Canon Powershot S95: om door een duur ringetje te halen [video]

Door: redactie-besteproductnl | 5 januari 2011 09:35
De Canon Powershot S95 is een hoogwaardige compactcamera met veel mogelijkheden voor gevorderde fotografen. Defunctionele ring rond het objectief is verrassend handig in gebruik. De beeldresultaten van deze Canon-camera zijn bovengemiddeld, maar dat is d
Review Canon Powershot S95


De Canon Powershot S95 is een hoogwaardige compactcamera met veel mogelijkheden voor gevorderde fotografen. Defunctionele ring rond het objectief is verrassend handig in gebruik. De beeldresultaten van deze Canon-camera zijn bovengemiddeld, maar dat is de prijs ook.

De Canon Powershot S95 houdt prettig vast door de matte, stroeve structuur. Alleen de flitser zit op een onhandige plek.
Prijscirca 340 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Voor een digitale compact camera uit het hogere segment zijn bij de Canon Powershot S95 alle vereiste functies wel aanwezig: 10 megapixels, 28 mm groothoek met 3,8x optische zoom, autofocus, beeldstabilisatie, helder groot beeldscherm, ingebouwde flitser, HD video, HDR functie, RAW-opnamen mogelijk, intelligente automaat plus een HDMI- en een USB 2.0-aansluiting. De digitale camera is verder volledig handbediend in te stellen (ook de scherpstelling) en dat is prettig voor meer eisende gebruikers.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Canon Powershot S95 voelt degelijk aan en houdt prettig vast door de matte, stroeve structuur. Door zijn hoge gewicht (bijna 200 gram) ligt hij, ondanks het compacte formaat, stevig in de hand. Het beeldscherm is helder en onder alle hoeken duidelijk afleesbaar. Net als de meeste camera's van Canon is de bouwkwaliteit verder prima in orde.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De 10 megapixels en een de uitstekende Digic4 beeldverwerking maken de kwaliteit van de opgenomen beelden voortreffelijk. De beeldstabilisator werkt prima en het zoomen gaat soepel. Voor de liefhebbers is het optisch zoombereik misschien wat beperkt met 3,8 x optische zoom. Daar tegenover staat de werkelijk uitstekende ruisonderdrukking bij hoge gevoeligheid. En met het lichtgevoelige objectief (f2.0) is deze camera zeer goed inzetbaar bij lastige lichtomstandigheden. Zelfs ISO 12800 is haalbaar, maar dan wel met een kleiner formaat (2,5 megapixels) en zichtbare ruis. De uitgekiende HDR-functie maakt opnamen met een groot contrast mogelijk, zonder ingrijpen achteraf.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Grootste pluspunt aan de Canon Powershot S95 is de objectief-ring. Deze geeft je de mogelijkheid gemakkelijk instellingen, zoals de optische zoom en het ISO-bereik, aan te passen. Je hoeft daardoor niet eerst in het menu te zoeken. De bediening is bijna vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera. Het menu op deze high-end compactcamera biedt alle ruimte voor fotografen, die eigen aanpassingen op standaardwaarden willen aanbrengen.De bedieningsknoppen zijn goed geplaatst en makkelijk te bedienen. Er is wel een probleem: de flitser komt aan de bovenkant uit de camera. De kans is groot dat je daardoor met je vingers de flitser blokkeert. De Canon geeft daardoor een foutmelding. Je moet de camera vervolgens uit- en weer aanzetten om verder te kunnen met fotograferen. Dat kost punten in de beoordeling.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Door de hoge prijs van de Canon Powershot S95 (circa €400,-)en de uitgebreide mogelijkheden is de S95 geen allemans-camera. Deze compactcamera is zeker goed, op sommige vlakken zelfs uitstekend, maar door de hoge prijs, scoort het toestel een krappe voldoende op dit onderdeel.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: Voor de veeleisende fotograaf die volledige controle over zijn camera wil hebben, is de aanschaf van deze Canon Powershot S95 zeker de prijs waard. Door de vele instelmogelijkheden kan een goede fotograaf met de S95 alle kanten op en de beeldkwaliteit is uitstekend. Ideaal als extra compacte camera naast de spiegelreflexcamera voor een professionele of hobbyfotograaf.

Nee: De Canon Powershot S95 is een onnodige dure aankoop voor een beginnende fotograaf of voor een consument die niet veel fotografeert. En als je bent gewend om een camera bovenop vast te houden, dan gaat de ruzie met de flitser op den duur zeker irritant worden.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €340,00. Bekijk de actuele prijs van de Canon Powershot S95.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Het verschil tussen de HDR-functie aan (links) en HDR-uit (rechts).
De Canon Powershot S95 presteert tijdens onze test op veel vlakken goed. Van links naar rechts: scherptediepte test (2x), panorama en groothoek.
.
De video-functie van de Canon S95 werkt naar behoren.


Testverantwoording
Getest door Marc Pluim, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht