Canon IXUS 115 HS: geen fratsen, dat scheelt [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 21 maart 2012 18:02
Als fotograferen eenvoudig kan, waarom zou je dan moeilijk doen en veel geld uitgeven aan toeters en bellen die je toch niet gebruikt? Met dat idee is de Canon IXUS 115 HS ontwikkeld, een toestel met beperkte instelmogelijkheden, maar met veel gebruiksgema
Review Canon IXUS 115 HS


Als fotograferen eenvoudig kan, waarom zou je dan moeilijk doen en veel geld uitgeven aan toeters en bellen die je toch niet gebruikt? Met dat idee is de Canon IXUS 115 HS ontwikkeld, een toestel met beperkte instelmogelijkheden, maar met veel gebruiksgemak en een laag prijskaartje.

Specificaties Canon IXUS 115 HS

- 12,1 megapixels
- 28 mm. groothoeklens
- 4x optische zoom
- HS System
- Optische beeldstabilisatie
- 32 voorgeprogrammeerde scene selecties
- Full-HD filmmodus (1080p, 24fps)

Prijscirca 104 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Er zitten geen toeters en bellen op de Canon IXUS 115 HS. Daarmee richt de fabrikant zich op gebruikers die niet al te veeleisend zijn en gewoon een eenvoudige point and shoot camera willen. Er zitten twee standen op de camera: een automatische programmastand en een aparte knop waarmee je kunt kiezen uit drie soorten fotografie: macro, normaal en oneindig. Vanuit de automatische stand kun je de timerfunctie, de resolutie en de beeldverhouding instellen. Met de andere stand pas je ISO, witbalans en je kleurgebruik in. Daarnaast heeft het toestel ook nog 32 voorgeprogrammeerde opname modi voor het maken van onder meer portretten, nachtopnamen of foto's met fisheye-effect. Meer dan genoeg dus. Canon houdt het basic en da's maar goed ook.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Eenvoud en compactheid zijn de sleutelwoorden voor de IXUS 115 HS. Het toestel is 2 centimeter dik en nog geen 10 centimeter breed en daarmee een kleinere in zijn soort. De lens is stijlvol ingebouwd met een grote, zilverkleurige ring er omheen. De flitser zit vlak boven de lens, aan de andere kant van de ontspanknop. Dat is ook wel handig, want daardoor zit je er niet snel met je vinger voor.
Met een simpel schuifknopje op de bovenkant switch je tussen de automatische stand en de overige scenes. De bedieningsknoppen zitten op een logische plek, vlak naast het 3 inch display. Je kunt heel goed zien dat het schermpje minder pixels heeft dan duurdere modellen en dat is tevens ook het zwakke punt van dit model. Als je een mooie foto schiet, wil je ook een scherpe weergave van het beeld. Toch zien foto's er vaak wat troebel uit op het display, terwijl de foto op de computer vaak scherper is.
Een aparte record-knop maakt het overigens makkelijk om direct filmpjes te maken. Dat doet het toestel in full-hd met 24 frames per seconde.
De IXUS 115 heeft ook een HDMI-aansluiting, zodat je foto's en filmpjes kunt terugkijken op bijvoorbeeld een televisie. Prettig voor als je je vakantiefoto's aan anderen wilt laten zien.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Canon's IXUS 115 HS geeft een natuurgetrouwe weergave van kleuren en kiest in vrijwel alle omstandigheden met normaal licht de juiste witbalans. Met primaire kleuren heeft het toestel geen moeite: een knalpaarse bloem wordt natuurgetrouw weergegeven. Dat is weleens anders bij goedkopere toestellen.
Waar het toestel zichtbaar méér moeite mee heeft is met de scherpstelling. Soms zijn foto's, ook bij normaal licht gewoon niet scherp. Ook bij minder licht heeft de IXUS 115 HS wat moeite, ondanks het HS System dat juist betere beeldkwaliteit moet leveren bij weinig licht.
In donkere omgevingen moet je de flitser gebruiken voor scherpe foto's, anders mislukken je plaatjes gegarandeerd. Het lijkt er in ieder geval op dat de optische beeldstabilisatie nauwelijks zijn werk doet. Opmerkelijk is trouwens dat het toestel ISO-waarde 3200 aankan, maar dat 'ie in het donker vrijwel zelf voor deze waarde kiest. Bijna nooit kom je boven de ISO 800.
Bij het filmen zijn de instelmogelijkheden beperkt. De optische zoom is onbruikbaar. Tegelijkertijd is je video wel scherp en het geluid opvallend helder.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De Canon IXUS 115 HS is een apparaat zonder fratsen. De bediening van de camera heb je binnen een vloek en een zucht onder de knie. Fotograferen gaat over het algemeen prettig, al wekt de resolutie van het 3 inch beeldscherm de nodige irritaties op. De weergave van foto's en video's op het schermpje is gewoon niet mooi en daar ga je je aan ergeren tijdens het gebruik. Prettig is de aparte record-knop die prominent op de achterkant van de body aanwezig is. Dat maakt de stap om een filmpje te schieten een stukje kleiner.
De IXUS 115 HS heeft de bekende grijs-oranje gekleurde menustructuur van Canon, die je met de menuknoppen naast het display bereikt. Met de functieknop pas je direct instellingen als ISO-waarde, witbalans en lichtmeting aan.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Canon IXUS 115 HS valt in de laagste prijsklasse compactcamera's die op dit moment verkrijgbaar is. De praktijk leert dat deze camera's vaak moeten inboeten op beeldkwaliteit. Gelukkig valt dat bij dit model mee. Waar Canon wél op bezuinigd heeft is het 3 inch display en de hoeveelheid opties. Voor veel fotografen zal dat echter niet het grootste probleem zijn en daarom is dit budgetmodel interessant voor de niet al te kritische gebruiker.
Canon IXUS 115 HS review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De Canon IXUS 115 HS is goedkoop, maar biedt ook nog voldoende beeldkwaliteit in normale omstandigheden. Ingewikkelde instelmogelijkheden zoals het bepalen van sluitertijd en diafragma zijn van de camera bewust weggelaten en dat maakt 'm heerlijk eenvoudig.

Nee: De instelmogelijkheden van de Canon IXUS 115 HS zijn beperkt. Bovendien zijn er voor iets meer geld betere compactcamera's verkrijgbaar die meer beeldkwaliteit bieden. Denk aan de Panasonic SZ7.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €104,00. Bekijk de actuele prijs van de Canon IXUS 115 HS.

72157629269053386

.
De Canon IXUS 115 HS filmt in full-hd (1080p) met 24 fps. Helaas kun je de optische zoom niet gebruiken.


Canon IXUS 115 HS review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht