HS. Want met een lichtsterke lens en voortreffelijke ruisonderdrukking kan de Canon IXUS 310 donkere omstandigheden gemakkelijk aan. Daarnaast is d
Review Canon Ixus 310 HS


Een breed inzetbare camera zowel overdag als in de avond. Dat is de beste omschrijving van de Canon IXUS 310 HS. Want met een lichtsterke lens en voortreffelijke ruisonderdrukking kan de Canon IXUS 310 donkere omstandigheden gemakkelijk aan. Daarnaast is de prijs zoveel gezakt dat je hem alleen al om die reden wil aanschaffen.

Specificaties Canon Ixus 310 HS

12,1 megapixelsensor
f/2.0, 24 mm
4,4x zoom. Optical Image Stabilizer
8,0 cm (3,2 inch)Touchscreen
Full HD met optische zoom.
Smart Auto (32 scènes)

Prijscirca 200 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Canon IXUS 310 HS digitale camera heeft een 24mm groothoeklens met een diafragma-opening startend van f/2.0. Dit geeft minder kans op onscherpte bij weinig omgevingslicht, omdat de camera kortere sluitertijden kan gebruiken. Daarnaast is het gemakkelijker om snelle onderwerpen vast te leggen. Snelle acties kun je vastleggen met Super Slow Motion Movie of High speed burst. Bij de laatste maakt de camera opnamen met 3 megapixels, in plaats van de volledige 12,1. De Canon heeft een Optical Image Stabilizer die onscherpe foto's als gevolg van bewegingen van de camera voorkomt. Deze zal je niet echt nodig gaan hebben tijdens het zoomen, want de 310 HS heeft maar een 4.4 x optische zoom lens, wat niet heel veel is.
Over de extra filterfuncties is goed nagedacht: ze zijn zeer toepasbaar tijdens een dagje. Zo bestaat er fisheye effect, miniatuureffect en een functie om bij weinig licht nog betere foto's te kunnen maken.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Hij oogt een beetje bulky terwijl de 310 HS niet de grootste is vergeleken met zijn concurrenten. De IXUS 310 HS weegt inclusief batterij en geheugenkaart niet meer dan 185 gram wat net iets zwaarder is dan de gemiddelde compactcamera. Hierdoor ligt de camera fijn en stabiel in de hand. Bij het fotograferen krijg je het gevoel dat je echt een degelijk toestel in de handen te hebben. De camera wordt omgeven door een roestvrij stalen behuizing, beschikbaar in verschillende kleuren en heeft een afmeting van 100,6 x 55,4 x 25,0 mm.Het gehele design oogt minimalistisch en dat komt met name door de afwezigheid van de vele knoppen en draaielementen.
De ontspanknop, omringd door het zoom paneeltje, de aan- en uitknop en de functieschakelaar bevinden zich bovenop de body en zijn mooi verwerkt in het geheel. Het zoompaneeltje is iets aan de kleine kant en ook de overige knoppen zijn niet erg geschikt voor mensen met grote handen.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Een sfeervol diner bij kaarslicht hoeft niet meer verpest te worden door fel flitslicht, dankzij de diafragmaopening van F/2.0. In combinatie met een goede ruisonderdrukking ben je gegarandeerd van bruikbare beelden in de avond. Ruis is bij de meest voorkomende standen minimaal en ook tijdens het full HD filmen, behoudt de camera een gebalanceerde belichting. Overdag komt dit toestel al helemaal tot zijn recht.
Beelden hebben een goede scherpte/diepte en kleuren ogen natuurlijk. Een kleine opmerking nog over de ISO prestaties: de camera heeft de neiging om bij hogere ISO waarde warmere kleurtemperaturen te gebruiken. De 310 HS heeft daarnaast ook moeite met het bepalen van de juiste witbalansinstellingen. Dit is op te lossen door de witbalans aan te passen in de camera of in een foto bewerkingsprogramma.
Het filmen gebeurt in full HD (1080p) met stereogeluid. De optische zoom kan gebruikt worden tijdens het filmen en het onderwerp wordt door middel van de autofocus scherpgehouden. Met de HDMI-CEC-aansluiting kun je de opnamen gemakkelijk op een HD-TV bekijken. Ondanks de aanwezigheid van een beetje ruis is het filmpje goed belicht met veel details, vooral tijdens de avond zie je de voordelen van een lichtsterke lens.
Bij hogere ISO-waarden verandert de kleurtemperatuur.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Opvallend aan de 310 HS is dat er maar vier fysieke knoppen aanwezig zijn op de body. De rest van de interface wordt volledig gestuurd door een touchscreen. Dit scheelt veel ruimte en het resultaat is een mooi 3,2 inch beeldscherm. Touchscreens brengen vaak ergernissen met zich mee en dat is bij dit toestel geen uitzondering. Het kost meer moeite om snel verschillende functies aan te roepen. Zie je iets voor je lens gebeuren en zit in je in de verkeerde modus, grote kans dat je dit moment gaat missen. Na een tijdje fotograferen en even wennen laat het scherm zich plezierig bedienen. De IXUS 310 staat in het teken van gemak en kan niet volledig manueel worden ingesteld. De gebruiker kan wel instellingen aanpassen in de programma's 'diafragma en sluitertijd voorkeuze'. Toch kun je veel aan de camera zelf over laten. De 310 HS beschikt over een smartauto functie waarbij de camera de scène die je fotografeert analyseert en de beste scène-modus voor de situatie selecteert.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De functies en filters werken goed, hij heeft een constante beeldkwaliteit en een aantrekkelijke prijs. Wat wil je nog meer? Oke, een beetje meer zoom was niet verkeerd geweest en sneller schakelen tussen verschillende modus was ook een pre geweest. Maar als je deze negatieve punten voor lief wilt nemen, dan is de Canon Ixus 310 een indrukwekkende camera waar je nog veel plezier aan kunt beleven.
Canon Ixus 310 HS review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De IXUS 310 HS heeft een groot scherm en lichtsterke lens. Dat alles is verpakt in een zeer robuust jasje dat ook nog eens goede kwaliteit video aflevert. Bovendien doet hij wat hij moet doen en dat is fotograferen zonder de afleiding van allerlei toeters en bellen.

Nee: De IXUS 310 HS heeft een touchscreen en dat is voor velen een grote irritatie. En, voor de meer ervaren fotograaf, wederom heeft Canon er ook bij dit model voor gekozen om de gebruiker niet de volledige controle over de foto te geven.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €200,00. Bekijk de actuele prijs van de Canon Ixus 310 HS.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De Canon IXUS 310 HS maakt meer dan prima foto's
Dankzij de het diafragmabereik vanaf F/2.0 kun je ook inde donkere uurtjes kiekjes maken.
.
Testvideo IXUS 310 HS


Canon Ixus 310 HS review Testverantwoording
Getest door Willeke Machiels, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht