Canon Powershot A3300 IS: ideale camera voor beginners [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 8 maart 2012 13:06
Een beetje kwaliteit hoeft niet altijd hand in hand te gaan met een hoge prijs en dat bewijst de Canon Powershot A3300 IS. Het zeer gebruiksvriendelijke toestel is in het leven geroepen voor de gebruiker die net in aanraking komt met zijn of haar eerste ca
Review Canon Powershot A3300 IS


Een beetje kwaliteit hoeft niet altijd hand in hand te gaan met een hoge prijs en dat bewijst de Canon Powershot A3300 IS. Het zeer gebruiksvriendelijke toestel is in het leven geroepen voor de gebruiker die net in aanraking komt met zijn of haar eerste camera en ook nog wat extra's wil.

Specificaties Canon Powershot A3300 IS

16,0 Megapixel
28 mm groothoekobjectief met 5x zoom
Optical Image Stabilizer
7,5 cm (3,0 inch) LCD-scherm
Smart Auto- en Easy-modus
HD-films (720p)

Prijscirca 100 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Canon PowerShot A3300 IS is een 16 megapixel-compactcamera met een 3 inch LCD-scherm en 5x optische zoom, met gestabiliseerde lens. Wat de Canon aantrekkelijk maakt is dat het een point-and-shootcamera is die automatische instellingen combineert met gebruiksvriendelijke extra's. De toevoegingen zijn natuurlijk niet te vergelijken met camera's uit een hogere prijsklasse, maar voor een budgettoestel biedt deze een aantal leuke mogelijkheden zoals scenedetectie, gezichtsherkenning, Smart Shutter en een scala aan scene modes. Een andere aardige functionaliteit is de LiveView Control. Daarmee pas je verschillende beeldinstellingen aan, tijdens het maken van de compositie. De A3300 heeft zes creatieve filters, waaronder Miniature Effect en Toy Camera Effect. Indrukwekkend is de macrostand waarbij de camera tot 3 centimeter kan scherpstellen op een object.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Heel bijzonder is het design niet. Toch is er wel wat opvallends: je ziet niet vaak ziet het gebruik van een draaipaneel boven op de body bij budgettoestellen is. Da's toch wel handig.
De overige knoppen bevinden zich allemaal op achterzijde en zitten een beetje verborgen in de body. Ze zijn soms wat moeilijk in te drukken en er zit enige speling in de ruimte tussen de knopjes en de body, wat het gevoel geeft dat je er niet te lomp mee moet omgaan. Aan de rechterkant is een Mini-USB-poort voor aansluiting op een computer of TV.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Bij budgettoestellen laat de ruisonderdrukking vaak te wensen over. Bij de Powershot A3300 kun je met een gerust hart tot ISO 400/800 aan de slag, maar ga je hoger dan zul je gebruik moeten maken van de flits. De flitser vermijd in de meeste gevallen rode ogen maar een enkele keren werkte de "slimme flitserbelichting" niet voldoende.
Soms vormen zich bij hoge contrastgebieden wat paarse randen en bij de uiterste groothoekstand is wat lensvervorming te zien, maar beide gebreken vallen binnen de norm van dit cameratype. Hetzelfde geldt voor de 720P videofunctie. Voldoende kwaliteit, maar verwacht er niet te veel van. De Canon A3300 IS heeft een groot nadeel en dat is dat hij tijdens het filmen geen gebruikt maakt van de digitale zoom. Je kan wel digitaal zoomen maar dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Gebruikservaring
Weging: 25%
Wat beginnende gebruikers vaak afschrikt is de hoeveelheid aan functies terwijl ze eigenlijk willen dat de camera voor hen de juiste keuze maakt. Daar zul je met de Canon A3300 IS geen last van hebben. Tijdens het fotograferen hoef je niet te graven in verborgen menu's en instellingen. Boven op het toestel bevindt zich de draaiknop hiermee kun je verschillende standen aanroepen die overigens allen automatisch werken. Hierop bevinden zich de standen Easy P, Live View Control, Speciale scène, Automatisch, Discreet en Movie. Kortom, je hoeft nergens over na te denken, maar het is wel handig om wat te leren. Daar hebben de makers ook over nagedacht. De 'Func.Set' knop in het midden van het bedieningspaneel biedt snelle toegang tot een selectie van veel gebruikte instellingen. Hier kan geëxperimenteerd worden met onder andere de ISO, witbalans en belichtingscompensatie.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Er zitten heel wat specificaties verborgen in deze lichtgewicht en je kunt met de redelijk lichtsterke lens en ruisonderdrukking weinig problemen verwachten. Meer dan prima, dus.
Canon Powershot A3300 IS review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De Canon Powershot A3300 IS biedt veel mogelijkheden, maar blijft een hele simpele en betaalbare camera blijft.

Nee: Het gaat bij die model vooral om de prijs. Qua opties en specificaties is het allemaal erg mager. Toch is het met een bedrag van 100 euro geen slechte koop.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €100,00. Bekijk de actuele prijs van de Canon Powershot A3300 IS.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Testfoto's gemaakt met de Canon Powershot A3300 IS
Testfoto's gemaakt met de Canon Powershot A3300 IS
.
Testvideo met versnelde miniatuurfunctie


Canon Powershot A3300 IS review Testverantwoording
Getest door Willeke Machiels, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht