Casio Tryx draait net niet de goede kant op [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 25 augustus 2011 14:26
Draaien, keren - terugdraaien. Nee. We hebben het niet over het inparkeren van je flitsende bolide. De Casio Tryx EX-TR100 compactcamera maar om één ding: flexibiliteit.
Review Casio Tryx EXILIM EX-TR100


Draaien, keren – terugdraaien. Nee. We hebben het niet over het inparkeren van je flitsende bolide. De Casio EX-TR100 Tryx compactcamera draait maar om één ding. Flexibiliteit.

Casio Tryx EXILIM EX-TR100

Specificaties

- 12,1 megapixels
- 21 mm groothoeklens
- Full HD / 240 FPS high speedvideo
- 1,5x optische zoom
- 3 inch TFT-scherm
- HDMI-poort
- Volledig kantelbaar

Prijs: 200 euro

Vergelijk meer digitale camera's

Prijscirca 250 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Casio EX-TR100 is er eentje uit duizenden. Steekwoorden: opvallend, anders – apart. Het kantelbare scherm is inmiddels een herkenbaar onderdeel binnen de fotografie, maar niet eerder werd het op deze wijze gebruikt. Je moet het zien om te geloven. De body is eigenlijk niet meer dan een soort langwerpig geraamte, met daarin een groot 3 inch TFT-scherm dat aan de lens vast zit en tot 270 graden kan draaien ten opzichte van de lens en het geraamte. De lens kan ook nog op allerlei manieren gedraaid kan worden. Snapt u het nog?

Het ziet er kek uit, en onder de motorkap zitten ook nog wat hedendaagse features. Hij bevat een 12 megapixelsensor, een 21 mm groothoeklens met daarbij 1,5x optische zoom. Dat laatste is niet indrukwekkend,maar er moest ruimte bespaard worden om de camera zijn flexibiliteit te behouden. Verder is de Casio Tryx – de hippe naam die de EXILIM EX-TR100 ook nog heeft meegekregen – voorzien van Full HD-film en een 432x320 pixels slowmotionvideo-optie. Een HDMI-poort is aanwezig en opslag gaat via SD/HC of SDXC-kaartjes. Helaas is er geen flitser aanwezig, je moet het doen met een (matig) LED-lampje.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Je kunt er niet omheen. De Casio Tryx ziet er anders dan anderen uit. Aangezien je het apparaat op zo'n – gokje – twee miljoen manieren kunt draaien, zijn de mogelijkheden op fotografiegebied eindeloos. Op de grond, om het hoekje, in de lucht – je kunt het zo gek niet bedenken, of de Casio Tryx zorgt ervoor dat je zonder onnodig vieze knieën of pijnlijke rugproblemen een foto schiet. Maar aangezien je in sommige situaties slechts het geraamte van het apparaat vasthoudt, is dat wel even wennen. Bovendien stuitte ik tijdens een weekend veelvuldig gebruik op een irritant probleem: je foto's worden in sommige situaties op zijn kop opgeslagen. Dan denken jullie wellicht: dan draai je de camera om, wijsneus – maar de grap van de Casio EX-TR100 is juist dat je 'm op allerlei manieren gebruikt. Een gezellige foto van jezelf met wat vrienden bijvoorbeeld. En dan gaat het mis, staat alles op z'n kop. Natuurlijk is dit met twee drukken op de knop in je fotobewerkingsprogramma aan te passen, maar het is toch vervelend. Casio heeft aan ons toegegeven dat dit een probleem is.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De Tryx heeft een erg matig zoombereik, maar het groothoeklensje van 21mm probeert dat te compenseren. Dat lukt deels. Het is alsof je aan het fotograferen bent met een smartphone. Zoomen en flitsen kan niet, dus ga je automatisch op zoek naar andere oplossingen. En overdag zijn die oplossingen vaak zo slecht nog niet: loop je door een leuk plaatsje dan is het niet moeilijk om aardige natuurgetrouwe overzichtsfoto's te schieten -de 21 mm groothoek is in dit geval een echte uitkomst. Maar bij iets minder licht zijn de resultaten al heel snel een stuk minder. Foto's zijn in vrijwel iedere fotografische stand snel bewogen, dat is ronduit storend. Het ruisniveau ligt wel opvallend laag, maar dat is een pleister op de wonde.
Absoluut pluspunt is de videofunctie. Het geluid is bovennatuurlijk goed en qua beeld ziet het er allemaal meer dan aardig uit. Full HD in je broekzak, met hoge kwaliteit.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Casio heeft zijn Tryx niet bijzonder ingewikkeld gemaakt. Het aantal fotografische standen is beperkt en dat is een zegen in een tijd waarbij fabrikanten je gadget volproppen met overbodige functies. Een digitale camera met 30 fotografische standen is tegenwoordig geen uitzondering meer.Er zijn slechts drie opties die het uitlichten waard zijn: HDR, HDR art en panorama. Met de eerste twee functies worden kleuren en contrast aangepast. Het resultaat is niet indrukwekkend, in het geval van HDR Art zelfs ronduit lelijk. Het niveau van Photoshop 1.0. Het ziet er gewoon niet mooi uit. De Panorama is wel weer een prima toevoeging, die veel mensen zullen gebruiken. Uiteraard zit hier ook weer Casio's Best Shot-menu op, waarmee je de beste instellingen kiest, voor de juiste fotografische situatie.
De batterijduur van de Casio Tryx is helaas niet heel erg best. Een middagje fotograferen kan, maar daarna moet je het apparaat echt weer aan de lader hangen.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
In het geval van de Casio Tryx hangt prijs/kwaliteit sterk af van wat je met het apparaat wil. Verwacht geen hoogstaande macrofoto's of majestueuze portretten. En ook mooie avondfotografie kun je vergeten. Maar ben jij op zoek naar een uitermate flexibel apparaat, dan is de Casio Tryx zijn prijs van ongeveer 200 euro (check hier de actuele prijzen) wellicht wel waard. Het is een gadget die uniek in zijn soort is en bovendien handig voor mensen die zich niet in allerlei bochten wil wringen om een leuke foto te produceren.
Casio Tryx EXILIM EX-TR100review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je op zoek bent naar de meest flexibele compactcamera op de markt, dan is de Casio Tryx EX-TR100 een goede keuze. Bovendien kun je er ook nog eens meer dan aardig mee filmen, en dat maakt 'm ideaal om standaard in de binnenzak te hebben. Als daar niet al een pocketcamera als de Kodak Zi10, Playful of een dikke smartphone met foto- en filmfunctie in zit.

Nee: Deze camera produceert lang niet de beste foto's. Bovendien ontbreekt een degelijk zoombereik en flitser. De 21 mm groothoeklens compenseert een hoop, maar lang niet alles.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €250,00. Bekijk de actuele prijs van de Casio Tryx EXILIM EX-TR100 .

72157646955191254

.
Casio Tryx voorbeeldfilmpje. Helemaal niet verkeerd.


Casio Tryx EXILIM EX-TR100review Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht